Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, memento1984 napisał(a):

barcalover z 3-baggera down do 1.5x

To prawda, ale ani ten 3-bagger na moment nie miał dużego znaczenia dla mnie na tym etapie, ani obecny wynik. Ja będę tę strategię rozliczał dopiero po 2032 mniej więcej. W 2022 po 2 latach akumulacji byłem pod wodą przez jakiś czas z całym portfolio (wtedy miałem też więcej sp500 i polskich etfów), więc obecny rezultat to w sumie wygląda przy tym bosko, bo nadal daje mocny średnioroczny zwrot mimo tego zjazdu.

Dokupiłem trochę po 66k dzisiaj, ale myślę, że jeśli to ma być choćby pół poważny bear market, to teraz jest dead cat bounce i będziemy jeszcze schodzić niżej do 45-55k przynajmniej w kolejnych tygodniach.

Edytowane przez barcalover

12 minut temu, barcalover napisał(a):

To prawda, ale ani ten 3-bagger na moment nie miał dużego znaczenia dla mnie na tym etapie, ani obecny wynik. Ja będę tę strategię rozliczał dopiero po 2032 mniej więcej. W 2022 po 2 latach akumulacji byłem pod wodą przez jakiś czas z całym portfolio (wtedy miałem też więcej sp500 i polskich etfów), więc obecny rezultat to w sumie wygląda przy tym bosko, bo nadal daje mocny średnioroczny zwrot mimo tego zjazdu.

Dokupiłem trochę po 66k dzisiaj, ale myślę, że jeśli to ma być choćby pół poważny bear market, to teraz jest dead cat bounce i będziemy jeszcze schodzić niżej do 45-55k przynajmniej w kolejnych tygodniach.

Przez co kupujesz btc?

57 minut temu, blackmagic napisał(a):

Przez co kupujesz btc?

Przez zondę, ale głównie z wygody - bo mam już tam konto od dawna. Ogólnie nie ma aż takiego znaczenia, którą giełdę wybierzesz z tych popularnych. Ważne, żeby sobie co jakiś czas przerzucać na prywatny portfel (najlepiej fizyczny, a jeśli nie to coś w stylu BlueWallet lub Muun np.).

36 minut temu, memento1984 napisał(a):

Ale jak wygladales wtedy vs wszystko w “sp500”

Próbowałem sprawdzić w arkuszu, ale mam tam te automatycznie liczące wartości z GOOGLEFINANCE i stare wersje nie wczytują starych wartości poszczególnych aktywów.

Ale sprawdziłem na szybko na jakichś kalkulatorach DCA:

- Dla sp500 od września 2020 do listopada 2022 wychodzi -1,75% przy miesięcznym dca

- Dla btc za ten sam okres -29%

Jeszcze warto dla kontekstu dodać, że od tamtego momentu do teraz BTC jest +329%, a SP500 +74%.

Nawet ok rozmowa, choć chyba wszyscy chętnie pogadaliby dłużej i wtedy może dałoby się mocniej skupić na tych ciekawszych/istotnych kwestiach.

A Kuczyński trochę przypomina dyskusje z tego tematu tutaj: "Nie jestem ekspertem, ale takie mam stanowisko i i tak go nie zmienię nigdy" :) 

W dniu 6.02.2026 o 15:32, barcalover napisał(a):

Przez zondę, ale głównie z wygody - bo mam już tam konto od dawna. Ogólnie nie ma aż takiego znaczenia, którą giełdę wybierzesz z tych popularnych. Ważne, żeby sobie co jakiś czas przerzucać na prywatny portfel (najlepiej fizyczny, a jeśli nie to coś w stylu BlueWallet lub Muun np.).

Próbowałem sprawdzić w arkuszu, ale mam tam te automatycznie liczące wartości z GOOGLEFINANCE i stare wersje nie wczytują starych wartości poszczególnych aktywów.

Ale sprawdziłem na szybko na jakichś kalkulatorach DCA:

- Dla sp500 od września 2020 do listopada 2022 wychodzi -1,75% przy miesięcznym dca

- Dla btc za ten sam okres -29%

Jeszcze warto dla kontekstu dodać, że od tamtego momentu do teraz BTC jest +329%, a SP500 +74%.

5letni okres btc +41% sp500 +89%

4 godziny temu, barcalover napisał(a):

Nawet ok rozmowa, choć chyba wszyscy chętnie pogadaliby dłużej i wtedy może dałoby się mocniej skupić na tych ciekawszych/istotnych kwestiach.

A Kuczyński trochę przypomina dyskusje z tego tematu tutaj: "Nie jestem ekspertem, ale takie mam stanowisko i i tak go nie zmienię nigdy" :) 

Troszku śmiesznie, bo Pan chwalący kryptowaluty sam potwierdził, że BTC pieniądzem nie jest, o czym tu rozmawialiśmy. Mimo, że Kuczyński zabarykadował się, to jednak na jego główny zarzut nikt z drugiej strony nie odpowiedział. O ile postawy nie cenię, bo do dyskusji tego typu postawa nic nie wnosi, to jednak w żaden sposób ze strony "krypciarzy" nie było odpowiedzi i zwyczajnie zabrakło im merytoryki.

Także rozmowa jakościowo na poziomie 3/10.

40 minut temu, memento1984 napisał(a):

5letni okres btc +41% sp500 +89%

2-letni: +46,5 btc vs +37,9% spx
3-letni: +216,8% vs. +69,8%
4-letni: +55,5% vs +51,1%
5-letni: +48,5% vs +77,2%
6-letni: +578,5% vs +106,8%
7-letni: +600,7% vs 130,7%

22 minuty temu, P_M napisał(a):

Troszku śmiesznie, bo Pan chwalący kryptowaluty sam potwierdził, że BTC pieniądzem nie jest, o czym tu rozmawialiśmy.

Gracjan, czy kto? Nikt z bitcoinerów raczej nie neguje, że bitcoin nie wpasowuje się we fiatową definicję waluty, ale to był cały sens stworzenia bitcoina, żeby się nie wpasować w dzisiejsze "definicje" waluty.

23 minuty temu, P_M napisał(a):

Mimo, że Kuczyński zabarykadował się, to jednak na jego główny zarzut nikt z drugiej strony nie odpowiedział.

Jaki zarzut? 

23 minuty temu, P_M napisał(a):

O ile postawy nie cenię, bo do dyskusji tego typu postawa nic nie wnosi, to jednak w żaden sposób ze strony "krypciarzy" nie było odpowiedzi i zwyczajnie zabrakło im merytoryki.

Jeśli Gracjanowi zabrakło merytoryki, to co można powiedzieć o reszcie dyskutantów? Gracjan raczej w grzeczny sposób zapewnił całą merytorykę w dyskusji, reszta dużo mądrego nie dodała.

22 minuty temu, barcalover napisał(a):

Jeśli Gracjanowi zabrakło merytoryki, to co można powiedzieć o reszcie dyskutantów? Gracjan raczej w grzeczny sposób zapewnił całą merytorykę w dyskusji, reszta dużo mądrego nie dodała.

Bez sensu pytanie, bo wszystkim zabrakło merytoryki. Nie wiem po co chcesz ich tu wartościować?

32 minuty temu, barcalover napisał(a):

Jaki zarzut? 

Pytanie o wartość fundamentalną BTC, nikt na nie nie udzielił odpowiedzi, jedynie enigmatyczne, że liczy się wartość rynkowa, co jest niezbyt rozsądnym argumentem, bo w ramach bańki czy innych akcji typu pump & dump cokolwiek może mieć przeszacowaną w danym okresie wartość rynkową.

33 minuty temu, barcalover napisał(a):

2-letni: +46,5 btc vs +37,9% spx
3-letni: +216,8% vs. +69,8%
4-letni: +55,5% vs +51,1%
5-letni: +48,5% vs +77,2%
6-letni: +578,5% vs +106,8%
7-letni: +600,7% vs 130,7%

Czyli tak z grubsza wchodzac ostatnie 5 lat, 4 z 5 lat jestes w plecy wzgledem indeksu.

era dinozaurow, bitcoinowych boomerow juz za nami. 
to tak ja naganiac na nvdie czy apple mowiac “rozwin wykres 10letni!”

37 minut temu, P_M napisał(a):

Pytanie o wartość fundamentalną BTC, nikt na nie nie udzielił odpowiedzi, jedynie enigmatyczne, że liczy się wartość rynkowa, co jest niezbyt rozsądnym argumentem, bo w ramach bańki czy innych akcji typu pump & dump cokolwiek może mieć przeszacowaną w danym okresie wartość rynkową.

Wspomniał o tym, może zbyt krótko.

Nie ma czegoś takiego, jak wartość "fundamentalna" per se. Wartość jest zawsze subiektywna i zależna od danego człowieka w danych okolicznościach, natomiast suma tych wartości najlepiej jest odzwierciedlona właśnie wartością rynkową, inaczej mówiąc ceną rynkową. Oczywiście, że w ramach bańki, czy szaleństwa rynkowego cena jest często przeszacowana, a w momencie depresji/bessy ceny są niedoszacowane, ale to przecież w ogóle nie przeczy argumentacji o tym, że coś ma lub nie ma wartości. Bańki/pump and dump były i są na przeróżnych aktywach od walut państwowych po akcje spółek, czy metale.

Powiedzenie, jak Kuczyński, że Bitcoin jest niczym (choć później sobie zaprzeczył, bo pod koniec dyskusji powiedział, że bitcoin jest dla niego towarem) jest totalnym nieporozumieniem. Można argumentować, że Bitcoin, czyli informacja cyfrowa zapisana w określony sposób i zbudowana na zdecentralizowanej sieci rozproszonej po świecie i dostępnej dla każdego z dostępem do Internetu nie ma dla kogoś personalnie wartości (znowu - każdy może tak stwierdzić, bo wartość jest subiektywna). Taką argumentację spokojnie można przyjąć. 

35 minut temu, memento1984 napisał(a):

Czyli tak z grubsza wchodzac ostatnie 5 lat, 4 z 5 lat jestes w plecy wzgledem indeksu.

Jak to obliczyłeś? Bo to chyba jakaś wyższa matematyka.

36 minut temu, memento1984 napisał(a):

era dinozaurow, bitcoinowych boomerow juz za nami. 
to tak ja naganiac na nvdie czy apple mowiac “rozwin wykres 10letni!”

Żeby była jasność nikogo nie zachęcam do kupowania bitcoina, jeśli sam nie uważa tego za mądrą decyzję. To bardziej wy naganiacie na nie-kupowanie, niż ja na kupowanie. Btw. uważam, że brak ekspozycji na btc jest obecnie większym ryzykiem inwestycyjnym, niż ekspozycja na niego. Kluczowe jest zrozumienie alokacji.

30 minut temu, barcalover napisał(a):

Nie ma czegoś takiego, jak wartość "fundamentalna" per se.

Bzdura, oczywiście, że jest np. możesz w przypadku firm zmierzyć sobie wartość księgową na podstawie aktywow posiadanych przez firmę, bądz innym miernikiem np. generowania przepływów pieniężnych w ciągu roku.

To, że nie wszędzie ma zastosowanie to inna sprawa.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Bzdura, oczywiście, że jest np. możesz w przypadku firm zmierzyć sobie wartość księgową na podstawie aktywow posiadanych przez firmę, bądz innym miernikiem np. generowania przepływów pieniężnych w ciągu roku.

To, że nie wszędzie ma zastosowanie to inna sprawa.

Ale to jest tylko określona subiektywna miara tych fundamentów. Analogicznie dowolne inne kryteria również mogą nam pozwolić znaleźć wartość "fundamentalną". Czyli chodzi o kwestię definicji tej wartości fundamentalnej i czy cechy i sposób działania może być uznany za fundamenty. Ogólnie jatka o definicje, a w praktyce i tak jest tak, jak powiedział Gracjan i jak obaj wiemy, że jest - rynek zgadza się na określoną "sumę" subiektywnych ocen aktywów dokonywanych przez uczestników rynku.

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

no przeciez napisales ze masz 98% alokacji w BTC to od razu zmienia poziom dyskusji :)

Dlaczego miałoby to zmieniać poziom dyskusji? To nie jest czynnik wpływający na poziom. Ewentualnie na percepcję.

I nie, nie napisałem, że mam 98% alokacji.

Szkoda, że zero merytoryki znów...