Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, barcalover napisał(a):

1) Już Ci 2 osoby tutaj wytłumaczyły, że bitcoin to nie jest piramida finansowa.

2) Jeśli wartość wyrażona w USD będzie nadal wzrastać, to potwierdzi to niestety moją opinię, że jednak bitcoin niektórym ludziom (chociaż nie Waszej dwójce z @P_M) się przydaje i go dosłownie UŻYWAJĄ do oszczędzania.

3) NFT to nie ten koncept, ale doceniam, że co drugi post piszesz o NFT :) NFT to było na altcoinach, więc bliżej fiata, niż bitcoina.

4) Jeśli nadal coraz więcej ludzi będzie używać bitcoina, ze względu na jego cechy, to będzie wychodzić na moje. Na Wasze wyjdzie jeśli coraz więcej z użytkowników bitcoina to będą spekulanci krótkoterminowi, którzy bitcoina nie cenią i nie kupują ze względu na jego cechy, a dla krótkoterminowego zysku.

Właśnie mi wyjaśniłeś, że BTC to piramida finansowa, bo jedyny wzrost wartości BTC wynika z wpłaty nowych członków i bez tego nie ma żadnego przyrostu wartości.

Przyznając się do tego, przyznałeś się do tego, że BTC to piramida finansowa.

Oczywiście, możesz twierdzić, że kot ma futro, 4 łapy i poluje na myszy, ale jednocześnie nie jest zwierzęciem, ale negując fakty nie zmieniasz ich.

Tak, ale kto jest sędzią, który rozsądzi, czy decyzja jest nieracjonalna, czy jednak zgodna z podręcznikiem? Każdy ma subiektywną opinię i potrzebę. No chyba ostatecznie trzeba się posłużyć ceną, nie? Jak mówiłem - nie krótkoterminową, tylko trendem kilkuletnim - np. średnią kroczącą z ostatnich 4 lat.

Niestabilność waluty właśnie wyklucza bycie pieniądzem. Jak chcesz zróbmy zakład - ja uważam, że za za 4 lata mniej niż połowa użytkowników BTC będzie używała go do płacenia. Jeśli będę w błędzie - przyznam Ci rację. Jeśli jednak ja mam rację, przyznasz się, że pierdolisz głupoty. 

Zafiksowałeś się, że pieniądz ma jeszcze do czegoś innego służyć, niż do bycia pieniądzem - czyli dania możliwości zamiany na coś innego kiedy indziej.

Nie, funkcją pieniądze nie  jest możliwość zamiany na coś innego kiedy indziej, bo generalnie cokolwiek możesz zamienić na coś innego kiedy indziej. Kupując 10 rolek papieru toaletowego dalej będziesz miał możliwość za 10 lat na zamianę ich na coś innego. 

52 minuty temu, RappaR napisał(a):

Właśnie mi wyjaśniłeś, że BTC to piramida finansowa, bo jedyny wzrost wartości BTC wynika z wpłaty nowych członków i bez tego nie ma żadnego przyrostu wartości.

Przyznając się do tego, przyznałeś się do tego, że BTC to piramida finansowa.

Oczywiście, możesz twierdzić, że kot ma futro, 4 łapy i poluje na myszy, ale jednocześnie nie jest zwierzęciem, ale negując fakty nie zmieniasz ich.

Nadal nie przyswoiłeś definicji piramidy finansowej. Wg Twojej definicji wszystko jest piramidą finansową włącznie ze złotem.

52 minuty temu, RappaR napisał(a):

Niestabilność waluty właśnie wyklucza bycie pieniądzem. Jak chcesz zróbmy zakład - ja uważam, że za za 4 lata mniej niż połowa użytkowników BTC będzie używała go do płacenia. Jeśli będę w błędzie - przyznam Ci rację. Jeśli jednak ja mam rację, przyznasz się, że pierdolisz głupoty. 

Nie wyklucza. Możemy zrobić zakład, ale jesteś skazany na porażkę, bo z bitcoinem nie da się zrobić nic innego oprócz oszczędzania w nim lub płacenia nim za coś innego, więc przegrałbyś już dzisiaj.

53 minuty temu, RappaR napisał(a):

Nie, funkcją pieniądze nie  jest możliwość zamiany na coś innego kiedy indziej, bo generalnie cokolwiek możesz zamienić na coś innego kiedy indziej. Kupując 10 rolek papieru toaletowego dalej będziesz miał możliwość za 10 lat na zamianę ich na coś innego. 

Jest funkcją pieniądza i to jedyną funkcją. Po to jest pieniądz, żeby go kiedyś użyć do nabycia jakiegoś dobra, usługi lub innego pieniądza i do niczego innego nie służy.

28 minut temu, barcalover napisał(a):

Nadal nie przyswoiłeś definicji piramidy finansowej. Wg Twojej definicji wszystko jest piramidą finansową włącznie ze złotem.

Moja definicja piramidy finansowej - coś co zyskuje wartość tylko i wyłącznie z wpłat nowych osób, nie wytwarzając samo niczego i nie pełniąc żadnej funkcji. Złoto posiada funkcje w przemyśle, w jubilerstwie i w wielu innych, czego BTC w żaden sposób nie posiada.

Więc jak zwykle pudło

29 minut temu, barcalover napisał(a):

Nie wyklucza. Możemy zrobić zakład, ale jesteś skazany na porażkę, bo z bitcoinem nie da się zrobić nic innego oprócz oszczędzania w nim lub płacenia nim za coś innego, więc przegrałbyś już dzisiaj.

W ciągu ostatniego miesiąca, ile wykonałeś transakcji płacąc złotymi, a ile BTC? Pieniądze służą do płacenia nimi, nie oszczędzania nimi. Oszczędzać mogę i cukier kupując go na promocji.

30 minut temu, barcalover napisał(a):

Jest funkcją pieniądza i to jedyną funkcją. Po to jest pieniądz, żeby go kiedyś użyć do nabycia jakiegoś dobra, usługi lub innego pieniądza i do niczego innego nie służy.

Właśnie opisałeś barter. Teraz sprawdź czym się różni barter od systemu pieniężnego. 

19 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Jeżeli BTC to piramida to gdzie jest oszustwo?

Obietnica, że będzie rosło i tylko z czasem będzie jego wartość rosła. 
BTC rośnie tylko z wpłat nowych członków, w pewnym momencie nastąpi realizacja zysków i co wtedy? Jedyny sposób by oszczędzić w BTC, ale to jedyny, to wierzyć, że ktoś kiedyś odkupi go od Ciebie za więcej. W każdym innym wypadku na BTC tracisz, a nie oszczędzasz 

50 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Jeżeli BTC to piramida to gdzie jest oszustwo?

nie jest zadna piramida, pamietaj ze rappar sprawdza temperature stetoskopem XD

32 minuty temu, RappaR napisał(a):

Obietnica, że będzie rosło i tylko z czasem będzie jego wartość rosła. 
BTC rośnie tylko z wpłat nowych członków, w pewnym momencie nastąpi realizacja zysków i co wtedy? Jedyny sposób by oszczędzić w BTC, ale to jedyny, to wierzyć, że ktoś kiedyś odkupi go od Ciebie za więcej. W każdym innym wypadku na BTC tracisz, a nie oszczędzasz 

nie ma zadnej obietnicy wzrostow jest gra popytu i podazy lekko manipulowana ofc. pozatym mozesz zarabiac na krotkich pozycjach im nizsza cena tym lepiej dla Ciebie

W dniu 21.11.2025 o 23:11, mcreativo napisał(a):

Popatrzyłem sobie dziś na Revolut. Prowizja 1.49% za wymianę to jakaś porażka :D

punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :)))) . jesli robisz regularne trady za wieksze $$$ to 1.5% jest czystym zdzierstwem.  ale jesli chcesz kupic btc za 3-4k i zapomniec o nim na kilkanascie miesiecy witedy te 1.5% za promese bezpieczenstwa nie jest wysoka stawka imo

8 godzin temu, mistrzBeatka napisał(a):

nie ma zadnej obietnicy wzrostow jest gra popytu i podazy lekko manipulowana ofc. pozatym mozesz zarabiac na krotkich pozycjach im nizsza cena tym lepiej dla Ciebie

Jeśli zarabiam na krótkiej pozycji, to nie zarabiam z BTC tylko z instrumentu finansowego. 

