Skocz do zawartości

Nuggets 2024/25 - Booth przestań mi Jokicia prześladować

Lucas

Denver obroni tytuł?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Nuggets b2b mistrzem?

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Gregorius napisał(a):

Mam problem że eye-test nie zgadza mi się z tym że mimo posiadania najlepszego ofensywnego gracza w historii Denver były 5-6 w ataku i dopiero w tym sezonie jest na 2 miejscu.

Pls, to, że Nuggets potrafili robić swego czasu ~top5 atak gdy ich drugim najlepszym ofensywnym graczem był, nie wiem kto, jakiś Monte Morris pewnie, a w tym sezonie mają top2 atak bez drugiego allstara w składzie - to chyba argumenty za turbozajebistością Jokicia. ;] 

Poza prime LeBronem (który robiłby w obecnej lidze turbohiperrozpierdol) w sumie nie wiem kto robiłby w takich warunkach podobne rzeczy. 

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

trochę chichot historii z nimi dwoma, bo póki co nawet nie zbliżyli  się do formy z Nuggets, a KCP to jest już na teraz jeden z gorszych kontraktów 20+

Dlatego napisałem że paradoksalnie to jak dobry jest Jokic jest problemem, bo gracze na rynku dostają kasę przez to jak grają wokół niego, a nie to jak naprawde są świetni, co przypomina prime LeBrona w tym względzie :)

Taki Braun pewnie będzie kolejnym, który dostanie więcej niż zasługuje, bo Jokic "nim gra".

18 minut temu, Gregorius napisał(a):

Nawet nie żebym się nie zgadzał. Tylko właśnie bycie lepszym scorerem czy rebounderem wlicza się w statystyki zespołu. Mam problem że eye-test nie zgadza mi się z tym że mimo posiadania najlepszego ofensywnego gracza w historii Denver były 5-6 w ataku i dopiero w tym sezonie jest na 2 miejscu. i zastanawiam się czy nie ulegamy magii cyferek indywidualnych i efektu wow że wysoki może tak grać , a tak naprawdę nawet tej klasy wysoki w ataku (jako wysoki bez zastanawiania i wątpliwości numer jeden w ataku)  ma problem z generacja ataku na poziomie wybitnych niskich (PG-SG). 

Nash to przejebany ofensywnie grajek...ale tam w tym Suns to było combo przejebanego ofensywnie grajka i totalnie ofensywnego coacha, który coś tam ogarnia (i nie tylko z Suns/Nashem robił najlepsze O), plus jednak lepszego supportu

Mike Malone to z kolei największy pozorant i taktyczny nieogar w historii kołczów NBA i czekam jak zostanie wyeksponowany po tym jak Jokic skończy go carry'ować (miałbym to w nosie, ale przy całej swojej c***owości dodatkowo udowodnił przy ostatnich PO że jest niezłym bucem)

Edytowane przez julekstep

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wart każdego centa, tylko nie wiem jak my go zmieścimy, bo to się zapowiada coś koło 125/5

Myślałem że to oczywiste, że rozmawiamy w pewnym kontekście. Jakby podpisał jak KCP w Orlando to nie grałby na takiej samej wartości produkcji jak wokół Nikoli.

2 minuty temu, Lucas napisał(a):

Myślałem że to oczywiste, że rozmawiamy w pewnym kontekście. Jakby podpisał jak KCP w Orlando to nie grałby na takiej samej wartości produkcji jak wokół Nikoli.

zasugerowałeś, że dostanie więcej niż zasługuje, a taki McDaniels, który jest o wiele bardziej ułomny ofensywnie dostał więcej

to w ogóle jest mocno zastanawiające, że gracze nie widzą jak Jok promuje kariery, mało kto odchodzi z Nuggets i wypada z ligi, a niektórzy już się na kilka pokoleń ustawili

w rezultacie na przestrzeni 4 lat przyszedł Jordan, Raggie z buyoutu, Brick i jakieś inne Holidaye, dramat to jest jakiś

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

zasugerowałeś, że dostanie więcej niż zasługuje, a taki McDaniels, który jest o wiele bardziej ułomny ofensywnie dostał więcej

No ale w NBA często mamy kogoś przepłaconego, bo trochę realia ligi to wymuszają.

Braun jest świetny i ciężko go nie lubić będąc fanem Nuggets, ale uważam że jak dostanie wypłatę, to w dużej mierze zasługa tego, że ma zaszczyt korzystać z podań i gravity Joka, bo "sam w sobie" aż takiej wartości nie generuje.

1 minutę temu, Lucas napisał(a):

Braun jest świetny i ciężko go nie lubić będąc fanem Nuggets, ale uważam że jak dostanie wypłatę, to w dużej mierze zasługa tego, że ma zaszczyt korzystać z podań i gravity Joka, bo "sam w sobie" aż takiej wartości nie generuje.

https://www.nba.com/stats/player/1631128/advanced

przecież jak na jego pozycje, staż w lidze i tym kim był jeszcze przed rokiem, to jest totalny kosmos, wykończenie pod koszem na poziomie prime Lebrona, razem z Giannisem najwięcej fastbreak points w lidze, TS na poziomie prime Curry i to pomimo bardzo jednak chimerycznej trójki, w zasadzie gdyby nie Cade powinien łykać MIPa z miejsca, masz obok przykład o wiele bardziej doświadczonego i utalentowanego Portera, który pomimo to w meczach z najleszymi zwykle zawodzi, czemu on obok Joka nie może być tak regularny chociaż po atakowanej stronie?

6 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

https://www.nba.com/stats/player/1631128/advanced

przecież jak na jego pozycje, staż w lidze i tym kim był jeszcze przed rokiem, to jest totalny kosmos, wykończenie pod koszem na poziomie prime Lebrona, razem z Giannisem najwięcej fastbreak points w lidze, TS na poziomie prime Curry i to pomimo bardzo jednak chimerycznej trójki, w zasadzie gdyby nie Cade powinien łykać MIPa z miejsca, masz obok przykład o wiele bardziej doświadczonego i utalentowanego Portera, który pomimo to w meczach z najleszymi zwykle zawodzi, czemu on obok Joka nie może być tak regularny chociaż po atakowanej stronie?

Ale przecież ja nie atakuje Brauna, a chwale go za to, że tak jak choćby Bruce potrafi zmaksymalizować swoje minuty wokół Jokicia, co jest zaletą a nie wada, a te punkty z kontry czy w paint to w dużej mierze dzięki temu jak dobrze gra razem z Nikola

1. Jokić jest tak dużo lepszym koszykarzem niż Nash, dużo bardziej kompletnym i bez takich słabości że trudno napisać że ma mniejszy wpływ na SAM atak niż Nash. Moim zdaniem bezpośrednio atak lepiej prowadził Nash, stworzył bardziej wyraziście coś z niczego ( Mariona cza Amare zrobił wirtuozami ataku mimo ich sporych ograniczeń) i czysto ofensywnie moznaby mu nawet dać palme pierwszeństwa. Ale Jok  że jest graczem dużo bardziej wartościowym całościowo to bonusa dostanie w tych elementach pośrednich. Bedac dużo groźniejszym wszechstronnym zagrożeniem generuje poprzez swoją obecność więcej sytuacji partnerom nie poprzez swoją grę ale poprzez zachowanie drużyny przeciwnej. 

Wiem że to zagmatwane ale postaram się to napisać prościej. Nash mimo swoich ograniczeń stworzył niesamowitą ofensywne kreując bezpośrednio na boisku okazję ofensywne a Jokic przez swoją nawet czasem bierną postawę i tak generuje przewagi dla swoich mniej utalentowanych partnerów. Jeden robił to napędzając konkretne sytuacje a drugi generując randomowe micro przewagi. Ten wpływ czysto ofensywny bardziej widoczny jest u Nasha ale kosz czasem polega na tym drugim biernym pośrednim wpływie na wydarzenia na boisku. A że Jok jest lepszym graczem Overall to ciężko tak zagłosować na Kanadyjczyka. 

2. Denver zdobywając tytuł pokazali że w tym składzie warto mimo wszystko jeszcze powalczyć w TYM SKŁADZIE bo i Jok jest jeszcze bardziej kompletnym zawodnikiem jak i zapas mają młodsi partnerzy w tym Braun. Mnie nie dziwi że nie zamieszali w kotle w lutym. 

3. Braun jest jak piszecie. Korzysta z gravity giganta i może nie być aż tak dobry w innych konfiguracjach ale możecie się zdziwić jak dostanie bardziej chore pieniądze niż piszecie. Większość graczy nie jest warta aż takich pieniędzy jakie dostają. I on jest dosyć wysoko w kolejce po wypłatę.  Moim zdaniem mocno wyśrubowana w górę. 

Edytowane przez ignazz

30 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

trochę chichot historii z nimi dwoma, bo póki co nawet nie zbliżyli  się do formy z Nuggets, a KCP to jest już na teraz jeden z gorszych kontraktów 20+

Tak samo Grant, Monte Morris, Barton czy Craig. Nigdzie indziej na dluzsza mete się nie sprawdzili. No, może Jerami miał ze dwa trzy dobre miesiące w Pistons i Blazers łącznie. 

Edytowane przez RonnieArtestics

14 minut temu, Lucas napisał(a):

Ale przecież ja nie atakuje Brauna, a chwale go za to, że tak jak choćby Bruce potrafi zmaksymalizować swoje minuty wokół Jokicia, co jest zaletą a nie wada, a te punkty z kontry czy w paint to w dużej mierze dzięki temu jak dobrze gra razem z Nikola

tylko to, że ci Jokić poda w tempo to jeszcze nie znaczy, że Ty od razu wykończysz taką akcje, a CB się zwykle wpierdala w jednego dwóch na kontakt i bardzo często kończy trudnym layupem, do tego jest super ruchliwy i czuje grę, weź sobie nawet porównaj liczbę lobów do Gordona w tym rs jak mało już jest tych firmowych cutów, wg Twojej narracji każdy jeden powinien grać na podobnym poziomie a jednak to tylko Braun się wyróżnia

11 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Tak samo Grant, Monte Morris, Barton czy Craig. Nigdzie indziej na dluzsza mete się nie sprawdzili.

bo ja wiem, Monte jest raczej ceniony, on wyżej dupy nie podskoczy, ale swoją pozycje w lidze ma, podobnie Craig, który ze swoją surowością to powinien już w Anwilu brylować

Grant to się akurat super ustawił dzięki Nuggets, przede wszystkim rozwinął się w ataku w sposób wręcz niebywały patrząc na to jak surowy był jeszcze w OKC

a @RonnieArtestics jeszcze ostatnio gdzieś widziałem końcówkę G7 z SAS tych pierwszych PO Joka, co Craig tam zrobił robotę, to aż się za głowę złapałem, że tego w ogóle nie pamietałem, jakieś dwie trójki, putbacki, obrona, wszędzie był

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

12 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

bo ja wiem, Monte jest raczej ceniony, on wyżej dupy nie podskoczy, ale swoją pozycje w lidze ma,

Nie No coś ty, po odejściu z nuggets  w rok z chyba najbardziej efektywnego point guarda w lidze (4,4as/to i w c*** dobre jak na pg procenty) stał się gościem, co nie wychodzi z 40% fg i robi 5/1/1. 

https://www.basketball-reference.com/players/m/morrimo01.html

Edytowane przez RonnieArtestics

Teraz, RonnieArtestics napisał(a):

Nie No coś ty, z najbardziej efektywnego point guarda w lidze (4,4as/to i w c*** dobre jak na pg procenty) stał się gościem, co nie wychodzi z 40% fg i robi 5/1/1. 

bo ten młody rookas jest lepszy, ale czy można powiedzieć, że nie spełnił potencjału? ktoś się po niego jeszcze schyli

Z tym żałowaniem kasy mam przede wszystkim na myśli ten okres po mistrzostwie, gdzie jednak robisz wszystko żeby utrzymać (ew. wzmocnić) zwycięski skład. Oceniając z perspektywy czasu nie wyszło tak źle, chociaż trzeba mieć na uwadze że inaczej gra się walcząc o kolejny pierścień, a inaczej w tankerze/drużynie która o nic nie walczy. Imo tam trzeba było iść za ciosem i ew. później zrobić mini rebuild. 

Ale generalnie się z Wami zgadzam, problemem jest mocno średnie zarządzanie i pasywność

46 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

masz obok przykład o wiele bardziej doświadczonego i utalentowanego Portera, który pomimo to w meczach z najleszymi zwykle zawodzi, czemu on obok Joka nie może być tak regularny chociaż po atakowanej stronie?

Ja wiem ja wiem!

Powiedziec czemu?

26 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Nie No coś ty, po odejściu z nuggets  w rok z chyba najbardziej efektywnego point guarda w lidze (4,4as/to i w c*** dobre jak na pg procenty) stał się gościem, co nie wychodzi z 40% fg i robi 5/1/1. 

https://www.basketball-reference.com/players/m/morrimo01.html

U Monte to akurat chyba sporo kontuzje namieszaly

W Wizards gral z grubsza to co w Nuggets

12 minut temu, Zimny napisał(a):

Z tym żałowaniem kasy mam przede wszystkim na myśli ten okres po mistrzostwie, gdzie jednak robisz wszystko żeby utrzymać (ew. wzmocnić) zwycięski skład.

Pomijając przepłacenie, to Nuggets po prostu nie mogli technicznie przebić/wyrównać oferty za Bruce Browna, bo CBA na to nie pozwalał

4 godziny temu, Zimny napisał(a):

Akurat Lakersów powinni mieć w kieszeni na luzie. Niech ten ostatni mecz nikogo nie zmyli - myślę że zawodnicy Nuggets jednak będą cos tam kreować i trafiać jak Jokic będzie znowu potrajany (chyba też nikt nie ma obaw że Jokic będzie miał problemy ze znajdowaniem partnerów). Może jakaś siła przyjaźni, star power, Luka magic, Lebron last dance mogą uratować Lakers, ale tak w normalnych okolicznościach to ja tego nie widzę przy tym komplecie wysokich LA

Z innej beczki, weźcie Nuggets się ogarnijcie i zbudujcie Jokiciowi jakiś kurna team, bo żal i wstyd. Serb będzie zdobywał 9te MVP, a na palcu nadal jeden pierścień bo właścicielowi żal kasy....

Czy na luzie to wątpię 

Ale też uważam ze prędzej czy później Jokic by porozkminial skąd idą rotacje podwojenia i by na pewno już tak nie zagrał jak w RS

Ale na pewno Redick by próbował też innych rozwiązań także kto wie kto wie