Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Wsadź cały swój majątek w dźwignię w BTC i w ciągu kilku miesięcy idziesz na emeryturę :) 

majatek? oszczednosci jak juz, jak ktos tak zrobil na poczatku Covida to w rok zarobil 1000%, z dzwignia to w ogole kosmos, wiadomo lepiej bylo trzymac na lokacie 1% (bo takie wtedy byly)

Edytowane przez steve

3 minuty temu, steve napisał(a):

majatek? oszczednosci jak juz, jak ktos tak zrobil na poczatku Covida to w rok zarobil 1000%, z dzwignia to w ogole kosmos, wiadomo lepiej bylo trzymac na lokacie 1% (bo takie wtedy byly)

Ja bym zastawił mieszkanie dla większego wkładu w lewar. 

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

proste kapciuszki! ze ludzie sie tak cykaja a tu kazdy moze byc zarobiony jak Andrew Tate?

Zrobią tak kilka razy i Andrew Tate będzie pisał DM z prośbą o kupno garnków!

13 minut temu, steve napisał(a):

ale wy jestescie przyjebani xd 

Ale to jakiej reakcji się spodziewałeś na tekst - że może Bitcoin będzie więcej warty po tym jak ktoś wpakuje równowartość PKB  Nigerii i Bangladeszu razem wziętych.

No chyba, że nikt nie wsadzi w to kilku budżetów 20 gospodarki świat ej kej ej Polandii i wtedy będzie warty mniej. 

39 minut temu, RappaR napisał(a):

Ale to jakiej reakcji się spodziewałeś na tekst - że może Bitcoin będzie więcej warty po tym jak ktoś wpakuje równowartość PKB  Nigerii i Bangladeszu razem wziętych.

No chyba, że nikt nie wsadzi w to kilku budżetów 20 gospodarki świat ej kej ej Polandii i wtedy będzie warty mniej. 

dorzuce tylko, ze ja mialem BTC jak wiekszosc forum mowila na BTC w stylu  "chleb -> pep" - u mnie to bylo wyskoczenie przy pierwszym spike'u ~$800 w okresie, ze wam nawet wykres google nie pokazuje jaki byl kurs haha

@barcalover

Edytowane przez memento1984

Ja kiedyś tam przed covidem kupiłem btc i ethereum, później w 2021 sprzedałem, jak sprzedałem eth to zostało mi 0,00000075 eth i dzięki temu widzę że po 4-5 kolejnych latach trzymania mialbym łącznie +52%. No szału nie robi taki wynik, w tym okresie lepsza była NVidia zdecydowanie, albo jakaś inna dowolna globalna spółka typu Amazon, Apple, Tesla też spokojnie zrobiła lepszy wynik. 

Edytowane przez RonnieArtestics

53 minuty temu, RonnieArtestics napisał(a):

No szału nie robi taki wynik, w tym okresie lepsza była NVidia zdecydowanie,

Jeden z najbardziej spektakularnych wzrostów wartości w historii największej spółki w dziejach.

No szał w tym porównaniu mało co robi

17 godzin temu, RappaR napisał(a):

Wsadź cały swój majątek w dźwignię w BTC i w ciągu kilku miesięcy idziesz na emeryturę :) 

Dźwignia urywa rączki, to raczej przeciwieństwo nastawienia „bitcoinerow”, którzy po prostu chcą sobie długoterminowo odkładać część zarobionych pieniędzy na przyszłość.

17 godzin temu, RappaR napisał(a):

Tak nie działa kapitalizacja rynkowa. Żeby kapitalizacja aktywa typu bitcoin wzrosła np. z 1,5T do 3T, nie musi zostać włożone dodatkowe 1,5T USD w gotówce ☺️ Analogicznie w drugą stronę posiadacze aktywa nie będą w stanie go sprzedać w tym samym momencie po konkretnej cenie.

Wpływ na cenę ma podaż, nie tylko popyt — już to tłumaczyłem kilka stron temu.

2 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

Ja kiedyś tam przed covidem kupiłem btc i ethereum, później w 2021 sprzedałem, jak sprzedałem eth to zostało mi 0,00000075 eth i dzięki temu widzę że po 4-5 kolejnych latach trzymania mialbym łącznie +52%. No szału nie robi taki wynik, w tym okresie lepsza była NVidia zdecydowanie, albo jakaś inna dowolna globalna spółka typu Amazon, Apple, Tesla też spokojnie zrobiła lepszy wynik. 

Bo to przecież nie jest żadna gwarancja, pisałem o tym w tym temacie. Zwłaszcza nie ma gwarancji, gdy kupisz w randomowym momencie, a nie uśredniasz długoterminowo.

16 godzin temu, memento1984 napisał(a):

dorzuce tylko, ze ja mialem BTC jak wiekszosc forum mowila na BTC w stylu  "chleb -> pep" - u mnie to bylo wyskoczenie przy pierwszym spike'u ~$800 w okresie, ze wam nawet wykres google nie pokazuje jaki byl kurs haha

@barcalover

Czyli miałeś pod nosem lub w garści narzędzie do oszczędzania, ale nie skorzystałeś i wyciągasz własne wnioski. To jest ok, Twój wybór.

Analizować wstecznie zawsze można, pytanie czy ktoś jest w stanie ocenić potencjał i fundamenty, cechy oraz reakcje i decyzje ludzi w przyszłości. To już takie łatwe nie jest :) 

21 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Meanwhile mali ciulacze ktorzy postanowili “oszczedzac” w wirtualne tulipany, za ostatni rok, w 9 z 12 miesiecy wchodzac na grubo, sa w plecy +inflacja

meanwhile jacykolwiek ciułacze którzy postanowili oszczędzać, ale na tyle rozsądnie żeby nie kupować aktywa które akurat siedzi na ATH, za ostatnie 15-24 miesiące (i to nawet zakłądając wejście już po wejściu ETFów - było 9 miesięcy po wejściu ETFów gdy BitCoin ciągle jakoś szczególnie mocno nie zwyżkował), mogli być do przodu 70-200% (zależnie od momentu kupna i sprzedaży), na grubo bądź na cieńko, zależy kto ile ma odwagi / szczęścia

jak zwiększymy przedział do 36 miesięcy, to robi się jakieś 500%

postanowiłem się po prostu dostosować do poziomu : )

18 godzin temu, memento1984 napisał(a):

@barcalover

bill-russell-yawn.gif

Edytowane przez rw30

21 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Meanwhile mali ciulacze ktorzy postanowili “oszczedzac” w wirtualne tulipany, za ostatni rok, w 9 z 12 miesiecy wchodzac na grubo, sa w plecy +inflacja

Jesli ktos chce oszczędzić w terminie rocznym lub krócej, to głupotą jest oszczędzanie w czymkolwiek innym niż waluta, w której się planuje płacić za dany wydatek (gotówka) lub ewentualnie krótkoterminowe obligacje. Reszta w przeciągu roku praktycznie w 99% może dużo spaść (lub wzrosnąć). Nawet obca waluta typu USD może sporo stracić, co pokazuje miniony rok przykładowo.

Edytowane przez barcalover

8 godzin temu, barcalover napisał(a):

Tak nie działa kapitalizacja rynkowa. Żeby kapitalizacja aktywa typu bitcoin wzrosła np. z 1,5T do 3T, nie musi zostać włożone dodatkowe 1,5T USD w gotówce ☺️

Grubiutki LOL. 
jasne, technicznie nie musi byc “gotowka” ale w sumie bedzie, sprobuj ulokowac swoje nieruchomosci w btc bez “inteface’u” gotowki hehe. Podobnie z przesunieciem inwestycji z czegokolwiek do btc.

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

Grubiutki LOL. 
jasne, technicznie nie musi byc “gotowka” ale w sumie bedzie, sprobuj ulokowac swoje nieruchomosci w btc bez “inteface’u” gotowki hehe. Podobnie z przesunieciem inwestycji z czegokolwiek do btc.

Nie zrozumiałeś kompletnie. Wpływa gotówka, ale nie musi wpłynąć jej 1,5T, żeby kapitalizacja wzrosła o 1,5T.

6 minut temu, barcalover napisał(a):

Nie zrozumiałeś kompletnie. Wpływa gotówka, ale nie musi wpłynąć jej 1,5T, żeby kapitalizacja wzrosła o 1,5T.

No wiec wlasnie dlatego ludzie jak Ty, lokuja oszczednosci w czyms takim jak btc nie rozumiejac podstawowych zasad dzialania wymiany btc.

@P_M?

*post do zaspinaczowania

Kolejny głupek nie dostał memo od Was z forum e-nba:

Nvidia $NVDA CEO Jensen Huang says Bitcoin is a currency built on energy.

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

No wiec wlasnie dlatego ludzie jak Ty, lokuja oszczednosci w czyms takim jak btc nie rozumiejac podstawowych zasad dzialania wymiany btc.

@P_M?

*post do zaspinaczowania

Możesz wyjaśnić, ile konkretnie USD musi wpłynąć do bitcoina lub złota, by kapitalizacja rynkowa wzrosła o 1T USD.

Nie wiem w co tu się bawicie, ale czysto techniczne to barcalover ma rację. Załóżmy że masz pulę 10k akcji/krypto na rynku. Emisyjnie zostaly sprzedane po 1usd, czyli wpadło 10k i taka jest początkowa kapitalizacja. Natomiast istnieje scenariusz w którym 9999 akcji nie jest wystawiona na sprzedaż i popyt jest tak zajebiście duży na tę 1 akcję/jednostkę krypto, że cena została wywidowana do 100 USD, na rynek wpada wówczas 100 USD, ale kapitalizacja, zwiększyła się z 10k do 1 miliona.

8 minut temu, P_M napisał(a):

Nie wiem w co tu się bawicie, ale czysto techniczne to barcalover ma rację. Załóżmy że masz pulę 10k akcji/krypto na rynku. Emisyjnie zostaly sprzedane po 1usd, czyli wpadło 10k i taka jest początkowa kapitalizacja. Natomiast istnieje scenariusz w którym 9999 akcji nie jest wystawiona na sprzedaż i popyt jest tak zajebiście duży na tę 1 akcję/jednostkę krypto, że cena została wywidowana do 100 USD, na rynek wpada wówczas 100 USD, ale kapitalizacja, zwiększyła się z 10k do 1 miliona.

Ale to jest mega czysto technicznie, lol

50 minut temu, P_M napisał(a):

Czy ja wiem, nie takie pump & dump rynek widział, zobacz sobie kurs elektrowni Będzin:)

Ale tak czysto technicznie działa każdy rynek, nieruchomości też. To, że 1-2 domy na danej ulicy idą po 500k, nie znaczy, że jak wszyscy wystawią, to dostaną po 500k (pomijam, że domy oczywiście mogłyby się różnić wielkością itd. bo nie o tym mowa).

51 minut temu, memento1984 napisał(a):

Ale to jest mega czysto technicznie, lol

Tak działa rynek :) Nie tylko technicznie, ale czysto praktycznie również. The more you know. 

W dniu 6.12.2025 o 17:33, barcalover napisał(a):

Ale tak czysto technicznie działa każdy rynek, nieruchomości też. To, że 1-2 domy na danej ulicy idą po 500k, nie znaczy, że jak wszyscy wystawią, to dostaną po 500k (pomijam, że domy oczywiście mogłyby się różnić wielkością itd. bo nie o tym mowa).

Tak działa rynek :) Nie tylko technicznie, ale czysto praktycznie również. The more you know. 

W praktyce, w perspektywie dluzszej niz kilka/nascie h (dla krypto), a juz napewno w perspektywie miesiaca+ zeby kapitalizacja wzrosla o $1T to musi wplynac ~$1T, moze to byc kanibalizacja innych krypto, moze likwidacja innych “assets” -> jakas gotowka fiatowa -> btc

proste jak kapcie kiepskiego