8 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Dobra, fajnie że ustaliliśmy że BTC nie jest piramidą :)

Piramida finansowa to schemat w którym zyski dla wcześniejszych uczestników są wypłacane z pieniędzy wpłacanych przez nowych inwestorów. System ten nie generuje realnych zysków z inwestycji, a jego upadek jest nieuchronny, ponieważ wymaga stałego napływu nowych środków, który w końcu się wyczerpuje.

Ja dalej czekam, by się dowiedzieć z czego generuje zyski BTC. 

W dniu 21.11.2025 o 23:28, barcalover napisał(a):

Pizzę też możesz zamiast na 8 podzielić na 16 kawałków, ale pizzy ci od tego nie przybędzie. Bitcoin jest rzadki, bo nie będzie więcej niż 21 mln jednostek.

Na ten moment to szacuje się, że 5 milionów jednostek już zniknęło bezpowrotnie (zależy czy liczą z Satoshim czy bez) a utrata z różnych powodów (śmierci posiadaczy, błędnej wysyłki, zgubienia klucza) to około 100 tysięcy rocznie. Jak na coś co ma imitować pieniądze to strasznie słabo.

45 minut temu, fluber napisał(a):

Na ten moment to szacuje się, że 5 milionów jednostek już zniknęło bezpowrotnie (zależy czy liczą z Satoshim czy bez) a utrata z różnych powodów (śmierci posiadaczy, błędnej wysyłki, zgubienia klucza) to około 100 tysięcy rocznie. Jak na coś co ma imitować pieniądze to strasznie słabo.

Dość ironicznie odpowiem:

A jakie to ma znaczenie przy podzielności Bitcoina i ustaleniu wartości za pośrednictwem USD?

Mniejsza podaż tylko zwiększa wartość jednostki.

49 minut temu, fluber napisał(a):

To jest wada, czy zaleta, skoro pieniądz jest podzielny na dowolne, mniejsze frakcje? Jak spalisz 100 zł w domu, to inni użytkownicy PLN stracą, czy zyskają przez to?

1 minutę temu, P_M napisał(a):

A jakie to ma znaczenie przy podzielności Bitcoina i ustaleniu wartości za pośrednictwem USD?

Brawo :) Tylko wartość nie jest ustalana przez USD, USD to tylko proxy, ale to proxy dla wszystkich innych walut dzisiaj.

Edytowane przez barcalover

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Dość ironicznie skontruję, że ta cecha Bitcoina zmniejsza jego użyteczność

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Dość ironicznie skontruję, że ta cecha Bitcoina zmniejsza jego użyteczność

Kompletnie nie. Dlaczego? Fakt, że możesz zgubić lub rozwalić 100 zł zmniejsza użyteczność PLN?

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Wiesz, że nabijam się z twojej logiki tą odpowiedzią? 

Jeżeli uważasz moją odpowiedź za prawdziwą gdybym pisał ją na serio, to tylko pokazuje twoje błędne rozumowanie.

Joke is on you :) 

3 minuty temu, barcalover napisał(a):

USD to tylko proxy, ale to proxy dla wszystkich innych walut dzisiaj.

Gówno prawda, znowu nie rozumiesz, taki PLN nawet jakby dolar zniknął to na terenie naszego kraju ma pewną siłę nabywczą.

Jak od Bitcoina oderwiesz usd to możecie się wymieniać do usranej śmierci.

Przekonamy się w kolejnych latach, jak te „wady” działają na wartość bitcoina w oczach ludzi.

Teraz, P_M napisał(a):

Gówno prawda, znowu nie rozumiesz, taki PLN nawet jakby dolar zniknął to na terenie naszego kraju ma pewną siłę nabywczą.

Jak od Bitcoina oderwiesz usd to możecie się wymieniać do usranej śmierci.

Dokładnie tak samo działają względem USD.