Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, fluber napisał(a):

A jak z załatwianiem się na takiej diecie? Czy duża ilość błonnika nie powoduje częstych wypróżnień?

No właśnie kolega ma taki ból dupy że widocznie za mało tego błonnika 

17 minut temu, RappaR napisał(a):

Powiedziałem, pokaż mi jedną osobę wierzącą na forum, z której się nie wyśmiewałeś. Z ciekawości - w życiu dużo Twoich przyjaciół jest wierzących?

Ze mnie się nie śmiał a wierzę 

21 minut temu, RappaR napisał(a):

Powiedziałem, pokaż mi jedną osobę wierzącą na forum, z której się nie wyśmiewałeś. Z ciekawości - w życiu dużo Twoich przyjaciół jest wierzących?

Niechce mi się ciągnąc dalej tego absurdalnego steku bzdurnych zarzutów.

Ostatni raz i dla Twojej wiadomości nie wiem kto jest na forum wierzący (poza fluberem) i mnie to nie interesuje, nie przywiązuje do tego żadnej wagi.

Ciekawość to pierwszy stopień do piekła xD

Przypuszczam że % jest podobnie jak u Ciebie.

Edytowane przez agresywnychomik

12 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

jaki Fakt? Na miłość boską… 
stary, mogę cie tak wyjaśniać przez trzy dni ale naprawdę nie mam na to ochoty, dyskusja zaczela się  od tego: 

„Tym się różnię od was, dla was przestępstwo dopiero jak popełni ksiądz, jak nie był to ksiądz, to wszystko ok. Ja się skupiam zaś na winie, nie na sprawcy” 

wiec ja nie Wiem jak wyglada ta praca nad sobą w twoim przypadku ale weź może pracuj dalej zanim mnie zaczniesz bezczelnie zaczepiać i oskarżać o rzeczy których nie powiedziałem, ( ani nawet tak nie pomyślałem, ale wyglada na to ze ty wiesz lepiej co siedzi w mojej głowie) bo na końcu musisz pisać takie bzdury jak teraz, ze dyskusja zaczela się od czegos innego,  żeby się wybielić. 

Zaangażowałeś się tylko w krytykę księdza, nie w krytykę innych, licznych przypadków. Więc podtrzymuję zdanie, niezależnie ile razy użyjesz słowa wyjaśniać, orać czy zesrać

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Djokovic i Willaims nie są veganami.

Djokovic dystansuje się co do terminu weganizm, ale:

Cytat

Djokovic opened up about his diet to the press in an interview with US journalist Graham Bensinger. He said that he doesn’t use the label because of “misinterpretation of the word vegan.” He added: “I do eat plant-based, and it’s been for many years.” 

“Eating meat was hard on my digestion and that took a lot of essential energy that I need for my focus, for recovery, for the next training session, and for the next match.”

Co do sióstr Williams doczytałem teraz, że rzeczywiście cenią dietę roślinną, ale pozwalają sobie na cheatdays.

Nate Diaz i Haye nie byli profesjonalnymi sportowcami weganami, ale jeśli się mylę to popraw mnie

Nate Diaz, arguably the most well-known vegan in MMA, gave up meat at the age of 18.

Natomiast Haye: "He became a vegan in 2014", czyli stoczył jeszcze 5 zawodowych walk.

Pro forma wymienieni sportowcy w większości nie uprawiają profesjonalnie sportu, niezależnie od ich diety

Wymieniłem tylko garstkę. Lewis Hamilton, Hurkacz, Irving, Kanter są jak najbardziej zawodowymi sportowcami. Mamy jeszcze dalej: Diane Taurasi (jedna z najlepszych zawodniczek WNBA), mamy jeszcze Chrisa Paula, W. Chandlera, Deandre Jordana, Michael Zigomanis (nhl), Bryant Jennings, Cam Newton (nfl), Chris Smalling (Manchester United, AS Roma), Hector Bellerin (Barcelona, Arsenal, Real Betis).

Część z tych sportowców przeszła na weganizm po swoim peaku jako sposób na wydłużenie swojej kariery.

I na deser: Rich Roll. Przeszedł na weganizm w wieku 40 lat i zrobił Epic5 Challeng, czyli w 5 dni zrobił ironmana.

Zatem moja teza jest następująca: można być jak najbardziej zawodowym sportowcem z sukcesami będąc weganinem.  Taka dieta nie jest przeszkodą,a może nawet być pomocna. Mamy w polsce dość popularnego dietetyka dr Damiana Parola, on odczarowuje te mity związane z weganizmem a sportem.

WHO nie widzi przeciwskazań dla diety wegańskiej dla osób na każdym etapie życia.

4 godziny temu, fluber napisał(a):

A jak z załatwianiem się na takiej diecie? Czy duża ilość błonnika nie powoduje częstych wypróżnień?

Uogólniając są częstsze niż u osób na tradycyjnej diecie. Stąd to uczucie lekkości. 

Edytowane przez Kirylow

7 minut temu, josephnba napisał(a):

I super 

Czym więcej wariantów tym tańsze mięso będzie ;)

To jest k**** żart z tymi wariatami, niech ci nie puszczają zwieracze

Nie licz na tańsze mieso, prędzej czy później prounijne partie przejmą władze, wjedziemy w fit for 55 na pełnej i ceny takiej wołowiny pójdą w kosmos.

23 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie licz na tańsze mieso, prędzej czy później prounijne partie przejmą władze, wjedziemy w fit for 55 na pełnej i ceny takiej wołowiny pójdą w kosmos.

I czyja to wina?

Pojebów którzy nawet psy przestawiają na dietę bezmięsną bo jakoś tam odklejony "naukowiec" stwierdził że pies to niby drapieżnik ale mięsa nie potrzebuje 

Czym więcej takich bezkrytycznych debili i czym większe na to przyzwolenie normalnych ludzi tym będzie gorzej 

14 godzin temu, Kirylow napisał(a):

Wymieniłem tylko garstkę. Lewis Hamilton, Hurkacz, Irving, Kanter są jak najbardziej zawodowymi sportowcami.

To wszystko to pewne nadużycie, trochę jak z Nole, który latami leciał na paleo/keto a potem coś wspomniał o vege i już marketing, że jest veganem. Podobnie Kanter, większość kariery i rozwoju fizycznego leciał na mięsnej, dopiero w 2017 zaczał ograniczać mięso, a w 2021 bodajże całkowicie odstawił.

"Kanter did not go completely vegan, but in a text message to SB Nation, he detailed how he was able to shed so much weight in such a quick amount of time: “I didn't go vegan, but I almost stopped eating red meat and I hardly eat chicken. Most of my meals are vegan or fish,” he wrote" 

Serena przeszła na vege jak zdiagnozowali jej chorobę w 2011. McGee i DAJ jak przeszli na Vege (bodajze 2017 i 2018 rok) to już nigdy nie wrocili do swojej formy. Fields przeszedł w wyniku problemów po Covidzie, Paul przeszedł w wieku 34 lat w 2019... Irving "bo obejrzał serial na Netflixie..." choć jego losy "sportowe" i "mentalne" po tym jak stał się veganem to delikatnie mówiąc odpał niezły. 

Generalnie żaden z tych sportowców nie był w swoim prime veganem (w tego Diaza to ja  srednio wierzę, choć on nawet jak nie jadł miesa w młodości to musiał się dobrze koksować :)), a próby przejścia lub przejście było podyktowane czesto koniecznością lub potem osiągali słabsze wyniki. 

Wyjątki to motorsport, gdzie akurat dieta wysokoweglowodanowa jest całkiem dobra, ze względu na konieczna koncentrację przy jeździe 300km/h i produkty skrobiowe świetnie się tu sprawdzają wraz z suplementami.

Niemniej pisanie, że Ci wszyscy sportowcy to veganie (tak jakby byli nimi cały czas), kiedy 50-90% swojej kariery, nimi nie byli, a zbudowali swoje ciało i siłe głównie na keto wysokobiałkowej i tłuszczowej diecie, to nadintepretacja.

Dziś owszem cześć z nich przeszła, ale to nie tak, że można być veganem całe życie i wycisnąć z ciała rozwijajacego sie człowieka max. fizyczności... 

BTW. Obecnie pracuję przy 2 projektach dotyczących niektorych grzybów i ich składu aminokwasowego (sa najbliższe miesu oraz owocom morza) w kontekście próby ich usprawnienia na etapie wzrostu w.grzybni, tak aby dostarczyć porównywalnie przyswajalne białko na koniec. Jeśli to się uda, to być może będzie przełom i faktycznie da się mięso zastapić/wykluczyć z diety top sportowców na każdym etapie ich kariery, a nie tylko po osiągnięciu prime.

1 godzinę temu, dannygd napisał(a):

To wszystko to pewne nadużycie, trochę jak z Nole, który latami leciał na paleo/keto a potem coś wspomniał o vege i już marketing, że jest veganem. Podobnie Kanter, większość kariery i rozwoju fizycznego leciał na mięsnej, dopiero w 2017 zaczał ograniczać mięso, a w 2021 bodajże całkowicie odstawił.

"Kanter did not go completely vegan, but in a text message to SB Nation, he detailed how he was able to shed so much weight in such a quick amount of time: “I didn't go vegan, but I almost stopped eating red meat and I hardly eat chicken. Most of my meals are vegan or fish,” he wrote" 

Serena przeszła na vege jak zdiagnozowali jej chorobę w 2011. McGee i DAJ jak przeszli na Vege (bodajze 2017 i 2018 rok) to już nigdy nie wrocili do swojej formy. Fields przeszedł w wyniku problemów po Covidzie, Paul przeszedł w wieku 34 lat w 2019... Irving "bo obejrzał serial na Netflixie..." choć jego losy "sportowe" i "mentalne" po tym jak stał się veganem to delikatnie mówiąc odpał niezły. 

Generalnie żaden z tych sportowców nie był w swoim prime veganem (w tego Diaza to ja  srednio wierzę, choć on nawet jak nie jadł miesa w młodości to musiał się dobrze koksować :)), a próby przejścia lub przejście było podyktowane czesto koniecznością lub potem osiągali słabsze wyniki. 

Wyjątki to motorsport, gdzie akurat dieta wysokoweglowodanowa jest całkiem dobra, ze względu na konieczna koncentrację przy jeździe 300km/h i produkty skrobiowe świetnie się tu sprawdzają wraz z suplementami.

Niemniej pisanie, że Ci wszyscy sportowcy to veganie (tak jakby byli nimi cały czas), kiedy 50-90% swojej kariery, nimi nie byli, a zbudowali swoje ciało i siłe głównie na keto wysokobiałkowej i tłuszczowej diecie, to nadintepretacja.

Dziś owszem cześć z nich przeszła, ale to nie tak, że można być veganem całe życie i wycisnąć z ciała rozwijajacego sie człowieka max. fizyczności... 

BTW. Obecnie pracuję przy 2 projektach dotyczących niektorych grzybów i ich składu aminokwasowego (sa najbliższe miesu oraz owocom morza) w kontekście próby ich usprawnienia na etapie wzrostu w.grzybni, tak aby dostarczyć porównywalnie przyswajalne białko na koniec. Jeśli to się uda, to być może będzie przełom i faktycznie da się mięso zastapić/wykluczyć z diety top sportowców na każdym etapie ich kariery, a nie tylko po osiągnięciu prime.

Mogą sobie nawet być veganami. Sportowcy mają taką suplementację o której szary człowiek może pomarzyć - niby masz dostęp ale większość nie ma świadomości co, kiedy i jak. 

3 godziny temu, P_M napisał(a):

Jak pracuję to mało. Z resztą przy polskiej pogodzie ciężko o dobry poziom d3 tak czy owak. 

A co ci w polskiej pogodzie w ostatnich latach przeszkadza? Przecież mamy 3 miesiące praktycznie same słońce 

Więc Wit.D masz pod dostatkiem 

W dniu 26.08.2023 o 06:58, RappaR napisał(a):

Wychowanie w duchu braku wartości i egocentryzmu, skupienie tylko na sobie.

Takie były moje teorie, ale jak sobie poczytałem trochę, to teorie naukowe to:

brak jakiejkolwiek negatywności, ciągła pozytywność, wyścig z samym z sobą, którego nie da się wygrać i musi się skończyć wypaleniem i depresją. 

Nawet ok ksiazka nt “burnout society”

17 godzin temu, P_M napisał(a):

Jak pracuję to mało. Z resztą przy polskiej pogodzie ciężko o dobry poziom d3 tak czy owak. 

lepiej tran - bardziej przyswajalny

17 godzin temu, P_M napisał(a):

Notabene to ciekawy temat. Ja od jakiegoś czasu magnez, wit d3 i omega3. 

to i tak mało :)

6 godzin temu, Koelner napisał(a):

lepiej tran - bardziej przyswajalny

ale tran to bardziej jako omega3
Z tego względu wolałem -> https://www.badamysuplementy.pl/wyniki-badan-suplementu-7nutrition-omega-3/

Aniżeli https://www.badamysuplementy.pl/wyniki-badan-mollers-tran-norweski/

6 godzin temu, Koelner napisał(a):

to i tak mało :)

Coś konkretnego polecasz?