Skocz do zawartości

ATF GOAT SPORTOWCY

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, julekstep napisał:

no jest to co najmniej dziwne

no to jest przede wszystkim ikona, dzięki której deska weszła do mainsteamu (dziś to sport olimpijski :) )

JEST TYM DLA SKEJTBORDINGU KIM DLA JIU JITSU BYŁ JIGORO KANO! :P 

Ale czemu dziwne? Mam znać wszystkie niszowe sporty i ich przedstawicieli? Nawet niech będzie olimpijski.

Wszyscy mają znać  takich mistrzów olimpijskich jak John Shuster, albo Jarl Magnus Riiber?  Wiesz w ogóle jaki sport uprawiają? Bo ja akurat wiem i lubię czasami obejrzeć te dyscypliny, ale od nikogo nie oczekuję, że też będzie ich znał. Tak samo  nie znam i w ogóle nie interesuję się strzelectwem, wrotkarstwem czy też wieloma innymi sportami nawet olimpijskimi.

Natomiast co do wejścia do mainstreemu to jakoś nigdy dotychczas nie trafiłem na ten sport w TV.

Sorry @P_M, ale albo Twój wybor Woodsa w pierwszej rundzie to bust, albo moj wybór Nicklausa w szóstej to super steal, bo poświeciłem kolejne 20 minut i prawie wszędzie piszą, że to jest 1a i 1b (zaleznie od preferencji) GOAT-dyskusji, tak że nie ma tu innej opcji. 

Nawet w rankingu gdzie Woods był 1:

Cytat

Woods landed the number one spot but as I mentioned above Woods and Nicklaus are more like 1a and 1b and they both are the GOATs of golf.

Oczywiście nie mam żadnej wiedzy o golfie i mam to w dupie tak szczerze mówiąc, bo to musi być nudne w opór, po prostu miło wziąć z 90. pickiem typa sportowo na poziomie tego z 12, a tak jakoś kojarzyłem właśnie z ESPNów, że tam są neverending dyskusje w tym temacie. 

7 minut temu, The Game 85 napisał:

Popkultura dla to literatura, muzyka, kino, natomiast sportowcy to ikony sportu.

i dlatego na pierwszym z brzegu linku nr 1 wśród ikon popkultury jest Muhammad Ali? (Ruth 3ci i pewnie jeszcze jest tam cała masa sportowców)

https://definitivedose.com/the-150-greatest-pop-culture-icons/

mało co wpisuje się tak idealnie w definicję popkultury jak sport tbh (który przecież - poza wyjątkami w stylu golfa itp -  jest kierowany dla 'mas')

7 minut temu, The Game 85 napisał:

No ale Ty nie odpowiedziałeś na moje pytania.

tak więc odpowiadając na pytanie czy ktoś ma znać wymienionych przez Ciebie kolesi, którzy są znani tylko dla fanów danych dyscyplin to odpowiedź jest prosta -> nie :) 

Tony Hawk jednak nie jest znany tylko ze swojego niszowego sportu i taki ja - czyli człowiek totalnie nie interesujący się skateboardingiem - go znałem i pewnie wszyscy inni czytający ten wątek, poza Tobą -> i dlatego jest to dziwne (szczególnie biorąc pod uwagę rocznik)

33 minuty temu, The Game 85 napisał:

od nikogo nie oczekuję, że też będzie ich znał.

jbc to ja od Ciebie też niczego nie 'oczekuję'

jest to po prostu mega dziwne :) 

Edytowane przez julekstep

7 minut temu, julekstep napisał:

mało co wpisuje się tak idealnie w definicję popkultury jak sport tbh (który przecież - poza wyjątkami w stylu golfa itp -  jest kierowany dla 'mas')

Nom, sport to rozrywka, więc ten argument Kolegi Gry jest błędny, ale z tym Tony Hawkiem to zasadne jest pytanie czy nie dajesz mu czasem credits za czystą komercję (duży sukces) względem sportowego value (niszowa dyscyplina, gdzie nie jest nawet konsensualnym GOATem). 

Bo inaczej Beckham > Maldini albo Bryant > Duncan. :) 

Julek pogódź się z tym ze zaliczyłeś wtopę z tym Hawkiem i tyle. Serwer juz Co odpisał co jest nie tak z Hawkiem i czemu to słaby pick. Najpiękniejsze nest to ze on uprawia jakas mało popularna odmianę skateboardingu, czy generalnie w ATF wybrałeś gracza futsalu w kategorii pilska nożna ;) 

Żyćko! 

3 minuty temu, BMF napisał:

Nom, sport to rozrywka, więc ten argument Kolegi Gry jest błędny, ale z tym Tony Hawkiem to zasadne jest pytanie czy nie dajesz mu czasem credits za czystą komercję (duży sukces) względem sportowego value (niszowa dyscyplina, gdzie nie jest nawet konsensualnym GOATem). 

Bo inaczej Beckham > Maldini albo Bryant > Duncan. :) 

no daję mu credits za bycie popularyzatorem i ikoną :P

4 minuty temu, Qcin_69 napisał:

Julek pogódź się z tym ze zaliczyłeś wtopę z tym Hawkiem i tyle. Serwer juz Co odpisał co jest nie tak z Hawkiem i czemu to słaby pick. Najpiękniejsze nest to ze on uprawia jakas mało popularna odmianę skateboardingu, czy generalnie w ATF wybrałeś gracza futsalu w kategorii pilska nożna ;) 

Żyćko! 

japa tankerze

idź se tam wigry swoje naoliw

6 minut temu, Qcin_69 napisał:

Żyćko! 

Przecież @Sewer nic takiego nie napisał, więc po co mu wkładasz w usta słowa, których nie powiedział?

Z tym Duncanem i Kobe to jednak nie do końca trafne porównanie, bo świat koszykówki, NBA by sobie poradził bez Nich, nawet gdyby okazali się największy bustami w historii koszykówki.

Edytowane przez MarcusCamby

30 minut temu, julekstep napisał:

i dlatego na pierwszym z brzegu linku nr 1 wśród ikon popkultury jest Muhammad Ali? (Ruth 3ci i pewnie jeszcze jest tam cała masa sportowców)

https://definitivedose.com/the-150-greatest-pop-culture-icons/

tak więc odpowiadając na pytanie czy ktoś ma znać wymienionych przez Ciebie kolesi, którzy są znani tylko dla fanów danych dyscyplin to odpowiedź jest prosta -> nie :) 

Tony Hawk jednak nie jest znany tylko ze swojego niszowego sportu i taki ja - czyli człowiek totalnie nie interesujący się skateboardingiem - go znałem i pewnie wszyscy inni czytający ten wątek, poza Tobą -> i dlatego jest to dziwne (szczególnie biorąc pod uwagę rocznik)

jbc to ja od Ciebie też niczego nie 'oczekuję'

jest to po prostu mega dziwne :) 

No dobra może i nie mam racji z tą popkulturą, ale zapytam gdzie na tej liście jest Tony Hawk,bo już późno i go nie zauważyłem.

2 minuty temu, MarcusCamby napisał:

Z tym Duncanem i Kobe to jednak nie do końca trafne porównanie, bo świat koszykówki, NBA by sobie poradził bez Nich, nawet gdyby okazali się największy bustami w historii koszykówki.

Chodziło mi o samo dawanie boosta za niesportowe czynniki, nikt tam w ostatnim ATF-ie nie wziął np. Sapkowskiego w literaturze, a w sumie dosyć podobny case (nawet gra się zgadza). :) Albo Pudziana w sportach walki, bez którego możliwe, że nie mielibyśmy boomu na MMA w PL, gdy taki Korzeniowski miał pomimo sukcesów pewnie minimalny impakt, bo i tak nikt nie uprawia chodu. 

Ale oczywiście nie znam się na skateboardingu, a wystarczy, że 30 minut czytałem wieczorem o golfie. 

9 minut temu, The Game 85 napisał:

No dobra może i nie mam racji z tą popkulturą, ale zapytam gdzie na tej liście jest Tony Hawk,bo już późno i go nie zauważyłem.

to jest lista 150 osób ze wszystkich dziedzin -> tam Tyson jest 136...

ale tu serio nietrudno coś znaleźć

https://www.essentiallysports.com/us-sports-news-olympics-news-skateboarding-news-esports-news-pop-culture-legend-tony-hawk-created-a-140-million-empire-based-on-one-life-changing-decision/

i po polsku jak wolisz:

https://sport.tvp.pl/48010374/legenda-deskorolki-tony-hawk-konczy-52-lata-tvpsportpl

6 minut temu, BMF napisał:

:) Albo Pudziana w sportach walki, bez którego możliwe, że nie mielibyśmy boomu na MMA w PL, gdy taki Korzeniowski miał pomimo sukcesów pewnie minimalny impakt, bo i tak nikt nie uprawia chodu. 

za to Małysz skończył na 3cim :) 

deklasując kolegę po fachu z możliwe że lepszym resume 'czysto sportowym'

2 minuty temu, julekstep napisał:

To zapytam jeszcze raz gdzie na tamtej liście, którą podałeś jako ikony popkultury jest Tony Hawk, bo ja go nie widzę, a przyznaję, że z tych ikon kilkunastu osób nie znam.

1 minutę temu, The Game 85 napisał:

To zapytam jeszcze raz gdzie na tamtej liście, którą podałeś jako ikony popkultury jest Tony Hawk, bo ja go nie widzę, a przyznaję, że z tych ikon kilkunastu osób nie znam.

ale oczekujesz że typ którego wziąłem w 5ej rundzie będzie na liście gdzie nasz 1szo-rundowiec jest 136 czy o co chodzi?

bo serio nie wiem

bo jak mam przyznać że Tony Hawk jest mniejszą ikoną niż Ali czy Mike Tyson to no problemo -> PRZYZNAJĘ

tip -> ta lista to nie jest definitywna lista ikon popkultury poza którą już nie ma nic xD

Teraz, julekstep napisał:

ale oczekujesz że typ którego wziąłem w 5ej rundzie będzie na liście gdzie nasz 1szo-rundowiec jest 136 czy o co chodzi?

bo serio nie wiem

No tak oczekuję skoro twierdzisz, że to ikona. To że Tyson jest 136 nic nie oznacza, bo wielu innych sportowców później wybranych jest wyżej.

A Ty oczekujesz że ja mam znać ile tych ikon?

Teraz, The Game 85 napisał:

No tak oczekuję skoro twierdzisz, że to ikona. To że Tyson jest 136 nic nie oznacza, bo wielu innych sportowców później wybranych jest wyżej.

A Ty oczekujesz że ja mam znać ile tych ikon?

już raz napisałem -> nic od Ciebie nie oczekuję xD

po prostu dziwne jest że osoba z 1985 nie zna młodzieżowej ikony popkultury która miała peak ok. 2000 roku (to że nie znasz kogoś z tej listy kto był 'głośny' w latach 30tych już jest mniej dziwne np)

@The Game 85 po prostu na przełomie wieków sporą popularność miała seria gier komputerowych z nazwiskiem Tony'ego Hawka w tytule, stąd Julka dziwi, że mając w tamtym czasie kilkanaście lat nie zetknąłeś się z tym nazwiskiem. Generalnie dzięki tej serii gier Tony Hawk mocno kojarzy się wielu osobom z deskorolką.

Edytowane przez Kily