Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Wrogie stosunki polsko-niemieckie to nie tylko efekt IIWŚ. Mam wrażenie, że mocno spłycasz historię. 

Do tego 150 lat rozbiorów, a jeszcze masz sporo zbrodni wcześniejszych samego takiego Fryderyka Wielkiego sprzed 1772

W dniu 16.01.2025 o 20:59, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

k**** ale Stanowski sie kompromituje w rozmowie z Walusiem,

jakby on tam byl i wszystko widzial, a Waluś przeczytal cos z ultra prawicowego czasopisma w Polsce  i pojechal do RPA strzelic bo Haniego bo jest czarny

co? oglądaliśmy ten sam wywiad?

ja widziałem, że Waluś po 30 latach w pace jest dalej święcie przekonany, że dobrze zrobił, gdzieś w 3 czy 5 minucie wywiadu podważa tłumaczenia przykazania 'nie zabijaj' (whaaaaat?  jakbym prowadził wywiad to chyba chooj by mnie strzelił w tym momencie) i w ogóle uważa że resocjalizacja to mu nie była potrzebna

fajnie wg mnie poprowadzony wywiad, bez wyżywania się na Walusiu ale jednocześnie pokazująca dokładnie jego myślenie & światopogląd

miałem mieszane uczucia bo myślałem że (być może) że zobaczymy w wywiadzie skruszonego, starszego & inteligentnego pana starającego się ocieplić swój wizerunek. Ale poza starszego to nic się  nie sprawdziło.

P.S. linkowałem to gdzies chyba parę tyg temu rozmowę / podcast z autorem książki o Walusiu, gdzie wielokrotnie padało stwierdzenie, jaki to Waluś jest oczytany, inteligentny itp, i nie wiem jak Wy ale ja nie za bardzo w wywiadzie to widziałem (i naprawdę nie chodzi o to że nie zgadzam się z nim w poglądach)

4 minuty temu, rw30 napisał(a):

mordowanych bialych przez czarnych, gwalty, grabieze, to byla sytuacja w RPA i skala sie nasilila po obaleniu apartheidu. Przeciez nie dla tego biali chcieli sie izolowac od czarnych bo mieli po prostu inny kolor skory, ale dlatego, ze zycie z nimi do normalnego bezpiecznego zycia nie nalezalo,  

RPA to kraj zalozony przez bialych, jak sie czarnym cos nie podobalo mogli dalej mieszkac w chatach w guwna, nikt ich tam na sile nie trzymal, a ten pierdoli o jakiejs segregacji ze to straszne bo musieli miec przepustki czy jakies pozwolenia. 

o tysiacach pomordowanych ludzi tam przez czarnych (co trwa do dzis) jakos stokłoski sie nie zajaknal. 

poza tym, Hani to byl przywodca TERRORYSTYCZNEJ jednostki ,ktora hurtowo specjalizowala sie zlem. Ja nie wiem jak mozna tu cokolwiek podwazac. nie zabil czlowieka, zamordowal zwal jak zwal. a kupe guwna ktorej sie po prostu pozbyl.

to tak jakbys mial wyrzuty sumienia bo zamordowales Stalina, Hitlera czy Mao.

badzmy powazni

2 minuty temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

mordowanych bialych przez czarnych, gwalty, grabieze, to byla sytuacja w RPA i skala sie nasilila po obaleniu apartheidu.

a mordowania czarnych przez białych tam nie było czy po prostu nie warto o tym wspominać, bo to biali przeciez rozkręcali tam ekonomię a czarni byli tanio siło roboczo (więc chooj im w oko i niech się zamkno i cieszo jeśli biały pan nie będzie do nich strzelał dla zabawy)?

jeśli tak uważasz / uważacie, to faktycznie nie ma o czym rozmawiać bo się raczej nie dogadamy

5 minut temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

poza tym, Hani to byl przywodca TERRORYSTYCZNEJ jednostki ,ktora hurtowo specjalizowala sie zlem

a białe anioły w tym czasie karmiły czarne dzieci mlekiem z piersi białych matek

ja nie twierdzę, że Hani to był baranek, i rozumiem trudność rozumienia sytuacji w RPA z europejskiego punktu widzenia

ale to nie jest tak że jedna strona konfliktu jest bez winy i tylko ta druga jest zła

15 minut temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

<gif z Hardenem>

3 minuty temu, rw30 napisał(a):

a mordowania czarnych przez białych tam nie było czy po prostu nie warto o tym wspominać, bo to biali przeciez rozkręcali tam ekonomię a czarni byli tanio siło roboczo (więc chooj im w oko i niech się zamkno i cieszo jeśli biały pan nie będzie do nich strzelał dla zabawy)?

Generalnie główny problem jest taki, że mówienie o białych i czarnych to generalnie słownictwo mające zaburzyć rzeczywisty obraz.

Rdzenna ludność Afryki to Buszmeni. Od północy najechanych przez Bantu, którzy odebrali im większość ziem. Zbrojnie, bo tutaj handel nie był opłacalny. Od południa zaś nastąpiło osadnictwo Holenderskie. Częściowo pokojowo poprzez odkupywanie, częściowo przez podbój. Mniej więcej w taki sam sposób jak cywilizacja odbierała ziemię koczownikom w całej historii świata - koczownicy mieli mnóstwo ziemi, ludy osiadłe dostęp do towarów niedostępnych dla koczowników, więc była możliwość najpierw taniego przejęcia ziem bez kosztownych walk(ciężko się walczy z koczownikami, bo każde uderzenie wojsk trafia w próżnię), a później po stworzeniu sieci ochronnych osad i wzrostu wartości ziem dla koczowników, bo mieli mniej i już im się nie opłacało oddawać, zbrojnie. Holendrzy sprowadzili zaś ze sobą niewolników z Azji i Afryki. Następnie zaś przyszli Brytyjczycy, którzy podbili holenderskie osadnictwo. Prześladując wszystkie 3 grupy. Następnie przy wzroście poziomu życia w RPA i biedzie w czarnej Afryki, mnóstwo także czarnych z północy zaczęło imigrować do RPA.

A to takie bardzo ale to bardzo powierzchowne nakreślenie relacji w jednym z najbardziej multietnicznych państw na świecie. Ale w dużym stopniu dochodzi do zemsty za grzechy ludzi nie mających nic wspólnego z oprawcami przez ludzi nie mających nic wspólnego z ofiarami.

Mniej więcej jakby arab z Syrii mordował Polaka z Chicago za Holocaust popełniony na terenach zajmowanych obecnie przez Polskę. 

Przy czym stosuje się jakieś chore standardy - Burowie, którzy odkupili ziemie od Buszmenów i żyli przez 300 lat pokojowo w jednym miejscu to najeźdźcy, gdy Czaka i Zulusi mający na rękach zniewolenie i śmierć dziesiątek tysięcy to bohater. 

Bantu to także ludność napływowa, która podbiła te ziemie, mordując i niewoląc rdzennych mieszkańców, z którymi mają mniej wspólnego niż z Holendrami czy Anglikami i naprawdę nie wiem w jaki sposób można by ich uznać za rdzenną czy prawowitą ludność tych terenów.

A sami Buszmeni jak najbardziej przez Bantu są prześladowani. 

W wielu przypadkach to dosłownie poziom Polaków na Szparagach w Niemczech, którzy mają pretensje że muszą pracować na niemieckich właścicieli. Nomen omen na części terenów NRD, które były rdzennie słowiańskie to by miało więcej sensu od zarzutów wobec Burów w RPA. 

27 minut temu, rw30 napisał(a):

ja widziałem, że Waluś po 30 latach w pace jest dalej święcie przekonany, że dobrze zrobił, gdzieś w 3 czy 5 minucie wywiadu podważa tłumaczenia przykazania 'nie zabijaj' (whaaaaat?  jakbym prowadził wywiad to chyba chooj by mnie strzelił w tym momencie) i w ogóle uważa że resocjalizacja to mu nie była potrzebna

fajnie wg mnie poprowadzony wywiad, bez wyżywania się na Walusiu ale jednocześnie pokazująca dokładnie jego myślenie & światopogląd

miałem mieszane uczucia bo myślałem że (być może) że zobaczymy w wywiadzie skruszonego, starszego & inteligentnego pana starającego się ocieplić swój wizerunek. Ale poza starszego to nic się  nie sprawdziło.

P.S. linkowałem to gdzies chyba parę tyg temu rozmowę / podcast z autorem książki o Walusiu, gdzie wielokrotnie padało stwierdzenie, jaki to Waluś jest oczytany, inteligentny itp, i nie wiem jak Wy ale ja nie za bardzo w wywiadzie to widziałem (i naprawdę nie chodzi o to że nie zgadzam się z nim w poglądach)

Ten wywiad to gówno, które serwuje nam YouTube, gdzie musi być poprawność polityczna, bo film zostanie zdjęty. Szczególnie w takim medium, gdzie wszystko jest robione pod wyświetlenia/sponsorów. Chciałbym zobaczyć jakiś serwis przeciwwagę do YouTube'a, gdzie można poruszać wszystkie tematy, ale nikt nikogo nie banuje i właśnie taki Waluś mógłby mówić swoje prawdziwe myśli bez wygładzania i świata poprawności politycznej, bo tak mieliśmy wywiad, który oglądali pewnie sami Polacy, gdzie 99,9% nie było nigdy w czarnej Afryce i 98% w ogóle się tą czarnoskórą Afryką nie interesuje. Ot, jakiś nawiedzony, zły dziadek zabił czarnoskórego polityka w RPA i przez 30 lat się nie nawrócił - głupi dziadek.

W ogóle z perspektywy forum NBA śmieszne jest krytykowanie białych w RPA tamtych czasów, gdzie USA ubiło miejscowych z Ameryki i szli po trupach do celu, a dziś rządzą światem, a my dzięki temu możemy oglądać NBA. 

Ja uwielbiam afrykańskie klimaty, ale my w ogóle nie dostajemy prawdziwego obrazu, co tam się dzieje. Mamy zawsze filmy, że jest dziko, gorąco, biegają dzikie zwierzęta, dżungla. A prawda jest taka, że tych lwów i innych dzikich zwierząt nie spotykasz prawie w Afryce idąc/jadąc po całej Afryce, a prawdziwe filmy powinny pokazywać tony śmieci na ulicach, gdzie Afryka jest najebana w śmieciach, jakby śmieciarze tam protestowali od 15 lat. A tak są kilometry nudnych tych samych krajobrazów. Dodatkowo Chiny, którzy zatrudniają czarnoskórych ich za grosze i drenują z ich złóż oraz robiąc ich w c***a jako Provident z pożyczkami dla wielu krajów. Tam w tych strefach, gdzie leży RPA i czarna Afryka nie wynika nic dobrego z ich rządzenia, a przy większym zainteresowaniu widać jaka to jest totalna amatorka i według mnie najgorzej zarządzane kraje na świecie.

Waluś w wywiadzie mówi, że czarnoskórzy Afrykanie nie nadają się do administrowania i to też jest wygładzona opinia, bo powinno się go złapać za język i dalej przegadać temat. Wystarczy włączyć sobie mecze koszykówki średnich reprezentacji: Afryka, Azja i Europa i zobaczyć jaka jest przepaść w grze na poziomie samego IQ albo czytać tego gościa na Twitterze, który maszeruje przez Afrykę i nie gryzie się w język wielokrotnie sugerując/nabijając się z ich głupoty.

Jeszcze inny temat. USA właśnie zbanowało TikToka. Wszystko się ogranicza, że serwis ten ma złego właściciela z perspektywy USA 🙂

4 minuty temu, Wyparlo napisał(a):

Ten wywiad to gówno, które serwuje nam YouTube, gdzie musi być poprawność polityczna, bo film zostanie zdjęty.

jak zresztą wszystko co zrobi Stanowski, nie?

głupoty piszesz, YT nie usuwa praktycznie żadnych filmów jeśli nie naruszają praw autorskich, nie ma treści seksualnych czy nad wyraz drastycznych, jedynie obcina monetyzację i zmniejsza temu filmowi zasięgi, to robi zresztą bardzo często, ale KZ ma to wliczone w koszta, pewnie niejeden film, który zrobili miał wyłączone zarabianie, generalnie na YT można mówić z grubsza wszystko, nie ma raczej sytuacji, że jakiś film znika z serwisu przez cenzurę związaną z poprawnością polityczną

tak trochę odchodzicie od tematu, bo  do morderstwa C. Haniego przez Walusia nie doprowadziły śmieci na ulicach afrykańskich miast, brak dyscypliny / kultury pracy czarnoskórych, skomplikowana historia RPA począwszy od XVII w. bądź brak dyscypliny taktycznej reprezentacji koszykówki krajów afrykańskich tylko (a) apartheid i to jak traktowano w nim czarnych mieszkańców RPA oraz przede wszystkim (b) odwet czarnoskórych za apartheid

ale, przede wszystkim, bo zdaje się że zupełnie chcecie to ignorować i nikt sie na tym nie pochyla:

jeśli w krajach typu RPA / Zimbabwe czy gdzie tam jeszcze czarna większość woli żyć w chaosie i biedzie i ginąć od noża / strzału innego czarnego  niż pod batem białych panów ( i też w biedzie i będąc z góry, ze względu na kolor skóry, skazanym na brak dostepu do wielu zdobyczy cywilizacyjnych naszego świata), to, czy się to komuś parę tys km dalej podoba czy nie, trudno im się dziwić

26 minut temu, Wyparlo napisał(a):

Waluś w wywiadzie mówi, że czarnoskórzy Afrykanie nie nadają się do administrowania i to też jest wygładzona opinia, bo powinno się go złapać za język i dalej przegadać temat.

a nie no, to zabijać ich wszystkich jak się da i trzymac krótko

Edytowane przez rw30

17 minut temu, Wyparlo napisał(a):

a prawdziwe filmy powinny pokazywać tony śmieci na ulicach, gdzie Afryka jest najebana w śmieciach, jakby śmieciarze tam protestowali od 15 lat. A tak są kilometry nudnych tych samych krajobrazów. Dodatkowo Chiny, którzy zatrudniają czarnoskórych ich za grosze i drenują z ich złóż oraz robiąc ich w c***a jako Provident z pożyczkami dla wielu krajów. Tam w tych strefach, gdzie leży RPA i czarna Afryka nie wynika nic dobrego z ich rządzenia, a przy większym zainteresowaniu widać jaka to jest totalna amatorka i według mnie najgorzej zarządzane kraje na świecie.

Waluś w wywiadzie mówi, że czarnoskórzy Afrykanie nie nadają się do administrowania i to też jest wygładzona opinia, bo powinno się go złapać za język i dalej przegadać temat. Wystarczy włączyć sobie mecze koszykówki średnich reprezentacji: Afryka, Azja i Europa i zobaczyć jaka jest przepaść w grze na poziomie samego IQ albo czytać tego gościa na Twitterze, który maszeruje przez Afrykę i nie gryzie się w język wielokrotnie sugerując/nabijając się z ich głupoty.

Masz przecież stronę wcześniej "fachowe" wytłumaczenie problemu:

"Biali upadlali Afrykę setki lat. Wykorzystali, okradali, zniewolili i upodlili rdzennych mieszkańców a teraz zdziwienie że ci są glupsi,niej zorganizowani, a jednocześnie bardziej agresywny i żądni krwi"

Tu nie ma z czym dyskutować!

🤪

11 minut temu, rw30 napisał(a):

ale, przede wszystkim, bo zdaje się że zupełnie chcecie to ignorować i nikt sie na tym nie pochyla:

jeśli w krajach typu RPA / Zimbabwe czy gdzie tam jeszcze czarna większość woli żyć w chaosie i biedzie i ginąć od noża / strzału innego czarnego  niż pod batem białych panów ( i też w biedzie i będąc z góry, ze względu na kolor skóry, skazanym na brak dostepu do wielu zdobyczy cywilizacyjnych naszego świata), to, czy się to komuś parę tys km dalej podoba czy nie, trudno im się dziwić

Sęk w tym, że ta czarna większość imigruje na tereny zamieszkałe przez białych.

Czy uważasz, że Polak jadący na szparagi ma prawo zabić niemieckiego właściciela pola, którego poleceń musi się słuchać? Niemcy zabili 6 milionów Polaków

Praca niewolnicza była szeroko wykorzystywana w okupowanej Polsce zarówno jako element eksploatacji gospodarczej, jak i wyniszczenia biologicznego (m.in. jako forma eksterminacji pośredniej w obozach pracy,

wyniszczenie przez pracę). Administracyjnie wprowadzono obowiązek pracy, lub organizowano obławy na ludzi zwane „łapankami”, w których zatrzymaną ludność kierowano do przymusowych robót do Rzeszy, obozów koncentracyjnych oraz więzień. Z ziem wcielonych do Rzeszy wywieziono kilkaset tysięcy osób do pracy przymusowej, natomiast z Generalnego Gubernatorstwa ok. 1,3 mln (w tym ok. 700 tys.[1] młodocianych, oraz niejednokrotnie 12-letnie dzieci).

