Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, memento1984 napisał(a):

Mnie to nie pytaj, ja bylem optymista przy $50 i pesymista przy ~$1000!

@barcalover ma jaja z intangibles :) 

Ja kompletnie nie mam wyczucia do ceny, więc od długiego czasu jadę na prostym dca niezależnie od ceny, bo i tak kupuję jako żmudne oszczędzanie na okres przynajmniej kilkuletni. W taki sposób bitcoin się sprawdza świetnie póki co - jeśli chodzi o timing, to ja się nie znam.

3 minuty temu, barcalover napisał(a):

Ja kompletnie nie mam wyczucia do ceny, więc od długiego czasu jadę na prostym dca niezależnie od ceny, bo i tak kupuję jako żmudne oszczędzanie na okres przynajmniej kilkuletni. W taki sposób bitcoin się sprawdza świetnie póki co - jeśli chodzi o timing, to ja się nie znam.

Tak z ciekawości jaki procent inwestycji trzymasz w krypto a jaki w innych instrumentach (akcje, obligacje, surowce itd)?

5 godzin temu, barcalover napisał(a):

Jaka masz srednia na pozycji w btc’u?

11 godzin temu, fluber napisał(a):

Tak z ciekawości jaki procent inwestycji trzymasz w krypto a jaki w innych instrumentach (akcje, obligacje, surowce itd)?

89% btc, 8% obligacje, 3% gotówka.

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Jaka masz srednia na pozycji w btc’u?

Cost basis mam $39,9k, więc 92% na teraz upraszczając.

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Dlatego powtarzam, że ja nie mam do tego zdrowia i nerwów. Jakby mi w pół roku wyparowało 100k złotych to bym już pewnie nigdy w nic nie zainwestowal

Jasne, ale to nie jest argument za lub przeciw danemu instrumentowi tylko kwestia odpowiedniej % alokacji względem swoich preferencji.

Ja miałem zdywersyfikowane portfolio na początku i ostrożnie sobie to rozkładałem, ale BTC sam rósł i rośnie z czasem, więc odpuściłem te wszystkie ETFy i akcje, mam teraz proste oszczędzanie na długi termin i na razie działa, zobaczymy, czy pojawi się coś lepszego dla takiej strategii.

Jak ktoś lubi sobie pickowac akcje i aktywnie zarządzać portfelem, to ja też to rozumiem, choć wtedy też jest ryzyko spadku 100k w kilka miesięcy, kwestia wielkości portfela.

Plus dużo zależy od wieku i innych okoliczności; ja mam 32 lata, inwestuje na 10+ lat okres.

P.S. Cost basis to średnia cena, a nie koszt pozycji.

Edytowane przez barcalover

42 minuty temu, barcalover napisał(a):

Jasne, ale to nie jest argument za lub przeciw danemu instrumentowi tylko kwestia odpowiedniej % alokacji względem swoich preferencji.

Ja miałem zdywersyfikowane portfolio na początku i ostrożnie sobie to rozkładałem, ale BTC sam rósł i rośnie z czasem, więc odpuściłem te wszystkie ETFy i akcje, mam teraz proste oszczędzanie na długi termin i na razie działa, zobaczymy, czy pojawi się coś lepszego dla takiej strategii.

Jak ktoś lubi sobie pickowac akcje i aktywnie zarządzać portfelem, to ja też to rozumiem, choć wtedy też jest ryzyko spadku 100k w kilka miesięcy, kwestia wielkości portfela.

Plus dużo zależy od wieku i innych okoliczności; ja mam 32 lata, inwestuje na 10+ lat okres.

P.S. Cost basis to średnia cena, a nie koszt pozycji.

Robiles kiedys porownanie do sp500 w tym samym okresie? Bo teraz to wyglada caliiem blisko….

1 minutę temu, memento1984 napisał(a):

Robiles kiedys porownanie do sp500 w tym samym okresie? Bo teraz to wyglada caliiem blisko….

No robiłem, bo miałem długo sp500 w portfelu również i liczyłem zwrot dla wszystkich rodzajów aktywów osobno. Wygląda obecnie blisko akurat za ten konkretny okres, to prawda, ale przez większość czasu nie było blisko. Jak będzie w przyszłości to jeszcze nie wiadomo. Tak jak mówię, każdy musi sobie strategię dobrać pod swoje przekonania i preferencje. Wg mnie bitcoin jest świetny dla każdego portfela, choć pewnie dla większości na początek w alokacji 1-5% żeby mieć ekspozycję na potencjalne wzrosty.

3 minuty temu, barcalover napisał(a):

No robiłem, bo miałem długo sp500 w portfelu również i liczyłem zwrot dla wszystkich rodzajów aktywów osobno. Wygląda obecnie blisko akurat za ten konkretny okres, to prawda, ale przez większość czasu nie było blisko. Jak będzie w przyszłości to jeszcze nie wiadomo. Tak jak mówię, każdy musi sobie strategię dobrać pod swoje przekonania i preferencje. Wg mnie bitcoin jest świetny dla każdego portfela, choć pewnie dla większości na początek w alokacji 1-5% żeby mieć ekspozycję na potencjalne wzrosty.

ciekawa bedzie psychologia tych, co weszli w ostatnich  12-16miesiacach, bo jak im przestanie pasowac bycie pomiedzy "pod kreska" 20% lub 0% i jeszcze denominacja w fiat'owej walucie (!), to moze sie zrobic mega czerwono.

jakie sa katalizatory wzrostu szybszego niz dodruk dzisiaj? 

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

ciekawa bedzie psychologia tych, co weszli w ostatnich  12-16miesiacach, bo jak im przestanie pasowac bycie pomiedzy "pod kreska" 20% lub 0% i jeszcze denominacja w fiat'owej walucie (!), to moze sie zrobic mega czerwono.

jakie sa katalizatory wzrostu szybszego niz dodruk dzisiaj? 

Tak, to bedzie ciekawe, ale jesli nie mieli jakichś totalnie wygórowanych oczekiwań, to u nich sentyment nie będzie aż taki słaby, przecież jeszcze w październiku, czyli w sumie niecałe 4 miesiące temu był ath, więc byli na większym lub mniejszym plusie.

Dla bitcoina na tym etapie nadal kluczowa jest adopcja, a ta się raczej nie zatrzymuje — coraz więcej ludzi ma łatwy dostęp i chce mieć jakąś ekspozycję na bitcoina.

Dodruk to paliwo, to fakt, zobaczymy czy (a wlaciwie kiedy) znowu odpala drukarki w USA i na świecie. Ta rotacja do złota też jest ciekawa i może potencjalnie przy założeniu, że się sytuacja uspokoi, przelać się potem do BTC, tak jak to bywało często wcześniej, że złoto wciągało kapitał przed BTC.