Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

Watek o inwestycjach sie ladnie rozkrecil, wiec chcialbym sie dolaczyc do tej zabawy.

Glownie dlatego, ze chyba troche za duzo wkladam mocy przerobowych w fantasy NBA zamiast w cos praktyczniejszego i uzbieralo sie troche zaskorniakow, ktore tylko leza i sie kurza. Plus przejrzalem caly watek i zaimponowal mi @P_M z tym intelem ;->

Moze na poczatek sie przedstawie i wspomne jakie mam zalozenia...
1) wg mnie jestesmy w bance AIowej, wiec nie interesuje mnie podczepianie sie pod jakiekolwiek znane indeksy gieldowe typu sp500. Bo IMO to predzej czy pozniej
pierdzielnie jak bylo z dotcomami i ciezko przewidziec co sie urodzi z tych zgliszczy. Z tego samego powodu rowniez nie czuje FOMO na akcjach technologicznych bo im dluzej sie patrzy na finanse funkcjonowania tej zabawy tym gorzej to wyglada. Jedno wielkie kolko wzajemnej adoracji. Tylko, ze cholernie drogie.

2) Na bitcoinach udalo sie kiedys cos tam solidnie zarobic, ale wg mnie ta zabawa byla fajna przy progach 5-10k$, a przy 70k$ to juz dostrzegam troche wiecej ryzyka i mniej szans na zrobienie ladnej przebitki typu 2-3X. Jasne, kiedys moze znow przekroczy 100k$, ale to juz nie to samo i praktycznie pogorszyly sie warunki operowania ta waluta, wiec to tez raczej odpada [wybacz @barcalover].

3) pomimo iz rozczaruje @fluber nie podoba mi sie koncepcja oszczedzania na emeryture bo to zbyt odlegla perspektywa. Do tego czasu moge wiele razy zginac albo moze nastapic swiatowa wojna/rewolucja/dewaluacja. Planowanie czegokolwiek w perspektywie paru dekad wg mnie swiadczy o jakims optymizmie, ktorego nie posiadam.

4) wkladanie oszczednosci na procent w banku IMO stracilo swoj sens.
Jak kiedys bylo uczciwe dlugoterminowe 5-7% to warto bylo kisic, ale teraz takie oferty sa tylko w tymczasowych promocjach i co gorsza podatek belki oraz oplaty bankowe wg mnie za bardzo zzeraja te owoce by tak blokowac swoj kapital. Zwlaszcza, ze bylo juz kilka przykladow runow na banki, ktore dobitnie pokazaly jak kruche jest to zaufanie wobec niby pewnych instytucji.

W zwiazku z powyzszym to co mnie najbardziej interesuje to prosta sprawdzona koncepcja w fantasy czyli obserwacja co ma zanizona wartosc, trzymanie jakis dluzszy czas i sprzedawanie gdy wartosc istotnie wzrosla [w zaleznosci od zalozen to moze byc +20% albo +50% albo 2-3x].

Przykladowo w zeszlym roku sie zastanawialem czy nie kupic jakos ropy[@Gerard moglby potwierdzic], ale to pytanie by lepiej pasowalo tydzien temu... i miedzy innymi stad ten post, po prostu nie jestem technicznie gotowy na skorzystanie z okazji nawet jak ja dostrzegam.

W zwiazku z tym mam garsc pytan praktycznych do ludzi bardziej w temacie:
1) na jakich platformach/narzedziach inwestujecie? Tzn prosty przelew z konta bankowego i zakup akcji/indeksu/waluty i trzymanie tego chocby i 2 lata.
Czy byly tam kiedykolwiek jakiekolwiek problemy z wyplatami srodkow? Bo ze chetnie przyjmuja srodki to sie wydaje oczywiste...

2) jak to wyglada z faktycznymi okresowymi oplatami uzytkowania?
W/w filozofia "kupuje cos za 5000 zl, czekam 2 lata az bedzie warte 10000 zl" ma jeden duzy haczyk tzn musza byc niskie, a najlepiej zerowe, koszty uzywania.
Tzn wiadomo, ze musi byc np jakas mala prowizja przy wyplacie, ale jak co miesiac sie placi np 20zl za trzymanie pozycji to podejscie sie robi wlasciwie bez sensu. Bo zmusza do myslenia krotkoterminowego gdy cala idea to cierpliwosc.

3) jak wyglada w/w pod katem rozliczania osobistych podatkow?
Zainwestowalem kwote X w cos w 2026, wpisuje w jakas kolumne pita i... ja przepisuje az nie sprzedam tego z zyskiem/strata np w 2028?

4) czy jest sposob na shortowanie firm/surowcow na dluzszy okres zeby nie zbankrutowac? Bez zadnych dzwigni, ze chwilowe wzrosty akcji calkiem zalatwiaja tylko jakies lopatologiczne np "OpenAI bedzie warte minimum 30% mniej 01.07.2028 niz 01.07.2026" czy cos w tym stylu.

5) Czy jest jakis gieldowy odpowiednik typowania mistrza w NBA?
Tzn male kwoty dla zabawy, ale czekasz np rok i masz duzy upside jak trafisz.

Z gory dzieki za dyskusje i odpowiedzi!

Edytowane przez wiLQ

14 minut temu, wiLQ napisał(a):

1) na jakich platformach/narzedziach inwestujecie? Tzn prosty przelew z konta bankowego i zakup akcji/indeksu/waluty i trzymanie tego chocby i 2 lata.
Czy byly tam kiedykolwiek jakiekolwiek problemy z wyplatami srodkow?

Ja tylko polece finviz do sledzenia i analizy za friko (nie kupowania) na poczatek

16 minut temu, wiLQ napisał(a):

czy jest sposob na shortowanie firm/surowcow na dluzszy okres zeby nie zbankrutowac?
Bez zadnych dzwigni, ze chwilowe wzrosty akcji calkiem zalatwiaja tylko jakies lopatologiczne np "OpenAI bedzie warte minimum 30% mniej 01.07.2028 niz 01.07.2026" czy cos w tym stylu.

Shortowanie to wlasnie z zasady taka lewarowana pozycja gdzie nie ma sie faktycznie akcji tylko “kontrakt” na konkretna cene na jakas date - zarobic mozesz tylko jesli wartosc shortowanego aktywu jaka zalozyles, w okresie trwania, ~spadnie ponizej tej kwoty (w takich momentach mozesz zarobic). Im blizej daty zapadalnosci tym bardziej nerwowo, bo taki zaklad ma coraz mniej czasu na zmieszczenie sie w zalozonej wartosci

Mozna grac w obie strony na short i w gore

@wiLQ ja inwestuję na xtb, bo jest to względnie tanie - jeżeli w ciągu roku zrobisz transakcję to konto jest darmowe, obrót do 100000 euro miesięcznie jest darmowy (z wyjątkiem cfd chyba) - jedyne koszty, które ponosisz to koszty przewalutowania jeśli inwestujesz w innej walucie (0,5 procent) i koszty etf zależne od funduszu. Plus podatek belki oczywiście.

3 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Glownie dlatego, ze chyba troche za duzo wkladam mocy przerobowych w fantasy NBA zamiast w cos praktyczniejszego i uzbieralo sie troche zaskorniakow, ktore tylko leza i sie kurza. Plus przejrzalem caly watek i zaimponowal mi @P_M z tym intelem ;-

Wow, dzięki! :)

20 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Watek o inwestycjach sie ladnie rozkrecil, wiec chcialbym sie dolaczyc do tej zabawy.

Glownie dlatego, ze chyba troche za duzo wkladam mocy przerobowych w fantasy NBA zamiast w cos praktyczniejszego i uzbieralo sie troche zaskorniakow, ktore tylko leza i sie kurza. Plus przejrzalem caly watek i zaimponowal mi @P_M z tym intelem ;->

Na podstawie doświadczeń z fantasy stwierdzam, że zdecydowanie masz potencjał, aczkolwiek dziwi, że dopiero teraz o tym myślisz, ale na inwestowanie nigdy nie jest za późno :) Choć dalsza część wypowiedzi trochę tłumaczy tę kwestię... jesteś okrutnym "marudą". Pamiętaj, że w inwestowaniu i w sumie w życiu najlepiej kończą zazwyczaj optymiści ;) 

20 godzin temu, wiLQ napisał(a):

2) Na bitcoinach udalo sie kiedys cos tam solidnie zarobic, ale wg mnie ta zabawa byla fajna przy progach 5-10k$, a przy 70k$ to juz dostrzegam troche wiecej ryzyka i mniej szans na zrobienie ladnej przebitki typu 2-3X. Jasne, kiedys moze znow przekroczy 100k$, ale to juz nie to samo i praktycznie pogorszyly sie warunki operowania ta waluta, wiec to tez raczej odpada [wybacz @barcalover].

Wybaczam! :) Grunt to inwestować na podstawie wiedzy popartej dobrymi informacjami. Nie bardzo rozumiem, jak przy aktualnym wzroście popularności i adopcji btc można uznać ryzyko za większe, ale zdecydowanie popieram ocenianie ryzyka subiektywnie i na podstawie własnych analiz. 

Co do szans na przebitkę, to trend z całego okresu istnienia bitcoina jak najbardziej pokazuje, że przebitek 2-3x można się spodziewać, natomiast czas na każde 2x jest adekwatny do "wieku bitcoina" - około 13%. Czyli w momencie gdy aktywo ma 6500 dni, kolejne 2x potrwa średnio 13% x 6500 dni więc jakieś dwa lata z hakiem, później pewnie 3 lata itd. Nadal oczywiście jest to kosmiczny cagr, jeśli ten trend się będzie sprawdzał, a trzeba zaznaczyć, że trend jest coraz bardziej dokładny wraz z biegiem czasu, więc statystycznie prawdopodobieństwo jest spore. Bitcoin nie jest takim samym aktywem jak akcje, złoto itd. i nie rośnie wykładniczo, z tego co póki co pokazują dane.