Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Czy z btc może się zdarzyć cokolwiek co sprawi, że możesz zmienić zdanie?bo skoro perspektywa jest znakomita gdy rośnie i perspektywa jest znakomita gdy traci to nie wiem na ile Twoja ocena tej perspektywy jest racjonalna 

Tu po prostu jest aksjomat, który brzmi "Ograniczona podaż BTC będzie powodować niekończący się wzrost jego wyceny w walutach FIAT ze względu na ciągły dodruk tychże, a wahania cenowe pomiędzy nie mają znaczenia"

5 minut temu, barcalover napisał(a):

Tak, ale w tym kontekście patrzę na fundamenty/cechy bitcoina, a nie na jego krótkoterminowe wahania cenowe. W tym, jak bitcoin działa i co rozwiązuje, nic się w te 14 miesięcy nie zmieniło przecież, więc dlaczego miałbym zmieniać zdanie? Prześledź poprzednią dyskusję - nigdy nie negowałem potencjalnych  gwałtownych zmian ceny. Natomiast trend długoterminowy chyba każdy widzi?

xd

4 godziny temu, P_M napisał(a):

Tu po prostu jest aksjomat, który brzmi "Ograniczona podaż BTC będzie powodować niekończący się wzrost jego wyceny w walutach FIAT ze względu na ciągły dodruk tychże, a wahania cenowe pomiędzy nie mają znaczenia"

kolega ma bardzo silny mindset, zdaje sie ze nie zaklada zadnych negatywnych scenariuszy bo przeciez dlugookresowo juz tylko to the moon, na normalnych rynkach takie myslenie to prosta droga do wyzerowania depo. na szczescie krypto to taka bezpieczna przystan i nie ma sie czego obawiac XD

zeby nie bylo tak smutno, imo jeszcze czeka nas jakas pompa na krypto a sponsorem bedzie ponaranczowy donald. majatek trumpow to okolo 7 mld,  w tym bardzo duza ekspozycje na krypto jakies 1.5mld, wszystkie trumpy w tym siedza, donald kilkoma tweetami/decyzjami bez problemu moze wystrzelic kurs na nowe poziomy. 

4 minuty temu, mistrzBeatka napisał(a):

zeby nie bylo tak smutno, imo jeszcze czeka nas jakas pompa na krypto a sponsorem bedzie ponaranczowy donald. majatek trumpow to okolo 7 mld,  w tym bardzo duza ekspozycje na krypto jakies 1.5mld, wszystkie trumpy w tym siedza, donald kilkoma tweetami/decyzjami bez problemu moze wystrzelic kurs na nowe poziomy. 

Między innymi z tego powodu rozważam wejście w tym roku ;)

1 minutę temu, mistrzBeatka napisał(a):

kolega ma bardzo silny mindset, zdaje sie ze nie zaklada zadnych negatywnych scenariuszy bo przeciez dlugookresowo juz tylko to the moon, na normalnych rynkach takie myslenie to prosta droga do wyzerowania depo. na szczescie krypto to taka bezpieczna przystan i nie ma sie czego obawiac XD

po juz w sumie paru "runach" to BTC pozostaja dwie drogi - nudne i bardziej stabilne kilka % rocznie lub potencjalnie jakis gigantyczny odwrot/piwot w dol. ale tez uwazam, ze ostatnia szansa na mega szybki pump&dump jest DJT. jak przyjdzie po nim Vance to mozna zapomniec o takiej "szansie".

nie uwazacie ze warto postawic na spadki na czyms polaczonym ze srebrem? Ja spojrzalem w rynek opcji to wydaje mi sie mega drogo, break even point ~$78 przy obecnym $103 w perspektywie 336dni.

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

po juz w sumie paru "runach" to BTC pozostaja dwie drogi - nudne i bardziej stabilne kilka % rocznie lub potencjalnie jakis gigantyczny odwrot/piwot w dol. ale tez uwazam, ze ostatnia szansa na mega szybki pump&dump jest DJT. jak przyjdzie po nim Vance to mozna zapomniec o takiej "szansie".

nie uwazacie ze warto postawic na spadki na czyms polaczonym ze srebrem? Ja spojrzalem w rynek opcji to wydaje mi sie mega drogo, break even point ~$78 przy obecnym $103 w perspektywie 336dni.

No BTC było przyspieszonym nasdaqiem na sterydach, i powinno się upodabniać do rynku akcji z każdym rokiem.

Na spadki srebra bałbym się grać, to nie złoto. Srebro jest wykorzystywane w przemyśle, więc potencjalny popyt użytkowy/przemysłowy jest o wiele wyższy niż w przypadku złota. 

O ile rozumiem chęć kontrarianskiego wejścia w shorta po dużych wzrostach, o tyle, biorąc pod uwagę model gospodarczy shortowanie czegokolwiek to gra dla dużych chłopców z dużymi portfelami.

11 minut temu, RappaR napisał(a):

Może nie jakiś spektakularny sukces ale są dość sporą(dla mnie) kwotę wszedłem w XTB za 67 ☺️

A też swoją skromną pozycję 176 akcji mam w zakupie około 67-68 ;) 
nawet swego czasu tu pisałem o XTB ;) 
Prawdopodobnie dywidenda na poziomie 4,07 zł per akcja wpadnie w tym roku.

W dniu 29.01.2026 o 19:18, P_M napisał(a):

Dzięki za wrzucenie, przyznam że dopiero z tego tekstu się dowiedziałem o tym tokenie. Nie wiem, czy chciałeś, żebym się odniósł do jakichś konkretnych fragmentów, czy ogólnie do pomysłu na token XAUT? 

Jeśli chodzi o token, to nie dziwi mnie, że coś takiego powstało, ale traktuję to jako po prostu zwiększenie produktów z ekspozycją na złoto o kolejny. Sam w sobie token nie rzuci wyzwania Bitcoinowi, po prostu złoto jako aktywo fizyczne, papierowe i stokenizowane będzie zapewne rywalizować o miejsce w portfelach oszczędzających i inwestujących w przyszłości.

Wypowiedzi goldbugów ciężko komentować, bo to dyskusje stare jak świat. O tyle kontekst jest ciekawy, że chyba ich główny zarzut do bitcoina (strata 30% w kilka miesięcy) teraz mogą równie dobrze zastosować do złota i srebra, które w 1,5 dnia zaliczyło takie spadki, jak bitcoin w najgorszych przypadkach w ostatnie 5 lat chyba.

W dniu 29.01.2026 o 19:18, mistrzBeatka napisał(a):

Skąd pomysł, że nie zakładam negatywnych scenariuszy? Bo rozumiem, że to o mnie? Oczywiście, że jest mnóstwo zagrożeń dla bitcoina i należy je brać pod uwagę, ale akurat wahania cenowe w tak krótkim terminie jak kilka miesięcy, nie mają wpływu na moją opinię o aktywie. Jeśli pojawi się aktywo/narzędzie o lepszych cechach w jakimś stopniu od Bitcoina, to na pewno będę zmuszony do zweryfikowania swojej opinii na jego temat i potencjalnie do zmniejszenia pozycji w portfelu.

W dniu 29.01.2026 o 19:18, mistrzBeatka napisał(a):

Trump bardziej zaszkodził samemu Bitcoinowi, niż pomógł, bo wypuścił tego swojego shitcoina, potem jego żona. Bitcoin jest apolityczny, tweety samego Trumpa wiele nie zmienią długoterminowo, chyba że ogłosi jakąś poważną rezerwę w Bitcoinie lub po prostu poluzują mocniej finanse z Bessentem i nowym szefem FEDu, wtedy pewnie Bitcoin - jak zwykle dotychczas - wyczuje nadmiar płynności i ją wchłonie.

