Skocz do zawartości

Wojna płci

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, RappaR napisał(a):

Może warto zastanowić się czemu taka różnica 

pomijajac oczywiste 5 lat osiągnięcia wieku emerytalnego to wydaje mi się że faceci po prostu mniej dbają i zdrowie 

ty jako lekarz możesz to potwierdzić? 
profilaktyka u facetów chyba ma się gorzej co przekłada się na poważniejsze kłopoty w wieku 50+

Teraz, josephnba napisał(a):

pomijajac oczywiste 5 lat osiągnięcia wieku emerytalnego to wydaje mi się że faceci po prostu mniej dbają i zdrowie 

profilaktyka u facetów chyba ma się gorzej co przekłada się na poważniejsze kłopoty w wieku 50+

Porównaj sobie programy profilaktyczne raka piersi i raka prostaty. 

35 minut temu, josephnba napisał(a):

Z tego co zauważyłem, to na pewno większy odsetek mężczyzn pracuje w szkodliwych dla zdrowia środowiska. Szczególnie w chorobach płuc to widać, wielokrotnie stykałem się z chorobami płuc na tym tle. 

55 minut temu, RappaR napisał(a):

Z tego co zauważyłem, to na pewno większy odsetek mężczyzn pracuje w szkodliwych dla zdrowia środowiska. Szczególnie w chorobach płuc to widać, wielokrotnie stykałem się z chorobami płuc na tym tle. 

No oczywiście bo statystyki chociażby palenia papierosów jest nieważna w chorobach płuc.

3 godziny temu, RappaR napisał(a):

Tu zgoda 

straż górnictwo przemysł budowlany są zdominowane przez facetów 

Kiedyś zatrudniłem fachowców do wymiany belek stropowych w stropie wypełnionym polepą. Wymiana od dołu, sufit spróchniały, pokryty grubo grzybem. Fachowcy rozstawili sobie rusztowanie i bez żadnych okularów ochronnych, masek, kombinezonów zaczęli łomami demontować deski sufitowe. Cała ta polepa wyjebała im się na głowy. Pluli pyłem i demontowali dalej, dzień jak co dzień.

Za robotę, jedno pomieszczenie, skasowali kilkadziesiąt tysięcy na 2 osoby. Maska pełnotwarzowa z filtrami i kombinezon to koszt max 600 zł. Głupota jakich mało. 

Wiem że narracja jest taka że kobiety piją coraz więcej ale myślę że walenie wody na umór nadal jest dominacją wśród mężczyzn. Owszem poprzez niższą wagę ciała dwie lampki wina potrafią poniewierać ale myślę że na maratony picia w większym stopniu idą faceci. Dla zdrowia wywalenie butelki wina w domu a wyjścia chociażby moje z kolegami to były dwa bieguny moim zdaniem. 
Po prostu narracja korektę robi nieprawdziwego twierdzenia jakby kobiety nie miały problemu z alkoholem. Mają i to spory. Ale to domena facetów twarde trunki. 

Odrzucając patologię przecież już sam fakt odwyku ciążowego laktacyjnego robi parę lat przewagi zdrowia alkoholowego. 

Owszem w zależności od środowiska różnie to się układa ale moim zdaniem dalej jest spora różnica w grzaniu na poważnie. 

Może mam mylne spojrzenie na problem bo tylko jedna kobieta potrafiła naszą paczkę przepić i pójść na miasto po piciu ale tak historycznie mimo że kobiety gonią to mają daleko. A i dzisiejsze skutki śmiertelne to „praca” przez ostatnie 20-30 lat w piciu aby zejść przedwcześnie. 

Przewagę zrobiła woda niewiadomego pochodzenia 20 lat temu a nie dzisiejsze ciągoty kobiet do proseco