Skocz do zawartości

LeBron vs Jordan - tak na poważnie

BMF

Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był  

186 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, P_M napisał(a):

Ale jak mozesz liczyc 10-1, do jednego? jak nie masz pełnych danych MJ'a z poszczególnych dystansów? xDDD  z resztą dla Reggiego no dajże spokój z taką metodologią xDDDD

10-1 jest w średniej rzutów za trzy i 9-2 w średniej rzutów wolnych w RS. Tej pół dychy nie liczę i mnie nie obchodzi zbytnio, bo tam siedzą na niej ci co nie mają dobrej trójki (Tony Parker i Wade pozdrawiają) i tak uważam, że jest w przypadku Jordana. I powtarzam Reggie Miller i Mark Price są lepszymi rzucającymi od Michaela Jordana. Możesz uważać inaczej, ale tutaj się już nie dogadamy. Jordan też ma handicap, że ma niesamowity pierwszy krok i atletyzm, a tamci są zdecydowani w tym gorsi i biały Price będzie musiał się mega namęczyć, żeby wyjść na pozycje lub rzucić przez atletycznego murzyna, a Jordan będzie kryty na radar, żeby nie dać się minąć i ma łatwiejszy rzut. Dlatego dla mnie porównanie trójek i wolnych, gdzie te atuty już o wiele mocniej znikają są dobre.

2 minuty temu, Wyparlo napisał(a):

10-1 jest w średniej rzutów za trzy i 9-2 w średniej rzutów wolnych w RS. Tej pół dychy nie liczę i mnie nie obchodzi zbytnio, bo tam siedzą na niej ci co nie mają dobrej trójki (Tony Parker i Wade pozdrawiają) i tak uważam, że jest w przypadku Jordana. I powtarzam Reggie Miller i Mark Price są lepszymi rzucającymi od Michaela Jordana. Możesz uważać inaczej, ale tutaj się już nie dogadamy. Jordan też ma handicap, że ma niesamowity pierwszy krok i atletyzm, a tamci są zdecydowani w tym gorsi i biały Price będzie musiał się mega namęczyć, żeby wyjść na pozycje lub rzucić przez atletycznego murzyna, a Jordan będzie kryty na radar, żeby nie dać się minąć i ma łatwiejszy rzut. Dlatego dla mnie porównanie trójek i wolnych, gdzie te atuty już o wiele mocniej znikają są dobre.

Tylko to jest totalnie bez sensu, bo MJ oddawał w 10 sezonach mniej niż 1,5 trójki na mecz, a generalnie im więcej takich rzutów oddajesz tym lepszy % łapiesz, co kiedyś tu było analizowane. 
W ogóle totalnie pomijasz to jak kiedyś były "kryte" trójki, cała liga miała praktycznie Rondo treatment :D ta półdycha z tamtych czasów jest bardziej wymierna w shootingu niż trójki.

43 minuty temu, P_M napisał(a):

Tylko to jest totalnie bez sensu, bo MJ oddawał w 10 sezonach mniej niż 1,5 trójki na mecz, a generalnie im więcej takich rzutów oddajesz tym lepszy % łapiesz, co kiedyś tu było analizowane. 
W ogóle totalnie pomijasz to jak kiedyś były "kryte" trójki, cała liga miała praktycznie Rondo treatment :D ta półdycha z tamtych czasów jest bardziej wymierna w shootingu niż trójki.

Włączyłem sobie mecz, w którym gra Price i Jordan. Nie widzę żadnego Rondo treatment na Price'a tylko tam często podwojenia na nim i bardzo agresywnie i też na początku widać, to co napisałem. Jordan ma te jumperki z wolnych pozycji, bo obrońcy wracają bliżej kosza, a taki Price musi się miotać z murzynami, aby się uwolnić do rzutu: 

4 godziny temu, BMeF napisał(a):

Ale tbh zakładam, że większość ludzi jarających się skillem gracza X, to właśnie w ramach jakiegoś 'działu',

Panie, nikt z tych washed true hooperow na podcastach nie bawi sie w takie detale. Kto ma wiekszy bag i kto by wygral 1v1 na 2 dryblingi to jest koniec niuansu w tej dyskusji. Tam bogami sa KD, Kyrie, Melo i Michael Beasley.

Poza tym zaczelo sie od porownania KD do LeBrona, ktory nie jest znowu o wiele nizszy.

Z drugiej strony, jakiś cep rzucił engagement bait na jakims c***owym podcaście, a teraz ja sie rozpisuję o tym na internecie, chyba jestem częścią problemu w tej chwili...

Edytowane przez Chytruz