Skocz do zawartości

beGM FA 2024 - argumenty bez komentarzy

Szulim

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.08.2024 o 01:13, MarcusCamby napisał(a):

Philadelphia 76ers 

Josh Christopher 7180128/2+1 PO

$2,162,606 $2,349,578 $2,667,944 PO

Czyli min na 2+1

Godzinę temu, Tecu napisał(a):

76ers

Josh Christopher

Kings 12/3

Sixers 10,5/2+1 PO

Po pierwsze bardzo proszę o zmianę szablonu, bo przez czyjś błąd jestem mocno poszkodowany.

Player option ma tu kapitalne znaczenie.

Jeżeli Joshowi nie wyjdzie kariera to zarobi 12 mln vs 10,5 

Różnica to 14% Niby dużo, ale  zostałby w klubie który w niego uwierzył, który podał mu pomocną dłoń i dał się wypromować.

Z drugiej strony gdyby mu wyszło i powiodłoby mu się w lidze to po dwóch latach nie podejmuje PO i zgarnia gruby hajs, czyli mój kontrakt w tej sytuacji jest dla niego lepszy.

Jeżeli w siebie wierzy to powinien brać kontrakt z 76ers, bo jest dla niego korzystniejszy przez PO.

Jeżeli w siebie umiarkowanie wierzy to ryzykuje tylko 1,5 mln a zostaje w klubie który w niego uwierzył.

Jeżeli w siebie nie wierzy to może brać kontrakt z Kings i olać treningi jeżeli jest tak mało ambitny.

A GM 76ers chociaż wie jaką ofertę złożył graczowi? 🙃

@Tecu widzi błąd z TO zamiast PO ale nie widzi dodatkowych 3,3mn$ których graczowi nie zaoferował, ale ochoczo wyliczył, że różnica to 1,5mln$ 🤣

Coś mi nie grało z różnicą kontraktów i sprawdziłem.

Naturalnie Josh, który w swoim pierwszym sezonie był stashowany, a po drugim został zwolniony bierze pewny hajs od Sacto. ;) I grze w Kings nie nazwałbym brakiem ambicji dopóki ten klub prowadzę, a od offseason coraz bardziej utożsamiam się z tą drużyną :) 

16 godzin temu, Tecu napisał(a):

Ważne jest to, że vet min dla Lylesa wynosi ponad 3,3 mln

Nie prawda. Minimum dla gracza z 9 year experience wynosi $3,003,427. Wzrosło o 100k w stosunku do roku poprzedniego gdzie wynosiło ok 2.9mln

Co do Lylesa to dałem ile mogłem, minuty będą jak do mnie trafi. Biorąc pod uwagę że mam wyżej Prince a do Denver idzie Wade więc tak czy siak Lyles może spaść do kolejnej rundy

Edytowane przez bogans2

4 godziny temu, bogans2 napisał(a):

Nie prawda. Minimum dla gracza z 9 year experience wynosi $3,003,427. Wzrosło o 100k w stosunku do roku poprzedniego gdzie wynosiło ok 2.9mln

Tak, masz rację, źle spojrzałem i Lyles ma 9 lat experience a nie 10.

W tym roku za vet min dostanie 3 mln a w przyszłym już ma 10+, więc będzie pewnie 3,4-3,5. 

Także korekta - dla około 0,5 mln w dwa lata, czyli 0,25 na rok Lyles:

- odpuszcza przyszły rok poszukiwanie większego kontraktu i zmiany środowiska 

- musi zrobić przeprowadzkę 

- opuszcza zespół z którym był w finałach, który wciąż gra o najwyższe cele

- opuszcza zespół, który na niego stawiał i w którym ma pewną rolę i zagwarantowane średnio 20 minut na mecz

- opuszcza zespół, który ma dziurę na PF

- idzie w niepewność do jednak słabszej drużyny 

Wydaje mi się, że to niezbyt dobry pomysł dla niego.

19 godzin temu, Alonzo napisał(a):

A GM 76ers chociaż wie jaką ofertę złożył graczowi? 🙃

@Tecu widzi błąd z TO zamiast PO ale nie widzi dodatkowych 3,3mn$ których graczowi nie zaoferował, ale ochoczo wyliczył, że różnica to 1,5mln$ 🤣

Coś mi nie grało z różnicą kontraktów i sprawdziłem.

Naturalnie Josh, który w swoim pierwszym sezonie był stashowany, a po drugim został zwolniony bierze pewny hajs od Sacto. ;) I grze w Kings nie nazwałbym brakiem ambicji dopóki ten klub prowadzę, a od offseason coraz bardziej utożsamiam się z tą drużyną :) 

Najważniejsze czy głosujący wiedzą co głosują.

Masz rację, skupiłem się na PO a nie zauważyłem, że robiący szablon dał ciała także w kwestii kwoty.

Racja, w tej sytuacji Josh bierze ofertę Kings a ja zastanawiam się czy, gdy Klay nie podpisze, wyrównać Christophera.

To też jest ładne potwierdzenie, że ludzie i tak nie czytają argumentów, bo dalej wrzucają w głosowaniu złą ofertę dla Christophera 😉

Klay Thompson

Sixers 18/1+1 PO

Warriors 55,1/3+1 PO

Knicks 18/1+1 PO

Grizzlies 25,2/2+1 PO

Finansowo najlepsza oferta bezsprzecznie od Warriors.

Sportowo to mój zespół jest jednak, wg mnie, w najlepszym miejscu by bić się o najwyższe laury.

Pod względem minut i roli, ja, jeżeli to może przekonać Klaya, gwarantuję mu w pierwszym sezonie w regular season s5 i minuty zbliżone do 30+ minut.

Oczywiście rozumiem Klaya, jeżeli wybierze ofertę Warriors, zwracam tylko uwagę, że w realu nie chodziło o kasę a o rolę w zespole a w tym ja mam przewagę.

1 godzinę temu, Tecu napisał(a):

Klay Thompson

Sixers 18/1+1 PO

Warriors 55,1/3+1 PO

Knicks 18/1+1 PO

Grizzlies 25,2/2+1 PO

Finansowo najlepsza oferta bezsprzecznie od Warriors.

Sportowo to mój zespół jest jednak, wg mnie, w najlepszym miejscu by bić się o najwyższe laury.

Pod względem minut i roli, ja, jeżeli to może przekonać Klaya, gwarantuję mu w pierwszym sezonie w regular season s5 i minuty zbliżone do 30+ minut.

Oczywiście rozumiem Klaya, jeżeli wybierze ofertę Warriors, zwracam tylko uwagę, że w realu nie chodziło o kasę a o rolę w zespole a w tym ja mam przewagę.

A co bylo nie tak z rola Klaya w RL Warriors?

Chodzilo o zmiane otoczenia i zmeczenie materialu. Draymond powiedzial na podcascie miedzy innymi.

@january @Reikai @RonnieArtestics @24kobe8

Panowie,

Możemy po prostu oddać głosowania tresowanej małpie, gdzie małpa będzie miała dwa przyciski - czerwony i zielony, które będą się odpowiednio zapalały przy najwyższej kwocie od danego klubu i małpa będzie za nas głosowała. Po co tracić czas na jakieś analizy?

Od początku gry prowadzę bardzo konsekwentnie politykę klubową gdzie jestem lojalny względem moich graczy i zawsze gram o wynik. Podpisuję z najważniejszymi graczami odpowiednio szybko extension, nie wystawiam ich nigdy na blok z wymianami, nie kombinuję z podejmowaniem fioletowego roku kontraktu (przeważnie z tego rezygnując) i często od razu gwarantuję młodym graczom kontrakt draftowski (Okeke, Jaquez). 

Zwykła logika nakazuje, że w przypadku graczy działałoby to też w drugą stronę - może nie we wszystkich przypadkach, ale przynajmniej w 50-60%, a tak się nie dzieje. Jest nawet gorzej - akcje z Lowrym, Mannem, a teraz niestety w przypadku kilku osób z Mitchellem pokazują, że to jaką prowadzimy w BeGM politykę klubową kompletnie nie przekłada się na głosowania. 

Możliwe, że jest też tak jak pisał @Tecu, że część GMów nie tylko nie bierze pod uwage naszych argumentów z tego tematu, ale nawet tego nie czyta..

Zrozumiałbym, jakby Aaron Gordon był jakąś Gwiazdą, albo latał z klubu do klubu, ale tak nie jest!

Głosujemy tu jako gracz - wczuwając się w zawodnika. Nie głosujemy jak GM konkurencyjnej drużyny, albo zwykły robot pozbawiony emocji - gracz nie dostał oferty nie do odrzucenia, to niech GM się wali! - bo mam wrażenie, że tak część osób jednak podchodzi.

Aaron Gordon jest elitarnym roleplayerem, który teraz ma 29 lat i całą swoją dotychczasową 10-letnią karierę spędził w Orlando - dorastał w tej drużynie, wyrósł i ukształtował się na fantastycznego defensora i w tej roli będzie grał do końca swojej kariery. Nie ma krzty powodu, by nie dogadał ze swoim macierzystym klubem extension i bezreflexyjnie odrzucał kolejne propozycje od Orlando. To, że u nas Anunoby latający z klubu do klubu ( Dallas-> Cleveland -> Oklahoma -> San Antonio -> Memphis) został przepłacony, nie znaczy że teraz ot tak (bo głosujący mają to gdzieś) będzie sobie czekał na ofertę nie do odrzucenia. Jak się połamie, albo nagle z powodu jakiegoś urazu będzie grał mniej/słabiej - będziecie to mieli gdzieś. Gdzie tu myślenie o dobrze gracza?

Klub daje tyle ile może chodząc wokół gracza, a gracz ma wyjebane.. To chyba nie tak powinno działać jak mamy głosować fair. 

Gracz grający w jednym i tym samym klubie od dekady, to rzadkość. Tu jeszcze mamy pewność, że klub chce by Gordon spędził w Orlando całą karierę. Gdzie w Waszym głosowaniu jest myślenie o dobrze gracza?

Pójście klubowi na rękę z tym opt in za 20mln.$ to no brainer po dekadzie gry w tej samej organizacji i pewności, że klub będzie dbał o gracza do końca kariery.

Później 3 lata z PO w 3-cim roku za 30mln.$ śr. co z tym opt in daje 27,5mln$ przez 4 lata. - to fair kontrakt dla elitarnego role playera, tym bardziej że Gordon będzie juz po 30-tce wypełniając ten kontrakt i prawdopodobieństwo kontuzji (gdzie może stracić nawet jakąś sporą część sezonu) jest dość znaczne. 

Jak 30mln$ jest fair - a jest, to 27,5mln$ też jest fair, bo na samym końcu gracz wie, że nie będzie rzucany z klubu do klubu, wie gdzie i o co będzie grał. 

Rozumiem też, że graczy nie interesuje branie zniżek, żeby klub mógł dopiąć salary i żeby utrzymał kogoś innego. Jednak jak grasz gdzieś 10 lat, to raczej utożsamiasz się z klubem na tyle, żeby rozumieć bardziej niż gracze często zmieniający kluby sytuację swojej macierzystej organizacji. 

Aaron Gordon wskakuje z półki z graczy zarabiających 20mln.$ na półkę graczy zarabiających 30mln$ tym extension. Jedyne o co go prosi organizacja - to pójście jej na rękę w jednym sezonie, żeby mógł grać z tym core, z którym gra od lat. 

I teraz bezmyślnie będzie po raz enty odrzucał podwyżkę, żeby sprawdzić rynek za rok, zamiast mieć zagwarantowany kontrakt i spokój ze swoją sytuacją na kolejne 4 lata. I po co? Po to, że może ktoś da mu kilka mln więcej? Serio? Będzie ryzykował kontuzję, olewając całą swoją karierę w jednym klubie dla kilku i to niepewnych mln$ więcej? Gdzie tu logika? 

Kluby żonglujące graczami na prawo i lewo są u nas o niebo lepiej traktowane niż moje Magic? Jakbym śmiał sprzedać którąś z moich BeGMowych legend posypałoby się larum krytyki - a w drugą stronę mi wg części GMów interpretowanie czegoś na korzyść Orlando nie przysługuje. 

Dziękuję części GMów, że dostrzegają moja konsekwentną budowę drużyny, ale to trochę nie fajne jest, że przez drugą część GMów jestem tak bezrefleksyjnie traktowany. 

Mitchell, KAT i Quickley mają popodpisywane długie umowy. Gordon również wg mnie chciałby mieć już negocjacje za sobą. 

U nas jest więcej wymian niż w rl - co powinno działać na moją korzyść przy lojalności graczy. Przemyślcie to Panowie jeszcze raz na spokojnie i podejmijcie proszę decyzję jaką podjąłby w tej sytuacji Aaron Gordon. Na samym końcu gracz dostaje solidne pieniądze (śr. 27,5mln$ w 3+1PO co daje 110mln$) - tylko kontrakt jest elastyczniej dla klubu rozłożony, co graczowi nie robi różnicy bo nie potrzebuje nagle tych przełożonych kilku mln$ na nową rezydencję, albo lot w kosmos).

Edytowane przez Alonzo

• 2 tygodnie później...

Heat

Xavier Tillman Sr. - przy ofertach min nie widze powodu odejscia z klubu, ktory go wydraftowal.

Gabe Vincent, Josh Richardson - jako, ze tez tylko minimalne kontrakty, to ktorys moze skusic sie na Heat. Spoko okazja pokazac sie w bdb zespole przy Donciciu, ktory rolesow czyni lepszymi, sporo mozliwych kombinacji lineupow do grania z Luka na roznych pozycjach.

Warriors: exhibit 10 do poprawy :] Bucks dali oferte z PO i teraz ja popisujac sie GENIALNYM SCOUTINGIEM XD bede musial wyrownac :(

Orlando Magic

Kyle Lowry

Liczę na powrót Kylea do BeGMowego domu do Orlando. 2 lata temu było jak było - nie ma co do tego wracać. Teraz Lowry może z dumą obserwować rozwój Mitchella i Quickleya, których sam wychował u nas na własnej piersi w Orlando i spokojnie grać dopóki będzie w stanie jako backup pg po te śr. 20min. oraz dać tą szczyptę doświadczenia, której zabrakło do mistrzostwa przeciwko Lakers. Naturalnie oczywistym jest jego rola Udonisa Haslema tak długo jak w rl będzie sobie tego życzył - o czym raczej wszyscy u nas doskonale wiedzą :) 

Philadelphia 76ers 

Trey Lyles

Jedyna oferta od macierzystego klubu, n szansa na spore minuty, może nawet s5, zna system, jest lojalny, dla zabezpieczenia ma PO w przyszłym roku

Guerschon Yabusele 

Najlepszy kontrakt, bo dostał także zabezpieczające PO na przyszły sezon. W realu wybrał właśnie Phili z Joelem oraz Maxeyem. Droga do sporych minut jest otwarta.

RoCo

Powrót syna Phili byłby piękną sprawą, Tu spędził większość swojej kariery.

Kyle Lowry 

Phili to jego hometown, w realu tu właśnie wybrał swój nowy dom, nie wrócił do zespołów, w których grał kiedyś, ale właśnie do hometown, do Joela, do Maxeya. Uszanujcie jego decyzję z reala. Szansa na solidne minuty.

Memphis Grizzlies

Buddy Hield, Malik Beasleya, Gabe Vincenta, Delon Wright - w Griezzlies na pozycji guardow obecnie mamy młodziutkich graczy takich jak Bronny James, Tyler Kolek czy Colby Jones. W Memphis potrzebujemy doświadczenia w rotacji, oprócz s5 w postaci Conley-Clarkson-OG-Giannis-Turner to zespół nie posiada doświadczonych graczy którzy będą mogli wspomóc rotację. Każdy z nich podpisujsc kontrakty 1+1 z Memphis ma gwarantowane spore minuty w rotacji.

Kenrich Williams na pozycji silnego skrzydłowego Memphis ma do dyspozycji jedynie drugoroczniaka Jordana Millera który jest obecnie na umowie TW, jedyną oferta którą dostał Kenrich z szansami również na spore minuty w rotacji

Andre Drummond - brak kogokolwiek w rotacji Memphis na pozycji Centra daje szansę na spore minuty! Oferta 1+1 plus gra u boku będącego w swoim prime Giannisa który na pewno ma ochotę aby powalczyć w najbliższych PO o Mistrzostwo!!! Czy można mieć lepsze perspektywy?!😉

Kyle Lowry - gra dla contendera, sporo  minut na backup PG i SG w Bucks. Idealny duet PG’s z CP3.

Delon / Gabe - powrót do drużyny która ich doceniła w przeszłości. Bucks jako jedyni zaoferowali kontrakt dla Gabe kiedy byl jeszcze no name. Delon grywał w buck w PO zarówno na pozycji SG jak i SF. Miasto i GM go kochaja. 

Gershon Yabusele - jak powszechnie wiadomo w Milwaukee mieszka najwięcej Francuzów ze wszystkich stanów USA. Mamy cudne restauracje https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g60097-d548752-Reviews-Bacchus_A_Bartolotta_Restaurant-Milwaukee_Wisconsin.html Gershon poczuje się jak w domu! Milwaukee to mała Francja, Bucks to Paryż:) 

Trey Alexander - to już tradycja że jakiś rookie dostaje od Bucks kontrakt. Nagroda imienia Lofton’a trafia w tym roku do Trey’a! 

Edytowane przez evitacre

Bulls

Obiektywnie Vanderbilt, Brown i  Toppin dostali lepsze oferty, więc nie ma co walczyć.
Natomiast Vasilije Micić powinien iść do Bulls. Lepszy team i większa szansa do gry na PG, przy tych samych ofertach.

Lakers

Przy wszystkich wysokich - Andre Drummond, Xavier Tillman, Maxi Kleber case jest ten sam 

Minuty/rola. Wszędzie ci gracze na ławkę tak jak u mnie (Lively) idą i tak (Memphis - Turner, Raptors - Okongwu, Reid, Pistons - Poeltl, Hawks - Wembanyama, Wolves - Adebayo, Heat - Lopez, Claxton, Celtics - Robinson, Olynyk, Hornets - Porzingis, Adams, Jazz - Allen).

Imo mistrzowscy LAL po dołożeniu Duranta walkę minimum vs minimum o role-playerów powinni tu zawsze wygrać. Promocja przy moich 3xSS na pozycji centra jako finisherzy to piękny smaczek. + szansa na tytuł + promocję i w PO. Myślę, że nawet przeważa to wyższą o 1,7 mln ofertę Hornets przy Drummondzie, ale nie będę darł szat, bo tej oferty nie będzie przez warunkowanie. Niemniej do Lakers powinien trafić Drummond, a w najgorszym przypadku Tillman (w Heat ma przed sobą Lopeza i Claxtona, to dużo).

Wright powinien zostać w Bux imo, więc odpuszczam. Gary Payton zostający 4 sezon w Lakers to jak coś no-brainer imo przy samych minimach.

Wydaje mi się, że mogę powalczyć nawet z wyższymi ofertami przy Maliku Beasleyu i Buddym Hieldzie - oferty jakie otrzymali nie są znacznie wyższe, a szansa walki o tytuł i promocji jest zacna. Niemniej jak coś to proszę o wstawianie Lakers jako wygrywających walkę minimum vs minimum na 2-3 miejscu w głosowaniu, bo to jak wyżej - powinna być dla rolesów oczywistość. A nie wiem czy tam przez warunkowanie to się właśnie na minimach nie rozstrzygnie.

KNICKS

1. Bruce Brown 

oferta Cavs (18/2+PO) to próba zabetonowania Browna. brown wystarczy, ze odejdzie w koncu z raptors do liczącej się druzyny (a co sie stanie niewatpliwie), to zaraz jego reputacja bdb/elite rolesa z czasow Denver ponownie rozbłysnie, a w konsekwencji bedzie mogl liczyc na duzo wieksze pieniadze anizeli 6 mln rocznie. dlatego bez sensu mu ładować sie w dluzsza, niska umowe. proba przystealowania ze strony ze strony Erniego, ktora mialaby ewentualnie jedynie sens, gdyby brown na stole mial od innych druzyn jedynie minimum.

do tego w cavs za rok bedzie 200 mln w wydatkach. takze gorace krzeslo i wysokie ryzyko handlu. brak bezpieczenstwa. to tylko potwierdza, ze to proba przystealowania i szukania potem dealu za picki.

dlaczego oferta Knicks (9.7/1+PO) jest lepsza od OKC? przede wszystkim dlatego, ze w knicks będzie lepsza role. połowe spotkań bedzie konczyl w crunch (druga polowe Horford, w zaleznosci od rywala i match-upow.). W OKC na taki przywilej nie bedzie mogl liczyc. jest czworka simons-sga-wiggins-wagner. w zadne z tych miejsc nie wskoczy. a jeśli komuś wpadnie pomysł, że np moglby zajac miejsce simonsa, to jest to niemożliwe - potencjalny skład sga-brown-wiggins-wagner-capela nie daje zadnego spacingu, nie jest to efektywnie, nikt tak nie gra. 

do tego majac na uwadze sile konferencji, OKC na zachodzie nie ma szans na wynik. na wschodzie zas konkurencja jest dluzsza, ale bardziej wyrownana przez co wiele moze sie zdarzyc i knicks moga zajsc daleko.

reasumując w knicks dostaje idealna role do wypromowania sie. taki łatacz dziur to jest cos czego szukamy. 6th man, przy czym jak wspomnialem, wiele spotkan bedzie kończył. do tego knicks za rok beda ponownie dysponowac mid-level, wiec z pewnoscia, jezeli sie odpowiednio pokaze, bedzie mogl liczyc na wyplate. 

2. Mason Plumlee

Mason Plumlee to de facto symbol Knicks, kapitan. spedzil u nas w begm w NYK juz wiele sezonow. ma tu swoj dom, wygodne zycie. jest przez organizacje szanowany i ceniony. 

sota nie jest znana z szacunku do swoich grajkow, nie cieszy sie odpowiednia estyma. sa adebayo, dudu reath. 

nie ma powodow do wyprowadzki.

Edytowane przez człowiek...morza

OKC

Nickeil Alexander-Walker

Gwarantowana s5 20+ min i gra u boku kuzyna i najlepszego przyjaciela Shaia. Razem dorastali, razem grali w kosza po high school, byli jak bracia.

Wystarczy przeczytac (nizej) co obaj Panowie powiedzieli kiedy po raz pierwszy zagrali przeciwko sobie w NBA. 

Oferta CHA nie ma sie co oszukiwac duzo lepsza finansowo ale jest to druzyna w przebudowie. Beal, Reaves, Henderson zapewne przed NAWem wiec skonczy jako wchodzacy z lawki. U mnie s5 i gra z Shaiem u boku. Christie otrzymal oferte przedluzenia od CHA a jest to zawodnik o podobnej charakterystyce i jest kreowany na defensywnego guarda wiec po co im jeszcze NAW? Na handel? Dodajmy do tego Keona Ellis i bedzie ich trzech. 

As Shai Gilgeous-Alexander stated to NBA.com back in 2019:

“It was a surreal moment. Something we dreamed about obviously our whole lives and for us to actually live it out is crazy.”
"We've almost fought before, almost punched each other in the face. Me and Nickeil are like brothers, and if anybody knows us they know that about us. Having a brother my age and is damn-near just as good at basketball we used to go at it all the time."

Nickeil Alexander-Walker shared a similar sentiment, expressing his appreciation for the fact that the two are more than just relatives.

“I’m really fortunate to have him in my life growing up. Having him around and having Shai and his little brother around made me feel almost as if I was one of them.
"Since birth, that's like a twin brother to me, couldn't be any closer. One of my best friends, if not my closest friend."

Wiseman w Hawks, ponieważ jako jedyni na tym etapie 4/5 FA widzą w nim zawodnika Nba. Rywalizację o minuty z Theisem może rozstrzygnąć na swoją korzyść, bo Hawks w tym sezonie nie maja żadnej presji, co powinno pomóc mu w pokazaniu czegoś więcej i walce o swoją karierę. Bez presji i nadmuchanych oczekiwań jako 3 nr draftu, powinien aspirować do walki o 10 - 16min.

Bruce Brown w Cleveland za 18 017 520 $ /2+1 PO

Cavs nie proponują Brownowi lukratywnego kontraktu, trzymając się ograniczeń związanych z hardcapem, ale trzeba uczciwie powiedzieć, że na dzień dzisiejszy nasza propozycja jest najlepsza. 

Bruce Brown za 2 lata gry u nas otrzyma ok. 11,5 mln $ i  potem będzie mógł decydować o swoim losie samodzielnie – albo wziąć kolejne 6,5mln $ albo też szukać swojego szczęścia na FA.

Oferty od Knicks (ok 4.5 mln + PO) czy też OKC (ok. 4 mln + PO) są na tym poziomie zarobków znacząco niższe, wręcz głodowe. W Knicksach Brown grałby w jednym zespole z niedawno podpisanymi Meltonem czy Pritchardem, którzy zarobią za rok niemalże dwa razy więcej niż przewiduje oferta dla Browna, nie mówiąc już o Collinsie czy Robinsonie. W OKC Brown grałby tak naprawdę za kwotę niewiele wyższą od minimum. W moim zespole byłby na poziomie płacowym uznanych weteranów jak Kevin Love czy TJ McConnell, co ujmy nikomu nie przynosi.

Idea podpisania znacznie niższego i krótszego kontraktu podczas naszego FA, aby „wypromować” się w tankujących w rl Raptors (lub po odejściu do contendera) i za rok poszukać większych pieniędzy nie ma wiele wspólnego ani z logiką gry, w której powinny decydować nasze realia, ani z logiką rl NBA. To po prostu nigdy się nie zdarza, bo życie sportowca w pewnym wieku łączy się z wieloma trudnymi do przewidzenia zmiennymi. Gracz idzie do klubu, który daje mu szansę na rozwój, walkę o najwyższe cele i zarobienie największych pieniędzy. Biorąc pod uwagę te aspekty oferty Knicks i OKC nie powinny tego głosowania wygrać. 

Poza tym z perspektywy zawodnika trudno przewidzieć co będzie za rok, żeby odpuszczać dzisiaj pewne $$$. Podaż na rynku FA w kolejne lato będzie dużo większa niż obecnie, wystarczy spojrzeć w arkusz na nazwiska LeBrona, Duranta, Giannisa, Tatuma Bookera, Adebayo, Irvinga, Lillarda, ale też kilku fajnych rolesów: Brooks, Dort, u nas Smart, a pieniędzy z uwagi na hardcapy może być jeszcze mniej niż dzisiaj.

Cavaliers od wielu sezonów są zespołem opartym na stabilnych podstawach, rozwijających się młodych zawodnikach oraz uznanych weteranach, którego management stara się doceniać swoich graczy i nie przeprowadza co sezon kolejnej rewolucji. W odróżnieniu od Knicks staramy się doceniać swoich graczy traktując ich podmiotowo, szanujemy ich stanowisko podczas negocjacji i nie targujemy się o każdą złotówkę starając się proponować zawodnikom solidne przedłużenia kontraktów w pierwszym możliwym momencie, a zawodników dostępnych na FA też staramy się doceniać dobrymi ofertami, co także powinno spotkać się z aprobatą w środowisku zawodników i stanowić pewną przewagę negocjacyjną. 

Edytowane przez ernie9005

Portland Trail Blazers

Obi Toppin – otrzymał najlepszą ofertę od zespołu, który od początku w niego wierzył. Jeśli zostanie, z pewnością znajdzie swoje miejsce w rotacji ciągle rozwijającej się drużyny. W tym przypadku nie ma wątpliwości, TOPPIN ZOSTAJE W PORTLAND!

Vasilije Micić – zawodnik, który doskonale sprawdza się w młodych i dynamicznych zespołach, takich jak Blazers. W tej drużynie pełniłby ważną rolę jako zmiennik dla Dejounte Murraya, co dałoby mu możliwość wykorzystania swojego doświadczenia i koszykarskiego IQ. W Bulls obiektywnie nie ma szans walczyć o mistrzostwo, więc powinien preferować grę w zespole bardziej odpowiadającym jego stylowi.

Richaun Holmes – Blazers oferują Holmesowi rolę zmiennika dla Cheta, z dodatkową możliwością awansu do pierwszej piątki w przypadku kontuzji Cheta. To pozwoliłoby mu się wyróżnić. W następnym sezonie może zdecydować, czy zostanie w zespole, który już zna, czy zbada rynek. Przy tych warunkach, Holmes prawdopodobnie wybrałby ofertę Blazers, gdzie miałby szansę na większe minuty i pewność na przyszły sezon, gdyby coś przykrego się wydarzyło.

Neemias Queta – Podobnie jak Holmes, ma szansę grać jako zmiennik dla Cheta. Otrzymał ofertę 1+PO, co daje mu największą elastyczność spośród wszystkich propozycji. Jeśli sezon pójdzie dobrze, może zbadać rynek . W przeciwnym razie, może skorzystać z opcji gracza. W tych okolicznościach i biorąc pod uwagę jego młody wiek, oferta Blazers wydaje się najbardziej sensowna.

Gary Payton II – Chociaż Blazers oferują mu PO, to jednak walka o mistrzostwo z Lakers wydaje się bardziej atrakcyjną opcją.

Zeke Nnaji – Wygląda na to, że Blazers jako jedyni traktują go jako wartościowego gracza do rotacji. Nie ma więc przeciwwskazań, by Nnaji zaakceptował tę ofertę.

Kendall Brown – Lojalność powinna przeważyć, a Kendall będzie częścią rotacji Blazers w nadchodzącym sezonie.

OKC

Bruce Brown

W NYK mamy czwórkę grywalnych guardow Ball, Pritchard, Melton i McBride. Może mu być ciężko o minuty w takim zestawie. Na trójce J.Brown, Camara, Robinson więc tu też ciasno. Kto kosztem B.Browna ma nie grać? Minuty jakieś będą ale różowo nie bedzie

U mnie jest luźniej. Pewniacy to Shai i Simons a reszta to trochę niewiadoma. Dinwiddie po fatalnym sezonie, czy odbije się w DAL? niewiadomo, Cody który rozegrał kilkanaście meczy w dwa lata, czy będzie grał i jak? niewiadomo i Thybulle który rowniez będzie miał zaj ciężko o minuty w rl. Także Brown będzie mial o wiele, wiele mniejsza konkurencję do minut niz w NYK i nie trafi przy tym do drużyny 'krzak' tylko do teamu który mierzy wysoko.

Podobna sytuacja w CLE gdzie mamy Hali, TJ, Smart i Barrett. Gdzie tu wepchnąć jeszcze Browna? To są kozaki do pewnych minut w rl. Próba przedłużenia Grimesa na dokładkę który też zderzy się z murem i będzie miał ciężko o minuty. Przy podpisaniu obu będzie 6 guardow w CLE

Warto wspomnieć że GM Cavs wymienił Browna po 2-3 miesiącach od jego pozyskania także czy Brown będzie chciał tam wrócić?

Wybierając OKC trafi do mocnej drużyny, będzie miał największe szanse na dobre minuty a za rok może ponownie sprawdzić rynek, w razie kontuzji ma zabezpieczenie w postaci player option.

Zapraszamy

Team OKC

Edytowane przez bogans2

13 godzin temu, bogans2 napisał(a):

OKC

Bruce Brown

W NYK mamy czwórkę grywalnych guardow Ball, Pritchard, Melton i McBride. Może mu być ciężko o minuty w takim zestawie. Na trójce J.Brown, Camara, Robinson więc tu też ciasno. Kto kosztem B.Browna ma nie grać? Minuty jakieś będą ale różowo nie bedzie

co go czeka w Knicks zostało opisane wyzej. idealna dla niego rola 6thmana, ktory czesto bedzie konczył mecze w crunch.

OKC

Bruce Brown

U mnie jest luźniej. Pewniacy to Shai i Simons a reszta to trochę niewiadoma. Dinwiddie po fatalnym sezonie, czy odbije się w DAL? niewiadomo, Cody który rozegrał kilkanaście meczy w dwa lata, czy będzie grał i jak? niewiadomo i Thybulle który rowniez będzie miał zaj ciężko o minuty w rl. Także Brown będzie mial o wiele, wiele mniejsza konkurencję do minut niz w NYK i nie trafi przy tym do drużyny 'krzak' tylko do teamu który mierzy wysoko.

tu zas widzimy lawirowanie i dobra mine do złej gry. a jak jest w rzeczywistosci? przede wszystkim shai, simons, wiggins, wagner to pewniacy do grubych minut. nie ma tu miejsca w ktore moglby wskoczyc brown. a eśli komuś wpadnie pomysł, że np moglby zajac miejsce simonsa, to jest to niemożliwe - potencjalny skład sga-brown-wiggins-wagner-capela nie daje zadnego spacingu, nie jest to efektywnie, nikt tak nie gra. 

do tego majac na uwadze sile konferencji, OKC na zachodzie nie ma szans na wynik. na wschodzie zas konkurencja jest dluzsza, ale bardziej wyrownana przez co wiele moze sie zdarzyc i knicks moga zajsc daleko.

Cytat

"Wybierając OKC trafi do mocnej drużyny, będzie miał największe szanse na dobre minuty"

ta teza w swietle powyzszego jest oczywista nieprawda i kolejna proba lukrowania gorzkiego. 

Bruce Brown

Warto wspomnieć że GM Cavs wymienił Browna po 2-3 miesiącach od jego pozyskania także czy Brown będzie chciał tam wrócić?

z tym sie oczywiscie zgadzam. cavs potraktowali go jak smiecia i tera ma nagle do nich wrocic na przystealowanej umowie, po to zeby go znowu wymienic (cavs maja za rok 200 mln w wydatkach)? 

no way.

Edytowane przez człowiek...morza

• Szulim odpiął/ęła ten temat