Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, barcalover napisał(a):

Nie wiem, o czym chcesz dyskutować, to ma być jakiś baiting? @RappaR Masz swoje wierzenia i w nich trawaj :) Wszystkiego dobrego.

W znaczeniu pytam Ciebie jaki sens ma tracenie na giełdzie kryptowalut oszczędności życia i to traktujesz jako baiting?

Dla mnie bardzo poważne pytanie. 

1 minutę temu, barcalover napisał(a):

Nie wiem, o czym chcesz dyskutować, to ma być jakiś baiting? @RappaR Masz swoje wierzenia i w nich trawaj :) Wszystkiego dobrego.

Z tego co czytam, to w Polsce Zonda nie ma żadnych zewnętrznych gwarancji a aktualnie jest tam pół miliona polskich aktywnych kont. Czyli używanie giełdy to transakcji crypto jest raczej powszechne. Nie wygląda to najlepiej.

@barcalover Nie chciałbym siać paniki ale to wygląda na Amber Gold bis.

Powiedz mi nie martwilo Ciebie coś takiego jak hot wallet który wynosił 55 BTC2 lata temu i ok 1 euro na począku roku czy śmieszne 0,009 BTC teraz?

Już pomijam fakt ,że giedła ma problemy techniczne by wypłacać klientom ale bez problemu robiła transkacje w piątek z innymi giełdami typu binance. Oczywiście mogę się zdziwicale obawiam się ,ze zaraz to rzeczywiście będzie te 20 tys złoty do podziału pomiezy wsyzstkich klientów  a pan Kral siedzący w Monako będzie drugim Cinkciarzem

W dniu 22.11.2025 o 14:29, NightmareZ napisał(a):

Co do giełd to z polskich Zonda jest najlepsza, przede wszystkim ma licencję kilku europejskich krajów i chyba stara się o kolejne, ostatnio odpalili współprace z PKOL i ogólnie sponsorują dużo polskiego sportu. Mimo to chyba właśnie Polski KNF im robi najbardziej pod górkę, nie wiem może nikt nie chce ryzykować połączenia kiedyś z jakimiś starymi aferkami, albo po prostu może typowe polskie piekiełko urzędniczo-poltyczne. Nie wiem tylko jak z płynnością tam jest przy dużych kwotach bo takich nie próbowałem ;)

U Ciebie też problem z wypłatą?

24 minuty temu, ely3 napisał(a):

I może przy okazji zaorać użyteczność bitcoina w Polsce, bo jeżeli Zonda straciła płynność to jakiekolwiek przepisy które teraz wejdą będą bardzo surowe a możliwość używania bitcoina do czegokolwiek praktycznego będzie bardzo ograniczona.

Btw. te przepisy które miały wejść w życie nic by w sprawie nie zmieniły.

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

W znaczeniu pytam Ciebie jaki sens ma tracenie na giełdzie kryptowalut oszczędności życia i to traktujesz jako baiting?

Dla mnie bardzo poważne pytanie. 

Giełdy kryptowalut nie używa się jak banku, więc nikt rozsądny nie straci oszczędności życia na upadku takiej giełdy.

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Z tego co czytam, to w Polsce Zonda nie ma żadnych zewnętrznych gwarancji a aktualnie jest tam pół miliona polskich aktywnych kont. Czyli używanie giełdy to transakcji crypto jest raczej powszechne. Nie wygląda to najlepiej.

Tak i przez cały czas nie było żadnego problemu z tymi transakcjami. Tak, nie wygląda to najlepiej tu i teraz i giełda być może nie ma środków, czyli zapłaci część tych klientów, którzy akurat mieli tam jakieś środki. 

58 minut temu, ely3 napisał(a):

Powiedz mi nie martwilo Ciebie coś takiego jak hot wallet który wynosił 55 BTC2 lata temu i ok 1 euro na począku roku czy śmieszne 0,009 BTC teraz?

Już pomijam fakt ,że giedła ma problemy techniczne by wypłacać klientom ale bez problemu robiła transkacje w piątek z innymi giełdami typu binance. Oczywiście mogę się zdziwicale obawiam się ,ze zaraz to rzeczywiście będzie te 20 tys złoty do podziału pomiezy wsyzstkich klientów  a pan Kral siedzący w Monako będzie drugim Cinkciarzem

Tzn. panika już jest zasiana i wygląda na to, że słusznie. Hot wallet i informacje o nim widziałem wczoraj. To tylko jeden wallet i sam w sobie nie jest powodem do utraty zaufania do giełdy, która funkcjonuje od lat bez wyzwań. Nie da się znaleźć wszystkich walletów innych, światowych giełd.

Amber Gold to trochę inny typ bizensu. Giełda kryptowalut jest (lub powinna być) przez większość traktowana jako kantor i w ten sposób Zonda, a wcześniej BitBay funkjonowało bardzo dobrze. Wiem, bo używałem regularnie od 2020 r.

Czy ten artykuł i zarzuty/uwagi w nim zawarte się potwierdzą - zobaczymy, ale nawet jeśli, to nic to już teraz nie zmienia dla osób, które mają tam środki.

53 minuty temu, fluber napisał(a):

I może przy okazji zaorać użyteczność bitcoina w Polsce, bo jeżeli Zonda straciła płynność to jakiekolwiek przepisy które teraz wejdą będą bardzo surowe a możliwość używania bitcoina do czegokolwiek praktycznego będzie bardzo ograniczona.

Btw. te przepisy które miały wejść w życie nic by w sprawie nie zmieniły.

Nie da się zaoraż użyteczności Bitcoina w Polsce, a już na pewno nie taką malutką sprawą, jak upadek średniej giełdy. Upadek giełdy zresztą nie ma wiele wspólnego z bitcoinem.

Edytowane przez barcalover

2 godziny temu, fluber napisał(a):

@barcalover

Jak to działa? Teraz można tam kupić dużo taniej?

No tak, ale bez rzetelnej wiedzy z wewnątrz, że się wybronią i sytuacja nie jest juz przegrana, to nie ma sensu, to wyrzucanie kasy w błoto.

Ludzie pokazują braki w wiedzy, bo w panice nie próbują wypłacić BTC, tylko sprzedają, próbując wypłacić PLN (co też nie działa). 

3 minuty temu, barcalover napisał(a):

O co chodzi z tą celebracją? Tak Was cieszy, że trochę rodaków straci nieco kasy na rzecz źle zarządzanej firmy? :) Tzn. co kto lubi, ale imo świadectwo wystawiacie tylko sobie.

Czy to jakaś schowana głębiej zazdrość wypływa? :D 

Ludzie lubią mieć rację, nic w tym dziwnego 

5 minut temu, barcalover napisał(a):

O co chodzi z tą celebracją? Tak Was cieszy, że trochę rodaków straci nieco kasy na rzecz źle zarządzanej firmy? :) Tzn. co kto lubi, ale imo świadectwo wystawiacie tylko sobie.

Czy to jakaś schowana głębiej zazdrość wypływa? :D 

xD - w odpowiedzi na "lotweska spolka z kapitalem ze szwajcarii i polskim prezesem"

kto temu w ogóle uwierzył - na pierwszy rzut oka scam jak **uj ofc do FTX się nie umywa ale zachowując proporcje można przyrównać.

Edytowane przez agresywnychomik

9 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

xD - w odpowiedzi na "lotweska spolka z kapitalem ze szwajcarii i polskim prezesem"

kto temu w ogóle uwierzył - na pierwszy rzut oka scam jak **uj ofc do FTX się nie umywa ale zachowując proporcje można przyrównać.

Scam na jakiej zasadzie? Niewypłacalność w momencie spadków na rynkach nie musi wynikać ze scamu, czy zamierzonego zdzierania z klientów czegokolwiek. Wg mojego doświadczenia firma działała tak jak wszystkie inne giełdy od 2020 r. i bez problemów przeszli poprzednią bessę. Zobaczymy, jeśli się wysypią totalnie, co było powodem. Możliwe, że ktoś coś scamował lub prezes coś nie tak robił, ale na razie w zasadzie nic takiego nie pokazały dane. 

FTX to była zupełnie inna, o wiele większa i faktycznie scamerska piramidka, gdzie kasę świadomie wyciągano i wkładano na dźwigni w inne biznesy i dziwne rzeczy.

Czy tu jest podobnie to jeszcze chyba trzeba poczekać.

14 minut temu, fluber napisał(a):

Ludzie lubią mieć rację, nic w tym dziwnego 

Ale to, że firmy bankrutują ze względu na błędy i/lub zamierzone scamerskie działanie pracowników lub szefów to jest oczywistość.

13 minut temu, barcalover napisał(a):

Ale to, że firmy bankrutują ze względu na błędy i/lub zamierzone scamerskie działanie pracowników lub szefów to jest oczywistość.

To jest największą giełda krypto w Polsce, w której masz pół miliona aktywnych kont polskich klientów. Wisząca pod estońskim knf, bez żadnych gwarancji wypłat ze strony państwa. 

Kryptowaluty jako narzędzie do oszczędzania mierzą się z masą problemów i problemy z giełdą to jest skutek braku regulacji i wpływu rządów, które sam reklamowales jako zaletę. A inni wskazywali, że jest to wada. 

@barcalover btw czy to prawda że kazda wypłata btc z zondy to koszt ponad sto złotych???

Edytowane przez fluber

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Kryptowaluty jako narzędzie do oszczędzania mierzą się z masą problemów i problemy z giełdą to jest skutek braku regulacji i wpływu rządów, które sam reklamowales jako zaletę. A inni wskazywali, że jest to wada. 

Naciągasz rzeczywistość. Krypto to krypto, giełda to giełda. Jeśli ktoś chciał "oszczędzać" w krypto i trzymał te krypto tylko na giełdzie to nie "oszczędzał" tylko spekulował. Jeśli kupił krypto i trzymał je w cold wallet to można powiedzieć, że "oszczędzał".