Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Sebastian napisał:

W obu przypadkach była to okupacja. A tekst o wyzwoleniu swoich obywateli można dopasować zarówno do Ruskich jak i do Niemców. Wszak Niemcy mieli w Łodzi swoje fabryki.. więc w zasadzie Hitler tylko ich "wyzwalał" - przynajmniej według "logiki" Darknozy. 

Wyzwalanie ziemi z ludnością uważaną za "swoja" To nie jest moja logika, tylko ruska, niemiecka, brytyjska i francuska, bo oni to przyklepywali oddajac niemcom sudety, austrię, oraz rysując na mapie linię Curzona. Wszystkie te kraje kierowały się tym ile jakiej ludnosci zamieszkuje dany teren.

Nie ma natomiast logiki w porównaniu przejmowania łodzi przez niemców i kresów przez ruskich, bo wystarczy spojrzeć na mapkę z 1931 by zauwazyć róznicę, bo niemcy nie byli większoscią w okolicy łodzi.

8 minut temu, darkonza napisał:

Wyzwalanie ziemi z ludnością uważaną za "swoja" To nie jest moja logika, tylko ruska, niemiecka, brytyjska i francuska, bo oni to przyklepywali oddajac niemcom sudety, austrię, oraz rysując na mapie linię Curzona. Wszystkie te kraje kierowały się tym ile jakiej ludnosci zamieszkuje dany teren.

Nie ma natomiast logiki w porównaniu przejmowania łodzi przez niemców i kresów przez ruskich, bo wystarczy spojrzeć na mapkę z 1931 by zauwazyć róznicę, bo niemcy nie byli większoscią w okolicy łodzi.

A ta ludność niepolskojęzyczna to chciała tego sowieckiego "wyzwolenia" w 1939 r.? Pytałeś Białorusinów i Ukraińców? Jeśli chodzi o mobilizację Białorusinów do WP w 39 roku to nie było problemów. Dywersantów białoruskich zamkniesz w liczbie kilku tysięcy. Białorusini w szeregach WP to 60 tys. Los białoruskich działaczy niepodległościowych, którzy nawet poparli agresję sowiecką, mógł być tylko jeden - zostali po jakimś czasie aresztowani przez NKWD. Jakieś tam nadzieje ludność białoruska i ukraińska mogła mieć na to "wyzwolenie", ale rzeczywistość szybko to zweryfikowała. Wystarczyły dwa lata sowieckiego raju na ziemi i w czerwcu 1941 niemieckie wojska były witane z entuzjazmem.

40 minut temu, DeltaCenter napisał:

A ta ludność niepolskojęzyczna to chciała tego sowieckiego "wyzwolenia" w 1939 r.? Pytałeś Białorusinów i Ukraińców?

Przecież nie mówię ze chciała. Nie oceniam, przedstawiam obraz. W każdym razie anglicy czy też francuzi nie pytali co kto chce rysując granice na mapach, ale wy zawsze tylko o sowietach, nigdy o francuzach i anglikach.

55 minut temu, darkonza napisał:

Wyzwalanie ziemi z ludnością uważaną za "swoja" To nie jest moja logika, tylko ruska, niemiecka, brytyjska i francuska, bo oni to przyklepywali oddajac niemcom sudety, austrię, oraz rysując na mapie linię Curzona. 

Jak ruska ? Nasze tereny zamieszkiwali Ukraińcy oraz Białorusini ( jeszcze słaba tożsamość ) . symbolem okupacji jest most  na Bugu gdzie Polacy uciekają do Niemców a Żydzi do ZSRR , za okupacji niemieckiej powstała cała AK a na terenach wschodnich największa dywizja wileńska powstała dopiero po odejściu ZSRR . fakty są takie , że Polacy przynajmniej do 41 mieli bardziej przejebane w ZSRR nie wspominając o wcześniejszej akcji NKWD w 37-38. z rodzinnych opowieści różnica jest taka , że jak Niemiec kwaterował się w izbie to był czysty , przywitał się i rozdał czekoladę dzieciom jak ruski wpadł w 44 to najebał się i rozpierdalal zegarki bo myślał , że to bomba , ot taka mała różnica . 

4 godziny temu, darkonza napisał:

pewnie Ci co nie poznali niemieckiej, sorry, ale w tym temacie akurat nie powinno być dyskusji:

moja rodzina jest z okolic granicy na bugu i pamiętam opowieści dziadków, którzy przeżyli obydwie okupacje. zresztą to nie tylko u moich tak jest, nie słyszałem o nikim tutejszym, kto by uważał inaczej. rosjanie byli dziczą, która pozwalała sobie na wszystko i to się wryło w pamięci miejscowych.

14 minut temu, darkonza napisał:

Obejrzyj jeszcze raz urywek mówiacy o obu okupacjach z filmu o Banachu powyżej.

Na podstawie jednego filmiki na yt wybacz ale nie będę budował swojego stanowiska. spotkałem osobiście najmłodszego partyzanta wileńskiej AK Jerzego Widejko , kupiłem od niego książkę, która może nie zbudowała mojego stanowiska ale potwierdziła  . masz jedna pozycje w kontrze, chcesz się przerzucać ? 

9 minut temu, Koelner napisał:

Na podstawie jednego filmiki na yt wybacz ale nie będę budował swojego stanowiska. spotkałem osobiście najmłodszego partyzanta wileńskiej AK Jerzego Widejko , kupiłem od niego książkę, która może nie zbudowała mojego stanowiska ale potwierdziła  . masz jedna pozycje w kontrze, chcesz się przerzucać ? 

Jak ktoś pisze ksiazke na dany temat to będąc osoba o okreslonych poglądach pisze w tę stronę na której mu zależy, rzadko jest obiektywny, dlatego ksiazki pisane za PRL miały inny wydźwiek i teraz maja inny.

Filmik o Banachu ma ta rzewagę ze jest skupiony na nim a dane mnie interesujące sa przedstawiane przy okazji. Tu nie ma motywacji politycznej a tylko przedstawienie faktów towarzyszących  i sie okazuje ze to niemcy mordowali profesorów a inni by przeżyć karmili wszy. Moze poszukam innych takich filmów, pokazujących rzeczywistosc przy okazji a nie ze gosc z IPN co nienawidzi komuchów pisze ksiazke o nienawiści do komuchów.

19 minut temu, darkonza napisał:

Filmik o Banachu ma ta rzewagę ze jest zgodny z moją forumową agendą

poprawiłem

19 minut temu, darkonza napisał:

i sie okazuje ze to niemcy mordowali profesorów

a ruscy oficerów + przez lata się tego wypierali (ba zainteresowanie tematem było szykanowane ostro) -> akurat moja prababcia była taką 'katyńską wdową' i to była mega schiza (najpierw czekanie przez x lat na powrót męża a potem walka o prawdę za komuny)

Edytowane przez julekstep

52 minuty temu, darkonza napisał:

Jak ktoś pisze ksiazke na dany temat to będąc osoba o okreslonych poglądach pisze w tę stronę na której mu zależy, rzadko jest obiektywny, dlatego ksiazki pisane za PRL miały inny wydźwiek i teraz maja inny.

Filmik o Banachu ma ta rzewagę ze jest skupiony na nim a dane mnie interesujące sa przedstawiane przy okazji. Tu nie ma motywacji politycznej a tylko przedstawienie faktów towarzyszących  i sie okazuje ze to niemcy mordowali profesorów a inni by przeżyć karmili wszy. Moze poszukam innych takich filmów, pokazujących rzeczywistosc przy okazji a nie ze gosc z IPN co nienawidzi komuchów pisze ksiazke o nienawiści do komuchów.

jeśli chcesz porozmawiać szerzej na ten temat a nie przerzucanie się fabularnymi argumentami to proszę Cię sięgnij do pozycji Skrwawione Ziemie Timothy Snydera

17 minut temu, Koelner napisał:

jeśli chcesz porozmawiać szerzej na ten temat a nie przerzucanie się fabularnymi argumentami to proszę Cię sięgnij do pozycji Skrwawione Ziemie Timothy Snydera

No dobra to inaczej: okupacja niemiecka zabiła ponad 5mln ludzi z polskim obywatelstwem.

To ile zabiła "gorsza" okupacja sowiecka?

Myślę ze to porównanie kończy definitywnie temat "gorszości"

9 minut temu, julekstep napisał:

nie ten temat byl poruszony

No ja poruszyłem inny, ale skoro się zaczęły teksty ze gorsza okupacja sowiecka, wiec czekam teraz na wyliczenia ile to okupacja sowiecka zabiła Polaków, bo musi być wiecej niz te 5mln z górką od niemca. I teraz nie wystarczy juz powiedzieć ze jakiś historyk coś napisał, teraz trzeba cyferek, konkretów, wiec nastanie cisza, az do następnej dyskusji w której znów będzie ze sowiecka gorsza niz niemiecka

5 minut temu, Qbajag napisał:

To samo mówili moi dziadkowie...

Wasi dziadkowie tak mówia bo maja okazję tak mówić, dziadkowie co zaznali okupacji niemieckiej czesto tego nie powiedza bo jej nie przezyli.

Edytowane przez darkonza

15 minut temu, darkonza napisał:

No dobra to inaczej: okupacja niemiecka zabiła ponad 5mln ludzi z polskim obywatelstwem.

trzeba ustalić czy dyskutujemy o obywatelach II RP czy o osobach narodowości polskiej . nie jestem samobójcą aby uważać , że obywatele II RP narodowości żydowskiej mieli „lepiej” za Niemca :)

5 minut temu, darkonza napisał:

No ja poruszyłem inny, ale skoro się zaczęły teksty ze gorsza okupacja sowiecka, wiec czekam teraz na wyliczenia ile to okupacja sowiecka zabiła Polaków, bo musi być wiecej niz te 5mln z górką od niemca. I teraz nie wystarczy juz napisac bo jakiś historyk coś napisał, teraz trzeba cyferek, konkretów, wiec nastanie cisza, az do następnej dyskusji w której znów będzie ze sowiecka gorsza niz niemiecka

Wasi dziadkowie tak mówia bo maja okazję tak mówić, dziadkowie co zaznali okupacji niemieckiej czesto tego nie powiedza bo jej nie przezyli.

Moja babcia pochodzi z Mławy, więc pod okupacją niemiecką była od 1 września 39 roku. Mój dziadek pochodził ze wsi 60 km na wschód od Warszawy więc przeżył okupację niemiecką, a potem przyjście Armii Czerwonej. 

16 minut temu, darkonza napisał:

Serio? To może porównamy ile osób i po ile lat gniło w więzieniach, ilość gwałtów, ilość kradzieży i rabunków? 

10 minut temu, darkonza napisał:

Przecież miałeś tu przykłady dziadków co byli pod obiema okupacjami (i chyba każdy wie że Żydzi z polskim obywatelstwem mieli najgorzej jak się da za niemca)

To serio nie jest tak że ludzie w PL nie lubią ruskich/komuchów bo im Reagan kazał.

Edytowane przez julekstep

12 minut temu, Koelner napisał:

trzeba ustalić czy dyskutujemy o obywatelach II RP czy o osobach narodowości polskiej . nie jestem samobójcą aby uważać , że obywatele II RP narodowości żydowskiej mieli „lepiej” za Niemca :)

Niech będzie że wyłączamy 3mld zabitych żydów,  choć nie ma powodów by to robić, a właściwie ich wyłączanie chyba łapie się pod antysemityzm?

11 minut temu, Qbajag napisał:

Serio? To może porównamy ile osób i po ile lat gniło w więzieniach, ilość gwałtów, ilość kradzieży i rabunków? 

Porównujmy.

Ruska okupacja gorsza bo kradli zamiast zabijać? No i jak ocenimy ilośc kradzieży? Jeśli po ilości zrabowanych dzieł sztuki to Niemcy wyjdą na większych złodziei

p.s. NKWD rozstrzeliwało na miejscu za próbę gwałtu (to ja znam z opowieści)

Edytowane przez darkonza

2 minuty temu, julekstep napisał:

Przecież miałeś tu przykłady dziadków co byli pod obiema okupacjami.

Mamy też wiele milionów takich co juz nie zdążyli tej ruskiej okupacji zaznać  i ich głosu co było gorsze nie poznasz.na tym polega paradoks, ze gdyby Niemcy zabili wszystkich to nikt by nie powiedział ze okupacja niemiecka była cięzka.

3 minuty temu, darkonza napisał:

Niech będzie że wyłączamy 3mld zabitych żydów,  choć nie ma powodów by to robić, a właściwie ich wyłączanie chyba łapie się pod antysemityzm?

to musimy pamiętać , że z Niemcami walczyliśmy od 1 września , więcej osób narodowości polskiej żyło pod ich okupacja od 39 do 45 ( osoby umierający naturalnie też się zaliczało do ofiar w statystykach powojennych ) . antysemityzm ? Czy mapki z podziałem narodowości z II RP w podstawówkach to antysemityzm ?

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat