Skocz do zawartości

Nuggets 2024/25 - Booth przestań mi Jokicia prześladować

Lucas

Denver obroni tytuł?  

47 użytkowników zagłosowało

1. 1. Nuggets b2b mistrzem?

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Kubbas napisał(a):

Czy na luzie to wątpię 

Ale też uważam ze prędzej czy później Jokic by porozkminial skąd idą rotacje podwojenia i by na pewno już tak nie zagrał jak w RS

Ale na pewno Redick by próbował też innych rozwiązań także kto wie kto wie

Jok oddał w tym meczu 7 rzutów i generalnie nie był sobą, nie wypada odbierać nic Lakers za ten mecz, ale takie wyrokowanie jak kolegi wyżej, ma tyle sensu co skreślanie Luki po pierwszych meczach w LAL

mecze rs zwykle nie powiedzą prawdy, jest od ciula przypadków gdy było odwrotnie, na przykład Suns byli z Sotą 4-0 by dostać sweepa bez mydła

wierzę, że nie ma takiej alternatywnej rzeczywistości w której PO Jok nie miażdzy linijką mając przeciw sobie Hayesa, on jest na to zbyt ogarnięty by na to pozwolić, poświęca godziny na analizy zaraz po meczu, zwłaszcza po tych przegranych

to oczywiście nie odbiera szans Lakers, ale też bez sensu jest twierdzenie, że za Davisa to było dno i teraz to się zacznie, tak jak to próbowała wmawiać Bussowa

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Wszyscy się spuszczają nad wyczynem Jokica i oczywiście jest nad czym, choć w necie już od dawna mają ubaw z tego co dzisiaj jest uznawane za asystę w NBA (nie tylko u Jokica).

Natomiast ja chciałem coś innego pokazać jako tło dla Jokica (dosłownie i w przenośni) od czasu ASW:

Nicola Jokic MVP/GOAT (wg niektorych) robi:

23,4/15/12,5/1,5/0,5 na 57/36/77 przy 4,6 TO, Net +6,1 i bilansie 5-3

Josh Giddey (czyli gracz, gdzie mu tam do Jokica):

22,5/11/9/1/1 na 51/54/85 przy 3 TO, Net +7,9 i bilans 4-4 w c***owych kontuzjowanych Bulls, ktorzy graja S5 C.White, Buzelis, Tre Jones/Terry i Z.Collins poza Giddeyem... a grali w tym czasie mkn. z MIA, ORL, CLE, IND, PHX, LAC, NYK więc trudny terminarz.

Z innych:

40 letni LBJ robi 28,5/10,5/6,5/1/1 na 52/34/82 i 4TO Net +1 bilans 8-2

Tatum 28/10/7,5/1/0,5 na 46/33/88 przy 4TO i Net +9,3 i bilansie 6-2.

W tym sezonie taki Cade ma 8 triple double, Hart 7, Thomson 3 Barret 2, a tylko w czasie od ASW zdarzyło zaliczyć 10 graczy, w tym takie "asy" jak:

Avdija, ktory niedawno był rezerwowym, trzeci w rotacji C OKC Jaylin Williams czy będący jeszcze chwilę temu poza rotacją Kevin Porter Jr! 

Więc jeśli tacy gracze są w stanie tak grać, to mnie wcale nie dziwi to co robi Joker... 

Westbrook gdyby miał bana na oddawanie rzutów z dystansu, a jednocześnie nie można by go odpuszczać w obronie to byłby zajebistym grajkiem lol zajebiste hustle plays, kilka razy w obronie spoko, ale no nie da się z gościem grać 

Jokic po tym upadku i zbiciu łokcia jak nie on 

Edytowane przez airmax

43 minuty temu, dannygd napisał(a):

Nicola Jokic MVP/GOAT (wg niektorych) robi:

