Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam? ktoś z jakimiś nowymi typami inwestycyjnymi, ja zastanawiam się czy w jakiejś części nie wychodzić z Intela po ponad 135% wzrostu, choć kto wie czy tu nie będzie jakiegoś długiego runu po nowe ATH, bo nowości na CES 2026 wyglądają optymistycznie.

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

Jak tam? ktoś z jakimiś nowymi typami inwestycyjnymi, ja zastanawiam się czy w jakiejś części nie wychodzić z Intela po ponad 135% wzrostu, choć kto wie czy tu nie będzie jakiegoś długiego runu po nowe ATH, bo nowości na CES 2026 wyglądają optymistycznie.

Z pozycji, które mam na oku i myślę by wejść mam Fiserv, Pfizer i Alior. Fiserv to spółka z potencjałem na spory upside, ale ryzykowna. Alior i Pfizer mają obecnie po ~8% dywidendy, nawet jak nie pójdą w górą, to dobry CAGR robią z samej dywidendy. 

20 godzin temu, P_M napisał(a):

Jeśli chcesz wiedzieć czy wychodzić to powiedz, te 135% to ile zysku nominalnie ? 
bo ja mam tylko marne 25 akcji tak jak mówiłem, więc chyba jeszcze zostawię ;) 

4 minuty temu, RonnieArtestics napisał(a):

Jeśli chcesz wiedzieć czy wychodzić to powiedz, te 135% to ile zysku nominalnie ? 
bo ja mam tylko marne 25 akcji tak jak mówiłem, więc chyba jeszcze zostawię ;) 

Tylko 158 akcji, jakieś 4,5k USD zysku.

3 minuty temu, P_M napisał(a):

Tylko 158 akcji, jakieś 4,5k USD zysku.

Ja w swojej sytuacji finansowej bym na pewno wypłacił z połowę, ale dla mnie 10k złotych to sporo i byłaby to największa „wygrana” w życiu, więc dla samego odnotowania tego w historii i własnej satysfakcji część bym wypłacił.  jeśli dla ciebie to drobnica to ja dalej widzę dobrą sytuację do dalszych wzrostów tego Intela. 

Edytowane przez RonnieArtestics

9 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Ja w swojej sytuacji finansowej bym na pewno wypłacił z połowę, ale dla mnie 10k złotych to sporo i byłaby to największa „wygrana” w życiu, więc dla samego odnotowania tego w historii i własnej satysfakcji część bym wypłacił.  jeśli dla ciebie to drobnica to ja dalej widzę dobrą sytuację do dalszych wzrostów tego Intela. 

Drobnicą to nie jest, bo to moja największa pozycja w portfelu teraz, ale no właśnie sam też jestem optymistycznie nastawiony do dalszych potencjalnych wzrostów.

44 minuty temu, P_M napisał(a):

@RonnieArtestics no i Intel już po prawie 54 USD, a jutro raport za Q4, no ciekawie, ciekawie.

Rano ustawiałem zakupy na ten miesiąc i nawet myślałem o tym żeby dokupić, padło na co innego ale ciekawe za ile bym w ogóle kupił jak tak poszło do góry a ustawiałem przed sesją. 

10 minut temu, memento1984 napisał(a):

macie jakies przecenione typy czy wszystko wyglada praktycznie ATH i strach wchodzic? :)

Chyba tylko text u mnie jako powiększenie pozycji i Novo nordisk na zbudowanie nowej  i to pomimo ostatniego odbicia nadal wydają się tanie, nie mam zbytnio innych propozycji na ten moment. Na rynku amerykańskim nic z mag7 mnie nie przekonuje, a niżej ciężko stwierdzić, z Intelem trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno.

16 minut temu, P_M napisał(a):

Chyba tylko text u mnie jako powiększenie pozycji i Novo nordisk na zbudowanie nowej  i to pomimo ostatniego odbicia nadal wydają się tanie, nie mam zbytnio innych propozycji na ten moment. Na rynku amerykańskim nic z mag7 mnie nie przekonuje, a niżej ciężko stwierdzić, z Intelem trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno.

Mój typ jest taki że Novo Nordisk to jest open ai leków na odchudzanie. Tylko Eli Lilly.

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

a co sie stalo z fiservem?

AMD to faktycznie kosmos na teraz.

@P_M szkoda ze wyskoczylem z intela, ale to zobaczymy po q4 jeszcze jaki bedzie werdykt?

Generalnie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na dobry czas dla Intela, 18A i panther lake zapowiada się dobrze, nowe xeony też, nvidia przeskoczyła Apple w zleceniach dla tsmc, więc mogą nie być już priorytetowo traktowani + te ploty o wzięciu intel foundry przez Apple też mają sens, zarówno że dla Intela byliby klientem nr 1, jak i geopolityka Trumpa i powrót produkcji do USA byłby bardzo mile widziany. Jeszcze dobrą rekomendacją jest sam nowy prezes Intela z swoją poprzednią spółką zrobił na giełdzie niesamowity wynik.

16 minut temu, fluber napisał(a):

Mój typ jest taki że Novo Nordisk to jest open ai leków na odchudzanie. Tylko Eli Lilly.

Why? 

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Why? 

Produkuje nieporównywalnie lepszy produkt a konflikt na linii Dania USA z cłem w tle odbije się na Novo Nordisk, które nie będzie mogło wygrać na największym rynku ceną. Wyniki badań pokazujące, że efekt jojo po glp jest kosmiczny spowodują, że wielu ludzi będzie przyjmować glp do końca życia (co teoretycznie jest na plus dla wszystkich producentów), ale skutki uboczne ozempicu czy wegovy na dłuższą metę są nie do przyjęcia. Jak nie będzie jakiegoś przełomu technologicznego w ich produkcie to skończą jak Nokia z komórkami.

32 minuty temu, fluber napisał(a):

Produkuje nieporównywalnie lepszy produkt a konflikt na linii Dania USA z cłem w tle odbije się na Novo Nordisk, które nie będzie mogło wygrać na największym rynku ceną. Wyniki badań pokazujące, że efekt jojo po glp jest kosmiczny spowodują, że wielu ludzi będzie przyjmować glp do końca życia (co teoretycznie jest na plus dla wszystkich producentów), ale skutki uboczne ozempicu czy wegovy na dłuższą metę są nie do przyjęcia. Jak nie będzie jakiegoś przełomu technologicznego w ich produkcie to skończą jak Nokia z komórkami.

Z tego co czytalem jakiś czas temu to Lilly ma jeszcze kilka takich asów w rękawie tzn leków  już na ukończeniu przed wprowadzeniem.

Screenshot-20260121-202511-2.jpg

Edytowane przez agresywnychomik

29 minut temu, fluber napisał(a):

Tylko, że Novo nordisk jest wykluczone z ceł na 3 lata, a Eli Lilly też miała/ma trochę swoich problemów prawnych jeżeli chodzi o wypusty swoich leków.