Skocz do zawartości

Wojna płci

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba tu nigdy nie wspominałem tej historii, to się podzielę, Rappar będzie zachwycony.

Kiedyś u mnie w firmie przychodzą zaproszenia na jakieś eventy z okazji międzynarodowego dnia meżczyzn - całodniowa agenda z jednym main eventem. Normalnie robię swoją robotę i nie biorę udziału w żadnych tego typu rzeczach, ale po pierwsze byłem zdziwiony, że w ogóle coś organizują, a po drugie czułem, że może być bekowo, więc wdzwoniłem się na ten główny event, 1.5h , tytuł był coś w stylu Men's Mental Health i jakiś podtytuł o "challengach w dzisiejszych czasach".

Prowadząca, jakiś panel ekspertów od męskich spraw i główny speaker, jakiś kolo. 

Główny speaker najpierw ma coś powiedzieć o sobie, więc dowiadujemy się, że jest jednoosobową firmą konsultingową, od 20 lat empoweruje kobiety w leadershipie i IT i pomaga firmom przełamywać dominację facetów w branży i na wysokich stanowiskach. Pokazuje zdjęcia z różnych eventów dla kobiet, które organizował.

Następnie główna część programu, która sprowadza się do tego jak kobietom jest ciężko w branży i jak faceci powinni się poprawić, żeby kobietom było łepiej XD 

Był chat do zadawnia pytań, na chacie napierdalanka co to k**** jest i co to ma wspólnego z men's mental health? Niestety żadne niewygodne pytania nie przebiły się na antenę.

Było to 3 lata temu, od tego czasu już nic nie organizują lmao

W dniu 5.09.2025 o 10:40, jack napisał(a):

Jeżeli widzisz w tym problem to można podzielić klasę na 4 grupy. Pasuje? 

Wyjaśnij mi, ojcu 12latka, jak szkoła miałaby rozmawiac i edukować o zagrożeniach bez wchodzenia w bardzo delikatną strefę intymności i uczuć dziecka? 
poleciec schematem? Kto by taki schemat miał stworzyć? Jak dopasować to do ogółu w tak delikatnej sprawie? 

Rozmowa z synem sam na sam była dla niego niekomfortowa, bardzo trudna. Ty chcesz żeby dzieci 8-12lat słuchały o tak przerażających przestepstwach i miały coś z tego wynieść? 

9 minut temu, josephnba napisał(a):

Wyjaśnij mi, ojcu 12latka, jak szkoła miałaby rozmawiac i edukować o zagrożeniach bez wchodzenia w bardzo delikatną strefę intymności i uczuć dziecka? 
poleciec schematem? Kto by taki schemat miał stworzyć? Jak dopasować to do ogółu w tak delikatnej sprawie? 

Rozmowa z synem sam na sam była dla niego niekomfortowa, bardzo trudna. Ty chcesz żeby dzieci 8-12lat słuchały o tak przerażających przestepstwach i miały coś z tego wynieść? 

Skoro sam nie wiesz jak to zrobić to może właśnie powinni się tym zająć profesjonaliści? Chyba LAF wrzucił filmik jak to się robi z najmłodszymi. Dzieci trzeba edukować a dyskutują nad tym politycy, którzy jak Ty, fluber i ja nie mają o tym pojęcia 🤷

3 minuty temu, jack napisał(a):

Skoro sam nie wiesz jak to zrobić to może właśnie powinni się tym zająć profesjonaliści? Chyba LAF wrzucił filmik jak to się robi z najmłodszymi. Dzieci trzeba edukować a dyskutują nad tym politycy, którzy jak Ty, fluber i ja nie mają o tym pojęcia 🤷

No ja mam to nieszczęście pamiętać jak kilkadziesiąt lat temu na lekcje przyszła specjalnie wyszkolona Pani opowiadać o polucjach i owulacji i nawet nam porozdawala jakieś książeczki. Cała lekcja to była jedno wielkie kręcenie beki, a nie mieliśmy lat 8 tylko 12. Zapytałem jak zostać ginekologiem to się dowiedziałem że mężczyźni nie mogą nimi być. Taka profesjonalna edukacja to była. Szkoła to nie jest miejsce na takie treści. Niech nagrają serie tik toków zamiast wymyślać kolejne przedmioty. 

2 minuty temu, jack napisał(a):

Tak się dzieje jak edukacja seksualna wchodzi za późno? Zdążyłeś zdziczeć 🤣

Wtedy eksperci twierdzili, że to odpowiedni wiek.

A kilkadziesiąt lat temu nauczyciel był jeszcze jakimś autorytetem, nie to co teraz. Ten pomysł jest poroniony.

51 minut temu, jack napisał(a):

Ja wiem jak to zrobić (albo inaczej- przeprowadziłem te rozmowę) co potwierdza wpis że rozmowa z synem była dla niego trudna 

I tak właśnie powinno się to wg mnie robić 

w bezpiecznym, spokojnym miejscu gdzie nie otacza cię kilkanaście osób przed którymi (zwłaszcza w tym wieku) nie chcesz się odkryć i temat omawia jakaś nieznana ci osoba 

szkoła nie potrafi robić lekcji z wychowania do życia w rodzinie, nie potrafi mówić nastolatkom o seksie a chciałbyś im powierzyć tak ważną sprawę jak przestepstwa seksualne?

Gdzie mam podpisać!