W dniu 29.01.2026 o 19:23, P_M napisał(a):

Między innymi z tego powodu rozważam wejście w tym roku ;)

Patrząc po trendach historycznych Bitcoina vs USD oraz tym bardziej vs złoto, to obecnie jest świetny moment na wejście na kolejne 2-3 lata przynajmniej. Not financial advice :) 

W dniu 29.01.2026 o 19:26, memento1984 napisał(a):

2023: nudne +154%
2024: nudne +111%
2025: pump and dump -11%

Bitcoin jeszcze w swojej historii nie miał "gigantycznego piwotu w dół" na taką skalę, żeby ten zjazd był niższy, niż zjazdy z poprzednich kilku lat, więc grałbyś przeciwko mocnym trendom, jeśli np. widzisz bitcoina pod 15k USD. Coś takiego wg mnie może się zdarzyć, ale już właśnie, gdy pojawi się jakieś aktywo/narzędzie, które ludzie uznają za lepsze pod kątem cech.

W dniu 29.01.2026 o 19:31, P_M napisał(a):

No BTC było przyspieszonym nasdaqiem na sterydach, i powinno się upodabniać do rynku akcji z każdym rokiem.

W teorii tak, w praktyce ciężko przewidzieć, bo długoterminowo percepcja rynku się zmienia względem bitcoina. Ale Twoja opinia jest popularna i ma sens.

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Ale rzeźnia na srebrze 

Ale by było ciśnięcie bitcoina, gdyby w jeden dzień spadł ze $120k na $85k jak srebro :) 

P.S. Chyba mi się udało trafić w idealny top: https://x.com/osk_are/status/2016146115880505605 No chyba, że jeszcze rajd się nie skończył ;) 

29 minut temu, barcalover napisał(a):

Patrząc po trendach historycznych Bitcoina vs USD oraz tym bardziej vs złoto, to obecnie jest świetny moment na wejście na kolejne 2-3 lata przynajmniej. Not financial advice :) 

Stricto spekulacyjnie tak to wygląda, ale jako aktywo overall btc jest słabe.

30 minut temu, barcalover napisał(a):

Ale by było ciśnięcie bitcoina, gdyby w jeden dzień spadł ze $120k na $85k jak srebro :) 

E tam, zdrowe korekty są częstym elementem cyklu. Zarobieni chcą zrealizować zyski, co powoduje spadki, a ten rajd też był gruby, choć tak jak pisałem wcześniej ja bym się bał shortowac.

32 minuty temu, barcalover napisał(a):

Dzięki za wrzucenie, przyznam że dopiero z tego tekstu się dowiedziałem o tym tokenie. Nie wiem, czy chciałeś, żebym się odniósł do jakichś konkretnych fragmentów, czy ogólnie do pomysłu na token XAUT? 

Nah, bardziej o dość uzasadnionej krytyce jako "złota głupców" i nie spełniających kryteriów pieniądza, o których wcześniej dyskutowaliśmy.

6 minut temu, memento1984 napisał(a):

Mnie to nie pytaj, ja bylem optymista przy $50 i pesymista przy ~$1000!

@barcalover ma jaja z intangibles :) 

Wiem że szklanej kuli nie masz (albo jak masz to się nie przyznasz 😄)

Tak se pomyślałem, jak zobaczyłem że już zleciał na 78k, że może coś kupić, wiadomo że to los na loterię ale trochę kusi zaryzykować

1 minutę temu, Grzechu napisał(a):

Wiem że szklanej kuli nie masz (albo jak masz to się nie przyznasz 😄)

Tak se pomyślałem, jak zobaczyłem że już zleciał na 78k, że może coś kupić, wiadomo że to los na loterię ale trochę kusi zaryzykować

Niby tak.

z drugiej strony 5letni okres:

a) BTC +97%
b) S&P500 +92%