Skocz do zawartości

Wojna płci

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, RappaR napisał(a):

Nie wiedziałem, że praca lekarza wlicza się do zawodów niebezpiecznych 

To był oczywisty żart, że zamiast środki na facetów ładujemy w mammografię dla kobiet, szkoda, że nie wylapales, albo może faktycznie żyje zgodnie z teorią martwego internetu i piszę tu z samymi botami, które nie mają tożsamości długotrwałej.

image.jpeg.de615f2cc1b988cfed69dcf345388f7d.jpeg

8 minut temu, P_M napisał(a):

To był oczywisty żart, że zamiast środki na facetów ładujemy w mammografię dla kobiet, szkoda, że nie wylapales, albo może faktycznie żyje zgodnie z teorią martwego internetu i piszę tu z samymi botami, które nie mają tożsamości długotrwałej.

image.jpeg.de615f2cc1b988cfed69dcf345388f7d.jpeg

Ja zrozumialem żart, że ta choroba alkoholowa osób wykonujących niebezpieczne zawody ma dotyczyć mnie, stąd odpowiedź 

19 minut temu, RappaR napisał(a):

Ja zrozumialem żart, że ta choroba alkoholowa osób wykonujących niebezpieczne zawody ma dotyczyć mnie, stąd odpowiedź 

Nie, żart dotyczył twojego częstego poruszania tematu nierównego traktowania kobiet i mężczyzn. Co jak co, ale mnie o ad personam nie podejrzewaj.

7 godzin temu, fluber napisał(a):

W jakiej grupie wiekowej?

Bo jesli to dotyczy np 18-35 byloby interesujacym newsem godnym dyskusji, ale ale jesli dotyczy rowniez wieku 50+ to tylko gowniany click bait...

Złożyłem cykl 7 interpelacji poselskich dotyczących sytuacji mężczyzn w Polsce. Dlaczego?
Bo wierzę, że państwo powinno widzieć wszystkich – także tych, którzy coraz częściej czują się pomijani.
Mężczyźni żyją krócej, rzadziej się leczą, częściej umierają samobójczo, wypadają z systemu edukacji, pracy i opieki. Ale najczęściej się o tym nie mówi – albo mówi się językiem, który dehumanizuje, generalizuje lub wyklucza.
Złożyłem te interpelacje, bo uważam, że:
– polityka społeczna musi być równościowa,
– ojcostwo zasługuje na szacunek,
– życie i zdrowie mężczyzn są równie ważne,
– mężczyźni nie mogą być traktowani jak problem, tylko jak obywatele.
Oto skrócone podsumowanie mojego cyklu:
1. Edukacja – chłopcy wypadają z systemu wcześniej, gorzej czytają, rzadziej kończą studia. Proponuję badania, programy czytelnicze, wsparcie.
2. Zdrowie fizyczne – mężczyźni żyją 5 lat krócej niż średnia UE. Chcę kampanii profilaktycznych, zmian w edukacji zdrowotnej i Centrum Zdrowia Mężczyzn.
3. Zdrowie psychiczne – 85% ofiar samobójstw to mężczyźni. Wnioskuję o strategię przeciwdziałania samobójstwom, darmową terapię i pomoc lokalną.
4. Praca i bezpieczeństwo – mężczyźni stanowią 95% ofiar śmiertelnych wypadków w pracy. Potrzebujemy równych norm i ochrony socjalnej dla pracowników fizycznych.
5. Ojcostwo – ojcowie są marginalizowani w sądach, urzędach i szkole. Proponuję zmiany prawne, raporty i promocję zaangażowanego ojcostwa.
6. Emerytury – co czwarty mężczyzna nie dożywa wieku emerytalnego. Wnioskuję o emerytury stażowe i sprawiedliwe reformy systemowe.
7. Podmiotowość – mężczyźni zasługują na pozytywny, nieuprzedzony język w debacie publicznej. Proponuję nową narrację, badania i powołanie Komisji ds. Dobrostanu Mężczyzn.
To nie jest „męska wersja polityki tożsamości”.
To jest polityka równości, która nie wyklucza nikogo – niezależnie od płci, wieku, pochodzenia czy zawodu.
Jeśli mężczyźni mają być obecni w społeczeństwie jako obywatele, to muszą być obecni także w polityce społecznej, edukacyjnej, zdrowotnej i emerytalnej.