Skocz do zawartości

LeBron vs Jordan - tak na poważnie

BMF

Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był  

182 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Ogólnie się zgadzam, ale gość miał przewagę jak Chamberlain w atletyzmie.

Jednak inaczej jak kryje Ciebie ktoś porównywalny, a jak 10 cm mniejszy i 15kg lżejszy

Średni wzrost dla SG od początku 90s jest ~ten sam, waga jest pewnie z ~5 kg większa - ale Jordan też miałby lepszy koks, byłby lepszym atletą, ważyłby kilka kg więcej.

Tutaj co najwyżej można pisać, że pula talentu obecnie jest większa - co jest prawdą - Jordan jest ~overrated, bo trafił na idealne warunki zespołowe + czasy przed globalizacją NBA (dlatego ma np. CV undisputed GOAT-a, ale czy Jordan z '96 jest lepszy od LeBrona z '17? nie jest), ale jak wyżej, po 30 latach dalej taka kombinacja skilla i atletymu jest w NBA niespotykana. W peaku ~lepszy atleta od Wade'a, który był do tego topowym on-ball i off-ball shooterem. 

1 godzinę temu, Gregorius napisał(a):

Tak, zgadzam się. Brak wysokich z dobrym rzutem i dryblingiem mocno ułatwiał. Z drugiej strony archaiczność i wymuszenie większego grania 1 na 1 powodował że tamci wysocy byli lepsi zarówno w obronie jak i ataku 1 na 1 blisko własnego kosza. nie pisze o tym że byli lepsi w obronie tylko w jakimś jej wycinku tzn 1 na 1 pod koszem, post up itd

Wziąłeś pod uwagę że obecnie nie miałby takiej przewagi fizycznej ( szczególnie jeśli chodzi o wzrost i siłe) ,a obecne taktyki podwajania czy potrajania również mogły by go ograniczyć. 

Oczywiście dalej były jednym z najlepszych bo mówimy o graczu który ciężko sobie wyobrazić żeby wypadł poza top3-4 w klasyfikacji all time. No i MJ był fizycznie przygotowany na obecne czasy. To zawodnicy którzy go bronili nie byli moim zdaniem. Ehlo, Hornacek,V Lenard, Hawkins, Starks czy Majerle (ten był z nich najbliższy atletycznie do MJ) sami niżsi, lżejsi i mniej atletyczni gracze.

No nie wiem - dziś wielu wysokich ma post moves jak hakim wtedy to był ewenement. Pewnie trzeba by przeanalizować 30 C z lat 90 vs 30 C z dzisiaj i porównać ich w grze tyłem do kosza ale szczerze to mi się nie chce 

17 minut temu, blackmagic napisał(a):

No nie wiem - dziś wielu wysokich ma post moves jak hakim wtedy to był ewenement. Pewnie trzeba by przeanalizować 30 C z lat 90 vs 30 C z dzisiaj i porównać ich w grze tyłem do kosza ale szczerze to mi się nie chce 

Może mój błąd że użyłem słowa podkoszowy mając na myśli środkowych. Ale tak na szybkości to kto ma tak dobre post moves? Jokic,Embid i ? Jest wielu mobilnych środkowych z dobrym rzutem i gra przodem czy na p&r. Ale post moves?

38 minut temu, ignazz napisał(a):

Wemby 

Sochan też byłby dobry. 

Najlepiej razem. 

To dużo lepsze niż Ehlo z Doughertym czy Byron z Eatonen 

W sumie mała próbka, ale vs Spurs z DRObem:
https://stathead.com/basketball/vs/michael-jordan-vs-san-antonio-spurs
image.thumb.png.32626ca5ae2079c39b85fc5d1a43a12d.png

Od sezonu 89-90 czyli przyjscia DRoba konkretny spadek do Kobeesque skutecznosci, nie wiem czy Wemby w D lepszy niz DROB na MJ'a.

Edytowane przez P_M

2 godziny temu, Gregorius napisał(a):

Może mój błąd że użyłem słowa podkoszowy mając na myśli środkowych. Ale tak na szybkości to kto ma tak dobre post moves? Jokic,Embid i ? Jest wielu mobilnych środkowych z dobrym rzutem i gra przodem czy na p&r. Ale post moves?

Vucevic, Adebayo, Sengun, Anthony Davis tak na szybko 

Godzinę temu, P_M napisał(a):

W sumie mała próbka, ale vs Spurs z DRObem:
https://stathead.com/basketball/vs/michael-jordan-vs-san-antonio-spurs
image.thumb.png.32626ca5ae2079c39b85fc5d1a43a12d.png

Od sezonu 89-90 czyli przyjscia DRoba konkretny spadek do Kobeesque skutecznosci, nie wiem czy Wemby w D lepszy niz DROB na MJ'a.

Sporo tego oglądałem na gorąco czyli Screen Sport DSF czy Wizja Sport to znaczy 24 godziny później blokując sobie telegazetę i nie kupując ps i coś w tym jest. 

W dniu 21.03.2025 o 17:37, RappaR napisał(a):

Jednak inaczej jak kryje Ciebie ktoś porównywalny, a jak 10 cm mniejszy i 15kg lżejszy

Zasadniczo o to mi chodziło. Tzn. nie pisałem że Jordan nie byłby w topie pod względem atletyzmu teraz. Ale że jego obrońcy obecnie byli by bardziej atletyczni niż Ci z jego czasów. 

W dniu 21.03.2025 o 20:47, blackmagic napisał(a):

Vucevic, Adebayo

Oni raczej to gra przodem do kosza i jumperki. A nie jakieś dobre post moves. Vucevic wiecej odaje rzutów za 3 niż za 2

W dniu 21.03.2025 o 21:43, P_M napisał(a):

Najlepszy zestaw to pewnie jakiś prime Kawhi/LBJ jako man-2-man defence i z tyłu ktoś bardzo mobilny i dobry shot blocker z help d, ale na pewno nie żaden Gobert, może Giannis?

Ciężko sobie wyobrazić żeby graczy tej klasy można było powstrzymać w pojedynkę. Dlatego pewnie MJ były często podwajany ale zawodnicy jak Dort/LBJ/Hunter/Caruso plus mobilny wysoki mogli by być problemem. Osobiście jestem bardzo ciekaw jak radziłby sobie Ben Simmons

28 minut temu, Gregorius napisał(a):

Zasadniczo o to mi chodziło. Tzn. nie pisałem że Jordan nie byłby w topie pod względem atletyzmu teraz. Ale że jego obrońcy obecnie byli by bardziej atletyczni niż Ci z jego czasów. 

Oni raczej to gra przodem do kosza i jumperki. A nie jakieś dobre post moves. Vucevic wiecej odaje rzutów za 3 niż za 2

Ciężko sobie wyobrazić żeby graczy tej klasy można było powstrzymać w pojedynkę. Dlatego pewnie MJ były często podwajany ale zawodnicy jak Dort/LBJ/Hunter/Caruso plus mobilny wysoki mogli by być problemem. Osobiście jestem bardzo ciekaw jak radziłby sobie Ben Simmons

Vucevic oddaje więcej rzutów za 3 niż za 2 bo rzut za 3 jest lepszy niż za 2 ;)

szczególnie gdy się trafia tak jak on 40% za 3. Ale nie o tym pisaliśmy. Pisaliśmy kto umie w post up - i takich graczy jest dalej sporo i każdy którego wymieniłem jest w tym lepszy niż przeciętny koleś z lat 90. Po prostu ta umiejętność jest dziś mniej warta bo statystycznie rzec biorąc to są bardziej efektywne sposoby zdobywania punktów dziś

Poza tym ciekawsze od tego jaka dowolna kombinacja do bronienia Jordana byłaby najlepsza to dużo ciekawsze jest który z realnych grających duetów by to robił najlepiej. Mu typ to sochan wemby

2 godziny temu, Gregorius napisał(a):

to jest słowo klucz chyba. bo przeciętni w  latach 90 to masa słabych graczy. Na pozycji C szczególnie widoczna masa wysokiego silnego drewna żeby choć trochę ograniczyć tych 10 naprawdę dobrych. 

Teze dałeś że teraz się gorzej broni i atakuje 1 na 1 pod koszem. To albo porównujemy średnią albo najlepszych w tym względzie 

W dniu 23.03.2025 o 17:13, Gregorius napisał(a):

Dlatego pewnie MJ były często podwajany ale zawodnicy jak Dort/LBJ/Hunter/Caruso plus mobilny wysoki mogli by być problemem. Osobiście jestem bardzo ciekaw jak radziłby sobie Ben Simmons

Generalnie Dort wydaje się teraz takim uber obrońcą bo gościa można śmiało rzucić na każdego i będzie sobie świetnie dawał radę. Ale ciekawe że padły typy samych dużych kolesi. Pytanie na ile dawaliby radę szybkościowo, czy nie lepszy byłby jeden z tych smukłych i długich (McDanielse itd.). 

Wiem ze to zabawa umysłowa na niezbyt wysokim poziomie :D jest 5000 zmiennych, defensywa to system, inni gracze, inne czasy, inny Jordan  itd itp także żadne mądre wnioski nie zostaną tutaj wyciągnięte. Niemniej ja się bawię przednie w takich fanatstycznych scenariuszach 

W dniu 21.03.2025 o 17:37, RappaR napisał(a):

Mialby trudniej, bo sa lepsze obrony, ale mialby tez latwiej, bo teraz wiadomo jak grac w ataku, a wtedy nie wiedziano.

Ziom ma taki atletyzm i talent, ze nie ma watpliwosci, ze w kazdej erze bedzie top napierdalaczem.

W dniu 20.03.2025 o 16:33, Koelner napisał(a):

Rodman nieźle musiał wkurwić Kempa że tyle lat mu siedzi w głowie. 

Seattle miało bardzo mało deep PO runs (tylko w 93 i 96 byli wyżej niż 2nd rd), więc nie dziwne że pamięta tą serię

......ale akurat jego to Rodman chyba nie wkurwił, Kemp świetnie zagrał przeciw Bulls, rzekłbym nawet że na wysokim procencie :P 

Godzinę temu, Chytruz napisał(a):

Mialby trudniej, bo sa lepsze obrony, ale mialby tez latwiej, bo teraz wiadomo jak grac w ataku, a wtedy nie wiedziano.

Ziom ma taki atletyzm i talent, ze nie ma watpliwosci, ze w kazdej erze bedzie top napierdalaczem.

Postawię być może kontrowersyjną tezę.
Zgodnie z zdaniem wielu komentatorów "It was great defense, but it was simply a better offense"

W związku z czym imho Ci uber ofensywni wymiatacze z starszych er moim zdaniem paradoksalnie zyskali by więcej na nowoczesnych systemach ofensywnych, aniżeli stracili będąc bronionym przez współczesne defensywy.

5 minut temu, P_M napisał(a):

W związku z czym imho Ci uber ofensywni wymiatacze z starszych er moim zdaniem paradoksalnie zyskali by więcej na nowoczesnych systemach ofensywnych, aniżeli stracili będąc bronionym przez współczesne defensywy.

Pewnie zależy którzy. 

Wilt by stracił

Iverson - mocno niepewny jumper, myślę, że by stracił

Hakeem by stracił, grał w najlepszych możliwych czasach pod siebie

Shaq to samo co Hakeem

Magic i Bird by pewnie zyskali

6 minut temu, Chytruz napisał(a):

Pewnie zależy którzy. 

Wilt by stracił

Iverson - mocno niepewny jumper, myślę, że by stracił

Hakeem by stracił, grał w najlepszych możliwych czasach pod siebie

Shaq to samo co Hakeem

Magic i Bird by pewnie zyskali

Myślałem właśnie głównie o trojcy Magic MJ Larry

Tych obwodowych wymiataczy w pre-LeBron/post 70s erze było ze trzech, i każdy miał wybitny skillset (Jordan, Magic, Bird) - z tymi wysokimi jest tricky kto by zrobił adjustments pod względem skillsetu do nowoczesnego kosza, np. AD miał reputację drugiego Duncana jako prospekt, a potem ani nie nauczył się rzucać, ani nie nauczył rozgrywać, i jest tier niżej niż miał być jako gracz, bo oczekuje się trochę więcej od wysokich niż oczekiwało w ~2012. Hakeem pewnie miał najwięcej naturalnego talentu żeby się dostosować, gość wyprzedzał swoje czasy.