P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 16 minut temu, julekstep napisał: bo to mierzy tylko 'koniec akcji' więc używając sobie tego jako miernika 'ball hogowatości' wyjdzie ci że Reggie Miller (którego gra ofensywna w 90% opierała się na grze bez piłki) jest większym ball-hogiem niż Rondo (który lubił sobie 20 sekund klepać i na sam koniec akcji oddać piłkę) -> bez sensu pewnie są aktualnie jakieś staty mierzące faktycznie ile dany gracz jest przy piłce -> ale pewnie będą dostępne dane za jakieś 2010+ 17 minut temu, BMF napisał: Usage mierzy udział w scoringu, osobistych i stratach/per minuty, dlatego Hornacek miał większy usage niż Stockton. Trochę zmylił mnie opis USG% na profilu graczy -> an estimate of the percetage of team plays used by a player while they were on the floor Tymczasem faktyczna formuła tego miernika to Usage Percentage (available since the 1977-78 season in the NBA); the formula is 100 * ((FGA + 0.44 * FTA + TOV) * (Tm MP / 5)) / (MP * (Tm FGA + 0.44 * Tm FTA + Tm TOV)). Usage percentage is an estimate of the percentage of team plays used by a player while he was on the floor. Także fair enough nie do końca idealny miernik, natomiast tak jak pisałem, mi chodziło o podkreślenie, że nie mam graczy ballhogujących w tym negatywnym rozumieniu, a z tym w odniesieniu do mojego składu myślę, że możemy się zgodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 13 minut temu, LAF napisał: Szkoda , że @Sylvinho. nie zdobił opisu. Ciekaw jestem jakby ujął fit pary Duncan - Jokic. To chyba najlepsza para PF - C tutaj. biorąc pod uwagę ze to wersje 98/99 i 18/19 to z obecnych frontów tu stworzonych brałbym wyżej Matka z DUO Shaq i KG, BMF z Hakeemem i Davisem czy mój zestaw DRob i Charles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 10 minut temu, P_M napisał: biorąc pod uwagę ze to wersje 98/99 i 18/19 to z obecnych frontów tu stworzonych brałbym wyżej Matka z DUO Shaq i KG, BMF z Hakeemem i Davisem czy mój zestaw DRob i Charles. żartujesz sobie? TD dawał vet presence w zasadzie od day1 a 18/19 Joka to pierwszy sezon że ludzie zaczęli ogarniać z czym w ogóle mają do czynienia (4ty w MVP i świetny występ w PO co do czego forumowe - i nie tylko! - nooby miały wątpliwości jak sobie poradzi) -> a był już świetny (to też chyba pierwszy sezon gdzie zaczął się zbliżać w stronę +/- neutralnego obrońcy). Shaq i KG jeszcze jakoś można argumentować (Shaq podobny case jak TD -> rozpierdol od day1 a KG podobny case do Joka, czyli może jeszcze nie ścisły prime ale już był świetny) - szczególnie że fit wydaje się lepszy* i dużo łatwiejszy do 'sprzedania' (talent i skill-wise to raczej TD i Jok górują luźniutko) pozostałe wymienione duety (DRob i Charles + Hakeem i Davis) to niezłe podśmiec***ki i szkoda klawiatury na takie żarty (ale czaję że swój duet po drafcie Z MUSU bierzesz przed nimi.... HEJ JA TEŻ WOLĘ SWÓJ DUET Al & Buck**! xD) * chodzi ofc tylko o fit dwóch wysokich superstarów -> bo reszta fitu to u matka wygląda mocno meh ** tak mi się skojarzyło: Edytowane 14 Lutego 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylvinho. Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 15 minut temu, P_M napisał: biorąc pod uwagę ze to wersje 98/99 i 18/19 to z obecnych frontów tu stworzonych brałbym wyżej Matka z DUO Shaq i KG, BMF z Hakeemem i Davisem czy mój zestaw DRob i Charles. Z tych co wymieniłeś jedynie duo Shaq/KG mogłoby z nimi rywalizować. Reszta to chyba serio jakieś prowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 18 minut temu, julekstep napisał: żartujesz sobie? TD dawał vet presence w zasadzie od day1 a 18/19 Joka to pierwszy sezon że ludzie zaczęli ogarniać z czym w ogóle mają do czynienia (4ty w MVP i świetny występ w PO co do czego forumowe - i nie tylko! - nooby miały wątpliwości jak sobie poradzi) -> a był już świetny (to też chyba pierwszy sezon gdzie zaczął się zbliżać w stronę +/- neutralnego obrońcy). Shaq i KG jeszcze jakoś można argumentować (Shaq podobny case jak TD -> rozpierdol od day1 a KG podobny case do Joka, czyli może jeszcze nie ścisły prime ale już był świetny) - szczególnie że fit wydaje się lepszy* i dużo łatwiejszy do 'sprzedania' (talent i skill-wise to raczej TD i Jok górują luźniutko) pozostałe wymienione duety (DRob i Charles + Hakeem i Davis) to niezłe podśmiec***ki i szkoda klawiatury na takie żarty (ale czaję że swój duet po drafcie Z MUSU bierzesz przed nimi.... HEJ JA TEŻ WOLĘ SWÓJ DUET Buck & Al! xD) * chodzi ofc tylko o fit dwóch wysokich superstarów -> bo reszta fitu to u matka wygląda mocno meh Nope, nie żartuję, fit Joka i Tima mi się dość mocno gryzie jeżeli chodzi o to gdzie operują. DRob i Sir Charles byli w wybranych przeze mnie sezonach na 6. miejscach w głosowaniu na MVP (notabene Hakeem jest wybrany z tego samego sezonu co Charles i był wtedy 7. a przed Charlesem masz Prime Magica, obecnego tu Jordana z tegoż sezonu, prime Birda i McHale'a oraz prime Dominique Wilkins. z kolei w sezonie 89/90 czyli DRoba ( na 7. ponownie Hakeem (notabene to ciekawe, że rookie DROB przed peak Hakeemem,) Magic Charles MJ Karl Malone Patrick Ewing wszyscy w prime. A moim zdaniem współpraca DROBa z Charlesem jest o wiele łatwiejsza do wyobrażenia sobie, niż TD z Jokiciem, gdzie masz tak naprawdę dwóch C. Jeszcze dodam, że statystycznie w sezonie 98/99 to DROB miał większy wpływ na D Spurs niż Duncan. @julekstep Al i Buck z grafiki broniliby lepiej niż twój Frontcourt, bo część rywali położyłaby się ze smiechu Edytowane 14 Lutego 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 14 minut temu, P_M napisał: Nope, nie żartuję, fit Joka i Tima mi się dość mocno gryzie jeżeli chodzi o to gdzie operują. DRob i Sir Charles byli w wybranych przeze mnie sezonach na 6. miejscach w głosowaniu na MVP nawet ten wybiórczy argument tutaj nie działa bo TD i Jok to numery 2 i 4 głosowania MVP w wybranych sezonach xD nie no serio -> bronienie swojego teamu spoko, ale trzeba wiedzieć kiedy przestać (albo w ogóle nie zaczynać xD) (i tak wiem, że fit TD&Jok na pierwszy rzut oka jest mało 'sexy' -> ale c'mon tutaj gadamy o dwóch najbardziej 'skilled' wysokich wszechczasów, tam spokojnie możnaby coś fajnego ulepić....szkoda że Sylwkowi się nie chciało ) aha i fit DRob + Charles też mnie średnio podnieca....tzn wiadomo -> fajnie że masz dwóch b.szybkich wysokich do biegania do Magicowych kontr...ale w HCA to tam to nie wygląda za ciekawie Edytowane 14 Lutego 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 5 minut temu, julekstep napisał: nawet ten wybiórczy argument tutaj nie działa bo TD i Jok to numery 2 i 4 głosowania MVP w wybranych sezonach xD nie no serio -> bronienie swojego teamu spoko, ale trzeba wiedzieć kiedy przestać (albo w ogóle nie zaczynać xD) (i tak wiem, że fit TD&Jok na pierwszy rzut oka jest mało 'sexy' -> ale tutaj gadamy o dwóch najbardziej 'skilled' wysokich wszechczasów, tam spokojnie możnaby coś fajnego ulepić....szkoda że Sylwkowi się nie chciało ) A sprawdzales konkurencję w tych sezonach gdzie TD i Jokic pojawili się na tychże miejscach?(Tim byl trzeci tak btw) 35letni Karl Malone został wtedy MVP, a przed Jokiciem był Paul George xD Edytowane 14 Lutego 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 4 minuty temu, P_M napisał: A sprawdzales konkurencję w tych sezonach gdzie TD i Jokic pojawili się na tychże miejscach? 35letni Karl Malone został wtedy MVP, a przed Jokiciem był Paul George xD przed Barkleyem był Dominique Wilkins nie idź tą drogą! no i śmianie się z tamtego George'a który zrobił 49W z 30 letnim Westbrookiem to z dzisiejszej perspektywy trochę dziwna sprawa! (George był wtedy świetny...a i tak Jokic był sporo lepszy....ot nooby się dopiero zaczynały na nim poznawać) Edytowane 14 Lutego 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 1 minutę temu, julekstep napisał: przed Barkleyem był Dominique Wilkins nie idź tą drogą! przecież to napisałem, to nie ma się czego wstydzić Prime Dominique robił wtedy 30 ppg pokazuję Ci, że konkurencja była wtedy o wiele silniejsza jeżeli chodzi o MVP voting niz w sezonach Joka i Tima, którzy tu zostali wybrani, ot co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 3 minuty temu, P_M napisał: przecież to napisałem, to nie ma się czego wstydzić Prime Dominique robił wtedy 30 ppg pokazuję Ci, że konkurencja była wtedy o wiele silniejsza jeżeli chodzi o MVP voting niz w sezonach Joka i Tima, którzy tu zostali wybrani, ot co. wyśmiewany przez Ciebie George robił 28 ppg dająć świetną obronę i będąc jakieś 7x lepszy od prime Dominique i nie konkurencja silniejsza, ale nazwiska głośniejsze (ten sezon 99 to wiadomo był ogólnie dziwny, ale tu mówimy o typie który zdobył 750 mvp points vs typy co tam po 1xx robiły c'mon zresztą to nie ma większego znaczenia - Duncan w 99 był najlepszym graczem w lidze a Jok w 2019 pewnie top-2/3 po prostu pokazuję że nawet z takim z dupy wybranym argumentem nie trafisz tutaj Edytowane 14 Lutego 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 26 minut temu, julekstep napisał: * chodzi ofc tylko o fit dwóch wysokich superstarów -> bo reszta fitu to u matka wygląda mocno meh A do czego chcesz się przyczepić? Scorer MVP na obwodzie prowadzący grę jest, pies na najlepszych ofensywnych obwodowych rywali jest, rozciągający grę obrońca z wybitną trójką niepotrzebujący piłki jest. Nikt u mnie nie morduje się o piłkę w ataku, gra oparta na duecie Shaq-Rose, więc coś podobnego, co grał O'Neal. KG już w tym sezonie rozpierdalał, drugi w MVP voting. Z resztą - Shaq z mojego sezonu też był drugi po MVP. Artest drugi w głosowaniu DPOTY. k****, chyba jednak wypiszę te nagrody i staty moich podopiecznych w wybranych sezonach. A nie chciałem bawić się w pi****lenie bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 13 minut temu, julekstep napisał: wyśmiewany przez Ciebie George robił 28 ppg dająć świetną obronę i będąc jakieś 7x lepszy od prime Dominique Dear Lord uczepiłeś się pojedynczych przykładów. Ja mówię prosto Charles DROB mieli przed sobą w swoich głosowaniach prime/peak Magiców, Birdów, MJów, Malone'ów, czyli alltime topy na swoich pozycjach i za sobą Hakeema równiez peak all-time jak spojrzysz na sezon 89/90, a jak patrzę na głosowania w latach z sezonów Tima i Jokica, to takich zawodników, z którymi musieliby rywalizować Ci dwaj po prostu nie ma, a przynajmniej nie w ich peaku, choć nie jeden mógłby powiedzieć, że LBJ to trochę casus MJa, że po prostu pozwalał innym graczom zdobywać statuetkę za RS A, i argument o miejscu w MVP voting Ty przywołałeś jako pierwszy, więc dlatego sprawdziłem jak to faktycznie wyglądało jeżeli chodzi o konkurencję Edytowane 14 Lutego 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 10 minut temu, P_M napisał: A, i argument o miejscu w MVP voting Ty przywołałeś jako pierwszy, więc dlatego sprawdziłem jak to faktycznie wyglądało jeżeli chodzi o konkurencję to było tylko przy Joku - na zwrócenie uwagi że już wtedy był zajebisty 'od dłuższego czasu' a ludzie w końcu powoli się o tym przekonywali (generalnie narracja że 'Jok jest MVP-caliber grajkiem' dopiero od momentu zdobycia MVP jest z dupy - ot ludzie to nooby i nie potrafią dostrzec wielkości jak mają ją przed oczami -> patrz jakieś @BMFy czy inne nooby stawiające długo Biida ponad GOATa ) 10 minut temu, P_M napisał: Dear Lord uczepiłeś się pojedynczych przykładów. Ja mówię prosto Charles DROB mieli przed sobą w swoich głosowaniach prime/peak Magiców, Birdów, MJów, Malone'ów, czyli alltime topy na swoich pozycjach i za sobą Hakeema równiez peak all-time jak spojrzysz na sezon 89/90, a jak patrzę na głosowania w latach z sezonów Tima i Jokica, to takich zawodników, z którymi musieliby rywalizować Ci dwaj po prostu nie ma, a przynajmniej nie w ich peaku, choć nie jeden mógłby powiedzieć, że LBJ to trochę casus MJa, że po prostu pozwalał innym graczom zdobywać statuetkę za RS czyli prime Malone przed Barkleyem/DRobem kozak a prime Malone przed Duncanem nie? nie rozumiem tbh już wymienianie zajebistych graczy z 2019 (z którymi konkurował Jok) sobie odpuszczę! Edytowane 14 Lutego 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 (edytowane) 9 minut temu, julekstep napisał: czyli prime Malone przed Barkleyem/DRobem kozak a prime Malone przed Duncanem nie? Tutaj dowiedzialem sie, ze 35-letni Malone to nie prime (a z takim rywalizował Duncan), natomiast 26-letni imho jak najbardziej 9 minut temu, julekstep napisał: było tylko przy Joku - na zwrócenie uwagi że już wtedy był zajebisty 'od dłuższego czasu' a ludzie w końcu powoli się o tym przekonywali (generalnie narracja że 'Jok jest MVP-caliber grajkiem' dopiero od momentu zdobycia MVP jest z dupy - ot ludzie to nooby i nie potrafią dostrzec wielkości jak mają ją przed oczami -> patrz jakieś @BMFy czy inne nooby stawiające długo Biida ponad GOATa ) Inna sprawa, ze mowimy tu nadal o 20/10 bez obrony na C (nie lubię się na to powoływać, ale w jakichś DRAPMach itp Jokic wyglada bardzo słabo -> http://basketball-analytics.gitlab.io/rapm-data/season/2018-19/regular-season/ notabene overall ma 43 miejsce w lidze RAPM) Edytowane 14 Lutego 2023 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Duncan-Jokic to nie jest AŻ TAK wybitny duet, tzn. obaj później zostali alltimerami, więc wiadomo jaka jest optyka, ale np. różnica między tamtym Duncanem, a np. Hakeemem to jednak fakt, że jedni w finałach grali sobie z Knicks z 8 seeda (Jokic też top5 ligi w tamtym momencie), a drudzy z dynastią po ograniu innej dynastii -- ot co potencjalnie najlepszy front zabawy (IMHO pod względem skilla/fitu - matek), ale pary Barkley-Robinson akurat zdecydowanie nie postawiłbym obok. Ale Sylvinho nie napisał opisu (wiedziałem, że mi kogoś brakowało), więc też nie mam zamiaru za bardzo o to kruszyć kopii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 3 minuty temu, BMF napisał: Duncan-Jokic to nie jest AŻ TAK wybitny duet, tzn. obaj później zostali alltimerami, więc wiadomo jaka jest optyka, ale np. różnica między tamtym Duncanem, a np. Hakeemem to jednak fakt, że jedni w finałach grali sobie z Knicks z 8 seeda (Jokic też top5 ligi w tamtym momencie), a drudzy z dynastią po ograniu innej dynastii -- ot co potencjalnie najlepszy front zabawy (IMHO pod względem skilla/fitu - matek), ale pary Barkley-Robinson akurat zdecydowanie nie postawiłbym obok. Ale Sylvinho nie napisał opisu (wiedziałem, że mi kogoś brakowało), więc też nie mam zamiaru za bardzo o to kruszyć kopii. Jesteśmy zgodni, bez pogrubionego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 17 minut temu, P_M napisał: Tutaj dowiedzialem sie, ze 35-letni Malone to nie prime (a z takim rywalizował Duncan), natomiast 26-letni imho jak najbardziej Inna sprawa, ze mowimy tu nadal o 20/10 bez obrony na C (nie lubię się na to powoływać, ale w jakichś DRAPMach itp Jokic wyglada bardzo słabo -> http://basketball-analytics.gitlab.io/rapm-data/season/2018-19/regular-season/ notabene overall ma 43 miejsce w lidze RAPM) z tego linka wynika że w 2019 Jok był lepszym obrońcą od Anthony'ego Davisa a w rookie sezonie był legitnym two way playerem z tych wszystkich adv stats to te rapmy powoli stają się najbardziej memiczne 12 minut temu, BMF napisał: Duncan-Jokic to nie jest AŻ TAK wybitny duet, tzn. obaj później zostali alltimerami, więc wiadomo jaka jest optyka, ale np. różnica między tamtym Duncanem, a np. Hakeemem to jednak fakt, że jedni w finałach grali sobie z Knicks z 8 seeda (Jokic też top5 ligi w tamtym momencie), a drudzy z dynastią po ograniu innej dynastii -- ot co potencjalnie najlepszy front zabawy (IMHO pod względem skilla/fitu - matek), ale pary Barkley-Robinson akurat zdecydowanie nie postawiłbym obok. Ale Sylvinho nie napisał opisu (wiedziałem, że mi kogoś brakowało), więc też nie mam zamiaru za bardzo o to kruszyć kopii. tak -> każdy zostaje 'all-timerem' sensu stricto PÓŹNIEJ niż w 2 czy 4 sezonie (no chyba że jest Billem Waltonem) sęk w tym że w tych sezonach Jok i Duncan już grali na all-timerskim poziomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 4 minuty temu, julekstep napisał: tak -> każdy zostaje 'all-timerem' sensu stricto PÓŹNIEJ niż w 2 czy 4 sezonie (no chyba że jest Billem Waltonem) Lub Magiciem :))) 5 minut temu, julekstep napisał: tego linka wynika że w 2019 Jok był lepszym obrońcą od Anthony'ego Davisa a w rookie sezonie był legitnym two way playerem z tych wszystkich adv stats to te rapmy powoli stają się najbardziej memiczne Dlatego napisałem, że nie lubię się na to powoływać, ale też c'mon center z mniej niż 1 blokiem na mecz, no tutaj nie trzeba specjalnie gry Joka w D analizować, żeby stwierdzić, że to nie jego konik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 6 minut temu, P_M napisał: Dlatego napisałem, że nie lubię się na to powoływać, ale też c'mon center z mniej niż 1 blokiem na mecz, no tutaj nie trzeba specjalnie gry Joka w D analizować, żeby stwierdzić, że to nie jego konik Marc Gasol się w koszykarskim grobie przewraca patrząc na takie argumenty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 2 minuty temu, julekstep napisał: Marc Gasol się w koszykarskim grobie przewraca patrząc na takie argumenty! Czemu? Jak Marc dostawał dpoty to robił 1.7 bloku, a nie 0.7 (hehe) jak Jokic:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi