P_M Opublikowano Poniedziałek o 17:18 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:18 (edytowane) xDDDDDD dałeś tak tendencyjne pytanie, że szkoda komentować xD 2 godziny temu, barcalover napisał(a): Adopcja akcji spółki i adopcja bitcoina to określenie kwestii, czy coraz więcej inwestorów te akcje/bitcoina posiada, Bzdura Ukules określenie, które nie istnieje 2 godziny temu, barcalover napisał(a): Legitymizują Bitcoina na Wall Street – to już nie „ryzykowne crypto”, tylko produkt regulowany w portfelach instytucjonalnych. W 2026 r. nadal napędzają instytucjonalną adopcję i oczekuje się dalszego wzrostu AUM.11121518 Legitymizacja owszem, ale nie adopcja. Edytowane Poniedziałek o 17:27 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano Poniedziałek o 17:39 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:39 (edytowane) 38 minut temu, P_M napisał(a): xDDDDDD dałeś tak tendencyjne pytanie, że szkoda komentować xD Możesz dać swoje i wrzucić, bo nie wiem, jak trzeba by zadać pytanie, żeby ktokolwiek wyraził opinię zbliżoną do Twojej w tej kwestii. 38 minut temu, P_M napisał(a): Bzdura Ukules określenie, które nie istnieje Przecież Ty zacząłeś z porównaniem do CFD na kakao Edytowane Poniedziałek o 17:57 przez barcalover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Poniedziałek o 22:10 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 22:10 4 godziny temu, barcalover napisał(a): Przecież Ty zacząłeś z porównaniem do CFD na kakao Lol, ale wyjaśniłem Ci chyba dość wyraźnie powód dla którego to zrobiłem? Czasami porównania nie muszą być 1:1, ale są po to żeby zaprezentować pewne analogie, których z jakiegoś powodu nie przyjmujesz do wiadomości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Złoto i srebro dead cat bounce przed porządniejszą i długoterminową mean reversion? Jakbym miał zgadywać, to bym zgadywał, że tak. Co Wy myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 22 minuty temu, barcalover napisał(a): Złoto i srebro dead cat bounce przed porządniejszą i długoterminową mean reversion? Jakbym miał zgadywać, to bym zgadywał, że tak. Co Wy myślicie? Ze "to zalezy" bo wg mnie wszystko sie sprowadza do politycznej rozgrywki na bliskim wschodzie. Majac informacje kiedy sie skonczy wojna lub blokada ciesniny pewnie daloby sie zarobic fortune na wielu rzeczach... i jak domniemam to wlasnie zrobia insiderzy wokol Trumpa. W dniu 30.03.2026 o 16:03, barcalover napisał(a): No nie, bo zarządzający ETFem musi kupić tego bitcoina w twoim imieniu. W przypadku CFD na przykładowe kakao nikt nie kupuje fizycznego kakao, ani go nie sprzedaje, więc wpływ na popyt i podaż nie istnieje. Może ewentualnie dojść do jakiegoś wpływu pewnie przez dodatkowy hedge na innych produktach, ale nie o tym tutaj raczej była mowa. IMO lepszym porównaniem jest SP500 i czy ten indeks wpływa na popyt na akcje największych spółek w USA? Wg mnie wpływa, mimo że jest „tylko kanałem” dającym dostęp do określonych akcji spółek. Natomiast poszerza lejek, przez który popyt jest kierowany do aktywa. Tak jak Bitcoinowe ETFy @P_M. A wg mnie nie wplywa bo to inna pula ludzi - spekulujac na indeksie sa inne cele/zalozenia niz kupujac akcje. Tak wlasciwie moze trzeba bylo tylko uzyc innego slowa niz "adopcja"? Bo to sugeruje korzystanie z tego, a nie spekulowanie. Gdybys napisal "dzieki temu ETFowi wiecej ludzi bedzie [posrednio] kupowac bitcoina" to moznaby sie zgodzic, ale by to robili tylko po to by pospekulowac, a nie uzywac. Edytowane 3 godziny temu przez wiLQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 36 minut temu, wiLQ napisał(a): Ze "to zalezy" bo wg mnie wszystko sie sprowadza do politycznej rozgrywki na bliskim wschodzie. Majac informacje kiedy sie skonczy wojna lub blokada ciesniny pewnie daloby sie zarobic fortune na wielu rzeczach... i jak domniemam to wlasnie zrobia insiderzy wokol Trumpa. Wojna i sytuacja w Iranie to względem długoterminowych trendów i zachowań inwestorów jest tylko mały pikuś. Złoto jest od 2019 w historycznym bull runie. Owszem, jakaś tam narracja jest zawsze podpinana pod różne zmiany, ale mean reversion to mean reversion nie bez powodu Ale tak, masz rację - jeśli coś się pokomplikuje, to z pewnością może być kolejna nawrotka i pociśnięcie złota wyżej. 36 minut temu, wiLQ napisał(a): A wg mnie nie wplywa bo to inna pula ludzi - spekulujac na indeksie sa inne cele/zalozenia niz kupujac akcje. Ale kupując indeks, kupujesz akcje, a przynajmniej ktoś dla Ciebie je kupuje, więc każda firma/akcje z sp500 ma określone wpływy dzięki inwestycjom w indeks. 36 minut temu, wiLQ napisał(a): Tak wlasciwie moze trzeba bylo tylko uzyc innego slowa niz "adopcja"? Bo to sugeruje korzystanie z tego, a nie spekulowanie. Gdybys napisal "dzieki temu ETFowi wiecej ludzi bedzie [posrednio] kupowac bitcoina" to moznaby sie zgodzic, ale by to robili tylko po to by pospekulowac, a nie uzywac. Tak, wyszło na to, że wszystko znowu się rozbija o to, że ja uważam trzymanie bitcoina jako właśnie używanie go (duh, a od czego miałby być jeszcze "użyty" pieniądz/aktywo do przechowania i transferu siły nabywczej?), a Wy najwidoczniej uważacie, że to jest spekulowanie (czym oczywiście też jest, ale nie tylko), ale używaniem już nie. W takim razie analogicznie kupowanie złota lub ekspozycji na złoto nie jest używaniem złota, tylko spekulowaniem, natomiast kupienie go i postawienie na półce jako ozdoby lub powieszenie na uchu, już jest używaniem! Edytowane 2 godziny temu przez barcalover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 30 minut temu Udostępnij Opublikowano 30 minut temu 3 godziny temu, barcalover napisał(a): Złoto i srebro dead cat bounce przed porządniejszą i długoterminową mean reversion? Jakbym miał zgadywać, to bym zgadywał, że tak. Co Wy myślicie? Możliwe, że po prostu jakiś dłuższy boczniak się szykuje. Może to podobne momenty i teraz dekada stagnacji, to nierzadkie dla złota, że aprecjacja przychodzi nagle, a później marazm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 12 minut temu Udostępnij Opublikowano 12 minut temu (edytowane) 19 minut temu, P_M napisał(a): Możliwe, że po prostu jakiś dłuższy boczniak się szykuje. Może to podobne momenty i teraz dekada stagnacji, to nierzadkie dla złota, że aprecjacja przychodzi nagle, a później marazm. Tak, jakbym miał obstawiać, to bym zgadywał, że będzie się zaczynał dłuższy boczniak za jakiś czas. Inwestorzy w złoto to bardzo specyficzna grupa, myślę, że nie będzie wielu z nich stać na długie ignorowanie niezrealizowanych zysków w takiej skali, po tym jak czekali na nie praktycznie kilkanaście lat, a niektórzy dłużej. Mój typ to dead cat bounce jeszcze, a po jakimś w miarę uspokojeniu się sytuacji na świecie zejście bliżej 200 WMA (aktualnie $2,350, ale pewnie szybko do 3-3,5k dojdzie w przeciągu roku/dwóch i boczniak między 3,5-4,5k lub w bardziej pesymistycznej wersji w rejonie 3-4k. Może się mylę, ale taki byłby mój base case dla złota na teraz Edytowane 11 minut temu przez barcalover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 5 minut temu Udostępnij Opublikowano 5 minut temu 2 godziny temu, barcalover napisał(a): Wojna i sytuacja w Iranie to względem długoterminowych trendów i zachowań inwestorów jest tylko mały pikuś. Złoto jest od 2019 w historycznym bull runie. Owszem, jakaś tam narracja jest zawsze podpinana pod różne zmiany, ale mean reversion to mean reversion nie bez powodu Ale tak, masz rację - jeśli coś się pokomplikuje, to z pewnością może być kolejna nawrotka i pociśnięcie złota wyżej. Albo w druga strone, im dluzej beda przyblokowani finansowo na bliskim wschodzie tym wiecej trzeba bedzie uplynnic zlota by miec na biezace wydatki. Np widziales co sie stalo z rezerwami zlota Turcji? 2 godziny temu, barcalover napisał(a): Tak, wyszło na to, że wszystko znowu się rozbija o to, że ja uważam trzymanie bitcoina jako właśnie używanie go (duh, a od czego miałby być jeszcze "użyty" pieniądz/aktywo do przechowania i transferu siły nabywczej?), IMO "uzywanie waluty" to raczej zamienianie ich na towary/uslugi. Zas kupienie bitcoina/zlota by za jakis czas sprzedac drozej to spekulacja. 2 godziny temu, barcalover napisał(a): a Wy najwidoczniej uważacie, że to jest spekulowanie (czym oczywiście też jest, ale nie tylko), ale używaniem już nie. W takim razie analogicznie kupowanie złota lub ekspozycji na złoto nie jest używaniem złota, tylko spekulowaniem, natomiast kupienie go i postawienie na półce jako ozdoby lub powieszenie na uchu, już jest używaniem! Dokladnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi