Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, DeltaCenter napisał:

A opiece dentystycznej na prowincji za PRL pogadamy? 

Mam coś lepszego, coś o represjach:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wysiedlenie_Ukraińców_z_Polski_do_ZSRR

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wysiedlenie_Polaków_ze_Lwowa

To są bez wątpienia represje wobec i Ukraińców i Polaków, tylko tak się składa ze i Ukraińcy i Polacy na tych represjach skorzystali, przestalismy sie "rezać". My do dziś jesteśmy beneficjentem brutalnosci Stalina który nieugiecie chciał nas pchac na zachód i uczynić w końcu krajem jednolitym etnicznie i kulturowo, co widzi i docenia coraz wiecej osób a to pod wpływem muzułmanów, a to pod wpływem BLM.

Jak sie poczyta o tych naszych półgłowkach co chciały zrezygnować z ziem zachodnich i zostać z Lwowem by dalej sie mieszac z Ukraińcami to po prostu ręce opadają. Stalin w tej polityce był bardziej propolski niz Ci  patrioci - gamonie. Z dzisiejszej perspektywy jest oczywiste ze to Stalin się przysłużył polskiej racji stanu a Polacy z zachodu próbowali przeszkadzać No ale dzis historycy napiszą (niby zgodnie z prawdą) ze represje, ze przesiedlenia, ze zabrano nam nasze miasta na wschodzie, ze wbrew naszej woli. I całe szczeście ze "nasza wola" wtedy nie zwycieżyła.

jeszcze dla przypomnienia czemu te represje były konieczne:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ukraińska_Powstańcza_Armia

Edytowane przez darkonza

24 minuty temu, Sebastian napisał:

Szkoda tylko, że ta walka  kosztuje 12 miliardów złotych... No ale wiadomo, nie ich pieniądze to mają to w dupie. 

Nie rozumiem. Jakby nie było walki Ziobry i Gowina tylko poparli zgodnie piątkę dla zwierząt z Kaczyńskim to na czym byśmy zyskali te 12 miliardów??? 

9 minut temu, polskignom napisał:

Jak to 12? 

Normalnie. 1,6 mld będzie nas kosztować utrata z powodu futerkowych i 3 mld z rytualny. Pozostałe koszty to pasze, spadek cen itp.

Ot zabawa wariatów. 

Teraz, fluber napisał:

Nie rozumiem. Jakby nie było walki Ziobry i Gowina tylko poparli zgodnie piątkę dla zwierząt z Kaczyńskim to na czym byśmy zyskali te 12 miliardów??? 

Ja rozumiem, że ta ustawa jest po to aby wojnę wywołać. Ich sprzeciw nic nie zmienił jak widać.

Godzinę temu, darkonza napisał:

Mam coś lepszego, coś o represjach:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wysiedlenie_Ukraińców_z_Polski_do_ZSRR

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wysiedlenie_Polaków_ze_Lwowa

To są bez wątpienia represje wobec i Ukraińców i Polaków, tylko tak się składa ze i Ukraińcy i Polacy na tych represjach skorzystali, przestalismy sie "rezać". My do dziś jesteśmy beneficjentem brutalnosci Stalina który nieugiecie chciał nas pchac na zachód i uczynić w końcu krajem jednolitym etnicznie i kulturowo, co widzi i docenia coraz wiecej osób a to pod wpływem muzułmanów, a to pod wpływem BLM.

Jak sie poczyta o tych naszych półgłowkach co chciały zrezygnować z ziem zachodnich i zostać z Lwowem by dalej sie mieszac z Ukraińcami to po prostu ręce opadają. Stalin w tej polityce był bardziej propolski niz Ci  patrioci - gamonie. Z dzisiejszej perspektywy jest oczywiste ze to Stalin się przysłużył polskiej racji stanu a Polacy z zachodu próbowali przeszkadzać No ale dzis historycy napiszą (niby zgodnie z prawdą) ze represje, ze przesiedlenia, ze zabrano nam nasze miasta na wschodzie, ze wbrew naszej woli. I całe szczeście ze "nasza wola" wtedy nie zwycieżyła.

jeszcze dla przypomnienia czemu te represje były konieczne:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ukraińska_Powstańcza_Armia

jesteś naziolem 

1 minutę temu, Sebastian napisał:

Ja rozumiem, że ta ustawa jest po to aby wojnę wywołać. Ich sprzeciw nic nie zmienił jak widać.

No to bardzo źle rozumiesz. Przecież Kaczyńskiemu na tej wojnie nie zależy. 

6 minut temu, Sebastian napisał:

Normalnie. 1,6 mld będzie nas kosztować utrata z powodu futerkowych i 3 mld z rytualny. Pozostałe koszty to pasze, spadek cen itp.

Ot zabawa wariatów. 

Btw. Moim zdaniem zabawa wariatów jest akurat ubój rytualny. To jest przecież chore. 

2 godziny temu, fluber napisał:

Dla Kaczyńskiego wydają się być ważne. 

Aż tak ważne, że chroni je napisaną na kolanie ustawą bez żadnych konsultacji a przypomniało mu się o nich po pięciu latach? 

Śmieszna jest ta nasza polityka. W czasie pseudo debaty, posłowie Konfederacji podrzucali argument, że trzeba się Komisji Europejskiej zapytać o zgodę a Lewica twierdziła, że wcale nie trzeba. Takie pomieszanie z poplątane. 

Godzinę temu, fluber napisał:

Myślę że jest różnica między zabijaniem ogłoszonego zwierzęcia a wykrwawianiem przytomnego i swiadomego

Fluber to jeszcze raz Ci mówię, że mało widziałeś. Ja przy tej branży robię i powiem Ci, że prąd świnię nie zawsze ogłuszy a kurczak bardzo często łeb podniesie. 

6 godzin temu, fluber napisał:

Dla Kaczyńskiego wydają się być ważne. 

Mnie również się wydaje, że dla Kaczyńskiego to może być osobiście ważna sprawa. Co nie zmienia faktu, że przy okazji można zakulisowo sprawdzić jak się ma koalicja wewnątrz i kogo ewentualnie można się z rządu pozbyć.

8 godzin temu, Tecu napisał:

Aż tak ważne, że chroni je napisaną na kolanie ustawą bez żadnych konsultacji a przypomniało mu się o nich po pięciu latach? 

Śmieszna jest ta nasza polityka. W czasie pseudo debaty, posłowie Konfederacji podrzucali argument, że trzeba się Komisji Europejskiej zapytać o zgodę a Lewica twierdziła, że wcale nie trzeba. Takie pomieszanie z poplątane. 

To przecież jest już kolejna próba wprowadzenia tych przepisów przez PiS więc zarys ustawy jest już gotowy od kilku lat. 

Wydaje się że Kaczyński po prostu dość emocjonalnie zareagował na ten przerażający dokument onetu. 

8 godzin temu, Sebastian napisał:

Fluber to jeszcze raz Ci mówię, że mało widziałeś. Ja przy tej branży robię i powiem Ci, że prąd świnię nie zawsze ogłuszy a kurczak bardzo często łeb podniesie. 

Masz rację, o większości patologii w tej branży mogę się pewnie tylko domyślać. 

Tak czy inaczej podatek od mięsa to jest zapewne kwestia najbliższych 10 lat. 

4 minuty temu, fluber napisał:

To przecież jest już kolejna próba wprowadzenia tych przepisów przez PiS więc zarys ustawy jest już gotowy od kilku lat. 

Przypomnij mi co ich powstrzymało przy tych poprzednich próbach? Przypomnij mi jakie były konsultacje w tej sprawie, kto przygotował tę ustawę, przypomnij mi czy ten projekt dostał pozytywną rekomendację Sejmowego Biura Legislacji czy notyfikację Unii Europejskiej? 

8 minut temu, fluber napisał:

Wydaje się że Kaczyński po prostu dość emocjonalnie zareagował na ten przerażający dokument onetu. 

To chyba nie jest dobry obraz Polskiej polityki, skoro prawo jest tworzone na emocjonalne życzenie posła, który obejrzał wieczorem dokument w telewizji/internecie 🙁

10 godzin temu, Sebastian napisał:

Ot zabawa wariatów. 

Obejrzałem właśnie ten filmik, od którego się wszystko zaczęło. Well, ja rozumiem, ze pieniądz rządzi światem, ale kamon.

11 godzin temu, fluber napisał:

Btw. Moim zdaniem zabawa wariatów jest akurat ubój rytualny. To jest przecież chore. 

ale wiesz, że Kaczyński zwiększył cierpienie tych zwierząt, bo teraz zamiast być ubijane na miejscu, to będą jechać 500km do rzeźni w np. niemczech. potem takie mięso wraca do kraju i jest eksportowane jako polskie. już to zresztą było przerabiane kilka lat temu. tylko że wtedy TK uchylił ten zakaz, bo - to ci się spodoba - naruszał wolność wyznawania religii.

12 godzin temu, darkonza napisał:

Z tymi darami od Stalina to przypadek czy szczodrość wujaszka? Wiadomo, jaki był cel. Im Polska bardziej na zachód, tym bardziej uzależniona od Sowietów. Mógł chociaż ten Lwów zostawić po stronie polskiej. Nie przesadzałbym również z tym dziękowaniem za uczynienie z Polski kraju etnicznie jenolitego. Wypadkowa. Stalin po prostu pozbywał się z terenów ZSRR elementów niepewnych - czyli Polaków. Pamiętał doskonale o Marchlewszczyźnie. Chyba jeszcze w roku 1934, stopień kolektywizacji na tych terenach wynosił nieco ponad 50%, gdy dookoła było już 100%. Równie dobrze możemy dziękować nazistom za rozwój medycyny, technologii czy podbój kosmosu.

Jeśli już wymieniać zasłużonych lub "zasłużonych" dla odzyskania ZZ, to ze strony polskiej należy wymienić tylko i wyłącznie Obóz Narodowy. Komuniści z Polski nie mają żadnych zasług. Przez całą II RP postulowali nawet oddanie całego Śląska Niemcom. 

Godzinę temu, Tecu napisał:

Przypomnij mi co ich powstrzymało przy tych poprzednich próbach? Przypomnij mi jakie były konsultacje w tej sprawie, kto przygotował tę ustawę, przypomnij mi czy ten projekt dostał pozytywną rekomendację Sejmowego Biura Legislacji czy notyfikację Unii Europejskiej? 

To chyba nie jest dobry obraz Polskiej polityki, skoro prawo jest tworzone na emocjonalne życzenie posła, który obejrzał wieczorem dokument w telewizji/internecie 🙁

Powstrzymal ich zapewne brak zgody w całej koalicji, czyli to co tym razem olali. Co do reszty pytania, nie znam na nie odpowiedzi. 

To jest typowy obraz - np kościół i rząd próbuje coś wiecej robić z pedofilią dopiero po filmie sekielskiego. Podobny mechanizm jest w tej sytuacji. 

34 minuty temu, lorak napisał:

ale wiesz, że Kaczyński zwiększył cierpienie tych zwierząt, bo teraz zamiast być ubijane na miejscu, to będą jechać 500km do rzeźni w np. niemczech. potem takie mięso wraca do kraju i jest eksportowane jako polskie. już to zresztą było przerabiane kilka lat temu. tylko że wtedy TK uchylił ten zakaz, bo - to ci się spodoba - naruszał wolność wyznawania religii.

Mam nadzieję że nie będzie się to opłacać lub jeżeli będzie to problemem, uzupełnia przepisy. Z tego co wiem ubój rytualny na rzecz lokalnych związków wyznaniowych został właśnie z powodu wolności wyznawania religii utrzymany. 

12 godzin temu, Koelner napisał:

jesteś naziolem 

To już mi ulżyło że nie komunistą, być naziolem to obecnie znacznie mniejsza zbrodnia.

Ale musze jeszcze zapytać czemu jestem naziolem "wybielajac" działania komunisty Stalina?

56 minut temu, DeltaCenter napisał:

Z tymi darami od Stalina to przypadek czy szczodrość wujaszka? Wiadomo, jaki był cel. Im Polska bardziej na zachód, tym bardziej uzależniona od Sowietów.

A to Polska z Lwowem bez zachodu i z ciągłymi zamieszkami polsko-ukraińskimi nie byłaby zalezna od sowietów? Myślę ze jeszcze bardziej, bo bylibyśmy słabsi. A to co się zaczęło na Wołyniu samo by nie wygasło, tak jak nie wygasa między palestyńczykami i żydami.

56 minut temu, DeltaCenter napisał:

Mógł chociaż ten Lwów zostawić po stronie polskiej.

A co z Ukraińcami, wszystkich na syberię? Stalin przesiedlał tak jak było prościej, tam gdzie dominowali w okolicy ukraińcy, tam robił ukrainę, tam gdzie dominowali białorusini jest białoruś. Skoro Polacy byli mniejszością to ich by prędzej wysiedlił na syberię, ale ze wykłócił sie z aliantami o ziemie zachodnie to zamiast na syberię dał ich na zachód.

Edytowane przez darkonza

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat