Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, P_M napisał(a):

Myślę, że przed premierą Wieśka urośnie, ja trzymam, ale nie zwiększam pozycji, mam średnia 112.

najpierw wychodzi DLC do W3, ogłosili już prace nad nowym Cyberpunkiem, a W4, to może być nawet ostatni kwartał 27' lub później, bardziej długoterminowo bym to traktował z przewidywanym peakiem na rok 28'

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Gdybym miał typować jedna spółkę, która jest aktualnie poniżej swojej wartości to bym celował w Adobe 

5,99 za litr dziś i pewnie będzie rosło 

Z Adobe to jest 50/50 jak z większością usług software. Zaraz się może okazać że to samo Gemini ogarnie. Z drugiej strony koszty tranzycji w korpo są tak ogromne że mogą dalej woleć abonament płacić. 

15 minut temu, memento1984 napisał(a):

waitin' till 2028-my-ass:
baby-monkey.gif

z założenie powinni mieć wtedy przynajmniej dwa bardzo mocne IPisy, w tym z dużym prawdopodobieństwem drugą najlepiej sprzedającą się produkcje po GTA 6, jak te akcje nie wzrosną do 400+ to chyba tylko dlatego, że znowu odjebią akcje jak przy premierze CP

48 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

z założenie powinni mieć wtedy przynajmniej dwa bardzo mocne IPisy, w tym z dużym prawdopodobieństwem drugą najlepiej sprzedającą się produkcje po GTA 6, jak te akcje nie wzrosną do 400+ to chyba tylko dlatego, że znowu odjebią akcje jak przy premierze CP

ale jakie oni maja "katalizatory" w 2026 i 2027 i jak sa wyceniane? 

obecna wycena jest mega mocno w gorze wzgledem zyskow netto?

1 godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

najpierw wychodzi DLC do W3, ogłosili już prace nad nowym Cyberpunkiem, a W4, to może być nawet ostatni kwartał 27' lub później, bardziej długoterminowo bym to traktował z przewidywanym peakiem na rok 28'

Ja to wszystko wiem:) 

18 minut temu, P_M napisał(a):

Ja to wszystko wiem:) 

wiem, że wiesz, tak bardziej do reszty pisałem ;)

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

przeciez oni sa juz wycenieni na "przyszly sukces" przy P/E ~50(!). 

nie rozumiem tego giełdowego slangu, jakbyś mógł dla totalnego laika napisać to samo ;]

Godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Wydaje mi się, że popełniasz dość podstawowy błąd jeśli chodzi o ocenę tego ile CDP powinno kosztować. To, że kiedyś ich akcje były wyceniane na >400 zł, nie znaczy, że powinny tyle kosztować. 

Sprawdź sobie
https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/CDPROJEKT/wyniki-finansowe/wskazniki-finansowe/skonsolidowany/kwartalny

Cofnij się do kwartałów w 2020 roku.

30 minut temu, memento1984 napisał(a):

ale jakie oni maja "katalizatory" w 2026 i 2027 i jak sa wyceniane? 

obecna wycena jest mega mocno w gorze wzgledem zyskow netto?

sam W3 i Cuberpunk sprzedają się wciąż bardzo dobrze, to DLC do W3 też będzie hitem, każdy fan będzie chciał zagrać, tym bardziej, że pewnie zdropują to w dobrej cenie jak dodatki do W3

przy obecnej sytuacji na rynku gdzie najwięksi giganci się raz po raz kompromitują, to taki CDP jest jedną z niewielu marek w tej branży godnych zaufania, a sam W4 to jest najbardziej wyczekiwana gra w segmencie rpg, może poza Elder Scrolls

3 minuty temu, Mirwir napisał(a):

Wydaje mi się, że popełniasz dość podstawowy błąd jeśli chodzi o ocenę tego ile CDP powinno kosztować. To, że kiedyś ich akcje były wyceniane na >400 zł, nie znaczy, że powinny tyle kosztować. 

ja na nic nie patrzę, jedyne tyle co widzę, że ta cana raczej stoi w miejscu i to jest w zupełności zrozumiałe, natomiast jeśli nowe gry okażą się sukcesem, to chyba spory wzrost nie powinien być zaskoczeniem

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

2 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ja na nic nie patrzę, jedyne tyle co widzę, że ta cana raczej stoi w miejscu i to jest w zupełności zrozumiałe, natomiast jeśli nowe gry okażą się sukcesem, to chyba spory wzrost nie powinien być zaskoczeniem

Inwestowanie 101 się kłania.

Nie inwestuj w coś czego nie rozumiesz.

Nie wiem ile chcesz zainwestować. Ale zakładam, że chcesz pewnie więcej niż cena jednej akcji. To zrób prosto rzecz. Policz ile czasu zajęło Ci wypracowanie tej kwoty, którą chcesz zainwestować, a potem poświęć 1/20 tego czasu na naukę o inwestowaniu.

Spoiler alert. W przypadku firm produkujących gry kurs zwykle leci w dół po premierze.

1 minutę temu, Mirwir napisał(a):

Spoiler alert. W przypadku firm produkujących gry kurs zwykle leci w dół po premierze.

tylko widzisz, bo premiera, premierze nie równa, CDP dobrze inwestuje zyski w powiększeniu sił przerobowych, aktualnie pracuje nad dwoma mega dużymi projektami, samo demo technologiczne pokazało, że tam nie będzie bawienia się w półśrodki, imo kompletnie nie ma co i porównywać do innych developerów na ten moment

7 minut temu, Mirwir napisał(a):

Nie inwestuj w coś czego nie rozumiesz.

akurat tą branże ogarniam dosyć solidnie od jakiegoś czasu, natomiast dziwię się Tobie Pablito, że tak słabo znasz realia rodzimego giganta w tej branży

31 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

To czy będzie wzrost czy nie, zależy także od tego czy teraz jest drogo czy tanio. CD projekt ma bardzo wysoki stosunek ceny akcji do zysku spółki - w większości przypadków oznacza to, że cena akcji jest bardzo droga - czyli że istnieje duża grupa inwestorów, którzy myślą jak Ty, tylko że oni kupili te akcje wcześniej i liczą na to, że za chwilę pojawi się dużo inwestorów takich jak Ty którzy zaczną windować cenę akcji.

Koniec końców może się okazać że masz rację, nawet jeżeli wskaźniki pokazują, że firma raczej spadnie niż wzrośnie. Ale fajnie jest mieć w portfelu czasem coś z sentymentu jeżeli jesteś w stanie pogodzić się ze stratą.

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

akurat tą branże ogarniam dosyć solidnie od jakiegoś czasu, natomiast dziwię się Tobie Pablito, że tak słabo znasz realia rodzimego giganta w tej branży

Ograniasz ją tak dobrze, ale P/E to dla Ciebie giełdowy slang to znaczy, że nie ogarniasz. 

Zignorowałeś moją propozycje. Widocznie uznałeś, że te 1/20 to za dużo. To inna propozycja. Poświęć 3 godziny. Nawet robiąc 10 minutowe przerwy po 20 minutach będzie dla Ciebie bardziej wartościowe niż ta pętla w której obecnie jesteś. 

6 minut temu, Mirwir napisał(a):

Ograniasz ją tak dobrze, ale P/E to dla Ciebie giełdowy slang to znaczy, że nie ogarniasz. 

Zignorowałeś moją propozycje. Widocznie uznałeś, że te 1/20 to za dużo. To inna propozycja. Poświęć 3 godziny. Nawet robiąc 10 minutowe przerwy po 20 minutach będzie dla Ciebie bardziej wartościowe niż ta pętla w której obecnie jesteś. 

"ogarniac branze" a wycenic produkt/producenta xD

1 minutę temu, Mirwir napisał(a):

ale ja tutaj nie daje porad inwestycyjnych, nawet nie próbuje się silić na kogoś kto ogarnia giełdę, natomiast jeśli mi piszesz, że spółki developerskie po premierze lecą w dół i piszesz, to w kontekście CDPu, dla którego W4 to najważniejszy projekt w historii i szansa na powrót do ścisłego światowego topu. gdzie wciąż liżą PRowe rany po wpadce z Cyberpunkiem, no to jednak pozwolę sobie mieć własny pogląd na sytuacje, bo dla mnie, to, że te akcje wzrosną jest pewne (oczywiście tylko w moim mniemaniu) bo znam po prostu skalę hypu, wyniki sprzedaży ich gier, oraz inwestycje, które poczynili w ostatnim czasie i wszystko wskazuje na to, że chcą znowu być na ustach wszystkich, ale w tym pozytywnym kontekście

jak chcesz, możemy zrobić mały symboliczny zakład, jeśli tak się upierasz, że kupno tych akcji, to takie samo ryzyko jak inwestowanie w inne tego typu spółki