Od lata 1942 wprowadzono stan wyjątkowy w okresie żniw (niem. Ernteausnahmezustand) trwający od połowy lipca do drugiej dekady grudnia, do których zatrudniono pochwyconych robotników z łapanek w majątkach ziemskich zarządzanych przez Niemców (niem. Liegenschaft). Rozporządzenie o stanie wyjątkowym w czasie żniw przewidywało od 1943 roku karę śmierci w czasie jego trwania dla osób złośliwie uchylających się od pracy, nieoddających kontyngentów, dokonujących nielegalnego uboju zwierząt hodowlanych, niszczących produkty rolne i hodowlane oraz nawołujących do tych czynów[43].

Polacy zatrudniani byli w zakładach należących do spółek niemieckich i przedsiębiorstw państwowych (np. IG Farben, koncern Kruppa, Siemens, Messerschmitt, Thyssen, Rochling, AEG, Hermann-Göring-Werke itp.). Zatrudniano przymusowo przy budowie obiektów strategicznych, fortyfikacji, pracach pomocniczych dla Wehrmachtu, kamieniołomach, rolnictwie czy oddziałach Organizacji Todt. Przedsiębiorstwa niemieckie korzystały swobodnie z zasobów więźniów obozów koncentracyjnych, czerpiąc z tego ogromne zyski, liczone w miliardach marek niemieckich.

Polska stanowiła jedyny kraj w okupowanej Europie, w którym zastosowano na taką skalę pracę przymusową (w szczytowym momencie wykorzystywania pracy przymusowej w III Rzeszy pracowało ogółem 7,1 mln robotników przymusowych i najemnych z całej Europy). Potencjał polskiej pracy przymusowej wykonanej dla III Rzeszy oszacowano w 1946 na 32,6 mln[36] lat roboczych.

Ogółem na roboty przymusowe poza granice Polski wywieziono ponad 2,841 mln[1] Polaków, ponadto 300 tys.[1] polskich jeńców wojennych, pozbawionych administracyjnie statusu jeńca, co daje łączną liczbę 3,141 mln Polaków wywiezionych do pracy przymusowej w Niemczech.

W latach 1943–1945 niemowlęta i dzieci polskich robotnic przymusowych kierowane były do zakładów dla dzieci robotnic zagranicznych, gdzie śmiertelność przekraczała czasami 50%. Na mocy specjalnych rozporządzeń, kobiety zmuszano do aborcji[59], natomiast wybrane dzieci, uznane za nadające się pod względem rasowym do zniemczenia, przekazywano odpowiednim instytucjom lub niemieckim rodzinom.

Powiedź mi ilu Niemców mają prawo zabić Polacy?

Powiedź mi ilu Niemców mają prawo zabić Polacy?

1 godzinę temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

poza tym, Hani to byl przywodca TERRORYSTYCZNEJ jednostki ,ktora hurtowo specjalizowala sie zlem. Ja nie wiem jak mozna tu cokolwiek podwazac. nie zabil czlowieka, zamordowal zwal jak zwal. a kupe guwna ktorej sie po prostu pozbyl.

badzmy powazni

Terrorystyczna organizacja, która napierdalała się z terrorystycznym rządem. 

Głównym motywem Walusia było powstrzymanie upadku aparthaidu a nie jakaś walka z terrorystami, lol. Biali i prawicowi terroryści w ogóle mu nie przeszkadzali. 

Edytowane przez Życie_to_mem

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Czy uważasz, że Polak jadący na szparagi ma prawo zabić niemieckiego właściciela pola, którego poleceń musi się słuchać? Niemcy zabili 6 milionów Polaków

nie, nie uważam, i nigdzie nie napisałem nic co sugerowałoby że uważam

podobnie nie uważam, że czarny w RPA ma prawo zabić białego

podobnie nie uważam, że biały, Waluś czy ktokolwiek inny, ma prawo zabić czarnego

...i głównie o tym ostatnim był wywiad Stanowskiego

1 minutę temu, rw30 napisał(a):

nie, nie uważam, i nigdzie nie napisałem nic co sugerowałoby że uważam

podobnie nie uważam, że czarny w RPA ma prawo zabić białego

podobnie nie uważam, że biały, Waluś czy ktokolwiek inny, ma prawo zabić czarnego

...i głównie o tym ostatnim był wywiad Stanowskiego

23 minuty temu, rw30 napisał(a):

Ale napisałeś, że to że w krajach typu RPA/Zimbabwe wolą mordować białych(bo generalnie do tego się sprowadza Twoje "woli") to trudno im się dziwić.

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ale napisałeś, że to że w krajach typu RPA/Zimbabwe wolą mordować białych(bo generalnie do tego się sprowadza Twoje "woli") to trudno im się dziwić.

trochę nie po polsku jest to zdanie napisane więc trudno mi się odnieść, zwłaszcza że zdaje się że próbujesz mi wcisnąć coś czego nie napisałem / nie twierdzę

anyway, jeśli dobrze rozumiem to co sugerujesz, to "trudno się dziwć że coś robi" to jest bardzo nie to samo co "uważam, że ma prawo robić to coś"

1 minutę temu, rw30 napisał(a):

trochę nie po polsku jest to zdanie napisane więc trudno mi się odnieść, zwłaszcza że zdaje się że próbujesz mi wcisnąć coś czego nie napisałem / nie twierdzę

Ale napisałeś, że to że w krajach typu RPA/Zimbabwe wolą mordować białych, niż żyć w chaosie i biedzie(bo generalnie do tego się sprowadza Twoje "woli") to trudno im się dziwić.

Aktualnie ludność Bantu dokonuje czystki etnicznej na ludności białej w RPA i Zimbabwe mordując tysiące.

Więc albo uważasz ludobójstwo za rzecz niedogodną wzmianki, albo za coś zrozumiałego.

Tutaj dyskusja się nie tyczy kto rządzi, ale o to ile osób "wolno" zamordować. 

18 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Głównym motywem Walusia było powstrzymanie upadku aparthaidu a nie jakaś walka z terrorystami, lol.

ty jestes pierdolniety. 

gdzie ja napisalem ze jego motywem byla walka z terrorystami? (zacytuj mi to albo wypierdalaj)

napisalem ze Hani byl terrorysta (co jest faktem)

wiec pajacu nie wkladaj swoich slow w moje usta. 

1 minutę temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

ty jestes pierdolniety. 

gdzie ja napisalem ze jego motywem byla walka z terrorystami? (zacytuj mi to albo wypierdalaj)

napisalem ze Hani byl terrorysta (co jest faktem)

wiec pajacu nie wkladaj swoich slow w moje usta. 

To po co właściwie podkreślasz, że Hani używał terrorystycznych metod?

Gdyby Hani organizował pokojowe marsze przeciwko aparthaidowi to Waluś albo któryś z jego kolegów też pewnie by go odjebali. 

Teraz, Życie_to_mem napisał(a):

To po co właściwie podkreślasz, że Hani używał terrorystycznych metod?

Gdyby Hani organizował pokojowe marsze przeciwko aparthaidowi to Waluś albo któryś z jego kolegów też pewnie by go odjebali. 

Ale nie organizował, a był terrorystą i mordercą.

26 minut temu, RappaR napisał(a):

Tutaj dyskusja się nie tyczy kto rządzi, ale o to ile osób "wolno" zamordować. 

nie, ani jedno ani drugie, dyskusja była o Walusiu i ocenie jego zachowania, ale wy sobie luźno przeszliście do innych tematów

tak czy inaczej, nie jestem pewien (choć się domyślam) czemu Ty czy Vice nie wspominacie nigdzie o tym ilu czarnych zgineło z rąk białych panów w czasie apartheidu.

26 minut temu, RappaR napisał(a):

Więc albo uważasz ludobójstwo za rzecz niedogodną wzmianki, albo za coś zrozumiałego.

przestań proszę sugerować  w każdej wypowiedzi co myślę a czego nie myślę, to męczące

Edytowane przez rw30