Pablo81 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 2 minuty temu, fluber napisał(a): Nie, nie tak samo. W Twoich mieszkaniach ktoś mógłby zamieszkać i założyć rodzinę, ale nie może, bo trzymasz tam swoje modele. W moim domu nikt więcej nie zamieszka. Z punktu widzenia demografii jesteś bardziej useless niż ja, bo ja nie blokuję nikomu możliwości znalezienia dachu nad głową, a Ty tak. W twoim też mógłby. Możesz podzielić, wynająć na pokoje. Duży katastrat od metra, bo nie masz motywacji narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 9 minut temu, LAF napisał(a): Że co ? A to, że jak ktoś przestaje płacić czynsz to właściciel nie może mu nic zrobić. Może zabrać kaucję a potem iść do sądu. Może uda mu się wyeksmitować niepłacącego najemcę po 5 latach. Ale dramat jest wtedy, gdy umowa na dostawę mediów jest po stronie właściciela. Gdy poza czynszem, najemca przestaje płacić za media to wynajmujący musi na bieżąco regulować te rachunki. I uwaga, nie może dopuścić to odcięcia wody, prądu itd bo może się narazić na szykany ze strony Państwa. W ten sposób nieuczciwy najemca może mieszkać latami w wynajmowanym mieszkaniu i za nic nie płacić. Takie mamy obecnie prawo, które powoduje, że ludzie wolą by ich mieszkania stały puste. Puste też zarabiają (przez zwiększanie wartości) a nie wynajmowanie mieszkań w skali makro jeszcze ten zysk zwiększa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josephnba Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 17 minut temu, LAF napisał(a): Że co ? Właściciele zabierają często kaucje i czują się bezkarnie bo koszty procesu sądowego są wyższe niż kaucja. Nie zawsze tak się dzieje , ale często. Jeżeli ktoś oddaje mieszkanie świeżo po remoncie to dba o to aby w razie zniszczeń o większej wartości niż kucają było to ściągalne. Jak ktoś najmniej z wersalka za 100 to nawet jak sie rozjebie to weźmie z kaucji. Wynająłem kiedyś rodzinie z dzieckiem i psem W pół roku z odświeżonego mieszkania z umeblowaną kuchnia, łazienką i szafą wnękową w przedpokoju zrobili taki syf, ze ta śmieszna kaucja nie starczyła nawet na remont kuchni. Podłoga porysowana, miejscami zalana więc spuchła. Ściany miejscami podrapane, brudne. W łazience urwana deska sedesowa, wanna brudna jak jakieś poidło dla bydła No i jebali fajkami a wyraźnie zaznaczyłem że nie ma palenia w mieszkaniu i na balkonie (zakaz od wspólnoty) Teraz 2 lata mam troje Ukraińców. Płacą na czas, w mieszkaniu czysto, pachnąco. Są jakieś niewielkie uszkodzenia wynikające z eksploatacji ale nic, za ci miałabym im w przyszłości zabrać kaucję Nawet na jesieni pomalowali pokoje więc im o umówioną kwotę obniżyłem czynsz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 1 minutę temu, Pablo81 napisał(a): W twoim też mógłby. Możesz podzielić, wynająć na pokoje. Duży katastrat od metra, bo nie masz motywacji narazie. No faktycznie jakbym wybudował dwa mieszkania, to mógłbym wynająć dwa mieszkania. Tylko, że młodzi rodzice chcieliby mieć własne mieszkanie, a nie żyć w cudzym. Nie dyskutujesz merytorycznie i nie odnosisz się do danych. po prostu boisz się, że Kalemu zabrać beton. Dla mnie EOT. 5 minut temu, jack napisał(a): Takie mamy obecnie prawo, które powoduje, że ludzie wolą by ich mieszkania stały puste. Puste też zarabiają (przez zwiększanie wartości) A nie powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu 1 minutę temu, fluber napisał(a): No faktycznie jakbym wybudował dwa mieszkania, to mógłbym wynająć dwa mieszkania. Tylko, że młodzi rodzice chcieliby mieć własne mieszkanie, a nie żyć w cudzym. Nie dyskutujesz merytorycznie i nie odnosisz się do danych. po prostu boisz się, że Kalemu zabrać beton. Dla mnie EOT. Wychodzi tu hipokryzja i tyle. Wynajmując na pokoje pozwalasz na łatwiejszy dostęp do miejsca stałego zatrudnienia. Ja zamiast drugiej kolekcji modeli wynajmuję z myślą o demografii. Ty trzymasz wszystko dla siebie. Smutne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 6 minut temu, Pablo81 napisał(a): Ja zamiast drugiej kolekcji modeli co zbierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 18 minut temu, Pablo81 napisał(a): Duży katastrat od metra, bo nie masz motywacji narazie. Podatek katastralny nie jest podatkiem od metra, tylko, od wartości ad Valorem. Taki