ignazz Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 To pokazuje ogólnie ze u nas cieniutko z legit bohaterami na tle świata. I dodatkowo połowa wyborów mało polskie. A to mąż Francuz i kariera na obcej uczelni a to inna narodowość i tylko wygibas mniejszości narodowej typu UA lub LTW ewentualnie panowie biegle po niemiecku ratuje ogół wyborów. A z tych największych bez wątpliwości narodosciowych to jeden agent a drugiego opluwają i tak nie wiadomo na ile niesłusznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) 15 minut temu, julekstep napisał: meh, słabo wpisuje się w rolę to tak jakby przy analogicznej zabawie na e-nba.it jakiś Luciano picknął Spartakusa Powstanie Spartakusa nie miało tak negatywnych skutków dla Rzymu. Po pierwsze było znaczie krótsze, po drugie Rzym zakończył je zwycięsko, po trzecie Rzym od czasu powstania Spartakusa nie zaczął chylić się ku upadkowi. Spartakus nie ma podejścia do Chmielnickiego. Na tę chwilę przypominam sobie tylko jedną postać historyczna, która bije Chmielnickiego w niszczeniu własnego mocarstwowego kraju i mordowaniu własnych ludzi. Oczywiście to Lenin. Edytowane 11 Marca 2023 przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) 5 minut temu, ignazz napisał: To pokazuje ogólnie ze u nas cieniutko z legit bohaterami na tle świata. I dodatkowo połowa wyborów mało polskie. A to mąż Francuz i kariera na obcej uczelni a to inna narodowość i tylko wygibas mniejszości narodowej typu UA lub LTW ewentualnie panowie biegle po niemiecku ratuje ogół wyborów. A z tych największych bez wątpliwości narodosciowych to jeden agent a drugiego opluwają i tak nie wiadomo na ile niesłusznie. Naah. Po prostu jesteśmy krajem, który historycznie jest średnio związany z zachodem/przez lata na niskim poziomie rozwoju gospodarczego/ze złymi doświadczeniami historycznymi, więc część kategorii wypada słabo. Przez 45 lat mieliśmy JPII/Wałesę/Lewandowskiego/Świątek/pewnie jeszcze kogoś, tak że above average dla 40mln kraju w skali światowej. Chmielnicki to po prostu naginanie zasad, bo nie sądzę by w historiografii w ogóle rozważano jego ,,polskość'', w erze przed państwami narodowymi. Edytowane 11 Marca 2023 przez BMF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 W naszym kraju w pewnym momencie magnateria tak to ustawiła ze bez Chmielnickiego to by to tez walnęło. Oczywiście po „prośbie” wmieszana w kwestie UA została Rosja która bardziej niż nas obawiała się chanatu krymskiego i to jest główny problem oceny Chmielickiego. Bez niego tez by była lipa. Dookoła absolutyzm a u nas bawili się w atf żarcia picia i warcholstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 11 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 (edytowane) 26 minut temu, ignazz napisał: W naszym kraju w pewnym momencie magnateria tak to ustawiła ze bez Chmielnickiego to by to tez walnęło. Oczywiście po „prośbie” wmieszana w kwestie UA została Rosja która bardziej niż nas obawiała się chanatu krymskiego i to jest główny problem oceny Chmielickiego. Bez niego tez by była lipa. Dookoła absolutyzm a u nas bawili się w atf żarcia picia i warcholstwa. Trochę tak, ale sądzę że powstanie Chmielnickiego wszystkie te procesy przyśpieszyło i zintensyfikowało. Było pierwszą cegiełką wybitą z gmachu Rzeczpospolitej. Gdyby go nie było procesy, o których piszesz zapewne także zaszłyby. Uważam jednak że znacznie wolniej. I mam taką tezę (to już trochę historia alternatywna) że nam zabrakło parę lat, może dziesięć, aby nie doszło do II i III rozbioru. I nie chodzi mi nawet o te nasze reformy, które miały wzmocnić państwo. Wystarczyło wytrzymać do 1800 roku i zachować słabe, bo słabe ale własne państwo, z własnym królem. Nasi zaborcy poszli na wojnę z rewolucyjną Francją i Napoleonem w której poczatkowo Prusy i Austria zostały upokorzone, a Rosja mocno pokiereszowana. I choć ostatecznie Napoleon w 1812-15 przegrał to do Kongresu Wiedeńskiego zasiadalibyśmy w lepszej konfiguracji. Edytowane 11 Marca 2023 przez DRK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Godzinę temu, DRK napisał: Ten pick to jest GOAT w kategorii szkodników. No doubt. To taki szkodnikowy Lewandowski.Nikt nie ma do niego podejścia. Wcześniej pisałem o politycznych skutkach jego destrukcyjnej działalności. Teraz słowo o zbrodniczej. Tylko jeden przykład. Z wielu. Batoh. Bitwa z 1652 roku. Kozacy i Tatarzy odnoszą zwycięstwo nad armią Rzeczypospoliej. Tatarzy biorą tysiące jeńców polskich. Liczą tradycyjnie na okup, że rodziny wykupią jeńców,(a była to głównie szlachta m. in brat Sobieskiego). Chmielnicki nie mógł tego znieść. Sam wykupił od Tatarów jeńców i kazał wszystkich wymordować. Batoh jest nazywany sarmackim Katyniem Nie sądzę, żeby ktoś picknął większego szkodnika wobec kraju i większego zbrodniarza. Potrzymaj mi browara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 8 godzin temu, ignazz napisał: To pokazuje ogólnie ze u nas cieniutko z legit bohaterami na tle świata. I dodatkowo połowa wyborów mało polskie. A to mąż Francuz i kariera na obcej uczelni a to inna narodowość i tylko wygibas mniejszości narodowej typu UA lub LTW ewentualnie panowie biegle po niemiecku ratuje ogół wyborów. A z tych największych bez wątpliwości narodosciowych to jeden agent a drugiego opluwają i tak nie wiadomo na ile niesłusznie. Piękny naród tylko elity c***e! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 5 minut temu, Koelner napisał: Piękny naród tylko elity c***e! Ty nie masz 2 wyborów teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 6 minut temu, fluber napisał: Ty nie masz 2 wyborów teraz? Mogę mieć ale po ostatnim to nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 20 minut temu, Koelner napisał: Mogę mieć ale po ostatnim to nie wiem No na pewno nie wybiera teraz DRK. Btw. Do 15 mnie nie będzie on-line Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 21 minut temu, Koelner napisał: Mogę mieć ale po ostatnim to nie wiem masz 2 picki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. matek Opublikowano 12 Marca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 5 minut temu, fluber napisał: Btw. Do 15 mnie nie będzie on-line Wszystko w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 (edytowane) 28 minut temu, matek napisał: Wszystko w porządku? Pewnie poszedł pobiegać. Edytowane 12 Marca 2023 przez agresywnychomik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 3 minuty temu, agresywnychomik napisał: Pewnie poszedł pobiegać. Do kościoła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 42 minuty temu, jack napisał: Do kościoła podobno tam nudno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 1 minutę temu, Koelner napisał: podobno tam nudno Chyba, że uczestniczysz w życiu parafii wtedy możesz liczyć na party po mszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Kieślowski top2 pod względem artystycznego value + nie był pedofilem-gwałcicielem jak nr 1, tak że liczę na docenienie i minimum top3. ;]]] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Kieslowski ok wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Mamy straszną biedę, na tym etapie wszystkie picki są już meh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 12 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 @RappaR przeciągnęła się impreza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi