Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, lorak napisał:

moja rodzina jest z okolic granicy na bugu i pamiętam opowieści dziadków, którzy przeżyli obydwie okupacje. zresztą to nie tylko u moich tak jest, nie słyszałem o nikim tutejszym, kto by uważał inaczej. rosjanie byli dziczą, która pozwalała sobie na wszystko i to się wryło w pamięci miejscowych.

Moja Babcia identycznie to opisała mieszkając na granicy zachodniej. 

7 godzin temu, DeltaCenter napisał:

@quevas weź spierd**** z tymi nudnymi wypocinami. Teraz tematy na topie to: sowieckie wyzwolenie oraz tata Ignazza

Mam prośbę. Pisz Tata ignazza jak już. Ja jestem leszcz ale mój Tata jednak jest ponad to. 

4 godziny temu, RappaR napisał:

Było złe. I to i to. Podobnie jak to co zrobili Polacy na Zaolziu. 

Porównujesz lokalna akcje autorytarnego rzadu do Okupacji przez lata? Serio? 

22 minuty temu, RappaR napisał:

Okupacja radziecka także.

Nie wiem czy wciąż jesteś pod wpływem Janka i Szarika, ale wmieszanie Zaolzia było zupełnie bez sensu. Zabieg celowy? Będziesz teraz cały czas posiłkował się sprawą Zaolzia byle tylko nie dać siebie przekonać, że w pewnym okresie sowiecka okupacja stanowiła większe zagrożenie dla Polaków? 

Przykład z Marchlewszczyny, gdzie kierowano się wyłącznie kwestią narodowościową nic ci nie mówi? 

Gdzie ten algorytm? 

6 minut temu, DeltaCenter napisał:

Nie wiem czy wciąż jesteś pod wpływem Janka i Szarika, ale wmieszanie Zaolzia było zupełnie bez sensu. Zabieg celowy? Będziesz teraz cały czas posiłkował się sprawą Zaolzia byle tylko nie dać siebie przekonać, że w pewnym okresie sowiecka okupacja stanowiła większe zagrożenie dla Polaków? 

Przykład z Marchlewszczyny, gdzie kierowano się wyłącznie kwestią narodowościową nic ci nie mówi? 

Gdzie ten algorytm? 

Możesz odpowiedzieć na pytanie?

Panowie, przyszedł 17 września, napisałem coś tam, przedstawiłem naszą wersję, wersje ruską, mówiąc ze niech każdy uzna sobie sam ile kto ma racji. Jak ktoś uznaje ze nasza jest w 100% prawdziwa, nie ma zamiaru z tym walczyć, ale jak ktoś powtarza te głupoty gorszej ruskiej okupacji o to tutaj nie odpuszczę. Tak jak tą narrację o krwiozerczości PRL-u powala fakt ze już 4 lata później głosowano masowo na komuchów, tak w tym przypadku porównanie ilości ofiar wręcz niszczy narrację o gorszości okupacji "sowieckiej". Niech sobie goscie z IPN-u maja i milion pozycji, ale ten jeden fakt wyjaśnia te wszystkie ich kłamstwa w oczywisty sposób. Jeśli ktoś pod wpływem tych milionów ofiar w GG dalej uważa ze "okupacja sowiecka była gorsza niż niemiecka" to nie ma albo rozumu albo wstydu.

Tak jak wszyscy nabijają się z głupoty BLM, tak w tym temacie uznanie ze sowiecka była gorsza jest na poziomie BLM albo i gorszym

Edytowane przez darkonza

48 minut temu, RappaR napisał:

Możesz odpowiedzieć na pytanie?

Które? O pięćdziesięciokrotności gorszości?

10 minut temu, darkonza napisał:

Panowie, przyszedł 17 września, napisałem coś tam, przedstawiłem naszą wersję, wersje ruską, mówiąc ze niech każdy uzna sobie sam ile kto ma racji. Jak ktoś uznaje ze nasza jest w 100% prawdziwa, nie ma zamiaru z tym walczyć, ale jak ktoś powtarza te głupoty o to tutaj nie odpuszczę. Tak jak tą narrację o krwiozerczości PRL-u powala fakt ze już 4 lata później głosowano masowo na komuchów, tak w tym przypadku porównanie ilości ofiar wręcz niszczy narrację o gorszości okupacji "sowieckiej".

Ty znasz tę jedyną? Opartą na źródłach z wikipedii oraz na swoim filobolszewiźmie?

Twoją fanatyczną tezę o masowości głosowania na komuchów po wojnie w sposób źródłowy obaliłem już na tym forum. :D 

Nawet wszystkich wyliczeń okupacji sowieckiej z lat 1939-1941 nie skomentowałeś, tylkow  w typowy dla ,komunistycznych fałszerzy historii, sposób przemilczałeś.

Skoro znasz prawdziwą historię PRL to mnie bardzo ciekawi jak wyglądała dentystyczna opieka na polskich wsiach?

Edytowane przez DeltaCenter

22 minuty temu, DeltaCenter napisał:

Ty znasz tę jedyną? Opartą na źródłach z wikipedii oraz na swoim filobolszewiźmie?

Opartą na 5mln ofiar.

Odwracając to Ty i kilku innych jesteście chyba filonazistą skoro umniejszasz ciezar okupacji niemieckie, to was razem z tymi historykami od kłamania powionno się ścigać, bo to przeciez i pod kłamstwo oświecimskie podpada to gadanie ze ruska okupacja gorsza.

Twoją fanatyczną tezę o masowości głosowania na komuchów po wojnie w sposób źródłowy obaliłem już na tym forum. :D 

To przypomnij mi jak obaliłeś te wyniki głosowania...aaa ja nie mówię po wojnie, mówie o wynikach głosowania w 1993, coś czego nie mozesz podpierać kłamiącymi historykami :)

Nawet wszystkich wyliczeń okupacji sowieckiej z lat 1939-1941 nie skomentowałeś, tylkow  w typowy dla ,komunistycznych fałszerzy historii, sposób przemilczałeś.

Ale co mam komentować? ofiary były ale było ich kilkadziesiąt razy mniej niż ofiar tej niemieckiej? Po co mam gadac o tysiacach ofiar sowietów skoro Ty olewasz miliony ofiar niemców?

"Obrażeni na fakty"

Edytowane przez darkonza

8 minut temu, darkonza napisał:

Opartą na 5mln ofiar.

Odwracając to Ty i kilku innych jesteście chyba filonazistą skoro umniejszasz ciezar okupacji niemieckie, to was razem z tymi historykami od kłamania powionno się ścigać, bo to przeciez i pod kłamstwo oświecimskie podpada to gadanie ze ruska okupacja gorsza.

To przypomnij mi jak obaliłeś te wyniki głosowania

Ale co mam komentować? ofiary były ale było ich kilkadziesiąt razy mniej niż ofiar tej niemieckiej? Po co mam gadac o tysiacach ofiar sowietów skoro Ty olewasz miliony ofiar niemców?

"Obrażeni na fakty"

1. Napisałem wyraźnie, bo widzę, że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Ostatni raz powtórzę. Gdyby Hitler nie pokłócili się ze Stalinem, to na terenach zajętych przez Sowietów Polaków spotkałoby to samo co ich rodaków na Marchlewszczyźnie. Oczywiście w twojej wersji historii czystki etnicznej na Marchlewszczyźnie nie było. Rostrzelano jedynie kilku komuchów z KPP.

2. Napisałem wyraźnie o pewnych okresach. Niemiecka okupacja miała za zadanie likwidację polskiego narodu, sowiecka do 1941 r. miała za zadanie duchową eksterminację narodu - wybicie elit i umieszczenie reszty w Kołchozach. Dla polskich jeńców wojennych z września 1939 roku - niemiecka okupacja była lepsza. Wszyscy przeżyli wojnę w oflagach i stalagach. Los polskich jeńców wojennych na wschodzie jest wszystkim znany po za Tobą. Ponadto, na terenach okupowanych przez Niemców, można było tworzyć partyzantkę i polska ludność miała jako taką ochronę. Deportacje na Zamojszczyźnie ustały z powodu oporu polskiego podziemia. Deportacji sowieckich nikt nie był w stanie zatrzymać.

3. Przefiltruj sobie i poszukaj wątek tej dyskusji. 

4. Ja milionów ofiar Niemców nie olewam. Ja przyznam, że okupacja niemiecka o sowiecka to było bestialstwo. Ty będziesz do upartego ubarwiał dokonania wujków Stalina, Berii, Sierowa i innych. Czaisz róźnicę?

12 minut temu, DeltaCenter napisał:

1. Napisałem wyraźnie, bo widzę, że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Ostatni raz powtórzę. Gdyby Hitler nie pokłócili się ze Stalinem, to na terenach zajętych przez Sowietów Polaków spotkałoby to samo co ich rodaków na Marchlewszczyźnie. Oczywiście w twojej wersji historii czystki etnicznej na Marchlewszczyźnie nie było. Rostrzelano jedynie kilku komuchów z KPP.

Jakby babcia miała wąsy, kurka super, to Stalinowi juz Hitler nie przeszkadzał po 1945 wiec mógł z Polakami robić to co na Marchlewszczyźnie.

Generalnie własnie na takiej erystyce sie te wszystkie ściemy opieraja, są wyniki z całego kraju, no ale koplania wujek albo jakis ksiądz, jest ogólna ilośc ofiar, no ale Katyń i Marchlewszczyzna, i juz mozna bic pianę i ogromną ilością małych faktów próbowac rozmyć te najwieksze i podstawowe, bo moze o nich zapomną. Trzeba napisac tysiac ksiazek i ten prosty fakt ile milionów niemcy zabili nagle zginie w potoku słów o tych strasznych ruskich

4. Ja milionów ofiar Niemców nie olewam. Ja przyznam, że okupacja niemiecka o sowiecka to było bestialstwo.

To jeszcze przyznaj ze bvyła gorsza niz sowiecka i się zgadzamy, tylko o to chodzi.

Ty będziesz do upartego ubarwiał dokonania wujków Stalina, Berii, Sierowa i innych. Czaisz róźnicę?

Nie wybielam tylko prostuję kłamstwa, choćby walcząc ze stwierdzeniem ze sowiecka gorsza niz niemiecka. Nie wybielam , walcze z oczernianiem. O stalinie nawet Lenin mówił ze nie wolno mu pozwolić dorwac się do władzy bo jest zbyt brutalny. I był brutalny, ale to nieprawda ze bardziej brutalny od hitlera

Edytowane przez darkonza

12 minut temu, darkonza napisał:

O stalinie nawet Lenin mówił ze nie wolno mu pozwolić dorwac się do władzy bo jest zbyt brutalny. I był brutalny, ale to nieprawda ze bardziej brutalny od hitlera

Przeciez Stalin ma wiecej ofiar na koncie niz Hitler - tu juz nie dziala ta zlota zasada? xD

Tak wiem - Ty uwazasz ze oszukuja w cyferkach (bo ci nie pasuja)

Edytowane przez julekstep

22 minuty temu, darkonza napisał:

Jakby babcia miała wąsy, kurka super, to Stalinowi juz Hitler nie przeszkadzał po 1945 wiec mógł z Polakami robić to co na Marchlewszczyźnie.

Nie mógł . Chociaż jak na traktowanie sojuszników około 50 tys deportacji to też ślizga przyjaźń . 

15 minut temu, julekstep napisał:

Przeciez Stalin ma wiecej ofiar na koncie niz Hitler - tu juz nie dziala ta zlota zasada? xD

Tak wiem - Ty uwazasz ze oszukuja w cyferkach (bo ci nie pasuja)

A moze ma ale co z tego? Przeciez z tym nie wojuję.

Wojuję z "okupacją siowiecką gorszą niż niemiecka"

49 minut temu, darkonza napisał:

Generalnie własnie na takiej erystyce sie te wszystkie ściemy opieraja, 

Jakby babcia miała wąsy........ gdyby Niemcy nie przegrali wojny to po Żydach przyszłaby kolej na Polaków. A może nie???? Masz tysiące książek na ten temat?

Piszesz o erystyce, a sam w wątku o wojennych okupacjach wyjeżdżasz nagle z wątkiem o wyborach z 1993 roku? No, Panie...... przepraszam... kolego. 

Do 1941 gorsza okupacja sowiecka.

1941 - Teheran gorsza niemiecka 

Po Teheranie sowiecka 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat