Skocz do zawarto艣ci

[beGM Play-off '22 East 1st Round] #4 CAVALIERS (53-29) - #5 BUCKS (52-30)

ozzy110

Rekomendowane odpowiedzi

1 Runda Playoff - Cleveland Cavaliers (4) - Milwaukee Bucks (5)

Tytu艂em wst臋pu - zdaj臋 sobie spraw臋, 偶e ci臋偶ko Wam b臋dzie spojrze膰 na t臋 seri臋 inaczej ni偶 poprzez por贸wnanie DDR do Giannisa. Wiadomo - jeden to choker w PO a drugi to aktualny Mistrz NBA (cho膰 tylko w RL, u nas nie by艂 tego nigdy nawet blisko), kt贸ry na plecach przeci膮gn膮艂 w RL swoj膮 dru偶yn臋 do tytu艂u. Licz臋 jednak, 偶e przynajmniej po艂owa z Was spojrzy na t臋 rywalizacj臋 troch臋 szerzej i ujrzy takie szczeg贸艂y jak szeroko艣膰 i jako艣膰 reszty rotacji oraz plan na seri臋. Moje dotychczasowe osi膮gni臋cia w BeGM pozwalaj膮 mi optymistycznie spojrze膰 na swoje szanse, bo wiem 偶e doceniacie si艂臋 rotacji BeGM Cavs i dajecie temu wyraz w bilansach (mo偶e poza tym za T3, kt贸ry uwa偶am za solidnie zani偶ony ale widocznie przeceni艂em form臋 swoich graczy). Wrzucam opis od razu bo nie mam ostatnio zaci臋cia i czasu na BeGM, wi臋c przygotowa艂em to sobie chwil臋 wcze艣niej 偶eby mie膰 z g艂owy. To tyle na pocz膮tek - zaczynamy!

Rotacje

Starting 5:

Haliburton / Smart / DeRozan / Porzingis / Poeltl vs Vincent / Curry / Bullock / Giannis / Kleber聽

Bench:

Neto聽/ Barrett / Kenrich / Cam. Johnson / Love vs Wright聽/ Hield / Elleby / Nwora / McGee

W mojej opinii to oczywi艣cie Bucks maj膮 najlepszego gracza w serii, jednak gracze 2/3/4/5/6 s膮 po mojej stronie (ewentualnie Curry gdzie艣 pomi臋dzy moimi graczami). 艁awka jest bez por贸wnania si艂膮 Cavs - sam fakt, 偶e posiadam dw贸ch z trzech najlepszych rezerwowych sezonu w RL pokazuje jaka jest si艂a moich rezerwowych. W gruncie rzeczy, poza Giannisem (i matchupem Neto-Wright gdzie obaj s膮 poza rotacj膮 naszych dru偶yn), w takiej rozpisce mam na ka偶dej pozycji du偶o lepszego gracza ni偶 przeciwnik. Nie podaj臋 dok艂adnych minut bo b臋d膮 si臋 zapewne zmienia艂y w zale偶no艣ci od sytuacji w serii. Mam bardzo wiele r贸偶nych opcji ustawie艅, wi臋c korzysta艂 b臋d臋 z tych kt贸re b臋d膮 pasowa艂y te偶 do rotacji przeciwnika.

Atak

Pierwsz膮 opcj膮 ofensywn膮 zostaje oczywi艣cie DDR, nasi Bucks nie maj膮 nawet w po艂owie tak dobrego obro艅cy jakim jest Jrue Holiday. Nie maj膮 te偶 r贸wnie dobrych obro艅c贸w po switchach - Vincent, Curry czy Hield nie maj膮 podjazdu do zestawu Middleton, Allen, Matthews. W RL ca艂a obrona Bucks skupiona by艂a na DeRozanie a ten zestaw, kt贸ry biega艂 z nim po parkiecie nie powinien w og贸le nigdy znale藕膰 si臋 w playoffach. Oczywi艣cie, cz臋艣膰 mo偶e powiedzie膰 偶e to znowu by艂 choke, ale gracze jak Dosunmu czy Williams nie maj膮 jeszcze prawa by膰 pierwszopi膮tkowymi graczami powa偶nej dru偶yny PO. Dodatkowo 艂awka Bulls wo艂a艂a o pomst臋 do nieba. Tutaj ma on dooko艂a fantastycznych strzelc贸w a w przyk艂adowym ustawieniu Haliburton-Smart-DDR-Cam. Johnson-Love/Porzingis - DDR b臋dzie mia艂 przed sob膮 zawsze tylko jednego obro艅c臋. Nikt z obwodowych graczy naszych Bucks nie ma szans usta膰 DDR w grze 1x1.

Drug膮 opcj膮 b臋dzie klasycznie Porzingis, kt贸ry ma wyci膮ga膰 Giannisa spod kosza. Prawdopodobnie b臋dzie kry艂 go w艂a艣nie Grek, wi臋c umiej臋tno艣膰 Porzingisa do trafiania nawet z ponad 8 metr贸w bardzo si臋 tu przyda. Je艣li wyci膮gniemy Giannisa spod kosza - DDR, Smart, Haliburton czy Barrett b臋d膮 mieli du偶o 艂atwiejsze zadanie w atakowaniu kosza, gdy偶 Kleber nie jest dobrym rim protectorem. Je艣li Giannis b臋dzie mia艂 kry膰 Poeltla to pewnie spore minuty w jego miejsce dostawa膰 b臋d膮 Love oraz Cam. Johnson - chcemy Giannisa broni膮cego na obwodzie, nie chcemy 偶eby mia艂 艂atwo艣膰 pomagania do wjazd贸w. Porzingis by艂 te偶 w ko艅c贸wce sezonu w 艣wietnej formie - robi艂 w 28 minut - 22/9 na 38% za 3 (jak to u niego-na du偶ej pr贸bie), wi臋c nie ma opcji na odpuszczanie go.

Bardzo wa偶nym elementem taktyki ofensywnej jest dla nas 艣wietny spacing wok贸艂 dw贸ch podstawowych opcji. W trzecim trymestrze moi gracze podstawowej rotacji rzucali za 3 na nast臋puj膮cych procentach:

Haliburton - 41,6%

Cam. Johnson - 39,6%

Love - 39%

DeRozan - 37%

Porzingis - 36,7%

Smart - 36,5%

Wszystko to s膮 wyniki sporo lepsze od 艣redniej ligowej. Tylko Barrett (31,6%), Kenrich (nie gra艂 w 3 trymestrze ale w sezonie rzuca艂 33,9%) i Poeltl (nie rzuca) byli strzelcami poni偶ej przeci臋tnej ligowej. Da to bardzo du偶o miejsca do gry dla DDR, a zostawienie kogokolwiek w mocnej pomocy b臋dzie karane seryjnym trafianiem za 3.

Dodatkowo, w przeciwie艅stwie do RL Chicago, do kt贸rych (cho膰 ca艂kowicie niepotrzebnie) zapewne b臋dziemy por贸wnywani - w Cavs mam wielu kreatywnych graczy i nie musimy opiera膰 ka偶dej akcji na grze 1x1 DDR. Haliburton, Smart i Barrett bardzo dobrze prze艂amuj膮 pierwsz膮 lini臋 obrony i 艣ci膮gaj膮c na siebie pomoc, b臋d膮 mogli wykorzysta膰 swoje umiej臋tno艣ci podawania. Ponownie - RL Bucks s膮 topow膮 defensyw膮 ligi, BeGM Bucks s膮 wg mnie raczej poni偶ej przeci臋tnej.

Obrona

Sprawdzi艂em zdobycze punktowe graczy Bucks w T3 (du偶o wi臋ksza pr贸bka ni偶 pojedyncze spotkania 1 rundy PO) i szczerze m贸wi膮c to nie ma tam kto punktowa膰. Oczywi艣cie, tutaj w wi臋kszej roli pewnie ka偶dy doda kilka punkt贸w wi臋cej, ale to jednak pokazuje potencja艂 ofensywny tej ekipy. Z rotacji za opisem Eviego po T3:

Gabe Vincent 7,2 ppg

Seth Curry 14,9 ppg

Buddy Hield 18,2 ppg

Reggie Bullock 10 ppg

CJ Elleby 7,9 ppg

Giannis 32 ppg

Jordan Nwora 7,6 ppg

Maxi Kleber 5,9 ppg

JaVale McGee 7,5 ppg

Buddy Hield jako druga opcja, tylko 4 graczy rzucaj膮cych 10 i wi臋cej punkt贸w na mecz. Dla por贸wnania w Cavs by艂o 11 takich graczy. My艣l臋, 偶e gdyby nie kontuzja Haywarda - mieliby艣my tutaj bardzo wyr贸wnan膮 seri臋, bez niego - Bucks poza Giannisem nie maj膮 kim atakowa膰. Curry鈥檈go/Hielda jako pierwszy obro艅ca broni Smart, je艣li s膮 obok siebie na parkiecie - broni ich para Haliburton/Smart lub Barrett. Wg mnie nie b臋d膮 oni w stanie przebi膰 si臋 przez obron臋 moich obwodowych graczy.

Nie da si臋 ukry膰, 偶e Giannis zagra 艣wietn膮 seri臋, pewnie zrobi jakie艣 35-37 ppg na chorych skuteczno艣ciach, ale sam serii nie ud藕wignie. B臋dzie go broni膰 kilku obro艅c贸w na zmian臋 - b臋dziemy go m臋czy膰 i siedzie膰 na nim bardzo mocno od samego pocz膮tku. Zacie艣niamy do niego obron臋 od centr贸w przeciwnika. W ten spos贸b ma na swojej drodze nie tylko w艂asnego obro艅c臋 ale tak偶e zawsze kt贸r膮艣 z dw贸ch wie偶 - Porzingis/Poeltl (lub je艣li broni go akurat Porzingis to wtedy ma przed sob膮 obu).

W przypadku kiedy Giannis b臋dzie chcia艂 wymusi膰 na nas switch jakim艣 top pickiem gramy kr贸tkie show je艣li drugim obro艅c膮 jest Haliburton, a gracz broni膮cy Giannisa idzie wtedy nisko pod zas艂on膮. Haliburton to jedyny gracz od kt贸rego nie chcemy switch贸w do Giannisa. Ca艂a reszta mo偶e switchowa膰 i wtedy plan obrony si臋 nie zmienia.

Mamy tak偶e przewag臋 na zbi贸rce a to cz臋sto tak偶e okazuje si臋 kluczowym sk艂adnikiem zwyci臋stwa w serii. Ponownie - najlepszym zbieraj膮cym jest oczywi艣cie Giannis ale poza nim, mam przewag臋 na zbi贸rce na ka偶dej pozycji, co sprawia 偶e nie musz臋 obawia膰 si臋 wielu ponowie艅 przeciwnika.

Podsumowanie

Licz臋, 偶e nie spojrzycie na t臋 seri臋 jak na pojedynek DDR - Giannis. Wydaje mi si臋 oczywiste, 偶e RL Bulls s膮 o wiele gorsz膮 ekip膮 ni偶 BeGM Cavs, natomiast BeGM Bucks nie maj膮 takiej odpowiedzi na moich graczy jak RL Bucks. Z Haywardem by艂aby tu wyr贸wnana seria, jednak na ten moment w mojej opinii Giannis mo偶e tu urwa膰 max 2 mecze. Przewaga parkietu tak偶e zrobi swoje. 4-2 Cavs.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

1 minut臋 temu, LeweBiodroSmoka napisa艂:

do艣膰 osobliwy ten wst臋p z chokerem DDR, nie wiem czy to do ko艅ca przemy艣la艂e艣

Nie ma co si臋 oszukiwa膰 - wiadomo jak膮 ma opini臋. Staram si臋 by膰 szczery ale p贸藕niej to wyja艣niam.

Odno艣nik do komentarza

2 minuty temu, Lucas napisa艂:

Czekam na opis Bucks, ale no ciezko to bedzie przepchnac nawet Antkowi

czy ja wiem. obrony na Janisa nie widac, 7-osobowa rotacja+vincent mimo wszystko w bucks jest.

nie widac powera w cavs. liderzy owiani mocnymi watpliwosciami.

Edytowane przez cz艂owiek...morza
Odno艣nik do komentarza

2 minuty temu, cz艂owiek...morza napisa艂:

czy ja wiem. obrony na Janisa nie widac, 7-osobowa rotacja+vincent mimo wszystko w bucks jest.

nie widac powera w cavs. liderzy owiani mocnymi watpliwosciami.

Z Haywardem pewnie Bucks zrobiliby to, a tak to te punkty Giannisa nie beda ich bolec, bo kto tam inny ma rzucac? Hield jako druga opcja w PO to troszku malo, choc fakt jest Seth Curry, o ktorym zapomnialem najpierw :P

Edytowane przez Lucas
Odno艣nik do komentarza

5 minut temu, Lucas napisa艂:

Z Haywardem pewnie Bucks zrobiliby to, a tak to te punkty Giannisa nie beda ich bolec, bo kto tam inny ma rzucac? Hield jako druga opcja w PO to troszku malo, choc fakt jest Seth Curry, o ktorym zapomnialem najpierw :P

12 godzin temu, MarcusCamby napisa艂:

200.gif

12 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisa艂:

cm chyba gra w jakie艣 dwa r贸wnoleg艂e beGMy i nam siusiak nic nie m贸wi :(

?

5 minut temu, Lucas napisa艂:

bullock, curry, kleber mieli swietna 1 runde.

ogolnie nie mam watpliwosci, ze s5 bucks ma zdecydowana przewage.

pytanie czy szerokosc rotacji cavs to wystarczajacy argument, gdzie sa powazne watpliwosci co do pozytecznoosci np. love'a na tym etapie.

kto w cavs wezmie ciezar za gre?

Edytowane przez cz艂owiek...morza
Odno艣nik do komentarza

7 godzin temu, cz艂owiek...morza napisa艂:

7 minut temu, lorak napisa艂:

fun fact: w 4Q g艂贸wnym defensorem na Giannisie by艂 Smart i grek mia艂 w tej cz臋艣ci gry 3/7 FG (6 PTS), 2 TOV i -17 (team worst).

Odno艣nik do komentarza

Na pierwszy rzut oka to @cvbe聽mega nie doceni艂 Bucks.

1. Z graj膮cym Haywardem to imho raczej by艂oby spokojne zwyci臋stwo Bucks. Rl Hornets kolejny rok w meczu o du偶膮 stawk臋 jak dzieci we mgle bez niego. Bdb uzupe艂nienie do Giannisa tutaj, niestety jako艣 nie jest im dane razem zagra膰 w playoffs.聽

2. Te uwagi o problemach z punktowaniem opr贸cz Giannisa po stronie Bucks troszk臋 meh. Jakby Giannis w rl mia艂 teraz jakie艣 super opcje ofensywne w dru偶ynie...聽:)

3. Wyliczanka kto tam broni w Bucks, a pomini臋cie (w sumie to wykre艣lenie nawet) bdb w defensywie Wrighta.聽

4. No i tego Giannisa to te偶 tak 艂atwo wyci膮ga膰 z pod kosza nie b臋dzie, bo tam kto inny mo偶e Porzingisa broni膰.聽

Ciekawe czy @evitacre聽si臋 stawi. Oby.聽

Na pierwszy rzut oka mam Bucks jako lekkich faworyt贸w mimo wszystko.聽

Generalnie bardzo ciekawa seria jak dla mnie.聽

Odno艣nik do komentarza

3 minuty temu, Braveheart22 napisa艂:

Z graj膮cym Haywardem to imho raczej by艂oby spokojne zwyci臋stwo Bucks. Rl Hornets kolejny rok w meczu o du偶膮 stawk臋 jak dzieci we mgle bez niego. Bdb uzupe艂nienie do Giannisa tutaj, niestety jako艣 nie jest im dane razem zagra膰 w playoffs

No wtedy by faktycznie byli faworytem, ale nie s膮 :)

3 minuty temu, Braveheart22 napisa艂:

Te uwagi o problemach z punktowaniem opr贸cz Giannisa po stronie Bucks troszk臋 meh. Jakby Giannis w rl mia艂 teraz jakie艣 super opcje ofensywne w dru偶ynie...聽:)

No z tym, 偶e teraz wygrywaj膮 obron膮 a nie atakiem. Z dobrej obrony wychodz膮 kontry i znacznie u艂atwia ona og贸lnie gr臋 w ofensywie. W momencie, kiedy obrona聽naszych Bucks jest kilka poziom贸w pod t膮 z RL, te wszystkie kontry i otwarte pozycje nagle znikaj膮. A w HCA nie b臋d膮 tacy dobrzy.

5 minut temu, Braveheart22 napisa艂:

Wyliczanka kto tam broni w Bucks, a pomini臋cie (w sumie to wykre艣lenie nawet) bdb w defensywie Wrighta.聽

Wright nie gra艂 w og贸le w 3 trymestrze, wi臋c zak艂adam 偶e nagle w rotacji si臋 nie pojawi艂. Raczej tak si臋 w RL nie dzieje 偶e kto艣 siedzi 3 miesi膮ce na dupie i nagle na PO wchodzi do regularnej rotacji. Tak wi臋c to nie m贸j wymys艂.

7 minut temu, Braveheart22 napisa艂:

No i tego Giannisa to te偶 tak 艂atwo wyci膮ga膰 z pod kosza nie b臋dzie, bo tam kto inny mo偶e Porzingisa broni膰.聽

No to niech Porzingisa broni Kleber, to kto wtedy broni Cama Johnsona/Love'a kt贸rzy jeszcze bardziej rozci膮gaj膮 gr臋?

Odno艣nik do komentarza

10 minut temu, cvbe napisa艂:

No z tym, 偶e teraz wygrywaj膮 obron膮 a nie atakiem. Z dobrej obrony wychodz膮 kontry i znacznie u艂atwia ona og贸lnie gr臋 w ofensywie. W momencie, kiedy obrona聽naszych Bucks jest kilka poziom贸w pod t膮 z RL, te wszystkie kontry i otwarte pozycje nagle znikaj膮. A w HCA nie b臋d膮 tacy dobrzy.

tutaj ten zestaw te偶 ca艂kiem niez艂y jest. Ok jest Seth czy Hield z 艂awki wiadomo, ale s膮 te偶 spoko obro艅cy, no i kosmita Giannis, kt贸ry robi przewag臋.聽

13 minut temu, cvbe napisa艂:

Wright nie gra艂 w og贸le w 3 trymestrze, wi臋c zak艂adam 偶e nagle w rotacji si臋 nie pojawi艂. Raczej tak si臋 w RL nie dzieje 偶e kto艣 siedzi 3 miesi膮ce na dupie i nagle na PO wchodzi do regularnej rotacji. Tak wi臋c to nie m贸j wymys艂.

A to ju偶 niech si臋 Evitacre t艂umaczy, ale no tu si臋 w niekt贸rych zespo艂ach 艂ata sk艂ady takimi zawodnikami, 偶e taki Wright na pewno b臋dzie liczony.聽

14 minut temu, cvbe napisa艂:

No to niech Porzingisa broni Kleber, to kto wtedy broni Cama Johnsona/Love'a kt贸rzy jeszcze bardziej rozci膮gaj膮 gr臋?

Poeltl te偶 gra, chyba nie b臋dzie ca艂y czas dw贸ch rozci膮gaj膮cych gr臋, a jak b臋d膮 to jako艣 sobie Giannis b臋dzie musia艂 radzi膰 :)

W szachy to ju偶 z Evitacre si臋 bawcie. Ja jeszcze swoje b臋d臋 mia艂 ;)

Odno艣nik do komentarza

4 minuty temu, Braveheart22 napisa艂:

tutaj ten zestaw te偶 ca艂kiem niez艂y jest. Ok jest Seth czy Hield z 艂awki wiadomo, ale s膮 te偶 spoko obro艅cy, no i kosmita Giannis, kt贸ry robi przewag臋

No ale gdzie w obronie Jrue-Allen-Middleton/Matthews-Brook a gdzie Vincent-Curry-Bullock-Kleber?聽:)

Imho to jest s艂aby zestaw defensywny wok贸艂 Giannisa. Giannis jest niesamowity ale sam nie po艂ata i ataku i obrony, no nie wygra serii sam :)

6 minut temu, Braveheart22 napisa艂:

A to ju偶 niech si臋 Evitacre t艂umaczy, ale no tu si臋 w niekt贸rych zespo艂ach 艂ata sk艂ady takimi zawodnikami, 偶e taki Wright na pewno b臋dzie liczony.聽

No te偶 uwa偶am 偶e to by艂 b艂膮d ale to tylko dla mnie na plus 偶e niez艂y gracz przesiedzia艂 p贸艂 sezonu, wi臋c nie zagra nagle w PO na tym poziomie na kt贸rym widzieli艣my go w RL.

Szachy to nie tutaj - nie b臋d臋 si臋 zabija艂 o awans dalej na pewno, po prostu uwa偶am 偶e ca艂kowicie obiektywnie powinienem go zrobi膰 a nast臋pnie urwa膰 jeden mecz Sixers i jecha膰 na ryby聽:D

Odno艣nik do komentarza

8 minut temu, cvbe napisa艂:

No ale gdzie w obronie Jrue-Allen-Middleton/Matthews-Brook a gdzie Vincent-Curry-Bullock-Kleber?聽:)

Mimo wszystko trzeba zachowa膰 jakie艣 proporcje. W rl przejechali si臋 po Bulls w 1 rundzie. W 2 prowadz膮 3-2 z pewnie mocniejszymi od Twoich Cavs rl Celtics.聽

10 minut temu, cvbe napisa艂:

Szachy to nie tutaj - nie b臋d臋 si臋 zabija艂 o awans dalej na pewno

A nie, 偶adnego zabijania, dobra zabawa, jak si臋 wygra to fajnie, jak przegra to si臋 pogratuluje, nie ma problemu :)

A w tych pojedynkach naprawd臋 fajna dyskusja mo偶e si臋 wywi膮za膰 jak dwie strony strony (a nawet wi臋cej jak do艂膮cz膮 te偶 inni), b臋d膮 aktywne.聽

Odno艣nik do komentarza

W dniu 9.05.2022 o 21:59, cvbe napisa艂:

Za opisem w T3 :)

Jutro rano wrzuc臋 opis. Sory ze tyle musia艂e艣 czeka膰:)

Wydaje mi si臋 ze w opisie pisa艂em ze wright gra艂 w T3

W dniu 9.05.2022 o 22:32, LeweBiodroSmoka napisa艂:

cm chyba gra w jakie艣 dwa r贸wnoleg艂e beGMy i nam siusiak nic nie m贸wi :(

Albo ogl膮da druga rund臋 PO gdzie chwal膮聽Bullocka za obron臋 na CP3 ;)

W dniu 10.05.2022 o 18:54, cvbe napisa艂:

To czemu Smart nie siedzi na nim te ca艂e 42 minuty kt贸re gra ? I czemu Grek robi 40-20 ? 馃檪聽Skoro to takie easy ;)

W dniu 10.05.2022 o 11:21, cz艂owiek...morza napisa艂:

pytanie czy szerokosc rotacji cavs to wystarczajacy argument, gdzie sa powazne watpliwosci co do pozytecznoosci np. love'a na tym etapie.

kto w cavs wezmie ciezar za gre?

W og贸le to uwielbiam te wszystkie dywagacje na temat szeroko艣ci rotacji w PO. No jaka jest rotacja w serii Bucks Celts? Graj膮 +\-聽7 graczami. Dallas tak samo. Szeroka rotacja ma znaczenie w regularze.

W dniu 10.05.2022 o 11:18, Lucas napisa艂:

A kto rzuca te punkty w obecnych Bucks? Przecie偶 middelton nie gra. Albo w dallas ? Masz dwie dru偶yny kt贸re graj膮 jak r贸wny z r贸wnym w 2 rundzie PO gdzie masz one man army w ataku.Grek robi jakie艣 absurdalne cyfry graj膮c przeciwko elitarnej obronie a Luka naparza przeciwko najlepszej dru偶ynie regulara. No da si臋.聽

Edytowane przez evitacre
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.