Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, memento1984 napisał(a):

W praktyce, w perspektywie dluzszej niz kilka/nascie h (dla krypto), a juz napewno w perspektywie miesiaca+ zeby kapitalizacja wzrosla o $1T to musi wplynac ~$1T, moze to byc kanibalizacja innych krypto, moze likwidacja innych “assets” -> jakas gotowka fiatowa -> btc

proste jak kapcie kiepskiego

No właśnie nie tylko kilkanaście h i nie tylko dla krypto. Służę dalej pomocą, cytując Lyn Alden. Jeśli coś się nie zgadza, daj znać:

#2 Price to Cost Basis Ratio

The price of bitcoin at any given time is not necessarily the “real” price. It’s the marginal price of the coins that are trading hands at the current time. This applies to both the upside and downside, during euphoric bull markets and despondent bear markets alike.

An analogy I like to use is that of houses on a street. Suppose there are 50 houses on a street, each estimated to be worth $500k, but none of them have sold in the past couple months. One of them suddenly sells for $600k, and it’s not significantly different than any of the others. And then another sells for $600k as well.

A lot of the estimated prices for houses on the street will now “reset” toward $600k based on these comparable sales, even though only 4% of the houses (2 out of 50) sold for that new price. Prices are set on the margin, and the latest data suggests that the houses are now worth $600k. There was $1.2 million in volume (two houses for $600k each), and yet the street gained $5 million in market capitalization (50 houses growing by $100k in each in price).

If ten more homeowners on the street immediately want to sell at $600k, will they all get that price? Potentially not. We should be careful about assuming that $600k is indeed the new liquid price for houses on that street.

However, if over the next couple years, ten more houses do indeed exchange hands at an average price of $600k, then we should have more confidence that $600k is indeed the new liquid clearing price for houses on that street. More houses trading hands at that price over a longer period of time gives us a stronger price signal than a few houses trading hands at that price during a brief window of time.

This is an overly simplistic and illiquid example, but it illustrates the point. The same is generally true for bitcoin, although all of it is more liquid and global.

W dniu 6.12.2025 o 21:29, barcalover napisał(a):

Możesz wyjaśnić, ile konkretnie USD musi wpłynąć do bitcoina lub złota, by kapitalizacja rynkowa wzrosła o 1T USD.

Tutaj zapomniałeś odpowiedzieć, a wszyscy czekamy z zapartym tchem @memento1984.

5 godzin temu, memento1984 napisał(a):

W praktyce, w perspektywie dluzszej niz kilka/nascie h (dla krypto), a juz napewno w perspektywie miesiaca+ zeby kapitalizacja wzrosla o $1T to musi wplynac ~$1T, moze to byc kanibalizacja innych krypto, moze likwidacja innych “assets” -> jakas gotowka fiatowa -> btc

proste jak kapcie kiepskiego

Ty tutaj patrzysz tylko na stronę popytową, ale nie tak działa ustalanie cen oraz kapitalizacji rynkowych.

Owszem, musi się znaleźć $1T USD w "gotówce" (upraszczając), żeby doszło do transakcji sprzedaży X BTC za 1T USD, ale sama ta transakcja nie ustali ceny bitcoina oraz kapitalizacji na określonym poziomie. Tak, płynność musi być, ale cena ostatecznie zawsze będzie wypadkową popytu i podaży. 

1 minutę temu, blackmagic napisał(a):

Z innej beczki - jak najlepiej kupić srebro? Opłaca się fizycznie tak jak złoto czy raczej etf?

Trudno odpowiedzieć, bo zależy co masz na myśli. Dla jednego najlepiej to kupić fizyczne np w formie 1 oz monet, bo masz w łapie, ale wtedy w Polsce masz kwestę vatu i spreadu przy odsprzedaży. Dla drugiego najlepiej to najtaniej czyli wpisz sobie zakup srebra bez vat w google to dostaniesz pełne info o konieczności kupienia go z usługą przechowania w Szwajcarii lub Estonii z 0% VAT. Dla trzeciego najlepiej to w formie etfu, bo najmniej pieprzenia się z całą otoczką i łatwo upłynnić. Dla czwartego najlepiej kupić akcje spółek wydobywczej typu KGHM, bo kupujesz kilofy i łopaty, a nie tylko samo srebro.

Nie wiem czy cokolwiek pomogłem.

Ja generalnie nie jestem fanem surowców jako inwestycji.

49 minut temu, blackmagic napisał(a):

Z innej beczki - jak najlepiej kupić srebro? Opłaca się fizycznie tak jak złoto czy raczej etf?

Poza tym, co @P_M napisał, pamiętaj że wcześniej czy później srebro fizyczne dostanie jakiejś korozji i znacznie obniży wartość. Zajmuje też dużo miejsca. Trudniej sprawdzić autentyczność jak przy złocie. Dlatego IMO złoto jest dużo lepsze jako inwestycja w fizyka

48 minut temu, P_M napisał(a):

Ja generalnie nie jestem fanem surowców jako inwestycji.

Ale trochę złota fizycznego na czarną godzinę warto trzymać. Być może nigdy się nie przyda ale samopoczucie trochę poprawi ;) 

7 minut temu, Grzechu napisał(a):

Ale trochę złota fizycznego na czarną godzinę warto trzymać. Być może nigdy się nie przyda ale samopoczucie trochę poprawi ;) 

Jak najbardziej to rozumiem, ale po prostu nie traktowałbym tego jako inwestycję, ale zabezpieczenie majątkowe i w tej formie złoto jest ok, choć ja nadal od niego stronię ;) tutaj jestem zgodny z Warrenem Buffetem.

9 godzin temu, P_M napisał(a):

Jak najbardziej to rozumiem, ale po prostu nie traktowałbym tego jako inwestycję, ale zabezpieczenie majątkowe i w tej formie złoto jest ok, choć ja nadal od niego stronię ;) tutaj jestem zgodny z Warrenem Buffetem.

złoto fizyczne ok. Po prostu myślę że cena srebra może pójść w górę i chciałbym kilka tys zainwestować w to. Natomiast biorąc pod uwagę horyzont max rok chyba łatwiej to potem sprzedać w niefizycznej formie. Nie wiem tylko zatem czym lepiej etf czy cfd 

1 godzinę temu, blackmagic napisał(a):

złoto fizyczne ok. Po prostu myślę że cena srebra może pójść w górę i chciałbym kilka tys zainwestować w to. Natomiast biorąc pod uwagę horyzont max rok chyba łatwiej to potem sprzedać w niefizycznej formie. Nie wiem tylko zatem czym lepiej etf czy cfd

Lepiej w etf, bo w cfd masz dodatkową dźwignię i płacisz za utrzymanie pozycji, wchodzisz w tzw. lewarowaną pozycję nieswoimi środkami:)

10 godzin temu, DRK napisał(a):

Jak w tym memie, czy nie bo się Pan że ktoś się dowie? No właśnie dowiedział się Pan i co z tego?:)

W dniu 11.12.2025 o 08:11, fluber napisał(a):

Jak w tym memie, czy nie bo się Pan że ktoś się dowie? No właśnie dowiedział się Pan i co z tego?:)

No i teraz kłopot.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Marcin-Wojewodka-odwolany-z-rady-nadzorczej-PKP-Cargo-9054158.html

Kłopot dla partyjnych włodarzy w jakiej nowej Radzie Nadzorczej zainstalować  zasłużonego w obaleniu poprzedniego reżimu towarzysza.

2 godziny temu, DRK napisał(a):

Kłopot dla partyjnych włodarzy w jakiej nowej Radzie Nadzorczej zainstalować  zasłużonego w obaleniu poprzedniego reżimu towarzysza.

E tam kłopot. Odczekają miesiąc czy dwa i dostanie po cichu inny stołek, zostając specjalistą od kolejnej dziedziny. A wnioskując po ilości tłuszczu, w jaki zdążył obrosnąć w kolejnictwie, wytrzyma to chwilowe odstawienie od koryta bez problemu    

6 godzin temu, Grzechu napisał(a):

E tam kłopot. Odczekają miesiąc czy dwa i dostanie po cichu inny stołek, zostając specjalistą od kolejnej dziedziny. A wnioskując po ilości tłuszczu, w jaki zdążył obrosnąć w kolejnictwie, wytrzyma to chwilowe odstawienie od koryta bez problemu    

dawac go w wodociagi, oczyszczanie miasta czy inny elektro-atom

13 minut temu, Krzemo napisał(a):

a co sądzicie o tym planowanym zakupie BTC przez rząd USA, niby docelowo chcą posiadać 5% wszystkich BTC !?

Fejur?

wg mnie fejk, bo nawet jakby, to staraliby się to zrobić po cichu (o ile na tym poziomie da się coś zrobić po cichu) a potem ogłosili, a nie podbijali cenę czegoś przed zakupem

kto o tym pisał? 

o takim czymś to by wszyscy kryptoInfluencerzy trąbili gdyby było faktem (wiadomo, czasy słabe, bitek & ether  w dół a spodziewanej pompki na alty nie było wcale więc subskrypcje kanałów / kursów itp leco w dół więc fajnie byłoby potrąbić o czymś co daje nadzieję na odbicie)