23,4/15/12,5/1,5/0,5 na 57/36/77 przy 4,6 TO, Net +6,1 i bilansie 5-3

Jok po asg zmagał się z zapaleniem stawu skokowego, już pomijając fakt, że większość tych spotkań Nuggets byli bez Gordona, fajna analiza na próbce 8 spotkań z jeszcze lepszymi tezami ;]

z tego meczu to najgorszy ten Murray, którego dzisiaj po prostu zamardowali na tych zasłonach, potrzebujemy go w takich meczach, zwłaszcza, że Braun z Porterem byli kapitalni do 3Q, no ale nie potrafi już tak dobrze pracować na nogach, brakuje tego depnięcia, przy słabszych ekipach to jeszcze jakoś to tuszuje

do tego Gordon z urazem w szatni już po pięciu minutach, tak naprawdę ten 2nd seed trzeba brać jako coś nadzwyczaj pomyślnego, patrząc na to co się generalnie z tą drużyną dzieje, defensywnie jesteśmy poniżej średniej ligowej i dziś SGA to tylko potwierdził, nie ma co gadać i pogratulować MVP, wspaniały grajek, ciekawe gdzie wyląduje na liście alltime, bo ten 3letni peak ma po prostu niewiarygodny

40 minut temu, airmax napisał(a):

Westbrook gdyby miał bana na oddawanie rzutów z dystansu, a jednocześnie nie można by go odpuszczać w obronie to byłby zajebistym grajkiem lol zajebiste hustle plays, kilka razy w obronie spoko, ale no nie da się z gościem grać 

Dla Nuggets pozytywne info, że dostają playoff Westbrooka w marcu, mniejsze będzie zaskoczenie za miesiąc. 

Jakoś nie robią szału ci Thunder w dużych spotkaniach - tzn. oczywiście mam na myśli w skali 68-14 teamu, który właśnie wygrał +24 statement meczyk, bo tak ogólnie wiadomo, cyferki nie kłamią, +13 SRS, nie za bardzo na Zachodzie ktoś może im zagrozić - ale jakoś nie dają vibe'u nieuniknionego wpierdolu w playoffach, tak że może ktoś tam powalczy. 

(mam na myśli Zachód, bo Celtics godny rywal)

Teraz, BMeF napisał(a):

Dla Nuggets pozytywne info, że dostają playoff Westbrooka w marcu, mniejsze będzie zaskoczenie za miesiąc. 

Jakoś nie robią szału ci Thunder w dużych spotkaniach - tzn. oczywiście mam na myśli w skali 68-14 teamu, który właśnie wygrał +24 statement meczyk, bo tak ogólnie wiadomo, cyferki nie kłamią, +13 SRS, nie za bardzo na Zachodzie ktoś może im zagrozić - ale jakoś nie dają vibe'u nieuniknionego wpierdolu w playoffach, tak że może ktoś tam powalczy. 

niby tak, ale odpadli im Mavs, a to chyba ekipa, z która szło im najgorzej, jak spojrzysz realnie na układ i formę zachodu, to jedynie Lakers wyglądają na tyle legitnie by im zagrozić, może Dubs, ale tam to muszą dotrwać zdrowi i ze sporym zapasem sił na potencjalne kilka rund, wygląda to dla nich raczej znacznie lepiej niż przed ASG

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

niby tak, ale odpadli im Mavs, a to chyba ekipa, z która szło im najgorzej, jak spojrzysz realnie na układ i formę zachodu, to jedynie Lakers wyglądają na tyle legitnie by im zagrozić, może Dubs, ale tam to muszą dotrwać zdrowi i ze sporym zapasem sił na potencjalne kilka rund, wygląda to dla nich raczej znacznie lepiej niż przed ASG

Nom, też nie wierzę żeby ktoś ich wyeliminował na Zachodzie, tak tylko piszę, że statystycznie to jakieś ~top5 sezonów ever, ale w tych dużych meczach AŻ TAKIEGO wrażenia nie robią*

[* again, oni idą na +13 SRS i 68-14 pomimo tego, że Holmgren opuścił większość sezonu, więc wiadomo, że szukam dziury w całym, bo to jest obiektywnie poziom dynastii in the making]

tak że ktoś tam może powalczyć. 

Godzinę temu, BMeF napisał(a):

Jak to Nuggetsowy fanbase na Twitterze pisał „let Russ be Russ” :) 

Chyba wszyscy w mniejszym bądź większym stopniu nabrali się na Westbrooka w pewnym momencie, chociaż to też pewnie przez to jak dobry jest Jokic i faktycznie, można by pomyśleć „hej wokół Jokica wszyscy wyglądają lepiej to może i ten Russ będzie fajnie funkcjonował”

W dniu 9.03.2025 o 21:07, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Jok po asg zmagał się z zapaleniem stawu skokowego, już pomijając fakt, że większość tych spotkań Nuggets byli bez Gordona, fajna analiza na próbce 8 spotkań z jeszcze lepszymi tezami ;]

1. Nie wiem po co ten tekst, bo chyba Jokica nie ma potrzeby tłumaczyć, że zrobił 30/20/20 po urazie stawu skokowego. 

2. Po drugie jak mam pokazywać staty gościa, którego rola się zmieniła po trade deadline? 

3. Po trzecie naprawdę uważasz, że nawet bez Gordona to Jokic ma gorszy support niż obecnie Giddey?

4. Nie zgadzasz się z tym, że teraz graczom dużo łatwiej o triple double w NBA?

EDIT: 

Sprawdziłem jak zmieniała sie ilość "wyczynów" 30-10-5 na przełomie okresów 5 letnich od 1980 roku i wyraźnie widać jak zaszły zmiany w przepisach (a może bardziej w ich egzekwowaniu przez sędziów na boisku), że od 2015 roku znacząco wzrosła ilość takich gier:

M4fuiLX.png

a najlepiej to widać na wykresie, gdzie nawet kumulacja talentu lat 80 i 90 nie była w stanie zbliżyć sie od wyników z ost 10 lat...

00ic204.png

Edytowane przez dannygd

7 minut temu, airmax napisał(a):

Chyba wszyscy w mniejszym bądź większym stopniu nabrali się na Westbrooka w pewnym momencie

Prawda, inna sprawa, że Westbrook na minimum to bardzo fajny interes, roles-energizer, który zagra na dużym jak na rolesa na minimum volume gdy masz 6 koszykarzy w rosterze to duża sprawa, ale marzec to już okres gdzie trzeba wygaszać Bricka: ale tak to działa jedynie w beGM, że piszesz w opisie w kwietniu, że jednak nie grasz ziutkiem którym grałeś cały sezon. ;]]]]] Dzisiaj faktycznie zapowiedź playoffów.

Świetna odpowiedź, ale no też bardzo podobało mi się jak Watson, Zeke i Picket pracowali w obronie, a Peyton trafiał kluczowe trójki. Po powrocie Gordona (jeśli wróci w sensownej dostępności, bo trzeci raz ma ten sam uraz w tym sezonie) to oni i Westbrook powinni grać z ławki, nawet gdy Strawther się wyleczyć, bo Julian jest nie do grania w Playoffs przez obronę imo.

nie wiem jak ktoś w ogóle może próbować zrównywać warunki w jakich gra Jok i Shai

Z drugiej strony to nie jest wina Shaia, ze ma lepszy/głębszy zespół niż Nikola, jesli mowisz o MVP, to jak ja dałbym Jokiciowi oczywiscie, to po prostu nie karałbym Shaia za głębie Oklahomy.

Zwlaszcza, ze oni sa wybitni w obronie (Shai jest duzo gorszym obronca obecnie niz jego reputacja w D glownie dzieki temu jaki swietny ma zespol po tej stronie parkietu, ale to kazdy gracz przechodzil, gdy stawal sie #1 opcja na takim usage, normalna sprawa), a w ataku to Shai ich musi w duzej mierze ciagnac.

1 minutę temu, Lucas napisał(a):

Z drugiej strony to nie jest wina Shaia, ze ma lepszy/głębszy zespół niż Nikola, jesli mowisz o MVP

oczywiście, niemniej właśnie dzięki takiemu właśnie supportowi Thunder mają tak świetny bilans, a właśnie ten bilans jest poruszany jako absolutnie podstawowy argument w dyskusji o jego kandydaturze 

z drugiej strony mam wrażenie, że nikt nie dostrzega tego, że mało kto w Nuggets na przestrzeni sezonu jest w optymalnej formie i jak bardzo Jok ciągnie za uszy kolegów, grając przy okazji najlepszy sezon w karierze i jeden z najlepszych w historii

9 minut temu, Lucas napisał(a):

a w ataku to Shai ich musi w duzej mierze ciagnac.

masz na to jakieś dowody czy tak Ci się tylko wydaje?

masz na to jakieś dowody czy tak Ci się tylko wydaje?

