Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Tecu napisał:

Kryzys koalicji rządowej a w dziale politycznym, jak gdyby nigdy nic, temat sprzed 80 lat. 

Czy to wcale nie jest kryzys a moja over reaction? 

Kryzys kolacji rządowej w Sejmie i ich miłośników na forum. Wszystko się zgadza, tylko temat inny, zastępczy bo przecież do stołków daleko i nijak nie da się o nie pokłócić 🐵

Godzinę temu, Tecu napisał:

Kryzys koalicji rządowej a w dziale politycznym, jak gdyby nigdy nic, temat sprzed 80 lat. 

Myślę, że to kryzys trochę specjalnie wywołany. Morawiecki i Kaczyński chcą się w końcu pozbyć Ziobry z rządu. Myślę, że z Gowinem są dogadani albo na wspólne rządzenie albo na wspieranie przez Gowina rządu mniejszościowego.

7 godzin temu, Koelner napisał:

Zależy dla kogo i w jakim okresie

Dla Polaków, w czasie wojny i po wojnie.

6 godzin temu, DeltaCenter napisał:

Czyli tylko stać cię na obsikanie w necie? 

No przeciez napisałem ze nie tylko w necie. Akurat w tym temacie nie ma wątpliwosci wiec nie trzeba sie zastanawiac nad odcieniami szarości, ile procent prawdy po jednej a ile po drugiej stronie

1 minutę temu, Qbajag napisał:

Myślę, że to kryzys trochę specjalnie wywołany. Morawiecki i Kaczyński chcą się w końcu pozbyć Ziobry z rządu. Myślę, że z Gowinem są dogadani albo na wspólne rządzenie albo na wspieranie przez Gowina rządu mniejszościowego.

To Ziobro jest fe i nie chodzi miłośnikowi kotów o zwierzęta? Od kiedy? 

2 minuty temu, Qbajag napisał:

nie wiem skąd te pomysły -> ale kibicowałbym czemuś takiemu :P

ZIOBRO PRZESTAŃ MI KACZYŃSKIEGO PRZEŚLADOWAĆ!

7 godzin temu, DeltaCenter napisał:

Dam ci przykład jednego lentnanta Dubrownika, który po obronie Grodna sam jeden rozstrzelał 29 jeńców. I na co to dowód? 

Chciałeś udowadniać ze lata 1939 -1941 były gorsze pod ruska okupacja wiec Ci dałem link i cytat o 300tys polskich niewolników "zwerbowanych" w miesiac. To ze tam było 60 zabitych to przy okazji. Myślałem ze dasz jakies cyfry w kontrze poważne i podysktujemy

To moze inny cytat z tego samego linku

'Z terenów Generalnego Gubernatorstwa wywieziono około 1,3 miliona osób, a z ziem wcielonych do Niemiec około 600–700 tysięcy. Najbardziej problematyczne jest ustalenie liczby ludności wywiezionej do Niemiec ze wschodnich terenów Rzeczypospolitej. Szacunkowe dane jakie są podawane dla tych ziem to liczba 300–600 tysięcy osób"

Czyli ponad 2mln nie, że zesłanych na dzikie tereny jak to robił rusek, ale 2 mln "niewolników"

6 godzin temu, DeltaCenter napisał:

1939-1941: gorszy okupant sowiecki

Wytłumacz dlaczego gorszy. A ja moze pytanie zadam, czemu powstanie warszawskie było wtedy jak miasto było zajete przez niemca, a nie wtedy jak było zajęte przez ruska - gdy okupacja była cięższa

Godzinę temu, DeltaCenter napisał:

Raczej brak widełek. Widzę, że w przypadku ofiar niemieckich liczeni są wszyscy mieszkańcy przedwojennej Polski. Może zatrzymamy się na liczbie: 2,77 mln rdzennych Polaków. 

Czyli Ci ze wschodu mówiacy po białorusku czy ukraińsku to juz teraz nie Polacy?

No to miał rację Stalin ze ich wyzwalał spod polskiej okupacji!

Edytowane przez darkonza

" Polska w czasie II wojny światowej poniosła największe straty biologiczne i materialne w stosunku do liczby mieszkańców pośród państw koalicji antyhitlerowskiej. Życie straciło 6 mln 28 tys. obywateli polskich. Jednak tylko 11% (644 tys.) zginęło wskutek działań wojennych. 5 mln 380 tys. to ofiary akcji eksterminacyjnych okupanta. Z nich 22% zginęło w więzieniach, obozach koncentracyjnych i innych miejscach zagłady. Kalectwu fizycznemu uległo w czasie okupacji 530 tys. ludzi, a kalectwu psychicznemu 60 tys. Poziom zachorowań na gruźlicę był ponadprzeciętny, zachorowało bowiem 1 mln 140 tys. ludzi. Liczba urodzin zmniejszyła się o 1 mln 215 tys. osób. Niemieccy okupanci wysiedlili 2 mln 478 tys. osób, na roboty przymusowe do Rzeszy, do innych państw okupowanych wywieźli 3 mln osób "

https://pl.wikipedia.org/wiki/Okupacja_niemiecka_ziem_polskich_(1939–1945)

Dla wyjasnienia dodam (bo na tym forum wielu moze tego nie rozumieć) słowo "okupant" dotyczy tylko i wyłacznie niemców, w żadnym razie zas nie dotyczy sowietów.

Teraz teraz niech ktoś da cyfry w kontrze jak to było gorzej pod okupacją sowiecką.

Edytowane przez darkonza

12 minut temu, darkonza napisał:

Czyli Ci ze wschodu mówiacy po białorusku czy ukraińsku to juz teraz nie Polacy?

No to miał rację Stalin ze ich wyzwalał spod polskiej okupacji!

W spisach wyborczych przed wojną zarówno oni jak i Żydzi nie byli ujmowani jako Polacy. Stalina nikt nie chciał, na pewno nie Ukraińcy. 

1 minutę temu, darkonza napisał:

" Polska w czasie II wojny światowej poniosła największe straty biologiczne i materialne w stosunku do liczby mieszkańców pośród państw koalicji antyhitlerowskiej. Życie straciło 6 mln 28 tys. obywateli polskich.

Ta liczba to wyliczenia Bermana? 

15 minut temu, darkonza napisał:

Wytłumacz dlaczego gorszy.

Pisałem to we wcześniejszych postach. 

Za ruskiej okupacji ruskie bagnetami zmuszały Polaków by Ci czytali i pisali po polsku, bo nie przyłaczyli nas ani do Rosji a nie nie zrobili z z nas GG czy republiki radzieckiej, rozbili też UPA i wysiedlili z Polski ich zwolennników zeby spokój był, wprowadzali masowe obowiazkowe szczepienia zamiast karmić Polakami pchły jak niemcy, no długo by pisac o tych wszystkich strasznych rzeczach których niemcy nie robili.

W dniu 17.09.2020 o 18:03, DeltaCenter napisał:

Nie chodzi tu o gorszość. Po prostu trzeba przyjąć postawę NSZ. Obaj okupanci bardzo groźni. Od 1941 do  Teheranu niemiecki okupant groźniejszy. Potem sowiecki z poparciem Aliantów stanowi już o wiele większe zagrożenie. Każdy szanujący się Polak nie będzie dziś umniejszał zbrodni niemieckich i sowieckich. 

podasz przykład współpracy z Sowietami do roku 1943? bo o współpracy z Gestapo wiedziała AK i rząd w Londynie. tylko IPN nic nie wie

1 godzinę temu, Tecu napisał:

będą grzeczni, za dużo krewnych w spółkach SP

55 minut temu, julekstep napisał:

nie wiem skąd te pomysły -> ale kibicowałbym czemuś takiemu :P

ZIOBRO PRZESTAŃ MI KACZYŃSKIEGO PRZEŚLADOWAĆ!

A masz wątpliwości, że Ziobro i Morawiecki walczą o władzę i wpływy i jeden drugiego chciałby się z rządu pozbyć? :)

30 minut temu, ptak napisał:

podasz przykład współpracy z Sowietami do roku 1943? bo o współpracy z Gestapo wiedziała AK i rząd w Londynie. tylko IPN nic nie wie

Jakiej współpracy z Sowietami? Kogo? Nie rozumiem.

O jakiej współpracy z Gestapo piszesz? Wiem w co chcesz brnąć. Jak chcesz to podaj od razu link do tygodnika Przegląd. Nie męcz się. 

Edytowane przez DeltaCenter

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat