Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, fluber napisał(a):

Ale fajnie jest mieć w portfelu czasem coś z sentymentu jeżeli jesteś w stanie pogodzić się ze stratą.

"polski mam paszport" z "misia" xD

taki 4/10 zarcik!

58 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie rozumiem tego giełdowego slangu, jakbyś mógł dla totalnego laika napisać to samo ;]

czymaj sie z daleka od platformy XTB!

3 minuty temu, fluber napisał(a):

To nie jest żart - nie masz w portfelu inwestycyjnym ani jednej rzeczy, która masz z sentymentu/przeczucia a nie zimnej kalkulacji?

obecnie zero, ponad rok temu jedna spolke ktora okazala sie wow a ja spekalem za wczesnie :)

ogolnie poza tym jednym wyjatkiem to nie przypominam sobie zadnej sentymentalnej - dupne DD? jasne, ale nie sentyment

4 minuty temu, memento1984 napisał(a):

obecnie zero, ponad rok temu jedna spolke ktora okazala sie wow a ja spekalem za wczesnie :)

ogolnie poza tym jednym wyjatkiem to nie przypominam sobie zadnej sentymentalnej - dupne DD? jasne, ale nie sentyment

Ciekawe, myslalem że to częstsze, że część portfela wrzuca się w takie czutki - chociaż w sumie to ja mam tylko jeden taki produkt - ETF MSCI China

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

akurat tą branże ogarniam dosyć solidnie od jakiegoś czasu, natomiast dziwię się Tobie Pablito, że tak słabo znasz realia rodzimego giganta w tej branży

To, że grasz dużo w POE nie oznacza, że masz jakąkolwiek, ale to choćby najmniejszą wiedzę na temat funkcjonowania rynku maklerskiego branży developerskiej. 

18 minut temu, RappaR napisał(a):

To, że grasz dużo w POE nie oznacza, że masz jakąkolwiek, ale to choćby najmniejszą wiedzę na temat funkcjonowania rynku maklerskiego branży developerskiej. 

aha

przed premierą Cyberpunka ceny akcji w peaku kosztowały 480 zł 460zł, nie wiem dlaczego teraz nie miałoby się to powtórzyć, patrząc na to jak CDP pracuje nad odbudową marki, ale spoko, jedynie dziwię się, że nie ma tutaj większego zainteresowania, a jak się ostatecznie sytuacja rozwinie, to się przekonamy

i nie gram już w PoE, GGG dało tyłka z nowym sezonem, wrócę pewnie dopiero po skończeniu early acessu

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

28 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

jak chcesz, możemy zrobić mały symboliczny zakład, jeśli tak się upierasz, że kupno tych akcji, to takie samo ryzyko jak inwestowanie w inne tego typu spółki

Od 3 godzin jesteś w pętli i piszesz generalnie to samo. Nic to nie wnosi do tematu, a mogłeś ten czas poświęcić na douczenie się o inwestowaniu. Nic by Ci to nie zaszkodziło, a na pewno pomogło.

Patrzysz na to CDP emocjonalnie, a inwestowanie ma być jak chłodnik na zimno! By jeszcze podbić emocje proponujesz zakład.

To jest generalnie recepta na dramat.

Od premiery Cyberpunka minęło ponad 5 lat. Z jednej strony do mało, ale w giełdowym świecie to bardzo dużo bo to ileś nowych małych niecierpliwych rybek, które aż się palą by przekazać swój ciężko zarobiony hajs dla grubych ryb. I te małe rybki 5 lat temu grały sobie w Cyberpunka, a teraz zarabiają hajs widzą o wtedy CDP kosztowało >450, nie dokonują żadnej analizy dlaczego tak było tylko porównują, że teraz kosztuje 235 hmm jak wejdę za 10k to jak by wzrosło to 450 to by było 19k, a przecież W4 to będzie mocniejsze niż Cyberpunk hmm to może wzrosnąć do nawet 500 zł za akcje. I sobie mała rybka bazując na tym, że to najważniejszy projekt w historii CDP zainwestuje. CDP rośnie i wtedy u małej rybki pojawi się myśl. Cholera akcje kosztują 300. Gdybym wtedy wszedł za 20k to było by tyle i tyle. Skoro rośnie to będzie rosło. Rybka dalej dokupuje, uśredniona cena idzie w górę. Media pokazują, że CDP jest więcej wart niż Orlen, to rybka jeszcze dorzuca, a potem premiera. Grube ryby zrealizowały zyski, a mała rybka patrzy jak jej akcje są wartę mniej niż kwota za, którą je kupiły.

16 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

przed premierą Cyberpunka ceny akcji w peaku kosztowały 480 zł 460zł, nie wiem dlaczego teraz nie miałoby się to powtórzyć, patrząc na to jak CDP pracuje nad odbudową marki, ale spoko, jedynie dziwię się, że nie ma tutaj większego zainteresowania, a jak się ostatecznie sytuacja rozwinie, to się przekonamy

To co piszesz de facto ma tyle sensu, co losowy generator słów.

Przede wszystkim nie wiem czemu by miały kosztować 460 zł, skoro ostatnio ludzie potracili oszczędności życia na akcjach CDP, a banki i hedge fundy zarobiły miliardy na shortowaniu CDP

2 minuty temu, Mirwir napisał(a):

Od 3 godzin jesteś w pętli i piszesz generalnie to samo. Nic to nie wnosi do tematu, a mogłeś ten czas poświęcić na douczenie się o inwestowaniu. Nic by Ci to nie zaszkodziło, a na pewno pomogło.

Patrzysz na to CDP emocjonalnie, a inwestowanie ma być jak chłodnik na zimno! By jeszcze podbić emocje proponujesz zakład.

To jest generalnie recepta na dramat.

tak, tak już inwestuje 10k, a potem będę tylko dorzucał, bo sobie wkręciłem biznes życia

ta historia poniżej też dobra, jak pisałem wcześniej, nie znałem tego uniwersum forumowego, ale widzę, że tu co drugi to lepszy Wilk z Wall Street, mnie to śmieszy, bo ja sobie zainwestuje skromnie jak już, a Wam proponuje trochę więcej luzu w temacie, po pierwsze nie Wasz hajs, a po drugie trochę więcej wiary w niegdyś najlepiej wycenianą spółkę, mają na super karty na ręce i dokładnie wiedzą co muszą zrobić, a czego nie, a tu narracja jakbym w Ubisoft hipotekę zastawił, please

5 minut temu, RappaR napisał(a):

To co piszesz de facto ma tyle sensu, co losowy generator słów.

bo? co się nie zgadza?

6 minut temu, RappaR napisał(a):

rzede wszystkim nie wiem czemu by miały kosztować 460 zł, skoro ostatnio ludzie potracili oszczędności życia na akcjach CDP, a banki i hedge fundy zarobiły miliardy na shortowaniu CDP

w najniższym punkcie po aferze z premierą akcje spradły do 80zł, nie rozumiem skąd pesymizm, skoro oni już nawet na dodatku do CP pokazali, że chcą wrócić na dobre tory i ten dodatek sprzedał się wyśmienicie

akcje nie muszą i pewnie nie dobiją do 460, ale te 350+ spokojnie myślę będzie w zasięgu, zobaczymy jakie będą reakcje po wypuszczeniu DLC i pierwszych gameplayów z W4

11 minut temu, RappaR napisał(a):

To, że w jakimś punkcie czasu miało miejsce zdarzenie A nie oznacza wcale, że w innym punkcie czasowym zdarzenie B o całkowicie innych parametrach będzie miało miejsce. 

parametry nie są inne, tak by było gdybyśmy byli 3, a nie 6 lat po premierze CP

no tak, właśnie upływ czasu jest tu imo kluczowy, zresztą tak jak patrzę, to niektórzy ci chyba trochę lepiej z pozoru obcykani, mocno się przejechali, żeby nie powiedzieć dosadniej

https://comparic.pl/kurs-akcji-cd-projekt-ma-sie-zalamac-o-50-maklerzy-barclays-ostro-tna-prognozy-07-04-2025/

zresztą z tego co widziałem to lwia większość prognoz była chybiona

Edytowane przez LeweBiodroSmoka