Skocz do zawartości

ATF GOAT SPORTOWCY

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, P_M napisał:

Well, jakby to było forum bokserskie to pewnie masz rację, natomiast dla mnie te 10 tytulów MŚ Rinera, coś czego nie dokonał w historii żaden inny judoka/judoczka robi mega wrażenie + Gość jest 6ft8 300 pounds i jeżeli ktoś spojrzy na niego vs Floyd czy Pacquiao to wie jak to się skończy :D

To jest Anita Włodarczyk vs Robert Lewandowski case. Walka Ali-Foreman to było największe sportowe wydarzenie wszechczasów w tamtym momencie, i nie ma w tym żadnej przesady, tzn. to jest fakt. 

4 minuty temu, P_M napisał:

Well, jakby to było forum bokserskie to pewnie masz rację, natomiast dla mnie te 10 tytulów MŚ Rinera, coś czego nie dokonał w historii żaden inny judoka/judoczka robi mega wrażenie + Gość jest 6ft8 300 pounds i jeżeli ktoś spojrzy na niego vs Floyd czy Pacquiao to wie jak to się skończy :D

z drugiej strony teraz są raczej kiepskie lata dla Judo, gdzie BJJ odebrało im masę potencjalnych zawodników

case jak rozdział na NBA i ABA w koszykówce (i Judo to na dziś jednak ABA :P)

Teraz, RappaR napisał:

Nie miał takiej dominacji. Lubię go, efektownie i szybko walczył, ale nie ta półka 

ale longevity potężne

no i jeszcze Overeem -> wygrał w K1, w MMA kariera lepsza niż Schilta + 100 punktów grozy ze względu na wygląd (on w pewnym momencie wyglądał jak CGI z filmu Marvela xD)

Teraz, julekstep napisał:

ale longevity potężne

Semmy Schilt ma równie długie, Rico dalej trwa, ale 10 lat bez przegranej robi wrażenie

10 minut temu, P_M napisał:

No, ale trafił na czasy zwijania się dyscipliny, która wkrótce całkiem popadnie w zapomnienie 

1 minutę temu, BMF napisał:

To jest Anita Włodarczyk vs Robert Lewandowski case. Walka Ali-Foreman to było największe sportowe wydarzenie wszechczasów w tamtym momencie, i nie ma w tym żadnej przesady, tzn. to jest fakt. 

Tylko, że Foreman przegrał tę walkę, więc za uczestnictwo medali tu nie daje, a pozostała jego kariera pozostawia wiele do życzenia.

2 minuty temu, julekstep napisał:

z drugiej strony teraz są raczej kiepskie lata dla Judo, gdzie BJJ odebrało im masę potencjalnych zawodników

case jak rozdział na NBA i ABA w koszykówce (i Judo to na dziś jednak ABA :P)

No właśnie czytałem fora Judo, gdzie pisali coś zgoła odwrotnego, jeżeli chodzi o HW to obecnie poziom jest dużo wyższy niż kiedyś.

13 minut temu, P_M napisał:

Riner miał w latach 2010-2020 bilans 152-0 w oficjalnych zawodach. Poziom dominacji przeokrutny. To jest ten sam tier co karelin.

3 minuty temu, P_M napisał:

Tylko, że Foreman przegrał tę walkę, więc za uczestnictwo medali tu nie daje, a pozostała jego kariera pozostawia wiele do życzenia.

Ścisła czołówka najlepszych ciężkich w historii, lepsze resume od Tysona. Różnica między Lewym, a Włodarczyk jest mniejsza niż między Foremanem, a Rinerem pod względem ogólnego hype'u i superstardom. Ale zobaczymy jak to ludzie ocenią, w każdym razie tu można było w ostatniej rundzie wziąć kogoś z potencjałem na pierwszą połowę kategorii tak obiektywnie, bardzo głęboka kategoria.

Edytowane przez BMF

Teraz, P_M napisał:

No właśnie czytałem fora Judo, gdzie pisali coś zgoła odwrotnego, jeżeli chodzi o HW to obecnie poziom jest dużo wyższy niż kiedyś.

well, ogólnie poziom w sportach rośnie :) 

ale tak czy siak BJJ od tych 20-30 lat sukcesywnie przejmuje tort 'GI-grapplingu' :P 

w samej Japonii wygląda to tak:

The number of people taking part in judo in Japan has plummeted by almost half since 2004 to about 120,000, according to the federation’s figures.

5 minut temu, P_M napisał:

Niech piszą co chcą - judo umiera i wszystkie dane o tym mówią jednoznacznie. 

4 minuty temu, julekstep napisał:

z tym że kickboxing dziś (po tym wzlocie w 2000's za sprawą japońców i K1) to chyba jest past-prime jako dyscyplina

Ale to właśnie Rico poszedł po tym wzlocie do Kickboxingu i akurat Kickboxing ma się świetnie, bo to akurat sztuka walki stanowiąca bazę do MMA. Pereira czy Israel pokazują to najlepiej. Imho Kickboxing chyba jest obecnie najbardziej popularny ever, co najwyżej problem split na Glory i One(które ma potężne wpływy) 

5 minut temu, fluber napisał:

Riner miał w latach 2010-2020 bilans 152-0 w oficjalnych zawodach. Poziom dominacji przeokrutny. To jest ten sam tier co karelin.

Tylko, że praktycznie każdy dobry judoka z perpektywami dawno odszedł z judo do czegoś bardziej dochodowego

Teraz, P_M napisał:

pewnie tak jak boks, też umiera :)

Ale startowali z trochę innego pułapu

1 godzinę temu, MarcusCamby napisał:

Aleksander Karelin (Sporty walki) - Rosyjski zapaśnik, który przez 13 lat wygrywał wszystkie walki. Historia pojedynków w karierze? 887 wygranych i dwie porażki. Jedna bardzo pamiętliwa i to nie dlatego, że przegrana, ale głównie ze względu na baaardzo kontrowersyjne okoliczności podczas walki o złoty medal w Sydney. Trzykrotny złoty medalista olimpijski, wielokrotny mistrz świata i Europy. Chwyt Karelina, jaki dzięki jego nazwisku wszedł do słownika sztuk walki budził przez lata strach rywali i jest jednym z bardziej efektownych chwytów w sportach walki.

xDDD

weź usuń ten fragment bo przypał

Dobra, wysłałem swoje głosy. Oczywiście na 1 miejscu jestem ja:) Ale poza tym "2" i "3" miejsce w moim głosowaniu ( czyli faktycznie 1 i 2 z reszty głosujących) zajęli @MarcusCamby oraz @Pablo81. Różnice są bardzo niewielkie tak ogólnie rzecz biorąc, więc pewnie każdemu wyjdzie inaczej. Szczegółowych wyników nie zdradzam, żeby była zabawa w sobotę:) 

3 minuty temu, fluber napisał:

Dobra, wysłałem swoje głosy. Oczywiście na 1 miejscu jestem ja:) Ale poza tym "2" i "3" miejsce w moim głosowaniu ( czyli faktycznie 1 i 2 z reszty głosujących) zajęli @MarcusCamby oraz @Pablo81. Różnice są bardzo niewielkie tak ogólnie rzecz biorąc, więc pewnie każdemu wyjdzie inaczej. Szczegółowych wyników nie zdradzam, żeby była zabawa w sobotę:) 

nie czekałeś na pełne opisy?