Skocz do zawartości

wydarzenia na świecie (poza polską oraz ukrainą)

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, DRK napisał(a):

W tej wojnie bilans strat miał być jak 1 do 100.  Daleko do tego, ale Izrael, niestety, się rozkręca.

https://www.pap.pl/aktualnosci/gaza-500-osob-zginelo-w-wybuchu-w-szpitalu-charles-michel-atak-na-infrastrukture

jesli to prawda to straszna tragedia - tylko pamietajmy, mowimy o hamasie, "kulcie smierci" ktory obecnie (masowo) strzela domowo robionymi rakietami z rur hydraulicznych i czegokolwiek maja akurat pod reka. false flag u takiego "leadershipu" jak hamas to nie jest tez jakas rzecz ktora by kogokolwiek zaskoczyla. juz raz ich izrael wyjasnil umieszczajac zdjecia z drona w momencie jak hamas odpalil kilkanascie rakiet z terenu obozu w gazie i kontr-baterie ze swojej artylerii w to samo miejsce.

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

ylko pamietajmy, mowimy o hamasie, "kulcie smierci" ktory obecnie (masowo) strzela domowo robionymi rakietami z rur hydraulicznych i czegokolwiek maja akurat pod reka. false flag u takiego "leadershipu" jak hamas to nie jest tez jakas rzecz ktora by kogokolwiek zaskoczyla.

Brałem pod uwagę robotę hamasu, ale wydaje mi się że ich rakietki nie mają aż tak dużej mocy niszczącej.

Jeszcze jedno. W mediach ogólnie mówiąc zachodnich to temat z przed godziny , może dwóch. Tymczasem widzę, że al- jazeera informowała o tym 22 godziny temu. Niektórzy liczyli, że się nie wyda?

Godzinę temu, DRK napisał(a):

Brałem pod uwagę robotę hamasu, ale wydaje mi się że ich rakietki nie mają aż tak dużej mocy niszczącej.

Jeszcze jedno. W mediach ogólnie mówiąc zachodnich to temat z przed godziny , może dwóch. Tymczasem widzę, że al- jazeera informowała o tym 22 godziny temu. Niektórzy liczyli, że się nie wyda?

Al jazeera to tak jak pisalem taka troche russia today. Tam nie ma zbytnio innych reporterow bo kto by tak idiotycznie ryzykowal swoim zyciem? To kto mial raportowac? 

Znalazlem tylko jakis bunch of videos i nie bede sie wymadrzal ze to akurat wyjasnia w ktorakolwiej strone:

Tutaj livestream ktory wczesniej pokrywal ten sam view, timestamps sa na tych kamerach troche z dupy wiec nie wiem, to jakas chyba oddolna inicjatywa wiec tego (albo timezones rozne who cares).

Raczej bez znaczenia jest czyja rakieta poleciała i kto stoi za tą jatką w szpitalu, liczy się skutek i konsekwencje jakie może to zdarzenie wywołać.,W świecie arabskim się zagotowało i radykalnie nakręcony tłum wychodzi na ulice przeciwko Izraelowi ,USA lokalnym władzom.,Biden odwołuje spotkania z arabskimi dyktatorami.,IDF musi zawiesić wysłanie wojska do Gazy., Negocjacje ws uwolnienia zakładników nie mają szans.Nie chcę krakać, żeby nie wykrakać ale to nie wróży nic dobrego 

3 godziny temu, NieMy napisał(a):

Ofiary bombardowania szpitala to fejk i to gruby

Szczególnie jak się zobaczy w świetle dnia zniszczenia i "krater" po bombie. Ktoś tu polecał Wojciecha Szewko jako specjalistę. Wiedzę może ma ale widać że jest mega nieobiektywny.  Przynajmniej w ataku na ten szpital.

14 godzin temu, DRK napisał(a):

W tej wojnie bilans strat miał być jak 1 do 100.  Daleko do tego, ale Izrael, niestety, się rozkręca.

https://www.pap.pl/aktualnosci/gaza-500-osob-zginelo-w-wybuchu-w-szpitalu-charles-michel-atak-na-infrastrukture

To raczej kapiszon. Z dzisiejszych zdjęc i to nawet z telewizji TASS wynika ,że tam powypadały tylko okna od wybuchu. Krater jest metr na metr. To może był pocisk artyleryjski ale nie jakiś duży kaliber

Ogólnie nie podoba mi się co robi Izrael w Gazie ale akurat tu nie ma żadnej masakry nawet trudno przypuszczać by były ofiary raczej same okaleczenia

45 minut temu, ely3 napisał(a):

To raczej kapiszon. Z dzisiejszych zdjęc i to nawet z telewizji TASS wynika ,że tam powypadały tylko okna od wybuchu. Krater jest metr na metr. To może był pocisk artyleryjski ale nie jakiś duży kaliber

Aż dziw, że przez trochę stłuczonego szkła i dołek w ziemi zostało odwołane spotkanie Bidena w Jordanii.

https://www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/usa-prezydent-biden-wyruszyl-w-podroz-do-izraela-odwolal-wizyte-w-jordanii,765092.html

28 minut temu, DRK napisał(a):

Aż dziw, że przez trochę stłuczonego szkła i dołek w ziemi zostało odwołane spotkanie Bidena w Jordanii.

Raczej przez tą konferencję prasową

Palestyńczycy też potrafią w propagandę. Wcale im się,  z resztą nie dziwię.  Walczą o przetrwanie.  Nikt z sąsiadów nie chce ich u siebie a Izrael codziennie bombarduje a zaraz wejdzie im z czołgami na chatę. Muszą wszelkimi sposobami zainteresować świat swoją sprawą.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1714547139907350604

Edytowane przez NieMy

@DRK

Zobaczyłem zdjęcia dokładniejsze z parkingu przed szpitalem gdzie uderzyła rakieta pocisk nie wiem co ale to już nie wygląda tak niewinnie. Widać ,że poczekalnia i hol wejściowy szpitala oberwał auta są spalone. Więc zakładam ,ze jakieś 30 do 50 ofiar tam mogło zginąć.. Sam szpital nie oberwał jakoś. Nie sądzę by to był atak ze strony Hamasu. Raczej coś poszło nie tak z ostrzałem ze strony Izraela. Izrael ryzykuje strzelając w tak zabudowany teren. Już były filmy ,że ostrzelali konwoje cywilne

Akurat w tej wojnie mniej ufam propagandzie izrealskiej. Bo tylko w tym roku snajper zastrzelił dziennikarkę Al Jazeera na Zachodnim Brzegu i też oskarżali wszystkim naokoło a po 2 tygodniach się okazało ,że to jednak oni . I pewnie by to nie wyszło tylko ,że ta dziennikarka miała podwójne obywatelstwo

36 minut temu, ely3 napisał(a):

@DRK

Zobaczyłem zdjęcia dokładniejsze z parkingu przed szpitalem gdzie uderzyła rakieta pocisk nie wiem co ale to już nie wygląda tak niewinnie. Widać ,że poczekalnia i hol wejściowy szpitala oberwał auta są spalone. Więc zakładam ,ze jakieś 30 do 50 ofiar tam mogło zginąć.. Sam szpital nie oberwał jakoś. Nie sądzę by to był atak ze strony Hamasu. Raczej coś poszło nie tak z ostrzałem ze strony Izraela. Izrael ryzykuje strzelając w tak zabudowany teren. Już były filmy ,że ostrzelali konwoje cywilne

Akurat w tej wojnie mniej ufam propagandzie izrealskiej. Bo tylko w tym roku snajper zastrzelił dziennikarkę Al Jazeera na Zachodnim Brzegu i też oskarżali wszystkim naokoło a po 2 tygodniach się okazało ,że to jednak oni . I pewnie by to nie wyszło tylko ,że ta dziennikarka miała podwójne obywatelstwo

Raczej niemożliwe żeby zginęło tylko 30 osób tam ludzie czekali na udzielenie pomocy przed EMS i to z poważnymi obrażeniami, tyle mogło  umrzeć tylko dlatego że nie doczekali się pomocy., Zachodnie media podają liczbę 471 zabitych i trudno je podejrzewać o sprzyjanie Palestynie., Jeżeli chodzi o wiarygodność to Izrael jest znany z zakłamywania rzeczywistości i tuszowania własnych zbrodni., Nawet w sprawie nuków, niby oficjalnie nie potwierdzają że mają bomby atomowe, ale  nie zaprzeczają   

2 godziny temu, ely3 napisał(a):

obaczyłem zdjęcia dokładniejsze z parkingu przed szpitalem gdzie uderzyła rakieta pocisk nie wiem co ale to już nie wygląda tak niewinnie.

Ja z natury do wszystkiego podchodzę z rezerwą. Tam obie strony mordują się bez większych wyrzutów sumienia ( ba, niektórzy mordercy wręcz chwalą się tym - vide filmik wrzucony przez Memento1984). Tym bardziej nie mam wątpliwości, że w wojnie propagandowej zatrzymają się przed użyciem najbardziej wyszukanych klamstw. 

Ale pamietalem jak na Ukrainie Rosjanie rąbneli w szpitalny oddział położniczy. Ile wtedy zginęło osób? Nie pamiętam, ale chyba nie więcej niż kilkanaście. A spotkało to się z dość mocnym oburzeniem i uznaniem Rosjan za bezwzglednch mordercow. W 100% słusznie.  Troche zdziwilo mnie teraz, że Palestyńczycy podali aż 500 osób zabitych. Bo w sumie co to za różnica w sensie moralnym czy w szpitalu ginie 50 czy 500 ( oczywiście dla bliskich każdy zabity to tragedia, ale piszę w sensie przekazu medialnego). Więc skoro podali tak dużą liczbę ofiar podejrzewalem, że może być coś na rzeczy, a nie fejk. Choć zgadywalem, że zabitych jest może 100, ,może 200, a resztę Palestynczycy dolozyli aby wykreować się na bardziej pokrzywdzonych.

7 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Swoja droga jesli ruscy to orki to kim sa palestynscy przedstawiciele hamasu? Gopro z atakow na cywilow, “to sie dobrze sprzeda” na zachodzie

Brak słów.