Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, julekstep napisał:

no i przy okazji tego wojowania napisales cos sprzecznego ze swoja linia argumentacyjna :)

Co sprzecznego? Konkretnie?

Moja linia argumentacyjna jest taka ze skoro niemcy zabili dużo Polaków w 5 lat a ruskie znacznie mniej w 5 lat a później w 50lat to okupacja niemiecka byłą nieporównanie cięższa niż sowiecka.

Mógłbym argumentować jeszcze inaczej. Tam gdzie okupacja niemiecka była lżejsza znajdowali sie chętni by walczyć za hitlera. Polaków walczących dla Hitlera za wielu nie było, za to walczących dla Stalina sporo, no ale to wszystko niepotrzebne argumenty "drugiej klasy"

4 minuty temu, DeltaCenter napisał:

Piszesz o erystyce, a sam w wątku o wojennych okupacjach wyjeżdżasz nagle z wątkiem o wyborach z 1993 roku?

Przypominam tylko rodzaj głownego/ciezkiego argumentu argument który niszczy miliony stron przez "z dupy historyków" piszacych o strasznym PRL-u.

I takim samym ciezkim argumentem jest porównywanie ofiar

5 minut temu, DeltaCenter napisał:

Jakby babcia miała wąsy........ gdyby Niemcy nie przegrali wojny to po Żydach przyszłaby kolej na Polaków. A może nie???? Masz tysiące książek na ten temat?

Nie, mam 5 mln ofiar mimo ze nie przyszła nasza kolej, ta cyfra wystarczy. Natomiast niemieckie plany też wyżej powinniśmy stawiac niz opinie "historyków"

7 minut temu, DeltaCenter napisał:

Do 1941 gorsza okupacja sowiecka.

1941 - Teheran gorsza niemiecka

No i tutaj by się przydały jakieś argumenty, tu ewnetualnei mozna dyskutować, tak sobie pierwszy rzucę w kontrze:

"Pierwsze łapanki wiązały się z masowymi aresztowaniami ludności polskiej dokonywanymi na podstawie imiennych list proskrypcyjnych tzw. Sonderfahndungsbuch Polen i miały miejsce już w trakcie trwania kampanii wrześniowej. Celem tych aresztowań była eliminacja polskiej inteligencji oraz warstwy kierowniczej w ramach operacji Tannenberg w szeregu regionalnych akcji zwanych Intelligenzaktion. Jedna z pierwszych łapanek miała miejsce już 9 września w Szwederowie gdzie na miejscu zamordowano 60 Polaków. Po zakończeniu kampanii wrześniowej 300 tysiącom polskich jeńców wojennych wziętym do niewoli narzucono automatycznie status robotnika przymusowego i wywieziono ich w głąb Niemiec."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Łapanka

to tylko jeden miesiac u Niemca

15 minut temu, darkonza napisał:

Mógłbym argumentować jeszcze inaczej. Tam gdzie okupacja niemiecka była lżejsza znajdowali sie chętni by walczyć za hitlera. Polaków walczących dla Hitlera za wielu nie było, za to walczących dla Stalina sporo, no ale to wszystko niepotrzebne argumenty "drugiej klasy"

Polacy:

Wehrmacht - 375 000

Armia Ludowa-  47 000

Armia na Zachodzie - 249 000

Armia Krajowa - niby 380 000 , Niemcy podawali około 100 000

NSZ - 75 000

Ludowe Wojsko Polskie - 370 000 ( w maju 1945 dzięki mobilizacji )

oczywiście dane są szacunkowe, ogólnikowe ale nie zmienia faktu , skala porównawcza jest taka ,że piszesz głupotki.

Edytowane przez Koelner

Teraz, Koelner napisał:

Polacy:

Wehrmacht - 375 000

Armia Ludowa-  47 000

Armia na Zachodzie - 249 000

Armia Krajowa - niby 380 000 , Niemcy podawała około 100 000

NSZ - 75 000

Ludowe Wojsko Polskie - 370 000 ( w maju 1945 dzięki mobilizacji )

oczywiście dane są szacunkowe, ogólnikowe ale nie zmienia faktu , skala porównawcza jest taka ,że piszesz głupotki.

Chodziło mi o jednostki. Jak wcielisz jednego w kompanie to on nie ma wyjścia, nawet jak nie bardzo chce. Stworzenie jednostki z Polaków to już inna sprawa, dlatego dziadek Tuska w armii niemieckiej ma małe znaczenie, a miałby duże gdyby walczył w polskiej dywizji walczącej dla Hitlera.

@darkonza masz jakieś wykształcenie, żeby pisać "z dupy historyków"? Polemizowales z nimi naukowo w jakiś sposób? Podaj mi pozycje warte przeczytania tych słusznych historyków. Chętnie poczytam na "odtrutkę". 

Podasz czy tylko będziesz lamentował bo ktoś źle napisał o twojej ukochanej PeeReLce. 

Ktoś ci wylicza : do miliona deportowanych, kilkadziesiąt tysięcy rozstrzelanych, nieznana liczba zmarłych z wycieńczenia i mrozu. A tu napiszesz i tak:

"jakiś ksiądz, jacyś chuligani z Wujka" 

5 minut temu, Koelner napisał:

Armia Ludowa-  47 000

Chyba przesadziłeś. 

1 minutę temu, darkonza napisał:

Chodziło mi o jednostki. Jak wcielisz jednego w kompanie to on nie ma wyjścia, nawet jak nie bardzo chce. Stworzenie jednostki z Polaków to już inna sprawa, dlatego dziadek Tuska w armii niemieckiej ma małe znaczenie, a miałby duże gdyby walczył w polskiej dywizji walczącej dla Hitlera.

trochę się gubię. napisałeś "za wielu nie było" i "sporo" .

i Hitler nie chciał jednostek polskich , w późniejszym etapie tylko eksperymentował Himmler.

nie ma to znaczenia dla dyskusji , znaczenie jest takie , że u nas była alternatywa , szedłeś do lasu i jakoś wojnę przeżyłeś , szedłeś do lasu w okupacji ZSRR to wysyłali emisariusza przyjacielsko nastawionego , umawiali się na spotkanie , następnie okrążali je wojskiem i te osoby wywozili na Syberię. tutaj masz porównanie okupacji

2 minuty temu, DeltaCenter napisał:

@darkonza masz jakieś wykształcenie, żeby pisać "z dupy historyków"?

Tak jestem gotów powiedziec każdemu w twarz który próbuje zrównywac te okupacje. To sa bezczelni bezwstydni kłamcy piszący o swoich przekonaniach politycznych a nie o historii

3 minuty temu, Koelner napisał:

i te osoby wywozili na Syberię. tutaj masz porównanie okupacji

I jaruzelskiego tak wywieźli i później walczył dla Stalina, wyróżnił się w walce i został szefem państwa polskiego.

5 minut temu, DeltaCenter napisał:

Chyba przesadziłeś. 

tak było w 44 lipcu wcześniej 6000 - 8000 i to też licząc radziecki "skoczków"

3 minuty temu, darkonza napisał:

Tak jestem gotów powiedziec każdemu w twarz który próbuje zrównywac te okupacje. To sa bezczelni bezwstydni kłamcy piszący o swoich przekonaniach politycznych a nie o historii

w żadnym poście nie przekonałeś do swojej argumentacji .

9 minut temu, Koelner napisał:

w żadnym poście nie przekonałeś do swojej argumentacji .

Czyli okupacja sowiecka dalej gorsza niz niemiecka?

8 minut temu, julekstep napisał:

o! to tak jak Ty

Ja nie mam przekonań, w rozmowie z komunistami jestem prawicowcem, a ze tu rzadzi prawica to jestem lewakiem. Jak gadam o wojnie to mnie biorą za nazistę.

W sumie ciekawe ze jak napiszę iż sie cos Stalinowi udało to skandal, ale jak wkleiłem niemieckich zabijaków chwaląc ich wyczyny to juz nikt sie nie oburzał. Takie uwarunkowane pranie mózgu w jedną stronę ze tylko Ci ze wschodu przeszkadzają

Edytowane przez darkonza

10 minut temu, darkonza napisał:

Ja nie mam przekonań, w rozmowie z komunistami jestem prawicowcem, a ze tu rzadzi prawica to jestem lewakiem. Jak gadam o wojnie to mnie biorą za nazistę.

W sumie ciekawe ze jak napiszę iż sie cos Stalinowi udało to skandal, ale jak wkleiłem niemieckich zabijaków chwaląc ich wyczyny to juz nikt sie nie oburzał. Takie uwarunkowane pranie mózgu w jedną stronę ze tylko Ci ze wschodu przeszkadzają

Masz inne reakcje jak piszesz propsy o Stalinie a inne jak o niemieckich no-name'ach

ciekawe czemu 🤔

Godzinę temu, Koelner napisał:

tak było w 44 lipcu wcześniej 6000 - 8000 i to też licząc radziecki "skoczków"

47 tys, 55 tys, 100 tys to wymysł komunistów. Liczba z d. 

Godzinę temu, darkonza napisał:

Czyli tylko stać cię na obsikanie w necie? 

Podaj listę książek z których poczytam o prawdziwej historii PRL? Czy mam się od razu skierować do archiwalnych numerów Trybuny Ludu? 

1 godzinę temu, darkonza napisał:

No i tutaj by się przydały jakieś argumenty, tu ewnetualnei mozna dyskutować, tak sobie pierwszy rzucę w kontrze:

"Jedna z pierwszych łapanek miała miejsce już 9 września w Szwederowie gdzie na miejscu zamordowano 60 Polaków. ."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Łapanka

to tylko jeden miesiac u Niemca

Jakieś wikipedyczne przykłady nie wiadomo na co. Licytować się chcesz? 

Dam ci przykład jednego lentnanta Dubrownika, który po obronie Grodna sam jeden rozstrzelał 29 jeńców. I na co to dowód? 

Edytowane przez DeltaCenter

2 godziny temu, DeltaCenter napisał:

Kontuzja Gordona Haywarda była 20 razy gorsza niż Paula George'a. 

Dlaczego uważasz że zdrowie George'a jest 20 razy gorsze? 

Tak chcesz? 

Analogia beznadziejna. Nie masz żadnej skali, by stwierdzić, że kontuzja Haywarda była 20 razy gorsza

Odpowiedz na moje pytanie

5 minut temu, RappaR napisał:

Analogia beznadziejna. Nie masz żadnej skali, by stwierdzić, że kontuzja Haywarda była 20 razy gorsza

Odpowiedz na moje pytanie

Z dup* sobie wziąłem tę liczbę. Tak jak i ty. To ja ciebie zapytałem o ten magiczny algorytm? Jak zbadałeś tę pięcdziesięciokrotność? Podzieliłeś sobie darkonzowe 5 mln przez liczbę 100 tys?

2 godziny temu, darkonza napisał:

I takim samym ciezkim argumentem jest porównywanie ofiar

No i tutaj by się przydały jakieś argumenty, tu ewnetualnei mozna dyskutować:

Jeśłi chodzi o czystą statystykę. TYLKO liczba ofiar.

1939-1941: gorszy okupant sowiecki

po 22 czerwca 1941: gorszy okupant niemiecki

To teraz sprzeczjamy się: TYLKO LICZBY.

2 godziny temu, DeltaCenter napisał:

Z dup* sobie wziąłem tę liczbę. Tak jak i ty. To ja ciebie zapytałem o ten magiczny algorytm? Jak zbadałeś tę pięcdziesięciokrotność? Podzieliłeś sobie darkonzowe 5 mln przez liczbę 100 tys?

Dane mamy o około 100 tysięcy sowieckich ofiarach i 6 milionach niemieckich.

To są powszechnie akceptowane dane, jak masz inne - podaj źródło.

53 minuty temu, RappaR napisał:

Dane mamy o około 100 tysięcy sowieckich ofiarach i 6 milionach niemieckich.

To są powszechnie akceptowane dane, jak masz inne - podaj źródło.

Nie ma sowieckich, oficjalnych danych. Pozostają tylko przypuszczenia i podawanie danych: od - do. 

Kwestią otwartą pozostaje policzenie strat niemieckich w latach 1939-1941

Edytowane przez DeltaCenter

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat