Skocz do zawarto艣ci

CCNA czyli sieciowcy wszystkich ip 艂膮czmy sie

Wujek W贸jcik

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy mamy tutaj sieciowc贸w na pok艂adzie? Przygotowuje si臋 do egzaminu Cisco CCNA i mo偶e kto艣 ma jakie艣 ciekawe materia艂y albo strony do nauki i przygotowa艅.

Co s膮dzicie o takim kursie, jest po tym sensowna praca? Sam kurs to za ma艂o? Jakie艣 rady?

Pozdrawiam

Wujek

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

34 minuty temu, Wujek W贸jcik napisa艂:

Hej,

Czy mamy tutaj sieciowc贸w na pok艂adzie? Przygotowuje si臋 do egzaminu Cisco CCNA i mo偶e kto艣 ma jakie艣 ciekawe materia艂y albo strony do nauki i przygotowa艅.

Co s膮dzicie o takim kursie, jest po tym sensowna praca? Sam kurs to za ma艂o? Jakie艣 rady?

Pozdrawiam

Wujek

Warto ale du偶o sieci贸wc贸w聽ucieka z tematami z chmura - wi臋ksza kasa

Edytowane przez Koelner
Odno艣nik do komentarza

7 minut temu, Wujek W贸jcik napisa艂:

Hej,

Rozwniesz?

Przy produkcji ( przy stawieniu sieci ) jest potrzeba du偶o ludk贸w, przy utrzymaniu wystarczy dw贸ch (dla back upy) , og贸lnie tematy cloudowe to temat nowy i rozwojowy . sie膰 b臋dzie zawsze potrzebna chocia偶by dla bcm ale jak bezpiecze艅stwo it opanuje chmur臋 to sie膰 b臋dzie mniej potrzebna :)

Odno艣nik do komentarza

16 minut temu, Koelner napisa艂:

Przy produkcji ( przy stawieniu sieci ) jest potrzeba du偶o ludk贸w, przy utrzymaniu wystarczy dw贸ch (dla back upy) , og贸lnie tematy cloudowe to temat nowy i rozwojowy . sie膰 b臋dzie zawsze potrzebna chocia偶by dla bcm ale jak bezpiecze艅stwo it opanuje chmur臋 to sie膰 b臋dzie mniej potrzebna :)

Tylko ja patrze z perspektywy go艣cia, kt贸ry na codzie艅 u偶ywa outlooka i kilku program贸w skomponowanych pod fabryke, w temacie sieci jestem zielony zreszta jak w wszystkim informatycznym. Czy takie cloudowe sprawy s膮 dla pocz膮tkuj膮cych w jakim艣 wycinku, s膮 jakie艣 kursy podstawowe nastawione tylko na cloudy? Czy jest to ju偶 element dla g艂臋boko wtajemniczonych sieciowc贸w tylko?

Odno艣nik do komentarza

W dniu 6.11.2020 o 13:56, Wujek W贸jcik napisa艂:

Tylko ja patrze z perspektywy go艣cia, kt贸ry na codzie艅 u偶ywa outlooka i kilku program贸w skomponowanych pod fabryke, w temacie sieci jestem zielony zreszta jak w wszystkim informatycznym. Czy takie cloudowe sprawy s膮 dla pocz膮tkuj膮cych w jakim艣 wycinku, s膮 jakie艣 kursy podstawowe nastawione tylko na cloudy? Czy jest to ju偶 element dla g艂臋boko wtajemniczonych sieciowc贸w tylko?

ja ostatnio zacz膮艂em sobie robi膰 kurs Stephane'a Mareek'a na Udemy o AWS, ten pierwszy / podstawowy, 聽ca艂kiem prosty IMHO. Kupi艂em go za par臋 euro, go艣膰 cz臋sto ma promocje na te kursy. Kurs jest pod k膮tem examinu certyfikuj膮cego AWS (tego pierwszego) ale w sumie daje fajne og贸lne poj臋cie co tam si臋 dzieje w tej chmurze - acz bez wchodzenia w szczeg贸艂y, bo to jednak og贸lny / wprowadzaj膮cy kurs. I te偶 to nie jest kurs o 'sieciach w chmurze' czyli nie dowiesz si臋 tu dok艂adnie tego o czym Koelner wspomina艂,.

https://links.datacumulus.com/aws-certified-practitioner-coupon

Kurcze, nie wiem, ja studiowa艂em Informatyk臋, specjalno艣膰 sieci w艂a艣nie, kurs Cisco robi艂em 聽(acz nie podszed艂em ostatecznie do examinu) i聽mia艂em plan zosta膰 sieciowcem, ale nie zosta艂em - (i w sumie nikt z kim utrzymuj臋 kontakt ze studi贸w nie zosta艂, wi臋c mog臋 mie膰 nieaktualne informacje) - ale wydaje mi si臋, 偶e kariera w software developmencie (b膮d藕 w szeroko poj臋tych 'czynno艣ciach聽 聽towarzysz膮cych', niekoniecznie stricte jako software developer - obejrzyj聽 video kt贸re wrzucam poni偶ej)聽 jest ciekawsza,聽jest wi臋cej mo偶liwosci / kierunk贸w a paradoksalnie wymagania dotycz膮ce wiedzy og贸lno-informatycznej (wy艂膮czaj膮c progamowanie - wiem, troch臋 dziwnie to brzmi, ale u know what I mean) s膮 w tematach sieciowych czy administracji (kt贸re cz臋sto si臋 艂膮cz膮)聽 wy偶sze ni偶 w stricte programowaniu. Np. na studiach mia艂em ludzi (w wi臋kszosci panny) kt贸rzy 'w komputerach' orientowali si臋 naprawd臋 tak 艣rednio, a studia sko艅czyli z dobrymi czy bardzo dobrymi wynikami i teraz kosz膮 dobr膮 kas臋 w korpo. I mimo, 偶e nie wierz臋, 偶e komu艣 na tych kilkutygodniowych kursach uda si臋 zrobi膰 & nauczy膰 tego samego co nawet te ma艂o zorientowane panny zrobi艂y w 4 czy 5 lat, to jednocze艣nie mam wra偶enie 偶e ze wzgl臋du na ch艂onno艣膰 rynku 艂atwiej wej艣膰 w ten 艣wiat ni偶 konkurowa膰 z ch艂opaczkami kt贸rzy od 15 roku 偶ycia klepali w linuxowy terminal, stawiali sieci na koncentryku, a gdzie艣 po drodze trzepn臋li certy typu Cisco w艂a艣nie聽etc.

Poza tym kasa w software development jest sporo lepsza, ale szczerze to nie wiem ile si臋 tak naprawd臋 w tych sieciach zarabia.

Edytowane przez rw30
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.