fluber Opublikowano Środa o 16:42 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:42 2 minuty temu, memento1984 napisał(a): Novo to glownie glp1 i problem jest taki, ze konkurencja jest w tym obszarze kosmiczna i bedzie napedzana coraz nizsza cena. chociaz wiadomo, rynek nieprawdopodobnie duzy. Najciezej wyliczyc przy jakim price point (i gdzie na swiecie) wysyci sie dostep dla pacjentow i jaki market share dana firma moze miec. wirtualne tulipany to nawet nie wiem *lilly +10% novo -5% Lilly ma najlepszy produkt a Novo najtańszy. Trudno przewidzieć co wygra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano Środa o 16:52 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:52 25 minut temu, P_M napisał(a): 73,5k kurde teraz nie wiem czy łapać taki spadający nóż. Zwłaszcza, że Novo miałem na radarze, a wróciło do takiej niskiej ceny + buyback akcji na horyzoncie. Dobre czasy Jeśli na termin krótki celujesz, to imo BTC spokojnie może jeszcze spaść do 20% pod poprzednie ath i 10% pod 200wma, czyli 50k. Zrobiło się na tyle niedźwiedzio, że nie zdziwiłby mnie w ogóle taki scenariusz w pierwszym półroczu ‘26. Ja trochę mocniej akumuluję już tutaj, oprócz standardowego dca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Środa o 17:55 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:55 (edytowane) Godzinę temu, fluber napisał(a): Lilly ma najlepszy produkt a Novo najtańszy. Trudno przewidzieć co wygra. wegovy wyglada ze mial w 68tyg ~15% redukcje masy ciala, zepbound 72tyg ~21%. wegovy mozna miec juz w tabletce (!) a zepbound nie dostep do planow ktore pokrywaja glp1 (tj $25/miesiac vs $200-$500/miesiac) ma "tylko" 30% ubezpieczonych (z okolo 92% wszystkich ubezpieczonych amerykanow). ~10% wszystkich amerykanow go aktywnie uzywa. wydaje mi sie ze novo lepiej "celuje" w tych nieubezpieczonych ze swoja opcja $200/miesiac, tylko to jest pewnie 1/3 (otyli) tych 8% nieubezpieczonych, ale duzo bardziej mniej zamozna..... jak masz ubezpieczenie to co Cie obchodzi kosz ubezpieczyciela, $25 tu i tu, ale jednak jako ciemniak bralbym "21%" zamiast "15%", chyba ze naprawde nie chce "kluc dupki" Edytowane Środa o 17:56 przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano Środa o 17:55 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:55 Godzinę temu, barcalover napisał(a): Jeśli na termin krótki celujesz, to imo BTC spokojnie może jeszcze spaść do 20% pod poprzednie ath i 10% pod 200wma, czyli 50k. Zrobiło się na tyle niedźwiedzio, że nie zdziwiłby mnie w ogóle taki scenariusz w pierwszym półroczu ‘26. Ja trochę mocniej akumuluję już tutaj, oprócz standardowego dca. Właśnie ja jedynie long term i to mój największy problem z BTC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 09:15 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:15 15 godzin temu, P_M napisał(a): Właśnie ja jedynie long term i to mój największy problem z BTC. Można podejść też do tego, odpowiadając sobie na 2 pytania: jaka jest wg Ciebie najniższa prawdopodobna wartość btc za 5 lat (przykładowo, nie wiem, o jakim okresie konkretnie mówisz)? jaka jest wg Ciebie najwyższa prawdopodobna/osiągalna wartość btc za 5 lat? Jeśli średnia tych dwóch kwot jest poniżej dzisiejszej wyceny, to raczej nie ma co wchodzić w btc, bo to oznacza, że pewnie za dużo by Ci energii zabierała ta pozycja. Przy takim podejściu przykładowo osoby, które w 1) dają $0, a w 2) poprzednie ath czyli $125k dostają cenę średnią $62,5k, więc na razie nie powinni kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano wczoraj o 09:24 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:24 5 minut temu, barcalover napisał(a): Można podejść też do tego, odpowiadając sobie na 2 pytania: jaka jest wg Ciebie najniższa prawdopodobna wartość btc za 5 lat (przykładowo, nie wiem, o jakim okresie konkretnie mówisz)? jaka jest wg Ciebie najwyższa prawdopodobna/osiągalna wartość btc za 5 lat? Jeśli średnia tych dwóch kwot jest poniżej dzisiejszej wyceny, to raczej nie ma co wchodzić w btc, bo to oznacza, że pewnie za dużo by Ci energii zabierała ta pozycja. Przy takim podejściu przykładowo osoby, które w 1) dają $0, a w 2) poprzednie ath czyli $125k dostają cenę średnią $62,5k, więc na razie nie powinni kupować. Właśnie tu jest problem, bo ja zdaję sobie sprawę, że btc spekulacyjnie może nawet i milion kosztować, a nawet nie mieć żadnego limitu jeżeli chodzi o wycenę, jednocześnie może być w każdej chwili zastąpiony lepszym rozwiązaniem, powodując spadek jego wartości do 0. Ciężko w związku z tym podjąć sensowną decyzję. Wolę inwestować niż spekulować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 09:35 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:35 7 minut temu, P_M napisał(a): Właśnie tu jest problem, bo ja zdaję sobie sprawę, że btc spekulacyjnie może nawet i milion kosztować, a nawet nie mieć żadnego limitu jeżeli chodzi o wycenę, jednocześnie może być w każdej chwili zastąpiony lepszym rozwiązaniem, powodując spadek jego wartości do 0. Ciężko w związku z tym podjąć sensowną decyzję. Wolę inwestować niż spekulować. Wczoraj o tym rozmawiałem z gościem, który jest mocno fiatowy: https://x.com/YReadOnly101/status/2019137887296704853 Wszystko może spekulacyjnie spaść do 0, bo to ludzie subiektywnie oceniają wartość wszystkiego na świecie. Ostatecznie inwestowanie to czysta matematyka tzn. rachunek prawdopodobieństwa na podstawie przeczucia, analizy cech aktywa, analizy przepływów finansowych, sympatii do CEO, wieku CEO itd. itp. Jeśli wolisz inwestować w inne aktywa, to wg mnie nie ma nawet co rozważać btc. Ewentualnie jeśli Cię trochę "dręczy" brak własnego przekonania o btc, podczas gdy tak wiele ludzi go ceni, to po prostu można sobie poczytać trochę więcej o nim i jego fundamentach. Jeśli wtedy nadal będziesz sceptyczny, to będziesz miał świetne potwierdzenie swojego przeczucia/oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano wczoraj o 09:40 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:40 3 minuty temu, barcalover napisał(a): eśli wolisz inwestować w inne aktywa, to wg mnie nie ma nawet co rozważać btc. Ewentualnie jeśli Cię trochę "dręczy" brak własnego przekonania o btc, podczas gdy tak wiele ludzi go ceni, to po prostu można sobie poczytać trochę więcej o nim i jego fundamentach. Jeśli wtedy nadal będziesz sceptyczny, to będziesz miał świetne potwierdzenie swojego przeczucia/oceny. No właśnie ja czytałem bardzo dużo na temat blockchaina i BTC i o ile jestem fanem blockchaina o tyle samego BTC już niekoniecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 09:42 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:42 (edytowane) 6 minut temu, P_M napisał(a): No właśnie ja czytałem bardzo dużo na temat blockchaina i BTC i o ile jestem fanem blockchaina o tyle samego BTC już niekoniecznie To może wpadłeś w "złe" rewiry. Tutaj sobie poczytaj na temat blockchain vs bitcoin: https://www.unchained.com/blog/bitcoin-not-blockchain Większość (wszystkie?) innych zastosowań blockchaina nie potrzebują blockchaina, bo i tak jest ktoś, kto może go sobie centralnie zmanipulować. Raczej się z tego korzysta dla marketingu, tak jak większość dzisiaj wdraża i korzysta z "AI". Budują blockchainy, które są na serwerach amazona w jednym miejscu i do wyłączenia przy odpowiednich poleceniach z góry. Edytowane wczoraj o 09:47 przez barcalover Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano wczoraj o 12:29 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:29 Srebro dalej w doł dobrze że nie dokupiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano wczoraj o 12:43 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:43 Czy spadek poniżej szczytu z poprzedniego cyklu z 2021 nie będzie jakimś pierwszym razem dla BTC? Jak mnie pamięć nie myli to chyba wcześniej to nie miało miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 12:57 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:57 13 minut temu, P_M napisał(a): Czy spadek poniżej szczytu z poprzedniego cyklu z 2021 nie będzie jakimś pierwszym razem dla BTC? Jak mnie pamięć nie myli to chyba wcześniej to nie miało miejsca. Miało, miało. Szczyt pod koniec 2017 był na 19k, a potem spadło w 2022 do 15-16k, czyli praktycznie 20% poniżej wcześniejszego ath wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano wczoraj o 13:05 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:05 6 minut temu, barcalover napisał(a): Miało, miało. Szczyt pod koniec 2017 był na 19k, a potem spadło w 2022 do 15-16k, czyli praktycznie 20% poniżej wcześniejszego ath wtedy. A widzisz, a przysiaglbym, że gdzieś słyszałem/czytałem tego typu tekst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 13:12 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:12 3 minuty temu, P_M napisał(a): A widzisz, a przysiaglbym, że gdzieś słyszałem/czytałem tego typu tekst. Ale z pewnością poziom poprzedniego ATH to istotny poziom psychologiczny, więc będzie warto z uwagą obserwować, co się będzie działo w tych okolicach. Oprócz tego 200-tygodniowa średnia krocząca też jest coraz bliżej ($58k obecnie), a to też historycznie był dość solidny wyznacznik tego, jakie ceny inwestorzy ostatecznie uznają za zbyt wielkie okazje, by odpuścić kupowanie. Ostatnio zjazd był do ok. 25% poniżej tej średniej kroczącej, więc w tym przypadku byłoby to około $45k. Ale wiadomo, to wróżenie z fusów Ja jestem bardzo ciekaw ogólnego rozwoju sytuacji makro w najbliższym półroczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano wczoraj o 15:04 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 15:04 2 godziny temu, blackmagic napisał(a): Srebro dalej w doł dobrze że nie dokupiłem Ja spekalem z opcjami na srebro bo szczerze mowiac nie wiedzialem jak wycenic ryzyko. Ale takie 30dniowe “smieciowe” opcje to by ladnie teraz zarobily. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano wczoraj o 16:01 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 16:01 3 godziny temu, barcalover napisał(a): Miało, miało. Szczyt pod koniec 2017 był na 19k, a potem spadło w 2022 do 15-16k, czyli praktycznie 20% poniżej wcześniejszego ath wtedy. A czy spadł kiedyś poniżej kosztów wydobycia (teraz to jest coś około 60k. dolarów)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 17:14 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 17:14 Godzinę temu, fluber napisał(a): A czy spadł kiedyś poniżej kosztów wydobycia (teraz to jest coś około 60k. dolarów)? Tak, choć te koszty to z tego co wiem zawsze są mocne szacunki, więc to jest bardziej jakiś zakres. Ale w marcowym dipie covidowym było niżej, wcześniej w 2019 i na początku 2017 też, a z kolei pod koniec 2022 było chyba na dole zakresu kosztów produkcji. Z pewnością jest to też historycznie ciekawy do obserwowania wskaźnik przy takich mocnych spadkach BTC, słusznie zwracasz na to uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 3 godziny temu, memento1984 napisał(a): Ja spekalem z opcjami na srebro bo szczerze mowiac nie wiedzialem jak wycenic ryzyko. Ale takie 30dniowe “smieciowe” opcje to by ladnie teraz zarobily. Ja to mysle kiedy dokupić bo to musi znowu urosnąć pytanie kiedy tylko przestanie spadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DLT_Braddock Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu Mi kilka miesięcy temu kumpel doradził kupno Micron. Juz szły w górę, ale ostatecznie udało się kupić po 186 dolarów. Niedawno część sprzedałem po kursie 399 dolarów. Zysk całkiem niezły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu 2 godziny temu, blackmagic napisał(a): Ja to mysle kiedy dokupić bo to musi znowu urosnąć pytanie kiedy tylko przestanie spadać Dlaczego musi znowu urosnąć? Imo nie musi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi