Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

To użycie słowa lub narzędzia to po prostu eufemizm, ewentualnie jakaś próba manipulacji, żeby mieć podkładkę, ale w rzeczywistości chodzi Ci o funkcję pieniądza, a przynajmniej to wynika z całego dalszego wywodu ;)

Tak jest używany, więc zwał jak zwał. Przecież to Ty, a nie ja, się czepiasz definicji i sformułowań, zamiast rzeczowo odpowiedzieć.

Co do subiektywnego spojrzenia, każde takie jest, natomiast przyglądam się tam gdzie mogę obiektywnym miarom, faktom i wyciągam z nich jakieś wnioski, to że po prostu nie zaprezentowałeś nic, co mogłoby to spojrzenie na ten moment zmienić to inna kwestia. Nie wiem czy kogoś przekonales z tu obecnych, co do wartości btc?

Celem dyskusji nie zawsze jest przekonanie innych osób do własnego zdania. Tutaj raczej moim zamiarem było zaprezentowanie alternatywnego spojrzenia, które podziela w zasadzie coraz więcej osób na świecie. Nikomu przecież nie można zabronić postawy a'la Kuczyński.

49 minut temu, memento1984 napisał(a):

Stop lossa na tak volatile instrumencie to dopiero hardcore ;)

HAMHQQsXYAAV_5T?format=jpg&name=medium

A propos zmienności, to ostatnio złoto ma większą, niż btc.

1 godzinę temu, blackmagic napisał(a):

BTC jest spoko jako nie wiem 5-10% portfela długofalowego portfela. Trzeba mieć jaja żeby tam trzymać większość pieneiedzy bo to się może bardzo szybko źle skończyć (chyba że jakiegoś stop lossa się ma)

Nie do końca rozumiem, jak podchodzisz do tego tematu i skąd wniosek, że akurat trzymanie większości pieniędzy w btc może się szybko źle skończyć, a np. trzymanie ich w akcjach firm lub obligacjach lub złocie lub etfach - jak rozumiem - nie?

6 minut temu, barcalover napisał(a):

Przecież to Ty, a nie ja, się czepiasz definicji i sformułowań, zamiast rzeczowo odpowiedzieć.

Say what? Na nic nie odpowiedziałeś rzeczowo xD a ja jedynie próbuje dociec do jakiegokolwiek konkretu z twojej strony, czego nadal nie udało mi się osiągnąć.

12 minut temu, P_M napisał(a):

Say what? Na nic nie odpowiedziałeś rzeczowo xD a ja jedynie próbuje dociec do jakiegokolwiek konkretu z twojej strony, czego nadal nie udało mi się osiągnąć.

Napisałem Ci z czego wynika wartość fundamentalna Bitcoina, a Ty zacząłeś z tym dyskutować, pisząc swoją opinię :) 

16 minut temu, barcalover napisał(a):

Napisałem Ci z czego wynika wartość fundamentalna Bitcoina, a Ty zacząłeś z tym dyskutować, pisząc swoją opinię :) 

Nie, nie napisałeś. To jest coś co przerobiliśmy już wcześniej kiedy mówiliśmy o tym czy bitcoin jest pieniądzem. Ty wrzuciłeś to samo, w nadziei, że po drugiej stronie jest Dori z "Gdzie jest Nemo?" i nie pamięta, co było pisane wcześniej.

Wiesz ja też mogę napisać, że moją wartością fundamentalną jest fakt, że jestem niepodzielny... Ale to niewiele ma wspólnego z prawdą...

Edit: w sensie takim, że moja wartość wynika z bycia niepodzielnym xD 

Edytowane przez P_M

50 minut temu, barcalover napisał(a):

Tak jest używany, więc zwał jak zwał. Przecież to Ty, a nie ja, się czepiasz definicji i sformułowań, zamiast rzeczowo odpowiedzieć.

Celem dyskusji nie zawsze jest przekonanie innych osób do własnego zdania. Tutaj raczej moim zamiarem było zaprezentowanie alternatywnego spojrzenia, które podziela w zasadzie coraz więcej osób na świecie. Nikomu przecież nie można zabronić postawy a'la Kuczyński.

HAMHQQsXYAAV_5T?format=jpg&name=medium

A propos zmienności, to ostatnio złoto ma większą, niż btc.

Nie do końca rozumiem, jak podchodzisz do tego tematu i skąd wniosek, że akurat trzymanie większości pieniędzy w btc może się szybko źle skończyć, a np. trzymanie ich w akcjach firm lub obligacjach lub złocie lub etfach - jak rozumiem - nie?

W etf na duże rynki prawdopodobieństwa straty -50% to wojna światowa. W btc takie skoki są zdecydowanie częstsze plus. Simple as that

2 minuty temu, blackmagic napisał(a):

Dane historyczne?

A Ty operujesz na danych z przyszłości?

Nie, nie napisałeś. To jest coś co przerobiliśmy już wcześniej kiedy mówiliśmy o tym czy bitcoin jest pieniądzem. Ty wrzuciłeś to samo, w nadziei, że po drugiej stronie jest Dori z "Gdzie jest Nemo?" i nie pamięta, co było pisane wcześniej.

Wiesz ja też mogę napisać, że moją wartością fundamentalną jest fakt, że jestem niepodzielny... Ale to niewiele ma wspólnego z prawdą...

Edit: w sensie takim, że moja wartość wynika z bycia niepodzielnym xD 

Nie „przerobiliśmy” (xd), tylko wcześniej nie zrozumiałeś i nadal nie rozumiesz. To jest w porządku 👍🏻 Pozdrawiam.

P.S. Duża część Twojej wartości to właśnie to, że jesteś niepodzielny😂Trudno byłoby odpisywać, jakbyś był podzielny jeszcze 😅

20 minut temu, barcalover napisał(a):

Nie „przerobiliśmy” (xd), tylko wcześniej nie zrozumiałeś i nadal nie rozumiesz. To jest w porządku 👍🏻 Pozdrawiam.

P.S. Duża część Twojej wartości to właśnie to, że jesteś niepodzielny😂Trudno byłoby odpisywać, jakbyś był podzielny jeszcze 😅

xDDDDDD piękne 

Wytłumacz zatem czego nie zrozumiałem 😂

PS. Nie zrozumiałeś oczywiście o co chodzi z moją niepodzielnością ;)

Jakbym miał się czepiać to gdybym podzielny to mógłbym 2 więcej roboty wykonać, ale nvm xD 😂 

Edytowane przez P_M

34 minuty temu, barcalover napisał(a):

Właśnie mówię, że bym nie nadążył odpisywać, więc lepiej, że nie jesteś podzielny :) 

Piękna ucieczka i dalej nie chcesz wytłumaczyć czego rzekomo nie zrozumiałem... Ech... A liczyłem, że jednak napiszesz coś konkretnego.