ignazz Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 (edytowane) 3 minuty temu, BMF napisał: Jak polska wikipedia nazywa kogoś Amerykaninem, to bez szału bym powiedział. ;] Oczywiście ze starał się o obywatelstwo amerykańskie. I je otrzymał. I dziś nazywany jest Amerykaninem polskiego i żydowskiego pochodzenia. Niewiele mu dała ojczyzna to fakt. Przeganiali go w dwie strony z rodzina. w dalszym ciągu jednak czuł wież z Polska poprzez projekty i za to otrzymał honorowego obywatela Łodzi. Edytowane 16 Marca 2023 przez ignazz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, Reikai napisał: Ja bym chyba skupil sie na poszczegolnych osobach, ewentualnie podkresleniu czemu ma sie najlepszy zespol, czym sie kierowalo itd. Chyba, ze ktos ma magiczny sposob na polaczenie swojego teamu w calosc Janek & Marusia Isaac Singer & Baal Shem Tov duety lepsze niż Stockton & Malone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, ignazz napisał: Oczywiście ze starał się o obywatelstwo amerykańskie. I je otrzymał. I dziś nazywany jest Amerykaninem polskiego i żydowskiego pochodzenia. Niewiele mu dała ojczyzna to fakt. Przeganiali go w dwie strony z rodzina. No to jest ten sam case co Warner których tu wyeliminowaliśmy z dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, DRK napisał: Dlatego wątpliwe, bo Szwedzi raczej nie zaryzykowaliby ataku, gdybyśmy nie byli uwikłani w wojnę na wschodzie z Rosją od 1654, i na pd-wsch od 1648 z Kozakami. PRzecież było wiadomo ,że zaatakują bo potrzebowali tego... Polska miała kilka lat od 48 by tego uniknąć i nie zrobiono nic 2 minuty temu, DRK napisał: Magnaci nie mogli się pogodzić ze stratą swoich latyfundiow nad Dnieprem i okolicach No i właśnie to oni dążyli by ta wojna się nie kończyła dopóki nie unicestwią Kozaków. To on wepchnęli Chmielnickiego w ręce ROsji . Byli bardziej radykalni od niego. Ich interesowało tylko całkowite unicestwienie. PRzecież nawet pierwotne propozycje zanim doszło do działań wojennych bardziej radyklane były po ich stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Typ wyjechał jako dziecko z Polski, typuję, że Lukas Podolski ma większe powiązania z Polską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, fluber napisał: No to jest ten sam case co Warner których tu wyeliminowaliśmy z dyskusji Moim zdaniem inny case. Przymusowy wyjazd plus ciagle związki z Polska mimo wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 17 minut temu, ignazz napisał: Mam pytanie czy w naszym zakresie sztuki zawieramy klasyczna decyzje gdzie jest zaakceptowanie architektury? Sam szukałem tam, ale nie znalazłem nikogo godnego uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, BMF napisał: Typ wyjechał jako dziecko z Polski, typuję, że Lukas Podolski ma większe powiązania z Polską. Jak mam zmienić to zmienię. Moim zdaniem argumenty aby zaliczyć mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Teraz, fluber napisał: No to jest ten sam case co Warner których tu wyeliminowaliśmy z dyskusji PRzecież zaakceptowaliście MAxa Factora , który nie ma nic w spólnego z Polską. TO był poddany rosyjski. Takim się czuł i nie mówił po polsku. Akceptujecie Poczobuta choc ten w Polsce nie żył nawet sekundy Ten Libesking choć zył tylko 11 lat to jednak mówił w miarę dobrze po polsku i czuł sie Polakiem z urodzenia. Tak samo jak Singer który w każdym wywiadzie opowiadał ,że w sercu ma Polskę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 @jackmożesz wybierać jakby co, potem dobiorę kogoś do sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, ignazz napisał: Jak mam zmienić to zmienię. Moim zdaniem argumenty aby zaliczyć mam. Ja św Wojciecha zmieniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Teraz, RappaR napisał: Ja św Wojciecha zmieniałem Bo on był Czechem Węgierskiego pochodzenia a ja mam Polaka żydowskiego pochodzenia z obywatelstwem amerykańskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Poszedł najlepszy sprinter w historii. Setka w 3 sekundy, brawo @DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 1 minutę temu, P_M napisał: Poszedł najlepszy sprinter w historii. Setka w 3 sekundy, brawo @DRK A mógł wziąć Stellę Walsh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 11 minut temu, ignazz napisał: Bo on był Czechem Węgierskiego pochodzenia a ja mam Polaka żydowskiego pochodzenia z obywatelstwem amerykańskim. Z tym Polakiem bym nie przeginał u gościa, który spędził w Polsce 11 lat i potem wyjechał do USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 2 minuty temu, RappaR napisał: Z tym Polakiem bym nie przeginał u gościa, który spędził w Polsce 11 lat i potem wyjechał do USA No taki Sochan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Dobrze, że nikt nie wziął Billy'ego Wildera w kategorii film xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 22 minuty temu, ely3 napisał: Rzecież było wiadomo ,że zaatakują bo potrzebowali tego... Polska miała kilka lat od 48 by tego uniknąć i nie zrobiono nic Robiono, choc lepiej powiedzieć probowano. Po Zbarazu byla ugoda w Zborowie, po Beresteczku w Białej Cerkwi. Wszystko do niczego, żadna ze stron nie była zadowolona. Ale Kozacy to były takie ,,psy wojny" coś jak Tatarzy. Super bylo przez 100 lat od 1550, gdy Rzeczpospolita potrafiła wykorzystać ich w swoich wojnach z Turcja, Moldawią, Rosją. To bylo pierwszej klasy wojsko. Oni nie potrafili siedzieć spokojnie, ale Rzeczpospolita potrafila ich ogarnąć lub utemperować. Do czasu. Do czasu kiedy pojawił się on. Bohdan Chmielnicki. 22 minuty temu, ely3 napisał: i właśnie to oni dążyli by ta wojna się nie kończyła dopóki nie unicestwią Kozaków. To on wepchnęli Chmielnickiego w ręce ROsji . Byli bardziej radykalni od niego. Ich interesowało tylko całkowite unicestwienie. PRzecież nawet pierwotne propozycje zanim doszło do działań wojennych bardziej radyklane były po ich stronie Z calkowitym unicestwieniem to raczej przesada. Magnateria poprostu chciała, ,,żeby było jak bylo" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 @Koelner nie znałem, nie mój typ urody, ale ostra sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 zdradziłem Kasię Figurę ale niestety słabo się postarzała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi