Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, darkonza napisał:

Mamy też wiele milionów takich co juz nie zdążyli tej ruskiej okupacji zaznać  i ich głosu co było gorsze nie poznasz.na tym polega paradoks, ze gdyby Niemcy zabili wszystkich to nikt by nie powiedział ze okupacja niemiecka była cięzka.

tak -> Żydzi mieli przejebane u Niemców

wiemy

Teraz, Koelner napisał:

to musimy pamiętać , że z Niemcami walczyliśmy od 1 września

a z ruskimi podobno od 17 września.

No i pod niemiecką okupacja byliśmy 5 lat, a pod sowiecką to przecież nawet 50.

Skoro niemcy zabili w 5 lat 5mln, to gorsza okupacja sowiecka przez 50 lat musi byc zabiła ponad 50mln

Edytowane przez darkonza

5 minut temu, darkonza napisał:

Skoro niemcy zabili w 5 lat 5mln, to gorsza okupacja sowiecka przez 50 lat musi byc zabiła ponad 50mln

podobno ? Masz pozdrowienia od Eugeniusza Bodo i 800 tys obywateli deportowanych w 4 etapach w głąb ZSRR do 41 roku . nie będziemy tak dyskutować 

Teraz, Koelner napisał:

podobno ? Masz pozdrowienia od Eugeniusza Bodo i 800 tys obywateli deportowanych w 4 etapach w głąb ZSRR do 41 roku . nie będziemy tak dyskutować 

No napisałem "podobno" przez Ciebie, bo jaki sens ma argument ze z niemcami juz od 1 wrzesnia 1939 skoro z ruskimi od 17 września 1939? Przeciez 16 dni róznicy nic nie zmienia.

To mi sie powinno nie chciec dyskuotować, ja pisze oo ponad 5mln zabitych a w kontrze dostaje "no ale kradli" albo ze deportacje. To nie jest śmieszne.

3 minuty temu, darkonza napisał:

No napisałem "podobno" przez Ciebie, bo jaki sens ma argument ze z niemcami juz od 1 wrzesnia 1939 skoro z ruskimi od 17 września 1939? Przeciez 16 dni róznicy nic nie zmienia.

To mi sie powinno nie chciec dyskuotować, ja pisze oo ponad 5mln zabitych a w kontrze dostaje "no ale kradli" albo ze deportacje. To nie jest śmieszne.

https://www.rp.pl/artykul/714753-Timothy-Snyder-liczy-ofiary-Stalina-i-Hitlera.html między 39 a 41 zabito około 200 tys polskich obywateli i rozkłada się mniej więcej po połowie 

1 minutę temu, Koelner napisał:

https://www.rp.pl/artykul/714753-Timothy-Snyder-liczy-ofiary-Stalina-i-Hitlera.html między 39 a 41 zabito około 200 tys polskich obywateli i rozkłada się mniej więcej po połowie 

No to jak mu wierzyć już mamy 100tys od ruska, teraz jeszcze 4,9 miliona i wyjdzie remis w walce "naziści kontra komunisci"

jako ze chwilowo spadam to wkleje filmik do obejrzenia:

1 godzinę temu, darkonza napisał:

No dobra to inaczej: okupacja niemiecka zabiła ponad 5mln ludzi z polskim obywatelstwem.

To ile zabiła "gorsza" okupacja sowiecka?

Myślę ze to porównanie kończy definitywnie temat "gorszości"

acha, czyli jeśli ktoś przeżył wojnę, to nie mógł doświadczyć lepszości/gorszości okupanta.

4 minuty temu, darkonza napisał:

No to jak mu wierzyć już mamy 100tys od ruska, teraz jeszcze 4,9 miliona i wyjdzie remis w walce "naziści kontra komunisci"

no trudno żeby po 41 mordowali na masową skalę swoich 'sojuszników'

5 minut temu, darkonza napisał:

jako ze chwilowo spadam to wkleje filmik do obejrzenia:

czemu wklejasz filmik nabijający się ze współczesnych fanów komunizmu? (ci obrażalscy bogaci amerykańscy studenci mówią do siebie per comrade itd) xD

2 godziny temu, darkonza napisał:

rzeczywistosc przy okazji a nie ze gosc z IPN co nienawidzi komuchów pisze ksiazke o nienawiści do komuchów.

Pewnie ten gość z IPN w bibliografii tej książki ma co najmniej ze sto pozycji. Ty masz tylko i wyłącznie wikipedie oraz uwielbienie dla komunizmu.

No chyba, że lubisz wkładać kij w mrowisko lub masz poczucie misji. Misji polegającej na uświadamianiu Polakom, że Amerykanie przy pomocy IPN sfałszowali kawał polskiej historii. W latach 60-tych jeszcze wielu nie wzięłoby cię za wariata, ale dziś?

Edytowane przez DeltaCenter

1 godzinę temu, darkonza napisał:

No dobra to inaczej: okupacja niemiecka zabiła ponad 5mln ludzi z polskim obywatelstwem.

To ile zabiła "gorsza" okupacja sowiecka?

Myślę ze to porównanie kończy definitywnie temat "gorszości"

Nie chodzi tu o gorszość. Po prostu trzeba przyjąć postawę NSZ. Obaj okupanci bardzo groźni. Od 1941 do  Teheranu niemiecki okupant groźniejszy. Potem sowiecki z poparciem Aliantów stanowi już o wiele większe zagrożenie. Każdy szanujący się Polak nie będzie dziś umniejszał zbrodni niemieckich i sowieckich. Gdyby nie niemiecki najazd na ZSRR w czerwcu 1941 myślę, że cały naród polski skończyłby jak Polacy na Marchlewszczyźnie.

Godzinę temu, darkonza napisał:

Niech będzie że wyłączamy 3mld zabitych żydów,  choć nie ma powodów by to robić, a właściwie ich wyłączanie chyba łapie się pod antysemityzm?

Porównujmy.

Ruska okupacja gorsza bo kradli zamiast zabijać? No i jak ocenimy ilośc kradzieży? Jeśli po ilości zrabowanych dzieł sztuki to Niemcy wyjdą na większych złodziei

p.s. NKWD rozstrzeliwało na miejscu za próbę gwałtu (to ja znam z opowieści)

Ale jak weźmiesz się za Kresy to to jest dopiero miszmasz. Zbrodnia na ludności polskiej w Nalibokach zostanie podciągnięta pod jaką okupację? Pierwsze zbrodnie Litwinów na WIleńszczyźnie to wina sowiecka czy litewska? Jeśli wziąć pod uwagę ludność Polską i tylko lata 1939-1941 to gorsza była okupacja sowiecka. Wszystko robione po cichu. Tysiące szpicli i brak możliwości zbudowania jakichkolwiek struktur konspiracyjnych.

Godzinę temu, darkonza napisał:

Populistyczne te wyliczenia. Od czerwca 1941 r. zmieniła się sowiecka strategia względem Polski. Wiesz to doskonale.

Jeśli chodzi o ludnościowe straty na Kresach w latach 1939-1941 są one ciężkie do oszacowania, ale kilka ci przedstawię:

Polegli żołnierze w walce z Sowietami - 3 tys.

Rozstrzelani żołnierze, policjanci, cywile (okres 17.IX - 5 X) - 3 tys.

aresztowani do czerwca 1941 r. - 110 tys (60 tys. Polaków)

wysłani do obozów pracy w Workucie (40 tys ).

DEPORTACJE:

bieżeńcy - 55 tys.

I deportacja: 140 - 250 tys

II deportacja: 61-320 tys,

III deportacja: 78-400 tys

IV deportacja: 90-300 tys.

"administracyjne przemieszczenie" - 140 tys.

przymusowo wcieleni do Armii Czerwonej: 100-230 tys.

zbrodnia katyńska:

lista polska 14,5 tys.

lista ukraińska 3,5 tys.

lista białoruska 3,8 tys

Zamordowani więźniowie z rozkazu Berii z dnia 24 czerwca 1941 r. (egzekucje i marsze śmierci) - 35 tys.

@quevas weź spierd**** z tymi nudnymi wypocinami. Teraz tematy na topie to: sowieckie wyzwolenie oraz tata Ignazza

3 godziny temu, darkonza napisał:

Deportacje rodzin z małymi dziećmi przeprowadzane nocą w dwudziestostopniowym mrozie są dla ciebie czymś błahym i śmiesznym? Tylko dlatego, że dokonali go Sowieci.

Jesteś w stanie przyznać, że to czego dokonali Niemcy i Sowieci na ziemiach polskich było złe? Potrafisz? 

Edytowane przez DeltaCenter

43 minuty temu, DeltaCenter napisał:

Jesteś w stanie przyznać, że to czego dokonali Niemcy i Sowieci na ziemiach polskich było złe? Potrafisz? 

Było złe. I to i to. Podobnie jak to co zrobili Polacy na Zaolziu.

W kwestii zero-jedynkowe, biało-czarnej, wszystkie te 3 rzeczy były złe

Z tym, że dla mnie to co zrobili Niemcy na ziemiach polskich było 50 razy gorsze od działań sowieckich
Dlaczego uważasz, że życie zabite przez Niemca znaczy 50 razy mniej? 

Masz cudowny algorytm na udowodnienie tej pięcdziesięciokrotności?

Tak jak pisałem - polityka sowiecka na ziemiach polskich w latach 1939-1941 polegała na "unicestwieniu" narodu polskiego. Pisząc unicestwienie mam na myśli nie fizyczna likwidację wszystkich jednostek, tylko eksterminację elit intelektualnych i zamknięcie całej reszty w kołchozach. I Niemcy i Sowieci (do 1941) dązyli do jednego. Żadnego życia nie umniejszam, nie robię sobie żartów z Palmir czy Majdanka.

PS. Wymienienie Zaolzia to bezsens.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat