Skocz do zawartości

LeBron vs Jordan - tak na poważnie

BMF

Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był  

187 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ignorując pierścienie i zespołowe osiągnięcia, lepszy był

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

W 1996 roku to może byłby liderem Vancouver Grizzlies (czyli 15 wins team).

odchodził jako lider 27 W team, clue zresztą pozostaje -> taki gracz, w takiej roli to był luksus jakiego nie miał żaden inny superstar w 90's

52 minuty temu, balech napisał(a):

Foszkami nazywasz sytuację, że Jordan jechał razem z częścią ekipy Krauze w bezczelny, wręcz chamski sposób?

mógłbym napisać też że był niewdzięcznym siurkiem, ale foszek brzmi ładniej

41 minut temu, balech napisał(a):

Natomiast biografie Jordana co innego sugerują niż to co pisze julekstep

nie zapominajmy o serialu The Last Dance!

to kolejny ważny dowód w sprawie!

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

odchodził jako lider 27 W team, clue zresztą pozostaje -> taki gracz, w takiej roli to był luksus jakiego nie miał żaden inny superstar w 90's

Krauze tak, Jordan wyciągnął z niebytu Bulls, co wczesniej z całą liga uczynili Magic z Birdem. Peace julekstep mamy inne zdanie na ten temat i tyle.

6 minut temu, julekstep napisał(a):

nie zapominajmy o serialu The Last Dance!

to kolejny ważny dowód w sprawie!

Nie ogladalem, nie będą się wypowiadał.

48 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

W 1996 roku to może byłby liderem Vancouver Grizzlies (czyli 15 wins team).

No i ja na podobnej zasadzie obecnie chciałbym któregoś z liderów ekipy wysoko w loterii do spurs w ramach taniego uzupełnienia. Taniego czyli za żadnego Maxa i taniego czyli bez zwrotu w drugą stronę. Taki Markanen z Jazz za MLE mi by pasował. Oczywiscie te ponad 20 mln za 5 lat wtedy to była bardzo dobra oferta a bulls po odejściu Jordana szukali pseudo następcy na szybko ale wyszło tak że jako zadaniowiec po powrocie Jordana biegał ktoś kto był pełnoprawnym graczem do przejęcia meczu a nie jakiś Kerr będący gotowy na wstawki. Tu wiele elementów zagrało niesamowicie. Pomagierem był gość w stylu Iguadali z Golden. 

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

Liderem w Clippers '94 był Danny Mannning a po jego trejdzie Dominique Wilkins. Harper oddawał dużo rzutów ale na tragicznej skuteczności i był mocno przeciętnym kreatorem. 

Potem pierwszy sezon w Bulls miał tragiczny i gdy się zorientowano, że scorer z niego taki sobie to przesunięto go na PG i przydzielono więcej zadań defensywnych. 

A tak ogólnie to Jordana raczej było dość łatwo obudować i kto wie czy Bulls nie byliby jeszcze silniejsi gdyby zamiast Kukoca i Harpera grał tam wysoki, który potrafiłby cokolwiek w ofensywie. 

Ron Harper jasne że w clipps był mało efektywny. Ale ja akcentuje skille które miał i rolę którą dostał. I ja nie robię z tego jakiegoś ataku na Jordana umniejszając GOAT owi. Pokazuje że ciężko było kryć tski zespoł gdy ten piąty do gry to nie był ciec. 

A to jaki szrot był na centrze dwie dekady prawie w bulls to mnie nigdy nie przestało zaskakiwać. 

Godzinę temu, lorak napisał(a):

haha

że DR J to dzban to wiedziałem, ale tutaj widzę mocnego kandydata do tiera arcy-dzbanów (razem z Gervinem)

6 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Bulls nie byliby jeszcze silniejsi gdyby zamiast Kukoca i Harpera grał tam wysoki, który potrafiłby cokolwiek w ofensywie. 

no tak miałby kto w finałach kryć Ostertaga i starego Perkinsa 🙃

ogólnie te 2 lata load managementu i uniknięcie finałów vs Hakeem to jedna z lepszych rzeczy jakie się Dżordanowi trafiły

5 minut temu, julekstep napisał(a):

no tak miałby kto w finałach kryć Ostertaga i starego Perkinsa 🙃

Bardziej chodzi o jakieś punkty z pomalowanego. W obronie Longley jako tako dawał radę.

Cytat

ogólnie te 2 lata load managementu i uniknięcie finałów vs Hakeem to jedna z lepszych rzeczy jakie się Dżordanowi trafiły

Analogicznie można powiedzieć o Hakeemie. 

7 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

w RS Hakeem na winning record

5 minut temu, Koelner napisał(a):

to hakeem miał więcej szans trafić na Jordana niż odwrotnie 🙃 więc żadna analogia 😀 tylko pierdololo julkowe w ramach solidarności z obżartuchem 

japa tankerze

28 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Yup, aczkolwiek Knicks z Ewingiem kilka razy mocno się postawili Bulls - ale w 90s były ciężary by któryś team poza Bulls spełniał kryteria legit pierwsza-legit druga opcja-top D, i tbh Rockets też tego nie robili, bo w tym '95 runie wygrywali dzięki krótszej trójce, do której idealnie mieli dopasowany roster.

2 godziny temu, BMeF napisał(a):

W momencie ogłoszenia przerwy, Lakers pewnie ograli Clippers i Bucks w statement games i mieli pace na 64 wygrane mecze i pewny 1. seed na Zachodzie. No i argument o zdrowiu można podnieść tak samo wobec Clippers (Kawhi i George), jak i Bucks, bo tam kontuzję złapał Giannis tuż przed przerwą, a to byli na papierze główni rywale Lakers - i nic to im w bańce nie dało. 

Ta super ofensywna bańka to z kolei mit, +0.7 ORTG wyższe niż w regularze i -3.0 niższe niż rok później.

no i Clippers na tym skorzystali najbardziej, a to, że odyebali chyba najwiekszego choke'a w historii NBA, chyba nawet wiekszego niz Warriors w 2016 (zawieszenie Greena, seria zycia Irvinga, LeBron takich serii mial troche, ale byl przepotezny wtedy i bede sie upierac - Curry nie na 100%) to inna sprawa. Tamci Nuggets po dwoch 7-meczowych seriach z Utah i LAC (oni dwa razy wyszli z 1-3, takze sie tam bardziej wslizgneli niz weszli (do WCF)), gdzie LAL po dwoch szybkich seriach i jeszcze Miami Heat na deser, no to ja nie wiem jacy byli gorsi finalisci w tym milenium, Nets czy jacys 76ers z poczatku wieku czy wlasnie Miami 23', moze ktos dopisac

Edytowane przez steve

Godzinę temu, julekstep napisał(a):

w RS Hakeem na winning record

Malone też i co z tego? 

Poza tym dyskutować można co najwyżej o 1995 roku, bo w 1994 Bulls byliby zdecydowanymi faworytami starcia z Rockets. Przypominam, że zarówno Bulls bez Jordana jak i Rockets rozegrali w 1994 roku wyrównane serie z Knicks więc mamy świetny punkt odniesienia. 

22 minuty temu, steve napisał(a):

Tamci Nuggets po dwoch 7-meczowych seriach z Utah i LAC (oni dwa razy wyszli z 1-3, takze sie tam bardziej wslizgneli niz weszli (do WCF)), gdzie LAL po dwoch szybkich seriach i jeszcze Miami Heat na deser, no to ja nie wiem jacy byli gorsi finalisci w tym milenium, Nets czy jacys 76ers z poczatku wieku czy wlasnie Miami 23', moze ktos dopisac

Tak, jak za coś narzekać na tamten run, to właśnie za to, że żadnego naprawdę poważnego teamu wtedy Lakers nie pokonali. Pisałem w innym temacie jakiś czas temu, że ten okres ~19-24 to zero naprawdę topowych rywalizacji, największy rywal Bucks '21 to połamani Nets, największy rywal Warriors '22 to Celtics (którzy z tymi Heat grali zawsze zacięte serie, więc ten sam tier), największy rywal Nuggets '23 to chyba Suns z Jockiem Landalem jako stoperem na Jokicia, a największy rywal Celtics '24 to Mavs ze słaniającym się na nogach Donciciem. 

Ale ja tam zawsze piszę, że ludzie uprawiają mitologię z NBA, a na poziomie tych najlepszych graczy suma tytułów to po prostu wypadkowa 'czystych' title shotów, i ten LeBron robiący najłatwiejszy pierścień parę miesięcy przed 36 urodzinami na tym mitycznym Zachodzie gdzie na pewno by sobie nie poradził to tylko kolejny przykład.

Dopiero teraz OKC-Spurs to vibe wielkich serii z przeszłości w stylu Heat vs Spurs albo Cavs vs Warriors. 

2 godziny temu, julekstep napisał(a):

Ja tam żałuję, że nie było finału Bulls - Houston, bo chyba faworytami byłoby Houston.Można też żałować, że LeBron uciekł z Cavs zamiast zrekrutować kogoś do pomocy, nie wiem pakiet Amare Lewis Jack był całkiem realny. 

Edytowane przez tankathon

1 minutę temu, tankathon napisał(a):

Ja tam żałuję, że nie było finału Bulls - Houston, bo chyba faworytami byłoby Houston. Można też żałować, że LeBron uciekł z Cavs zamiast zrekrutować kogoś do pomocy, nie wiem pakiet Amare Lewis Jack był całkiem realny. 

Żałować to trzeba braku pojedynku Kobe vs LBJ w finałach NBA, gdzie dostaliśmy zamiast tego Howarda i Hedo Turkoglu.

Kobe miał wtedy jeszcze wystarczająco w baku, żeby w takim bezpośrednim pojedynku w serii co nieco pokazać.

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Żałować to trzeba braku pojedynku Kobe vs LBJ w finałach NBA, gdzie dostaliśmy zamiast tego Howarda i Hedo Turkoglu.

Kobe miał wtedy jeszcze wystarczająco w baku, żeby w takim bezpośrednim pojedynku w serii co nieco pokazać.

Jasne, tego też można żałować.

Ciekawe jaka by była ocena gdyby Kobe wyjaśnił LeBrona np. 4-0?

Edytowane przez tankathon

15 minut temu, julekstep napisał(a):

podczas 1szego 3peatu Dżordan vs Hakeem był 1-5 (a vs Malone 5-1), więc tak średnio bym powiedział (już abstahując od tego że Hakeem a Malone w PO to inna klasa)

Overall jest 13-11 dla Mailmana, w tym 3-3 w drugim 3peacie i 3-1 dla Utah w ostatnich dwóch sezonach Jordana. 

Ponadto umyka ci fakt, że w 1994 roku był już Kukoc zatem Bulls z Jordanem byliby silniejsi niż w pierwszym 3peacie.

Edytowane przez Życie_to_mem

12 minut temu, tankathon napisał(a):

Jasne, tego też można żałować.

Ciekawe jaka by była ocena gdyby Kobe wyjaśnił LeBrona np. 4-0?

Nie obstawiłbym takiego wyniku choć Kobe mógłby wjeżdżać w pomalowane, gdzie nie czekałby na niego prime Dwight tylko w Stary Litwin, więc kto wie, ale skoro z Magic było 4:1 to raczej jakieś 4:2 bym widział.