Skocz do zawartości

ATF GOAT SPORTOWCY

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Reikai napisał:

W koszykowce jest o wiele wiecej zmiennych, ktore sprawiaja ze osiagniecia Wilta nie sa tak imponujace dzis, lepsza obrona, konkurencja, inny pace, d, sraty taty itd. Zeby obronic swoja teze ze Wilt to to samo, co Phelps to musialbys udowodnic ze woda sie zmienila albo ze konkurencja post Phelps jest lepsza niz Phelps byl.

Wytłumaczę raz jeszcze analogię, tylko wyłącz sobie czynnik zespołowy.
Wilt skakał nad głowami innych bo był fenomenem atletycznym na tamte czasy i nabijał sobie kosmiczne staty.
Phelps był fenomenem atletycznym w swoich czasach, gdzie nikt nawet nie był blisko jego postury, gość stworzony do pływania. Dodatkowo w jego czasach wpadła rewolucja w kombinezonach i Amerykanie wtedy mocno skorzystali na tym.

Za X lat to, co teraz myślimy o Phelpsie MOŻE być podobnie odbierane, jak my teraz odbieramy Wilta.

Żeby nie było, tak Phelps pod względem osiągnięć jest najlepszy w pływaniu, ale czy jest najlepszym sportowcem indywidualnym all-time to już mocno debatble. Naprawdę jest sporo sportowców, gdzie mozna dobrać sobie takie kryteria, gdzie Phelps wypadnie słabo.

Edytowane przez P_M

6 minut temu, P_M napisał:

Phelps był fenomenem atletycznym w swoich czasach, gdzie nikt nawet nie był blisko jego postury, gość stworzony do pływania. Dodatkowo w jego czasach wpadła rewolucja w kombinezonach i Amerykanie wtedy mocno skorzystali na tym.

Nie interesujesz się pływaniem na poziomie wyższym niż ,,czasami coś oglądnąłem'', nie? :) 

@DRK - bez sztafet, Phelps ma 14 złotych medali indywidualnie, drugi najlepszy męski pływak ma 4. Dziwna dyskusja, bo to czy tam Phelps jest lepszy od Jordana, to wiadomo, dylemat z dupy, ale w kategorii ,,inne sporty indywidualne'' to jest kompletny no brainer. 

8 minut temu, fluber napisał:

Widzę że amerykański żużel ma więcej fanów na forum

nie żużel, ale NHL nie mieści się nawet w 3 najpopularniejszych sportow w stanach, a tu Gretzky idzie z 6 pickiem bez podziału na konkurencje :) 

to, ze w Polsce NHL jest bardziej znany od innych lig zawodowych, nie oznacza, ze każdy musi mieć Gretzkyego jakoś specjalnie wysoko

1 minutę temu, BMF napisał:

Nie interesujesz się pływaniem na poziomie wyższym niż ,,czasami coś oglądnąłem'', nie? :) 

@DRK - bez sztafet, Phelps ma 14 złotych medali indywidualnie, drugi najlepszy męski pływak ma 4. Dziwna dyskusja, bo to czy tam Phelps jest lepszy od Jordana, to wiadomo, dylemat z dupy, ale w kategorii ,,inne sporty indywidualne'' to jest kompletny no brainer. 

Nie jest to specjalnie fascynujący sport, żebym oglądał więcej poza IO. Natomiast o Phelpsie zdarzyło mi się albo przeczytać, albo zobaczyć jakiś artykuł/dokument odnośnie jego warunków fizycznych, które mocno odstawały na tle reszty. Autorem tej tezy nie byłem ja. Natomiast dość dobrze pamiętam ich wydźwięk. Jakie to ma znaczenie? 

1 minutę temu, Qcin_69 napisał:

nie żużel, ale NHL nie mieści się nawet w 3 najpopularniejszych sportow w stanach, a tu Gretzky idzie z 6 pickiem bez podziału na konkurencje :) 

to, ze w Polsce NHL jest bardziej znany od innych lig zawodowych, nie oznacza, ze każdy musi mieć Gretzkyego jakoś specjalnie wysoko

Ale wyznacznikiem czego jest popularność danej ligi w USA skoro to atf światowy?

1 minutę temu, Qcin_69 napisał:

To jest światowy ATF, a nie amerykański ATF jbc. Związek Radziecki żył meczami Kanada-ZSRR, a Brady'ego mają pewnie w dupie. 

Teraz, P_M napisał:

Nie jest to specjalnie fascynujący sport, żebym oglądał więcej poza IO. Natomiast o Phelpsie zdarzyło mi się albo przeczytać, albo zobaczyć jakiś artykuł/dokument odnośnie jego warunków fizycznych, które mocno odstawały na tle reszty. Autorem tej tezy nie byłem ja. Natomiast dość dobrze pamiętam ich wydźwięk. Jakie to ma znaczenie? 

Bo to bzdury, np. z Phelpsem-beneficjentem tamtych strojów, prędzej było odwrotnie, ale dlatego pytam, bo przecież nie będę się na ten temat rozwodzić, skoro Cię to nie interesuje.

Mnie dziwi jak ktoś pisze, że USA to jest jeden kraj i zestawia to z jakąś Finlandią czy Szwecją. Przy całym szacunku do tych nacji, ale zainteresowanie i ich przedstawiciele mają znikomy wpływ na sport globalny.

Pamiętajmy, że USA jest wielkości Europy, więc by oddać proporcje to Stany można traktować jako kontynent, a pojedyncze stany za kraje.

I te amerykańskie "kraje" zdecydowanie wyżej stawiają NFL niż NHL.

Także te wpisy o amerykańskim żużlu to chyba jakiś żart, bo żużel to można porównać do szkockiego Caber Toss by zachować proporcje :)

Edytowane przez MarcusCamby

10 minut temu, BMF napisał:

To jest światowy ATF, a nie amerykański ATF jbc. Związek Radziecki żył meczami Kanada-ZSRR, a Brady'ego mają pewnie w dupie. 

Zwiazek Radziecki i Amerykanie żyli tez rywalizacja na poziomie jazdy figurowej na lodzie czy gimnastyki, a nie sadze by przedstawiciele tych dyscyplin byli rozwazani tutaj z jakimis wysokimi pickami.

2 minuty temu, Qcin_69 napisał:

Zwiazek Radziecki i Amerykanie żyli tez rywalizacja na poziomie jazdy figurowej na lodzie czy gimnastyki, a nie sadze by przedstawiciele tych dyscyplin byli rozwazani tutaj z jakimis wysokimi pickami.

Nie sądzę, ale bottom line był taki, że jak ktoś tam uważa Brady'ego za GOAT-a, to spoko, nic mi do tego, ale argumenty pt. AMERYKANIE UWAŻAJĄ, ŻE JEST LEPSZY to (no shit) mocna (amerykańska) propaganda, a to jest ,,światowy ATF''.  Dla Rosjan to Aleksander Owieczkin > Brady, a chyba też duży kraj. 

Chyba, że ktoś np. ogląda jedynie amerykańskie filmy, bo zarabiają najwięcej pieniędzy i AMERYKANIE uważają, że są najlepsze. I słucha Ariany Grande, bo zarabia dużo pieniędzy i Amerykanie się nią zachwycają. Wtedy spoko, tzn. współczuję, ale jest przynajmniej jakaś konsekwencja.

Brady'ego mam oczywiście wysoko, ale szanujmy się. 

16 minut temu, P_M napisał:

Mhm, to faktycznie ucina dyskusję. 

Też mi przykro. ,,Phelps miał genetyczną przewagę'' i ,,kto wie jak będzie postrzegany za 30 lat'' to zarzut jaki można napisać pod adresem każdego sportowca, który zostanie wybrany, jak Wembanyama zacznie robić 35ppg z DPOTY obroną to nagle Jordan będzie meh, np. pewien QB z Kansas ma trajektorię na lepszą karierę od Brady'ego. Phelps był twarzą bojkotu super strojów w pływaniu, a Ty piszesz, że na nich korzystał, gdy rok przed ich wprowadzeniem zrobił na MŚ w Melbourne to samo, co w Pekinie. I tak dalej. 

18 minut temu, Qcin_69 napisał:

Tam jest Ruska co ma prawie tyle medali co Phelps to chyba powinna być wybrana.

Teraz, julekstep napisał:

słabej?

lekkoatletyka to tutaj powinna być top3-4 kategoria akurat (i to tylko dlatego że jesteśmy na forum koszykarskim) 

Jakby wziąć pod uwagę lata nieolimpijskie, to podejrzewam że suma godzin oglądanej lekkoatletyki przez forumowicz będzie za szachami, hokejem, żużlem i w sumie każdym możliwym sportem jaki jestem w stanie wymyślić bez Wiki 

Teraz, P_M napisał:

Usain zdobędzie najwięcej punktów, jeżeli będziemy punktować jak w poprzednim atfie, mark my words. Chopin tej zabawy. 

Dokładnie