the_secret Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 4 godziny temu, jack napisał: Czarnek może zastąpić Ziobrę na stołku ministra sprawiedliwości. Moje pierwsze skojarzenie to dyskusja, która okupacja gorsza. Czarnek to zwykły pionek pisowski, więc będzie robił to co partia zdecyduje. Ogólnie jak się uda Morawieckiemu pozbyć Ziobry to pewnie będą dążyć do rządu na kształt obecnych torysów czyli takich miękich neokonserwatystów tfu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) 8 minut temu, Sebastian napisał: Ale serio, to Wy poruszacie aspekt uboju rytualnego w formie rozważań moralnych. A krytyka dotyczyła skutków tego zakazu dla polski i polskiej wsi. A później z Julkiem upaprać ludzi w błocie które sami zrobiliście. gdzie te emotki bo nie mam jak się odnieść (ale bardzo szanuje takie narzucanie swojej narracji na pewniaka xD 'tak było, rzekłem!') 8 minut temu, darkonza napisał: W czasach gdy pisano stary testament za miłosiernego uważano kogoś kto mi i tylko mi nie zrobi krzywdy, jeśłi innych pali żywcem i tak jest miłosierny bo nie krzywdzi mnie. W czasach Nowego testamentu to miłosierdzie zaczęło dotyczyć już nie tylko żydów ale wszystkich ludzi. Obecnie już miłosierdzie rozciągneliśmy również na zwierzęta (wcześniej cierpienie zwierząt było na równi z cierpieniem drzewa) Ludzka świadomosc ewoluuje , staje się coraz bardziej "lewacka" i lituje się nad coraz mniej skomplikowanym życiem. dziękuję za wykład - to niesamowite co napisałeś (znów brak emotki i trzeba spamować ehh) Edytowane 20 Września 2020 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 14 minut temu, Sebastian napisał: Ale serio, to Wy poruszacie aspekt uboju rytualnego w formie rozważań moralnych. A krytyka dotyczyła skutków tego zakazu dla polski i polskiej wsi. A później z Julkiem upaprać ludzi w błocie które sami zrobiliście. No skutki tego zakazu dla Polski powinny być łagodniejsze niż skutki zakazu prostytucji i sprzedaży heroiny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 (edytowane) 12 minut temu, julekstep napisał: dziękuję za wykład - to niesamowite co napisałeś (znów brak emotki i trzeba spamować ehh) Starałem się przekazac ze pojęcie miłosierdzia ewoluuje i Bóg palacy Sodome i Gomorę był jak najbardziej miłosierny. Historia Hioba tez fajnie pokazuje tamto podejscie, Bóg wystawił go na próbę, "obdarzył" chorobą, pozabijał dzieci, zwierzeta, a później uleczył Hioba i dał nowe dzieci wiec wszystko dobrze sie skończyło. Tamte wcześniejsze dzieci były rodzajem dobytku jak krowy i owce Edytowane 20 Września 2020 przez darkonza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 Godzinę temu, julekstep napisał: Bóg ze ST nie jest miłosierny lol w nowym też nie. bo albo kazał synowi się zabić, albo sam się zabił. Godzinę temu, fluber napisał: Po drugie każdy kto uważa że ubój rytualny to coś dobrego ma nierowno pod sufitem czyli jednak żydzi oraz islamiści to wariaci według ciebie. w sumie bóg - który przecież jest ten sam we wszystkich trzech abrahamowych - też ma nierówno pod sufitem, skoro takie nakazy wydał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 19 minut temu, darkonza napisał: W czasach gdy pisano stary testament za miłosiernego uważano kogoś kto mi i tylko mi nie zrobi krzywdy, jeśłi innych pali żywcem i tak jest miłosierny bo nie krzywdzi mnie. W czasach Nowego testamentu to miłosierdzie zaczęło dotyczyć już nie tylko żydów ale wszystkich ludzi. Obecnie już miłosierdzie rozciągneliśmy również na zwierzęta (wcześniej cierpienie zwierząt było na równi z cierpieniem drzewa) Ludzka świadomosc ewoluuje , staje się coraz bardziej "lewacka" i lituje się nad coraz mniej skomplikowanym życiem. Z tradycji starotestamentowej pochodzi zakaz hodowanie zwierząt na futra i zakaz polowań o współczesnym podejściu do aborcji nie wspomnę:) 1 minutę temu, lorak napisał: czyli jednak żydzi oraz islamiści to wariaci według ciebie. w sumie bóg - który przecież jest ten sam we wszystkich trzech abrahamowych - też ma nierówno pod sufitem, skoro takie nakazy wydał. Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 5 minut temu, darkonza napisał: Bóg palacy Sodome i Gomorę był jak najbardziej miłosierny. zaczynam rozumieć Twoją fascynację Stalinem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 9 minut temu, darkonza napisał: Historia Hioba tez fajnie pokazuje tamto podejscie, Bóg wystawił go na próbę, "obdarzył" chorobą, pozabijał dzieci, zwierzeta, a później uleczył Hioba i dał nowe dzieci wiec wszystko dobrze sie skończyło. Tamte wcześniejsze dzieci były rodzajem dobytku jak krowy i owce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 16 minut temu, julekstep napisał: zaczynam rozumieć Twoją fascynację Stalinem Miłosierny według tych co spisywali te historie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 8 godzin temu, darkonza napisał: Ludzka świadomosc ewoluuje , staje się coraz bardziej "lewacka" i lituje się nad coraz mniej skomplikowanym życiem. Nie bardzo . Testamenty z okresu Rzeczpospolitej szlacheckiej potwierdzają , że oprócz synów to ulubiony koń był najważniejszy w hierarchii . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 8 godzin temu, darkonza napisał: Miłosierny według tych co spisywali te historie. To jak z tymi tytułami prac naukowych na temat zakłamanej historii. Mam prosić po raz czwarty? Są czy nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, DeltaCenter napisał: To jak z tymi tytułami prac naukowych na temat zakłamanej historii. Mam prosić po raz czwarty? Są czy nie ma? Znaczy oczekujesz ze dam Ci pracę naukową w której jakiś "naukowiec" napisze ze inny "naukowiec" kłamie? Przecież tak normalni ludzie nie robią, tak może robić ktoś motywowany politycznie/ideologicznie. Jak jest normalnie to ktoś pisze swoją wersje historii, ktoś inny swoją i Ty czytając obie musisz uznać czy kłamie jeden, czy drugi czy obaj. We wcześniej omawianym przypadku wysiedleń masz Tomasza Stryjka który nazywa wysiedlenie "czystką etniczną" czyli dla niego to jest skrajnie negatywne. Masz jednak też innych historyków którzy oceniają to łagodniej: "27 lutego 2007 Prezydent Polski Lech Kaczyński i Prezydent Ukrainy Wiktor Juszczenko we wspólnym oświadczeniu[27] potępili akcję „Wisła”[a] i stwierdzili, że była ona sprzeczna z podstawowymi prawami człowieka[27]. Prezydent Juszczenko stwierdził 27 kwietnia 2007, iż „winowajcą tej operacji był totalitarny reżim komunistyczny”[28]. 28 kwietnia 2007 oświadczenie wywołało reakcję polskich historyków; Grzegorz Motyka z PAN stwierdził, iż polskie władze musiały i miały prawo zwalczać UPA, która dążyła do okrojenia terytorium Polski[29], ale nie może to usprawiedliwiać zastosowania odpowiedzialności zbiorowej. Z kolei Ewa Siemaszko[c] zauważyła, iż jako jedynego winowajcę poczucia krzywdy związanej z akcją „Wisła” dostrzega się komunistyczne władze, natomiast pomija się antypolski program i działalność OUN-UPA" I teraz już sam sobie wybierasz czy wolisz ocenę Tomasza Stryjka mówiacego ze zbrodnia, czy ocenę Grzegorza Motyki mówiacego ze to właściwe i konieczne. Sam sobie uznałem ze Pan Stryjek (nie waham sie użyc tego słowa) to debil bo przesiedlenia w akcji "Wisła" nie były czystka etniczną a miały zapobiec (i zapobiegły) czystkom etnicznym Już dajmy spokój tym historykom, naukowcom. Niedawno w dyskusji o koronawirusie był dobry przykład, dzis znajdziesz historyka i naukowca prawie na każde twierdzenie. Podpieranie sie więc autorytetami traci sens w takich tematach. Dla mnie wielką zagadką historyczną było rozkaz Hitlera zatrzymujący czołgi, dzięki któremu anglicy mogli sie ewakuowac z Dunkierki. Jest na to wiele wersji, wielu uznanych historyków, a wszystkie wersje tych "autorytetów głupie i nielogiczne. Jak dla mnie prawdziwą wersję przedstawił mi w końcu amator z Youtube, wiec wyśmiewanie wiki, youtuba i ślepe wierzenie w coś bo to "artykuł naukowca" prowadzi na manowce. Edytowane 21 Września 2020 przez darkonza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 @darkonza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 39 minut temu, darkonza napisał: a wszystkie wersje tych "autorytetów głupie i nielogiczne. Jak dla mnie prawdziwą wersję przedstawił mi w końcu amator z Youtube, wiec wyśmiewanie wiki, youtuba i ślepe wierzenie w coś bo to "artykuł naukowca" prowadzi na manowce. uaaaa , wszystkie? i dla Ciebie "prawdziwa" wersja ? może przy każdej dyskusji przyjmijmy ,że masz rację więc jaki jest sens dyskutować ? czy Twoją misją na forum jest ogłaszanie "prawdy" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 1 minutę temu, Koelner napisał: uaaaa , wszystkie? i dla Ciebie "prawdziwa" wersja ? może przy każdej dyskusji przyjmijmy ,że masz rację więc jaki jest sens dyskutować ? czy Twoją misją na forum jest ogłaszanie "prawdy" ? Napisałem "jak dla mnie" bo rozumiem że ktoś moze uważać inaczej. Dyskusje są fajne bo zawsze jest szansa ze dzieki nim mogę zmienić zdanie lub przekonać kogoś do zmiany zdania (o się zdarza rzadko) ale, przynajmniej miczesto zdarzaja sie nowe wnioski i pomysły" jak mogło być" własnie pod wpływem dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Godzinę temu, darkonza napisał: Jak dla mnie prawdziwą wersję przedstawił mi w końcu amator z Youtube, wiec wyśmiewanie wiki, youtuba i ślepe wierzenie w coś bo to "artykuł naukowca" prowadzi na manowce. Od kilku lat mam przekonanie że właśnie to będzie przyczyna upadku naszej cywilizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Co ten Ziobro? Chce się podlizać listem gończym za Leszkiem Czarneckim? Tusk czy Putin to rozumiem ale mąż jakiejś babki z TVN to marna karta. Jak by miał jaja to by chociaż Richardem Czarneckim poleciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeltaCenter (zablokowane) Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Teraz, jack napisał: Co ten Ziobro? Chce się podlizać listem gończym za Leszkiem Czarneckim? Tusk czy Putin to rozumiem ale mąż jakiejś babki z TVN to marna karta. Jak by miał jaja to by chociaż Richardem Czarneckim poleciał. Nie masz jaj, dlatego musisz wylewać żale na niszowym forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 Godzinę temu, jack napisał: Co ten Ziobro? Chce się podlizać listem gończym za Leszkiem Czarneckim? Tusk czy Putin to rozumiem ale mąż jakiejś babki z TVN to marna karta. Jak by miał jaja to by chociaż Richardem Czarneckim poleciał. plany były większe, ale go ubiegli: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi