Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, ely3 napisał(a):

Ale mam wrażenie ,że Zelenski specjalnie wywołał gównoburzę bo było mu to do czegoś potrzebne. Oni doskonale sobie zdawali sprawę jaką reakcję wywoła to w Polsce

zawsze wychodzi że ktoś nas rozgrywa :) a prawda jest taka że Nawrocki dał mu czas na rehabilitacje a on to olał i poszedł 

w 2022 roku można było przymykać oko ale jest 4 lata później i zostało Państwo wyhodowane nam wrogo. ich państwowość i egzystencja opiera się na organizacji oraz bohaterze który dokonywał na Polakach czystki etniczne 

jednostka im Bohaterów UPA pośrednio/bezpośrednio jeździ na czołagach, naszych, amunicji i kasie z pożyczek

dla mnie każdy obywatel polski jeśli broni decyzji zelenskiego to niech też zmieni obywatelstwo na ukraińskie 

Nawrocki dobrze zrobił ponieważ dla nas ten temat nie był znany a jeśli prezydent ukrainy tak postępuje to wiemy z jakim krajem społeczeństwem mamy do czynienia 

to już nie są filimki na x z napisami SS czy flagami UPA ale decyzja prezydenta który ma mandat społeczeństwa 

3 minuty temu, Koelner napisał(a):

jednostka im Bohaterów UPA

Tak puszczę na chwilę dość mocno wodze fantazji.

Ukraina kiedyś w przyszłości dostaje zgodę na wstąpienie do NATO.  Powstaje polsko-ukraińska grupa bojowa. W jej składzie w/w jednostka. Do pełnego matrixu brakuje tylko, aby polska jednostka nosiła imię Ofiar UPA

2 godziny temu, Koelner napisał(a):

przecież sprawdzali a każdy kto nie miał o go weryfikowali i wydawali dokumenty. nie było duchów 

https://infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/straz-graniczna/komendant-bieszczadzkiego-oddzialu-sg-ukraincy-bez-odpowiednich-dokumentow-tez-moga-przekroczyc-granice-

Wystarczył jakiś gówniany papier, który na bazarach ukraińskich sprzedawali jako ukr akt urodzenia. 

50 minut temu, ely3 napisał(a):

JA wiem ,że Polska to mesjasz świata ale jeśli myślisz ,że świat żyje tym ,ze Nawrocki zabrał medal a nie spięciem na linii Meloni-Trump to żyjesz w nieżłej bańce. Ta afera nie wyszła poza twitosfera relacji ukraińsko-polskich .  UPA na Ukrainie jest postrzegana jako partyzantka antyrosyjska i antykomunistyzna. 

I tacy powtarzacze ukraińskiej propagandy swobodnie sobie piszą w Polsce od lat.

13 minut temu, Koelner napisał(a):

w 2022 roku można było przymykać oko 

Można było? Otóż nie

6 minut temu, DRK napisał(a):

Tak puszczę na chwilę dość mocno wodze fantazji.

Ukraina kiedyś w przyszłości dostaje zgodę na wstąpienie do NATO.  Powstaje polsko-ukraińska grupa bojowa. W jej składzie w/w jednostka. Do pełnego matrixu brakuje tylko, aby polska jednostka nosiła imię Ofiar UPA

Nie trzeba fantazjować. Taka grupa+ Litwini istnieje chyba od ponad dziesięciu lat. Nawet patrona mają 

6 minut temu, DLT_Braddock napisał(a):

Nie trzeba fantazjować. Taka grupa+ Litwini istnieje chyba od ponad dziesięciu lat. Nawet patrona mają

Ooo.

To nie wiedziałem.

Jakiś odział armii litewskiej nosi imię Bohaterów z Ponar czy coś w tym stylu?

3 godziny temu, Koelner napisał(a):

ztbqs8jaa8ba1.jpg

Teraz to już próbujesz jakoś wybrnąć z tej pułapki w.ktora wpadłeś na początku konfliktu.

Kraj z takim potencjałem jak Polska w porównaniu do Ukrainy, naprawdę nie posiadał żadnych narzędzi nacisku?. Nie mówię tu o jakimś ostentacyjnym "plaćcie albo gińcie" ale naprawdę można było przewidzieć sowieckie rozumowanie świata Ukraińców i umiejętnie rozgrywać Żeleńskiego. Tymczasem wyczuł on słabość polskich władz i polityków i jest jak jest. Problemem nie jest już sprawa UPA tylko już jawne oświadczenia kijowskiego rządu ktore każą zgadywać jak będzie wyglądała przyszła polityka Kijowa względem Warszawy. Wykorzystywanie narracja o "prześladowanej" mniejszości ukraińskiej w Polsce. Panczenko o tym jawnie już mówi, prezes Zw Ukr w Polsce też, szef MSZ. 

Trzeba było pilnować interesu Polski cztery lata temu a nie śpiewać w kijowskim chórku o onucach.

Edytowane przez DLT_Braddock

5 godzin temu, ely3 napisał(a):

mam wrażenie ,że Zelenski specjalnie wywołał gównoburzę bo było mu to do czegoś potrzebne

albo po prostu myślał, że jak to w Polsce, pokrzyczą, pokrzyczą, a na koniec jeszcze przeproszą  

a tu takie zdziwko 

9 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

No i? 
nie powiesz mi chyba że na jego miejscu byś bohatersko wysłał dzieci na front by dać dobry przykład społeczeństwu? 😆🤣

Kliczko domagał sie obniżenia wieku poborowych do 22 lat, bo brakuje ludzi, zatem podwójne standardy mocno. Zresztą przypomnę, że wszyscy prezydenci USA z 20 wieku (poza Clintonem) byli na froncie.

16 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Kliczko domagał sie obniżenia wieku poborowych do 22 lat, bo brakuje ludzi, zatem podwójne standardy mocno. Zresztą przypomnę, że wszyscy prezydenci USA z 20 wieku (poza Clintonem) byli na froncie.

Ja to wiem , ale mi nie odpowiedziałeś na pytanie, czy ty będąc politykiem i mając kontakty i możliwości byś słał swoje dzieci na front. Jesli nie to chyba nie masz o co być oburzony czy tam zdegustowany czy zaskoczony. 

21 minut temu, RappaR napisał(a):

Dlaczego nie powołują kobiet do oddziałów liniowych? 

A skąd info ,ze ich nie ma? Kobiety np walczą w oddziałąch dronowych będących bezpośrednim wsparciem czyli jakieś 1-2 km od linii kontatku . 

PRzynajmniej jeśli chodzi o armię ukraińską ,  Chyba że chodzi Tobie o walkę w okopach no ale powiedzmy sobie szczerze to już nie te czasy. Od 1,5 roku najważniejsze jest to kto ma lepiej zorganizowane drony bezpośdrenio na froncie

7 minut temu, DRK napisał(a):

Już nawet busbilizacja nie jest wystarczająca receptą na wakaty w piechocie.

To dotyczy obu stron. OD 9 miesięcy liczba nowych rekrutów w Rosji jest ok 1/3 mniejsza niż liczba strat. Rosjanie od 2 tygodni w niektórych rejonach Penza ,Woroneż wyłapują ludzi na ulicach . 

34 minuty temu, RappaR napisał(a):

Dlaczego nie powołują kobiet do oddziałów liniowych? 

Bo kobiety mają rodzić dzieci. Jeden chłop może zapłodnić 2 baby zatem nawet jeśli połowa chłopów zginie na wojnie to naród sobie poradzi. 

Ogólnie to teraz trudno powiedzieć co jest frontem . Np Ukraina od ok miesiaca rozbija rosyjskie ciężarówki i cysterny. Ostatnio pokazują codziennie filmy ze zniszczenia ok 50-60 cieżarówek gdzie ginie 80% kierowców. 

Rosyjskie firmy cywilne zerwały kontrakty dla wojska i nie chcą dla nich jeździć . W armii brakuje kierowców bo śmiertelność jest wyśza niż na większości odcinków frontowych . Ta wojna zmodyfikowała sie tak mocno od lutego 22 ,że nawet ciężko określić . 

Są bardzo duże odcinki frontu zarówno po stronie rosyjskiej i ukraińskiej gdzie np 2 km frontu utrzymuje 3 osobowa grupka wspierana przez liczne drony co czasem prowadzi do sytuacji jak teraz w rejonie styku DOnbas -Dniepropietrowsk gdzie Ukraina wprowadzili 3-4 bardzo dobre grupy dronowe które likwidują jednocześnie drony i te 3 osoby i nagle Rosjanie sa zaskoczeni ,ze mają Ukraińskie pojazdy opancerzone w wiosce . W tej chwili linia kontaktu to w 80-90 % jest ogarniana przez droniarzy a nie piechotę. Taka grupa dronow składa się z grupy bojowej polującej na inne drony. Polującej na wrażych operatów . JEszcze inna grupa osłania własnych dronairzy. Inni robią rozpoznanie . Minują. 

I cały czas mnie martw ,że Polska w ramach SAFE skupia się na pojazdach opancerzowych a nie na rozbudowanie systemów antydronowych 

2 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

Z tego co pamiętam to Reagan z powodu znacznej wady wzroku nigdy nie był na froncie, tworzył w tym czasie filmy szkoleniowe dla sił powietrznych USA

Edytowane przez steve