Lol

Oczekujesz dowodow na teze ze kolo ktory w ekipie x jest najefektywniejszy (by far) i jednoczesnie ma najwiekszy wolumen rzutowy (by far) jest ich ofensywnym anchorem?

Co to beGM z Was zrobilo....geeez

Teraz, julekstep napisał(a):

Lol

Oczekujesz dowodow na teze ze kolo ktory w ekipie x jest najefektywniejszy (by far) i jednoczesnie ma najwiekszy wolumen rzutowy (by far) jest ich ofensywnym anchorem?

Co to beGM z Was zrobilo....geeez

jest różnica gdy jesteś najlepszym ofensywnie graczem nawet na poziomie Shaia, a tym, gdy musisz ciągnąć ofensywę całego zespołu

a Thunder mają nie tylko J-Duba, ale też super efektywnych Wigginsa czy Joe, który przez półtora miesiąca grał na +/- 72TS, o gościach jak Chet czy Hartenstein nie trzeba wspominać

49 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

jest różnica gdy jesteś najlepszym ofensywnie graczem nawet na poziomie Shaia, a tym, gdy musisz ciągnąć ofensywę całego zespołu

tak samo jak jest różnica między 'w dużej mierze' (co napisał Lucas oryginalnie) a 'ofensywą całego zespołu'

a Thunder mają nie tylko J-Duba, ale też super efektywnych Wigginsa czy Joe, który przez półtora miesiąca grał na +/- 72TS

przecież ten Joe jak grał w Philly to był jakiś uber-kasztan

jakby trafił do Nuggets i zrobił taki progres to byś pisał że to wyłączna zasługa Joka 🙃

o gościach jak Chet czy Hartenstein nie trzeba wspominać

faktycznie nie trzeba skoro jeden opuścił ponad 2/3 sezonu (na ten moment) a drugi w OKC gra absolutnie najlepszy basket życia 🙃

może jednak ten SGA też ułatwia granie kolegom z ekipy 🤔

śmiesznie że masz vibe januszy z facebooka* (TYLKO JOK MVP, JAK ŚMIECIE PISAĆ O SHAIU, NBA RIGGED, FREE THROW MERCHANT UGA BUGA!), gdzie w tym sezonie SGA gra absolutnie fenomenalnie, na poziomie bardzo mocnego MVP (no ma po prostu pecha że gra w tym samym czasie w którym GOAT ma swój peak) i generalnie jakby w tym roku dostał MVP to byłaby to zdecydowanie mniejsza inba niż Embiid 2023 (nawet mimo tego że RS Jok 24/25 > RS Jok 22/23)

* strzelam że to te same osoby co kilka lat temu o Joku pisały NO DEFENCE, WILL BE EXPOSED IN PLAYOFFS etc

Edytowane przez julekstep

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

śmiesznie że masz vibe januszy z facebooka (TYLKO JOK MVP, JAK ŚMIECIE PISAĆ O SHAIU, NBA RIGGED, FREE THROW MERCHANT UGA BUGA!)

serio?

dwa dni temu mu nagrody pogratulowałem, bo nie spodziewałem się takiej odpowiedzi w rewanżu

kilkukrotni już podkreślałem jak fenomonalny gra sezon i że nie mam żadnego problemu z tym, że wygra

Ty już nawet tego tematu nie czytasz, czy o co chodzi?

Teraz, LeweBiodroSmoka napisał(a):

serio?

dwa dni temu mu nagrody pogratulowałem, bo nie spodziewałem się takiej odpowiedzi w rewanżu

kilkukrotni już podkreślałem jak fenomonalny gra sezon i że nie mam żadnego problemu z tym, że wygra

Ty już nawet tego tematu nie czytasz, czy o co chodzi?

sorry że nie znam całej historii Twojej aktywności na forum i nawiązuję tylko do tego co w danej chwili cytuję!