Skocz do zawartości

Przyszłość Gortata

Quester

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przedłuży bo nie opłaca mu się to. Za rok będzie mógł podpisać znacznie korzystniejszą umowę - z tego co widziałem to nawet 140 baniek płatne w 6 latach...

A Gortart jest już ustawiony do końca życia. I w wywiadach dla polskiej tv nie wypowiadał się tak strasznie, jak przedstawiał to jego agent. Więc na pewno się dostosuję do zaistniałej sytuacji.

W ogóle jak to jest z tym TE? Miami dostało przy wymianie JO takie coś (~4 bańki) i nie może go użyć wraz z np. Blountem aby ściągnąć Boozera? Czy chodzi tylko o brak możliwości użycia go przy s'n't?

Z mojej wiedzy wynika, że Wade straciłby 1 rok kontraktu czyli jakieś 20-25 mln. Ale reszta byłaby pewna, a tak nie wiadomo co się wydarzy przez rok. Szkodzi to również samemu Miami, bo gdyby przyszłość Wade'a była już teraz określona (czyli Heat mieliby solidny fundament) , to łatwiej byłoby walczyć na rynku FA.

Jeśli chodzi o TE to nie możesz wykorzystać go łącząc z innym zawodnikiem. Czyli Blount + TE za Boozera odpada. Możliwa jest za to taka sytuacja jak miała miejsce z Carterem, czyli Vince za Lee, Battie i Alstona, a Anderson za TE (co ciekawe było to TE od Nets za Doolinga ;)).

• 2 tygodnie później...

Znaleziono 55k $ na ubezpieczenie na euro naszego C

Ale niejasne jest w jakich butach zagra nasz Hammer

Podobno dostajac Reebooki ale bez dodatkowego kontraktu i wynagrodzenia w Finalach zarzad R poprosil o zasloniecia tatuazu kojarzonego nie z addidasem

( Wlasciciel reeboka???) ale z NIKE

MG odmowil i stad raczej zmiana obuwia....

Ktos potwierdzi?

na kampie w polsce widzialem go w reebokach.

faktycznie byly problemy z reebokiem ale jak sie okazalomg zadnej kaso od r. nie dostawal. wlasciwie jedyna firma, ktora moze byc teraz zaineteresowana placeniem mu za ranie moze byc nike/jordan. ale watpie by jordan przyjal go do swojej ekipy. on od awsze lubil czarnych przyszlosciowych sg (allen,hamilton itd) zatem najprawdopodobniej mg dostanie poprostu od jakiejsc firmy buty do grania ale bez kontraktu. ot tak darmowe obuwie:)

w sumie szkoda, bo majac gortata dana firma moglaby w polsce zrobic dobra kampanie reklamowa z jego udzialem. tu nawet nie chodzi o to by tworzyc mu osobny model. wystarczy dac mu do wyboru numer seryjny i wyszyc na nim jego inicjaly. tak sie dzieje z 90% koszykarzy. tylko nieliczni maja swoje wlasne modele czy linie ciuchow.......

wystarczy zrobic to tak jak robi sie na zachodzie. nowik i gasol swoich wlasnych modeli nie maja stricte.

maja modele z normalnej rocznej serii

http://cgi.ebay.com/NIKE-HYPERMAX-PAU-G ... 286.c0.m14

gdzie wyszywa sie ich inicjaly, logo czy co tam chca i tyle. tu nawet nie chodzi, zeby sprzedawac gortata model dokladnie i robic kampanie. wystarczy plakat gortata w nike w polsce. tak jak sa reklamy z pilkarzami repr. polski.

tak czy siak ciag dalszy szukania koszulki polakow.

zaraz jade do lodzi na sparing z chorwacja. jak nie bedzie to jest szansa na meczach grupowych w lodzi cos kupic. w necie wciaz jednak cisza w tym wzgledzie.......

nie przesadzajmy juz z tym wyszywaniem inicjałów, to tylko Gortat, koleś, który dostaje 5 mln/sezon, ale nic ponad to, zresztą patrzac na tendencję do przedłuzania wysokich marcin wcale jakiejs super kasy nie zgarnął

A tym bardziej nie jest na tyle znaczącym graczem, zeby nike miało mu takie propozycje składać!

To gracz jakich w NBa znajdziemy 50-70

Ok rozumiem, ze u nas w kraju jego osoba w kibicach kosza moze budzic troche inne odczucia, bo to wreszcie spełnienie naszych snów o kims, kogo sie w NB szanuje i zna, ale czy np Dampier ma swoje buty?

Tym bardziej te gadki o marce Jordan- marcin ma tatuaż, który uwierz lub nie widziałem w katalogu w studiu jakies 2-3 lata temu kiedy poprawiałem swój, mało tego pomysł na piłke, którą mam na reku tez zaczerpnięty był z tego wzoru, jedyna róznica jest taka, ze ja nie skopiowałem całego wzoru :P

Tez mi ma ktos za to płacic? Ja się chętnie zgodze 8)

nie przesadzajmy juz z tym wyszywaniem inicjałów, to tylko Gortat, koleś, który dostaje 5 mln/sezon, ale nic ponad to, zresztą patrzac na tendencję do przedłuzania wysokich marcin wcale jakiejs super kasy nie zgarnął

A tym bardziej nie jest na tyle znaczącym graczem, zeby nike miało mu takie propozycje składać!

To gracz jakich w NBa znajdziemy 50-70

Dokładnie to samo pomyślałem. Takie rzeczy robi sie mimo wszystko dla gwiazd, a Gortat to jednak szary gracz.

Choć z drugiej strony, w Polsce jest już popularny i to Polska mogłaby być targetem takiego produktu. Ale wątpie.

Hmmm przeanalizujmy. Mieszkamy w Polsce, kraju koszykarsko zacofanym, w którym juz samo kupno zwykłych niefirmowanych niczyim nazwiskiem butów zakrawa czasami na niemozliwe, a Nike czy ktokolwiek inny miałby pompowac hajs w gracza rezerwowego po to, zeby na nierentownym rynku zbytu nie zarobic nawet tego co sie włozy w promocję i produkcje

Juz widze kolejkę chetnych firm...

Joseph na dzień dzisiejszy sytuacja tak wygląda, jak przedstawiłeś, nie mniej jednak spójrzmy na przypadek siatkarzy, gdyby naszym koszykarzom udało się osiągnąć znaczący sukces w ME, prezes PZKosz, mówił o finale w tej imprezie, to przy progresie Gortata(s5 jako PF, wiem b.mało prawdopodobne, ale tylko wyciągam niezbędne elementy do spełnienia warunku opłacalności inwestowania jakiejkolwiek firmy w Gortata i w polski kosz) do tego +60 meczy Magic transmitowanych przez polskie stacje, oczywiście nie mówię o TVP bo nawet możliwość retransmisji graniczyłaby z cudem, to na to nie ma póki co liczyć, dopóki dyrekcja TVP nie uzna, że jest to opłacalne, w obecnym stanie nie ma na co liczyć. Jednakże Cyfra+ oraz Orange Sport, mogą bądź co bądź sprawić, że w polskim koszu będzie odczuwalna poprawa. Tak jak wspomniałem muszą się złożyć na to wszystkie powyższe wymienione przeze mnie elementy inaczej. Jeśli owe elementy zostaną spełnione to można by liczyć na jakąś kampanie w 2k11.

1. Co to nam dało, ze siatkarze i siatkarki zrobiły takie wyniki? Czy poza tym chwilowym, tak specyficznym dla naszego narodu, hurraoptymizmem coś sie fizycznie zmieniło?

2. Sukces na ME? Nie żebym nie chciał w to wierzyć, ale sorry, najwiekszy nasz sukces to siódme miejsce 12 lat temu a w chwili obecnej czolowe zespoły europejskie zasila zdecydowanie wieksze grono graczy na co dzien wystepujących w NBA niz wtedy

Ad.1

Jakby nie patrzeć polska liga stała się jedną z najlepszych na świecie, zagraniczne gwiazdy chętniej patrzą na naszą ligę, więc myślę, że jest to jakiś progres, co do chwilowego hurraoptymizmu, to widzisz, jeśli idzie o polski kosz, to nawet taki by się przydał.

Oprócz tego, widać młodzież jakby nie było, zwłaszcza, w reprezentacji testowanej podczas LŚ, więc co by nie mówić, jakieś korzyści z tego tytułu są, no i na koniec rzecz jasna popularność, dostępu do siatkówki w TV nie brakuje, na otwartym Polsacie, jest każda transmisja z udziałem polaków, na tv4, można śledzić w miarę na bieżąco ligowe zmagania, to wszystko na kanałach otwartych, kiedyś pamiętam, że na tvp regionalnej, można było śledzić polską ligę, teraz jest to już chyba niemożliwe na rzecz tvp sport, bądź polsatu sport, ale nie jestem rozeznany w tej sprawie.

Ad. 2

Co do sukcesu, to wypisałem go jako jedno z potrzebnych założeń, dzięki któremu, polski kosz mógłby drgnąć, przynajmniej chwilo, w perspektywie rozwijającej się kariery Marcina (patrz post poprzedni) istnieje mała, ale zawsze szansa, że mógłby to być wzrost długofalowy, przynajmniej na kilka lat.

Osobiście też ciężko mi uwierzyć w większy sukces na ME, ale jak już mówiłem to była czysta analiza, co jest potrzebne, aby w polskim koszu działo się lepiej, nic więcej.

Zeby w polskim koszu zaczęło dziac się wiecej PZKosz musi zacząć robic zdecydowanie więcej niż dotychczas. Nie twierdze ze robia za mało, zeby propagowac tę dyscyplinę- nie robia nic!!!

Najwększą impreza propagująca kosz był camp Gortata i to jest smutne

A siatkówke mozna było jak sam zauwazyłes ogladac duzo wczesniej

No niestety - siatkówka to gra, która zyskała dzięki zmianie przepisów, masę nowych kibiców. Ponadto co by nie mówić o Biesiadzie, ale potrafił wykorzystać moment, poparł Acostę, wsparł się ś.p. Wagnerem (pokażcie mi takiego trenera i takie osiągnięcia - Mistrzostwo Świata i złoto na IO w koszu :!: W tym mamy tylko 3 medale ME w latach...60-tych) i dostał, na wyrost, LŚ. No i się zaczęło :roll:

A w koszu :?: Nie wykorzystano fajnej atmosfery po ME w 97 r., na czele związku stali kolesie pokroju Hądzelka, a obecnie stoi senator PO Roman Ludwiczuk. Panowie, przecież to człowiek znany mi nie od wczoraj. Pochodzę z Wałbrzycha, gdzie koleś kręcił lody już kilkanaście lat temu. Do wyborów szedł z plakatem "Naprzód Górnik", a następnie, jako szef PZK i senator spuścił zespół z własnego miasta, bo zabrakło ... 9 tyś złotych, tak, 9 tyś złotych w kasie klubu :roll: A jednocześnie, jakiś czas temu pojawiły się podejrzenia o propozycję korupcyjną za obecność firmy w WSE. I TAKI koleś Panowie, kieruje PZK... :? Wstyd i żenada :?

*szoszon chyba ma rację - dajmy se spokój, bo skończę jak KATARYNA :P, a poza rozmowami dowodów brak, jak zawsze w Polsce

Maxec to sa bardzo powazne oskarzenia, lepiej zebys bez mocnych dowodow bo ci kolega tak powiedzial nie wyglaszal takich opinii, nawet na forum o koszu ;)

co do popularyzacji kosza to widze to nawet u siebie w miasteczku ( 13tys mieszkancow ).w sumie mamy jedno porzadne boisko betonowe do gry w kosza ( buduje sie drugie, ale to caly kompleks, bedzie tam tez do pilki noznej i siatkowki ). 3 lata temu na boisku gralem tylko ja z kumplem, namowieniec kogos do gry w basket razem z nami graniczylo z cudem. Dzisiaj wlasciwie ciezko sie do kosza dopchac ( nei caly dzien ale w godzinach 16-19 ). PRzychodza coraz mlodsze dzieciaki, niktorzy nawet sami porobili sobier markerami koszulki graczy NBA, ostatnio sie klocili kto ma byc Gortatem bo przybierali nazwiska graczy, takze juz coraz mlodsi ludzie zaczynaja gre w basket, teraz nalezaloby utrzymac ta tendencje, a kiedy bedzie lepszy czas jak nie ME w naszym kraju ? mam nadzieje, ze 'wladza' tego nie spartoli

Uważam Joseph, że się mylisz. Co z tego, ze Gortat jest rezerwowym, co z tego, że jak piszę ignazz z koszykówką w Polsce jest jak jest. To jest postać wypromowana przez nasze media jakby był jakimś Jordanem, wszędzie o nim pełno, portale zaczęły pisać znowu o NBA (nie wiem jak gazety ale pewnie też trochę więcej), a wielu kibiców oglądać Magic z jego powodu. Gdybym znowu był w liceum lub coś kolo tego wieku, grałbym jak wtedy z kumplami na boisku na osiedlu co drugi dzień to chętnie robiłbym to w "Gortatach" ;) jeśliby oczywiście były po przyzwoitej cenie i jakoś wyglądały. Bo dla takich ludzi byłby on inspiracją, jakimś symbolem, że można na zadupiu grać w kosza, jakimś cudem się wypromować, trafić do NBA i coś osiągnąć.

Monty powtórzę pytanie- jaki koncern chciałby za to zapłacić? Chyba, że Ty tak zarabiasz na wyspach, ze zasponsorujesz? :)

Ja nie neguję pomysłu, pomysł jak pomysł, ale nie ma zadnych przesłanek ku temu, ze jakiejkolwiek firmie to by sie opłaciło

Zobacz ilu jest lepszych grajków w Lidze, którzy tez bardzo wypromowali kosza w swoich krajach i jakoś nikt tym graczom specjalnych linii nie wyprodukował...

Ale Gortat to przecież Gortat :cool: