Skocz do zawarto艣ci

Lato 94, M贸j Brat, Baggio...

Wujek W贸jcik

Rekomendowane odpowiedzi

Brakuje te偶 dopracowania stylu, pracy na uk艂adem i czytelno艣ci膮 zda艅, doborem odpowiednich s艂贸w.

聽Ostatni raz widzia艂em brata p艂acz膮cego lub ostatni raz widzia艂em 艂zy brata. Do tego parn膮 noc膮.聽

I raczej: ka偶dy kto by艂 z innego bloku by艂 dla nas wrogiem/obcym/intruzem/z innego plemienia聽聽i za to go bili艣my.聽

Ponadto za du偶o si臋 dzieje聽 jak na taki kr贸tki tekst, przynajmniej dla mnie. W tym tempie na 10 stronie ksi膮偶ki nie b臋dzie o czym pisa膰 a je艣li nawet b臋dzie to przeci臋tny czytelnik nie b臋dzie w stanie skojarzy膰 o czym czyta艂 10 stron temu a chyba nie o to chodzi.聽

Ale fajnie, 偶e piszesz. Zawsze samemu chcia艂em spr贸bowa膰 ale pozosta艂em po drugiej stronie.聽

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Wujek 馃憤

Ja w 1994 nie p艂aka艂em. Kl膮艂em wtedy jak szewc. Chocia偶 kto wie... 艣wieczki w oczach mog艂y by膰. Niewykluczone.

Baggio... Te偶 by艂 moim idolem :)

Kontynuuj kolego.

Super. Nostalgiczna podr贸偶 w czasie do rozpoczynaj膮cych si臋 w艂asnie najlepszych lat mojego 偶ycia.

Edytowane przez Szabla
Odno艣nik do komentarza

6 minut temu, Koelner napisa艂:

Baggio to by艂 m贸j pierwszy idol w pi艂ce. A ten karny w 11 pi臋tro to by艂 dramat.

same here. Najwi臋ksza sportowa pora偶ka w takim ju偶 艣wiadomym dzieci艅stwie, zaraz po 1) zako艅czeniu kariery przez Jordana w 93 2) wpierdolu od Magic w 95

31 minut temu, ignazz napisa艂:

Jak wali艂em odst臋py przecinki i spacje by艂 lament.聽

fyPC.gif

Odno艣nik do komentarza

7 godzin temu, ignazz napisa艂:

Mi si臋 podoba bardzo. A jeszcze bardziej ze innym tradycyjnie si臋 nie podoba. Bo trzeba pomarudzi膰. 聽Jak wali艂em odst臋py przecinki i spacje by艂 lament. Tu nie ma niczego tez z艂e. Jest dobrze i zach臋cam do jeszcze. Inni i tak b臋d膮 marudzi膰.聽

Do tekstu nie mam zastrze偶e艅, tylko do zlewaj膮cych si臋 ze sob膮 zda艅聽

Odno艣nik do komentarza

Popracuj troch臋 Wujek nad ortografi膮, gramatyk膮, stylistyk膮 i sposobem wypowiedzi. Potencja艂 jest, ale wymaga szlif贸w ;)聽Jak si臋 do tego przy艂o偶ysz, to mo偶e kiedy艣 stworzysz i taki tekst jak zawodowi dziennikarze聽https://www.facebook.com/2AngryMenTV/photos/mateusz-艣wi臋cickijeden-z-najciekawszych-wywiad贸w-w-2020-roku-valentina-baggio-c贸/2195183393945823/聽w艂a艣nie o Roberto Baggio. 艢wietnie zrelacjonowane fragmenty wywiadu z Jego c贸rk膮.

P.S. Te偶 rycza艂em, gdy przestrzeli艂 TEGO karnego. Ale robi艂 te偶 i takie rzeczy, kt贸re ogl膮da膰聽mo偶na bez ko艅ca. Niby proste, ale jednak niepowtarzalne ... ;)

Odno艣nik do komentarza

Ja rozumiem, 偶e poziom czytelnictwa w Polsce jest dosy膰 mizerny, ale m贸wienie Wujkowi, 偶e ten tekst jest dobry, pr臋dzej spowoduje wyrz膮dzenie mu krzywdy, ani偶eli jaki艣 progres w kwestii umiej臋tno艣ci pisarskich. Tutaj naprawd臋 daleko do tego, 偶eby ta kr贸tka historia nadawa艂a si臋 do publikacji, o czym 艣wiadczy chocia偶by ort/liter贸wka w drugim zdaniu.聽

Wiem, 偶e mi艂o wr贸ci膰 do lata 94 i to wywo艂uje mi艂e wspomnienia, ale niestety w samym tek艣cie jest naprawd臋 wiele do poprawy od strony technicznej.聽

Odno艣nik do komentarza

W dniu 1.07.2022 o 10:43, P_M napisa艂:

Ja rozumiem, 偶e poziom czytelnictwa w Polsce jest dosy膰 mizerny, ale m贸wienie Wujkowi, 偶e ten tekst jest dobry, pr臋dzej spowoduje wyrz膮dzenie mu krzywdy, ani偶eli jaki艣 progres w kwestii umiej臋tno艣ci pisarskich. Tutaj naprawd臋 daleko do tego, 偶eby ta kr贸tka historia nadawa艂a si臋 do publikacji, o czym 艣wiadczy chocia偶by ort/liter贸wka w drugim zdaniu.聽

.聽

聽聽przeciez po to jest edycja zeby poprawic takie bledy , gdyby jakakolwiek publikacja zalezala od ilosci bledow ort/literowek to nigdy nic nie zostaloby wydane.

Cytat

Wiem, 偶e mi艂o wr贸ci膰 do lata 94 i to wywo艂uje mi艂e wspomnienia, ale niestety w samym tek艣cie jest naprawd臋 wiele do poprawy od strony technicznej

wypadaloby w jakikowliek sposob uzasadnic krytyke , nie uwazasz ?聽 bo wiele do poprawy nie mowi kompletnie nic ,聽 konkrety ,聽 co trzeba poprawic od strony technicznej?聽

Odno艣nik do komentarza

22 godziny temu, jack napisa艂:

A mi si臋 podoba. Tekst ma form臋 osobistych wspomnie艅 dlatego jest taki jaki jest, jaki autorowi z g艂owy wyszed艂. Dodaje to naturalno艣ci i szczero艣ci. Czyta si臋 bez b贸lu wi臋c nie mam z nim 偶adnego problemu.聽

10 minut temu, mistrzBeatka napisa艂:

聽聽przeciez po to jest edycja zeby poprawic takie bledy , gdyby jakakolwiek publikacja zalezala od ilosci bledow ort/literowek to nigdy nic nie zostaloby wydane.

This, to nie nowa ksi膮偶ka Tokarczuk by czepia膰 si臋 ortografii i liter贸wek, jeden z lepszych post贸w od d艂u偶szego czasu, tak 偶e czekam na wi臋cej @Wujek W贸jcik.聽

Odno艣nik do komentarza

18 minut temu, mistrzBeatka napisa艂:

wypadaloby w jakikowliek sposob uzasadnic krytyke , nie uwazasz ?聽 bo wiele do poprawy nie mowi kompletnie nic ,聽 konkrety ,聽 co trzeba poprawic od strony technicznej?聽

Sk艂adni臋, form臋, dob贸r s艂贸w.聽

Zupe艂nie nie wiem czemu pr贸bujecie rozp臋ta膰 jak膮艣 wojenk臋 w tym w膮tku. Ocenili艣my - ka偶dy kto przeczyta艂 -聽聽tekst, bo autor聽 sam poprosi艂 o ocen臋. Nie ma 偶adnego hejtu聽w tym, 偶e kilka os贸b zwr贸ci艂o uwag臋 na b艂臋dy i niedoci膮gni臋cia. Po prostu kila istotnych rzeczy do analizy dla autora.聽

Odno艣nik do komentarza

Siema za艂oga,聽

dzi臋ki za po艣wi臋cenie czasu i przeczytanie to ju偶 jest du偶a sprawa jak w dzisiejszych czasach czytelnik do ostatniej kropki przebrnie przez jaki艣 d艂u偶szy tekst. Co do stylu to jest jak z smakami i kuchni膮, ka偶dy ma swoje jednym podchodzi taki innym nie, jeden b臋dzie si臋 m臋czy艂 z Murakamim innemu wejdzie g艂adko. P_M spokojnie nie publikuje tego tekstu na 艂amach Przekroju tylko na forum basket head贸w, zdaje sobie sprawe, 偶e technicznie jest tu sporo do poprawienia, ale te偶 nie ka偶dy tekst porywa technik膮. My艣l臋, 偶e 艂atwiej naprawi膰 technik臋 ale ju偶 takiego zmys艂u obserwacji czy grania na emocjach tak 艂atwo si臋 nie ogarnie z ksi膮偶ek/kurs贸w. Absolutnie te偶 nie traktuje waszych uwag jako hejtu, krytyka a ju偶 konstruktywna to co艣 czego bardzo dzi艣 brakuje.

Pozdrawiam!聽

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.