fluber Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 43 minuty temu, barcalover napisał(a): Pewnie moja opinia najmniej Cię interesuje z uwagi na to, na czym polega, ale ja właśnie doszedłem do takiego wniosku, jaki wspomniałeś - wolę się skupić na zarabianiu i na rodzinie, a inwestowanie mieć jak najprostsze, więc na ten moment mam autopilota na bitcoinie i raz na jakiś czas obligacje ROD12. Założyłem sobie 6 lat temu próbę zrobienia długoterminowo 8-10% rocznie i trzymam się strategii, która wg mnie ma szansę taki zwrot dawać. W przyszłości z pewnością sobie przesunę więcej kapitału w obligacje lub aktywa, które będą bliżej waluty, którą na co dzień będę wydawał - ciężko dzisiaj stwierdzić, co to będzie, zależnie od tego, gdzie będę mieszkał. Wydaje mi się, że większość inwestujących w akcje po prostu chce czuć, że coś robi i że to inwestowanie nie jest "nudne", natomiast dane z rynków są nieubłagane i raczej nicnierobienie, po obraniu odpowiedniej strategii, jest dużo korzystniejsze pod kątem długoterminowych wyników, niż kombinowanie i próby zarobienia na pojedynczych wystrzałach akcji poszczególnych firm lub firm z poszczególnych obszarów rynku. No właśnie jestem ciekawy co sobie pomyślałeś/zaplanowałeś 6 lat temu. Jak ustaliles strukturę portfela? Czy planowałeś wydatki i oszczędności czy inwestujesz po prostu to co zostanie? Jak podjąłeś decyzję co do ppk, ike, ikze, brokera- podziału procentowego itd. Bo w sumie dużo tu mówimy o poszczególnych typach na wzrostu, ale mało o swoich strategiach inwestycyjnych i ich założeniach oraz motywacjach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) @fluber - ja dość prosto, podział gotówka/akcje między 10-20% a 80/90% Najczęściej po prostu co miesiąc akumuluje swoj jakiś wcześniejszy typ, w zeszlym roku, głównie Intela kupowałem, potem text i xtb. Od zeszłego roku plan, żeby co roku uzupełniać ike na maxa i tam planuję strategię, że jeżeli z jakichś akcji będzie zwrot+100% to sprzedaje połowę akcji i umieszczam je w inne:) Do tego oczywiście PPK. Jeżeli chodzi o akcje to ja long term od 5 lat kupuję i niczego jeszcze nie sprzedałem, zgodnie z maksymą, że najlepszy inwestor to martwy inwestor. Liczę, że nie sprzedając nic, któreś z akcji pozwolą mi na fire za 10 lat:) Edytowane 5 godzin temu przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 godziny temu, P_M napisał(a): @fluber - ja dość prosto, podział gotówka/akcje między 10-20% a 80/90% Najczęściej po prostu co miesiąc akumuluje swoj jakiś wcześniejszy typ, w zeszlym roku, głównie Intela kupowałem, potem text i xtb. Od zeszłego roku plan, żeby co roku uzupełniać ike na maxa i tam planuję strategię, że jeżeli z jakichś akcji będzie zwrot+100% to sprzedaje połowę akcji i umieszczam je w inne:) Do tego oczywiście PPK. Jeżeli chodzi o akcje to ja long term od 5 lat kupuję i niczego jeszcze nie sprzedałem, zgodnie z maksymą, że najlepszy inwestor to martwy inwestor. Liczę, że nie sprzedając nic, któreś z akcji pozwolą mi na fire za 10 lat:) Czyli zwiększasz swoje oszczędności w postaci gotówki w każdym miesiącu (bo ja np. nie zwiększam gotówki od dłuższego czasu praktycznie - co najwyżej wzrost poduszki finansowej o inflację), w celu gromadzenia zapasów na jakiś złoty strzał na FIRE? Bo żeby z jednej spółki zostać FIRE to faktycznie trzeba wyłapać jakiś cudowny wzrost, nie władowując nie wiadomo jakich środków w jedną spółkę. No i jednak jest to zupełnie inna strategia niż moja, czy @barcalover i pytanie z czego wynika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, fluber napisał(a): Czyli zwiększasz swoje oszczędności w postaci gotówki w każdym miesiącu (bo ja np. nie zwiększam gotówki od dłuższego czasu praktycznie - co najwyżej wzrost poduszki finansowej o inflację), w celu gromadzenia zapasów na jakiś złoty strzał na FIRE? Bo żeby z jednej spółki zostać FIRE to faktycznie trzeba wyłapać jakiś cudowny wzrost, nie władowując nie wiadomo jakich środków w jedną spółkę. Myślę, że zatrzymam się na jakimś pułapie gotówki między 50k a 100k, obecnie trochę zwiększam gotówkę, bo chociażby jakiś wyjazd z rodziną na majowe wakacje to koszt c.a 10k, a nie lubię schodzić z gotówką poniżej 25k trzeba mieć jakąś poduszkę finansową sensowną. A co do spółek mam różna alokację od pozycji nawet poniżej 1k za starych czasów sprzed 5 lat, które nie wypaliły, po największą +25k na Intelu, ale też póki co żadna spółka nie przekracza 10% portfela. Tylko, że ja jestem cały czas na etapie akumulacji assetów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, P_M napisał(a): Liczę, że nie sprzedając nic, któreś z akcji pozwolą mi na fire za 10 lat:) To jakie CAGR zakładasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 27 minut temu, RappaR napisał(a): To jakie CAGR zakładasz? nie zakładam, wchodzę po prostu w spółki dla mnie ciekawe, co z tego wyjdzie zobaczymy, time in the market beats timing the market, więc będę siedział długo w rynku akcji i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 4 minuty temu, P_M napisał(a): nie zakładam, wchodzę po prostu w spółki dla mnie ciekawe, co z tego wyjdzie zobaczymy, time in the market beats timing the market, więc będę siedział długo w rynku akcji i tyle. Jeśli chcesz za 10 lat być fire to musisz mieć chyba minimum stopy zwrotu rocznej by tak się stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 47 minut temu Udostępnij Opublikowano 47 minut temu 7 minut temu, RappaR napisał(a): Jeśli chcesz za 10 lat być fire to musisz mieć chyba minimum stopy zwrotu rocznej by tak się stało No to moje wishful thinking, czy to się uda to nie wiem. Papier wszystko przyjmie. Pewnie musiałbym wykręcać cos na poziomie 20%, więc mocno nierealny wynik, ale moją przewagą jest to, że nie boje się trzymać długo akcji, więc dlatego liczę, że coś po prostu wypali jak to na rynku akcji Mój portfel to akcje od -60% wtop (początkowe czasy), po +230%, ostatnie 2 lata o wiele mocniejsze niz pierwsze 3 generalnie, a teraz mogę o wiele więcej inwestować, niż wcześniej, więc też z tego względu dość optymistycznie patrzę na swoje inwestycje. Ale cóż samo zebranie miliona w aktywach to będzie dla mnie duży sukces, biorąc pod uwagę mortgage-free dom, da mi to komfort, że nawet bez posiadania pracy pożyje z 10 lat na luzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 23 minuty temu Udostępnij Opublikowano 23 minuty temu 24 minuty temu, P_M napisał(a): No to moje wishful thinking, czy to się uda to nie wiem. Papier wszystko przyjmie. Pewnie musiałbym wykręcać cos na poziomie 20%, więc mocno nierealny wynik, ale moją przewagą jest to, że nie boje się trzymać długo akcji, więc dlatego liczę, że coś po prostu wypali jak to na rynku akcji Mój portfel to akcje od -60% wtop (początkowe czasy), po +230%, ostatnie 2 lata o wiele mocniejsze niz pierwsze 3 generalnie, a teraz mogę o wiele więcej inwestować, niż wcześniej, więc też z tego względu dość optymistycznie patrzę na swoje inwestycje. Ale cóż samo zebranie miliona w aktywach to będzie dla mnie duży sukces, biorąc pod uwagę mortgage-free dom, da mi to komfort, że nawet bez posiadania pracy pożyje z 10 lat na luzie. Na jednej spółce stanowiącej 10% portfela ciężko zrobić 20% zysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi