Skocz do zawarto艣ci

[beGM Play-off '23 West 1st Round] #1 NUGGETS (59-23) - #8 JAZZ (43-39)

Szulim

Rekomendowane odpowiedzi

• january przypi膮艂/e艂a ten temat

UTAH JAZZ聽

Rozpoczynamy nasza pierwsz膮 seri臋 PO od kilku lat. Na start - najlepsza dru偶yna sezonu zasadniczego. No c贸偶, od czego艣 trzeba zacz膮膰, aby zbiera膰 szliwy i do艣wiadczenie.

Je艣li chodzi o gr臋 - nie zmieniam jej zbyt wiele w kontek艣cie ostatniego meczu play-in. Wychodz臋 zespo艂em obro艅c贸w i聽

Rotacja i orientacyjne minuty

Starting 5:

PGJosh Giddey聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽32

SGLu Dort 聽 聽 聽 聽聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽32

SF聽Dorian Finney-Smith聽 26

PFPaolo Banchero聽 聽 聽 聽 聽32

C聽 聽Brook Lopez聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽30

Res:

PGD鈥橝ngelo Russel聽 聽 聽 聽 聽 聽20

SG-SF聽Caris Levert聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽聽22

SF-PFTrey Murphy III聽 聽 聽 聽 聽26

C聽 聽Mitchell Robinson聽 聽 聽 聽20

Nie b臋dzie tu jaki艣 wielkich rewolucji - zamierzam robi膰 stary, dobry grit and grind masuj膮c si臋 w obronie ile si臋 da. Akurat na Jokicia mam nienajgorszy matchup bo Lopez i MRob powinni cho膰 troch臋 go spowolni膰 - zw艂aszcza 偶e Jok lubi w pierwszej rundzie dopiero rozgrzewa膰 gr臋 :)

W defensywnie przede wszystkich Dort idzie na 1na1 z Brunsonem, a DFS na Brogdona.聽

C贸偶, nie zamierzam tutaj malowa膰 trawy na zielono - Denver jest zespo艂em lepszym, maj膮 Joka w MVP formie, Brunsona kt贸ry gra艂 艣wietn膮 1 rund臋 - zamierzamy walczy膰, broni膰, 艂apa膰 wszystkie mo偶liwe wolne pi艂ki i rzuca膰 - g艂贸wnie spod kosza - bo Jokic mimo swojej wybitnej ofensywy i wizji parkietu nie jest idealnym obro艅c膮. Zamierzam m臋czy膰 go pickami, podw贸jnymi zas艂onami, aby jak najwi臋cej biega艂 i musia艂 si臋 napracowa膰 w obronie, co mo偶e da mi troch臋 wi臋cej przestrzeni w ataku.

Gameplay jest prosty - utrudni膰 偶ycie w rozegraniu Jokiciowi, nie dawa膰 zbyt wielu open look dla Brunsona i postara膰 si臋 ograniczy膰 mo偶liwo艣ci Granta. Generalnie mam pewn膮 przewag臋 w 艂awce - co wida膰 w RL Denver - minuty bez Jokicia s膮 bardzo cz臋sto przegrane, a jednak wydaje mi si臋 偶e tam 艂awka jest troch臋 lepsza ni偶 u naszych Denver. Uzyskuj臋 tu pewn膮 przewag臋, kt贸ra mo偶e pozwoli mi zrobi膰 jaki艣 interesuj膮cy run, kt贸ry p贸藕niej trudniej b臋dzie im dogoni膰, jak rzuc臋 wszystko co defensywne.

Standardowo - mecze ko艅cz臋 tym lineupem:

Giddey - Dort/DFS - Murphy - Banchero - Lopez

daje to bardzo dobr膮 mieszank臋 obrony (Dort/DFS聽vs Garland) - do tego du偶o 艣ci臋膰, pick鈥檔鈥檙olls kt贸re mog臋 gra膰 Giddey - Banchero / Giddey - Lopez / Giddey - Murphy / Banchero - Lopez / Banchero - Murphy = wiele opcji na wolne pozycje spod kosza lub urwanie siatki zza 艂uku przez Brooka czy Murphy.

Oczywi艣cie - to jest best of 7 - wi臋c adjustments, troch臋 inne ustawienia, odkurzenie strzelca Joe czy Thomasa w jaki艣 ma艂ych minutach wchodzi w gr臋 - ale no g艂贸wnie korzystam z 8 zawodnik贸w.

Podsumowuj膮c - raczej ci臋偶ko mi b臋dzie ogranicza膰 Jokicia przez serie meczy - a nawet je艣li - braknie mi troch臋 ataku aby to nadrobi膰.聽

Uwa偶am, jednak, 偶e swoj膮 defensyw膮, atakowanie na pickach Joka, oraz lekka przewaga na 艂awce pozwoli mi wygra膰 przynajmniej 1 mecz. No max 2 :D

Tak偶e moja propozycja -聽4-1, 4-2 dla Denver

pozdrowienia @LeweBiodroSmoka ;)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Siemano

Z racji, 偶e to pierwsza runda moich Nuggets, czyli pierwszej dru偶yny sezonu, nie b臋d臋 si臋 tutaj rozwodzi艂 i przedstawi臋 spraw臋 najkonkretniej jak si臋 tylko da, bior膮c pod uwag臋 moje wieloletnie "opisowe do艣wiadczenie".

1. Za艂o偶enia og贸lne.

Cel na ten sezon zosta艂 osi膮gni臋ty, czyli doprowadzenie mojego w膮skiego sk艂adu do playoff贸w z jak najwy偶szej pozycji, ale przede wszystkim w zdrowiu. To drugie nie oby艂o si臋 bez komplikacji, ale ostatecznie zar贸wno Grant i Bamba zd膮偶yli si臋 wyleczy膰, cho膰 tutaj trzeba przyzna膰, 偶e s膮 z tymi Panami pewne zgrzyty, ale do takiego typu problem贸w trzeba si臋 po prostu jak najlepiej dostosowa膰. Zreszt膮 nawet z pewnymi problemami si艂a mojego rosteru jest bardzo widoczna i raczej tego聽nie trzeba聽t艂umaczy膰.聽

M贸j rywal walczy艂 zaciekle o dostanie si臋 do tej fazy rozgrywek i ju偶 to mo偶e uzna膰 za spory sukces, gdy偶 ma艂o kto mia艂 Jazz przed sezonem w roli kandydat贸w do PO. W Utah mamy sporo 艣wie偶ej krwi a domieszk膮 do艣wiadczenia, na pewno posiadanie takich graczy jak Banchero, Giddey, Murphy, a nawet wci膮偶 przecie偶 m艂ody, ostatnio prze偶ywaj膮cy renesans w swojej karierze - Mitch - to spory materia艂 na to aby w przysz艂o艣ci bi膰 si臋 o co艣 wi臋cej ni偶 awans przez play-in. Niestety tutaj @Szulim聽trafia na prawdziwy walec, kt贸ry jest po艂膮czeniem 2krotnego MVP, wschodz膮cych聽gwiazd i聽wybitnych role player贸w, dodatkowo na poparcie tej tezy kilku moich graczy zosta艂o nagrodzeni istotnymi wyr贸偶nieniami, ale to ju偶 pewnie wiecie. Nie widz臋 tutaj wi臋kszych szans na co艣 wi臋cej ni偶 5 spotka艅, cho膰 prawd臋 m贸wi膮c por贸wnuj膮c si艂臋 naszych Jazz i real Wolves bardziej sk艂ania艂 bym si臋 w kierunku 4meczowej serii.

2. Rotacja

PG聽 Conley (24)聽 Brunson聽(12) Brogdon聽(8) Caruso (4)

SG聽 Brunson (17)聽 Caruso聽(16) Brogdon聽(15)

SF聽 Royce聽(30) Grant聽(18)聽

PF聽 Anderson (34)聽Grant聽(14)聽

C聽聽Joki膰 (38) Bamba聽(10)

komentarz: nie by艂o za bardzo co tutaj kombinowa膰, przez ca艂y czas si臋 zastanawia艂em czy nie da膰 jednak S5 Grantowi, ale skoro Slow-Mo i tak wypada na pocz膮tku G4 i na potencjalny G5, to uzna艂em, 偶e mo偶e by膰 idealny moment dla JG aby si臋 z tymi playoffami odpowiednio przywita膰, nie trac臋 w niego wiar臋, ufam, 偶e w tej dru偶ynie przy Brunsonie i Joku oraz ze wsparciem BB IQ reszty rosteru m贸g艂by przypomina膰 przynajmniej swoj膮 wersj臋 z Detroit, ale to ju偶 mo偶e zostawie te rozwa偶enia na p贸藕niej.

co do Bamby, to troch臋 w pale mi si臋 nie mie艣ci, 偶e w rl Lakers plac ma przed nim taki placek jak Gabriel (nikogo nie obra偶aj膮c) u mnie Bamba nie mia艂 podobnych zawirowa艅 co w realu, moje zaufanie co do jego umiej臋tno艣ci si臋 nie zmieni艂o, cho膰 na pewno to co si臋 dzieje w Lakers zbytnim optymizmem nie napawa

3. Meczapy.

Giddey - Conley/Caruso (je艣li mecz jest na styku to Alex ko艅czy spotkanie, a na jedynk臋 przechodzi Brunson

Dort - Royce/Grant

DFS - Brunson

Banchero - Anderson/Royce

Brook - Jok

w zale偶no艣ci od tego, kt贸ry z graczy z 艂awki聽zacznie mocniej punktowa膰, wtedy wysy艂am na niego kogo艣 z tr贸jki Caruso/Anderson (DAR) lub Royce/Grant (Murphy)

generalnie w tym konkretnym meczapie mog臋 swobodnie switchowa膰 wi臋kszo艣膰 pozycji, gdy偶 w bardzo du偶ej cz臋艣ci gracze Utah nie zostali sprawdzeni na arenie playoffowej, troch臋 si臋 chyba dziwi臋, 偶e @Szulim聽nie spr贸bowa艂 wyj艣膰 duetem DAR-Giddey, po艣wi臋caj膮c s艂abiutkiego w tych PO DFSa (46TS, nominalnie graj膮cy jako PF zreszt膮), da艂oby mu to wi臋cej opcji aby nie skupia膰 ca艂ej uwagi na dw贸jce Giddey-Banchero

Brook to na pewno solidna opcja na Joka, o ile mo偶na uzna膰, 偶e opcja solidna to na Joka jakakolwiek "opcja", niestety dla GMa Jazz, Lopez pomimo bdb serii w ataku, nie robi艂 w tych PO a偶 takiej r贸偶nicy w obronie jak w rs, za co zosta艂 zas艂u偶enie wyr贸偶niony nominacj膮 do 1st all-def team, mo偶na 艣mia艂o za艂o偶y膰, 偶e maj膮c obok siebie graczy jak Banchero czy DFS nie zagra tutaj lepszej serii ni偶 chocia偶by duet KAT/Gobert

4. M贸j przewidywany przebieg serii.

Jak ju偶 pisa艂em, Utah to dru偶yna na dorobku, niestety te偶 jedynie DAR,聽LaVert, DFS i Lopez zagrali w tych PO i nie s膮 to niestety nazwiska, kt贸re w jakikolwiek spos贸b powinny mi tu zrobi膰 wi臋ksz膮 krzywd臋. Jok nawet z kontuzjowanym nadgarstkiem robi艂 przez wi臋kszo艣膰 serii z Sot膮 co tylko chcia艂, a mam przecie偶 jeszcze kapitalnych w tej rundzie Brunsona, Brogdona czy 艣wie偶o upieczonego all-def Caruso, co do niego to chyba jednak lepiej mie膰 takiego Caruso poza PO u nas ni偶 przyk艂adowego Mobleya i potem tworzy膰 zamki z piasku,聽ale to taka tylko dygresja.

5. Podsumowanie i proponowany bilans.

Optuj臋 tutaj jednak za g艂adkim聽4-0, Jazz nie maj膮 cho膰by imitacji graczy jak Edwards, Banchero to na pewno wielki talent, ale nie jeste艣my go w stanie w 偶aden spos贸b sprawdzi膰, a jak wiemy te playoffy nie wybaczaj膮 zbyt wiele, trzeba mie膰 jednak mocn膮 pakiet臋 aby my艣le膰 o czymkolwiek, a nasi Jazz (z ca艂ym szacunkiem) wygl膮daliby chyba najs艂abiej na tle realnej 16 kt贸ra awansowa艂a. Na wszystko jeszcze przyjdzie czas i z tak膮 wyjebanie odkrywcz膮 sentencj膮 偶egnam si臋 z Pa艅stwem.

LBS

Odno艣nik do komentarza

Dzi臋ki @LeweBiodroSmoka za matchup ;)

Ogolnie my艣le ze ten jeden mecz bym urwa艂 - jednak jest to seria, a nie jeden mecz. 聽
Myslalem o po艂膮czenie DAR i Giddey ale jednak chcia艂em da膰 DAR na 艂awk臋 偶eby poci膮gn膮艂 run z drugim unitem.

m.In dlatego uwa偶am ze jednak maj膮c troch臋 szersz膮 rotacje powinienem zaskoczy膰 u siebie w domu w jednych z tych dw贸ch meczy, niesiony dopingiem zmotywowanych kibic贸w, kt贸rzy czekali ostatnie dwa sezony tanku na postsezonowy czas 馃槑

Odno艣nik do komentarza

12 godzin temu, Szulim napisa艂:

m.In dlatego uwa偶am ze jednak maj膮c troch臋 szersz膮 rotacje powinienem zaskoczy膰 u siebie w domu w jednych z tych dw贸ch meczy, niesiony dopingiem zmotywowanych kibic贸w, kt贸rzy czekali ostatnie dwa sezony tanku na postsezonowy czas 馃槑

Niestety ta "szersza" rotacja w PO nie zdaje egzaminu gdy nie masz naprawd臋 warto艣ciowych graczy na 艂awce, a poza Robinsonem i 艣rednim Russellem tam nie ma za bardzo z czego tego jednego W ulepi膰, bo reszta albo zawiod艂a albo nie da si臋 jej zweryfikowa膰

Oczywi艣cie ja nie wykluczam tutaj ew. 5 meczy, ale opieraj膮c si臋 na przebiegu serii z Wolves jednak mocno to jednak w膮tpliwe

Odno艣nik do komentarza

Caruso, Brogdon, Anderson, Bamba vs Russel, Levert, Murphy, MRob聽

Okey, na pewno do艣wiadczenie jest po twojej stronie - ale jednak to tez nie s膮 totalne ziutki, kt贸rzy nie grali w PO

Russel w 1 rundzie pokaza艂, 偶e umie poprowadzi膰 run - 3x3 i rozgrza膰 zesp贸艂 do walki, reszta 艂膮cz膮c z zawodnikami z S5 te偶 ogarnia. No serii nie wygram to na pewno, ale mecz chcia艂bym urwa膰 w domu ;)

Odno艣nik do komentarza

Brunson, Brogdon, Jokic graj膮 naprawd臋 zacne聽PO. Jokic nie przegra艂 jeszcze u siebie i jest of course do tej pory mvp playoff贸w (Butler mocno zjecha艂 z form膮)聽聽Dwaj wy偶ej wymienieni guardzi聽+ Conley + Caruso zjadaj膮 imo bardzo聽mocno backcourt w postaci Russella, Dorta, Giddeya i LeVerta. Liderem Jazz jest nieefektywny scorer i rookie. No ja niestety Szulim widz臋 tutaj 4:0. Wiem, 偶e w begm nikt nikogo nie chce urazi膰 i nie g艂osuje na 4:0 nigdy, wiec prawdopodobnie si臋 i tak nie obrazisz bo m贸j g艂os niewiele zmieni. Ale prawda jest taka, 偶e tu chyba聽powinno by膰 4:0 :).聽

LBS ciekawa rotacja, oszcz臋dza sobie Brunsona na聽dalsze rundy, imo Nuggets s膮 mega mocni i powalcz膮 o fina艂y przeciw Lakers聽r贸wnie偶 w beGM ;)

Edytowane przez RonnieArtestics
Odno艣nik do komentarza

• january odpi膮艂/臋艂a i podpi膮艂/e艂a ten temat
  • january odpi膮艂/臋艂a ten temat

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.