podatek bije po kieszeni i zniechęca inwestorów do inwestowania w nieruchomości , przez co automatycznie jest większa podaż mieszkań na rynku. Daje też możliwości do regulowania wysokości czynszów przez samorządy, dzięki ulgom dla inwestorów którzy chcą wynajmować mieszkania lokatorom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu https://x.com/PGerschmann/status/1902630479200747619 Tu jeszcze inny przykład z USA odnośnie tego co wspomniał @P_M wczoraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 32 minuty temu, fluber napisał(a): https://x.com/PGerschmann/status/1902630479200747619 Tu jeszcze inny przykład z USA odnośnie tego co wspomniał @P_M wczoraj Polecam kanał tego goscia z shortami ( https://www.youtube.com/@Fmsmith319/shorts ), masa szybkich liczb pokazanych jak bardzo rynek nieruchomosci US jest fucked up, a u nas tak jak pisalem wcześniej dopiero do tego dojdzie. Z resztą już powoli widać memiczne "Wujek Staszek za 10 tysięcy kupił sobie działkę i się wybudował itp" Młodzi tej opcji teraz po prostu nie mają. Edytowane 8 godzin temu przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 1 godzinę temu, josephnba napisał(a): Wynająłem kiedyś rodzinie z dzieckiem i psem W pół roku z odświeżonego mieszkania z umeblowaną kuchnia, łazienką i szafą wnękową w przedpokoju zrobili taki syf, ze ta śmieszna kaucja nie starczyła nawet na remont kuchni. Podłoga porysowana, miejscami zalana więc spuchła. Ściany miejscami podrapane, brudne. W łazience urwana deska sedesowa, wanna brudna jak jakieś poidło dla bydła No i jebali fajkami a wyraźnie zaznaczyłem że nie ma palenia w mieszkaniu i na balkonie (zakaz od wspólnoty) Teraz 2 lata mam troje Ukraińców. Płacą na czas, w mieszkaniu czysto, pachnąco. Są jakieś niewielkie uszkodzenia wynikające z eksploatacji ale nic, za ci miałabym im w przyszłości zabrać kaucję Nawet na jesieni pomalowali pokoje więc im o umówioną kwotę obniżyłem czynsz Zapomina się że wynajem krótkoterminowy to praktycznie ciągle naprawy/remonty a co 5 lat generalny a długoterminowy może co 7-9 lat. Koszt remontu jest każdemu znany więc odliczając wszystko to już dawno nie jest jakiś biznes tylko lokowanie kapitału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 40 minut temu, Koelner napisał(a): Zapomina się że wynajem krótkoterminowy to praktycznie ciągle naprawy/remonty a co 5 lat generalny a długoterminowy może co 7-9 lat. Koszt remontu jest każdemu znany więc odliczając wszystko to już dawno nie jest jakiś biznes tylko lokowanie kapitału. Jest dalej biznes. Lokal użytkowy praktycznie nie wymaga żadnych remontów, do najemców mieszkania też miałem szczęście. Zastanawiam się nad przystosowaniem większego mieszkania na pokoje pracownicze, bo wtedy spora odpowiedzialności bierze na siebie firma zatrudniająca najemców i od niej można żądać rekompensaty za zniszczenia itp. No i hajs dużo lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 3 godziny temu, julekstep napisał(a): co zbierasz? Po wpisie wyżej wnioskując - ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, fluber napisał(a): Po wpisie wyżej wnioskując - ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 1 minutę temu, fluber napisał(a): Po wpisie wyżej wnioskując - ludzi Potrafię się dzielić, ty na 200 metrach upychasz własne ego i nie pozwalasz młodym mieć dzieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayor Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 3 minuty temu, Pablo81 napisał(a): i nie pozwalasz młodym mieć dzieci Pies ogrodnika- sam nie ma to i drugiemu nie pozwala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Pablo81 napisał(a): Jest dalej biznes. Lokal użytkowy praktycznie nie wymaga żadnych remontów, do najemców mieszkania też miałem szczęście. Zastanawiam się nad przystosowaniem większego mieszkania na pokoje pracownicze, bo wtedy spora odpowiedzialności bierze na siebie firma zatrudniająca najemców i od niej można żądać rekompensaty za zniszczenia itp. No i hajs dużo lepszy. Jak co 10 lat nie wyremontujesz mieszkania to możesz je wynająć co najwyżej robotnikom albo studentowi z podlasia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 6 minut temu, blackmagic napisał(a): Jak co 10 lat nie wyremontujesz mieszkania to możesz je wynająć co najwyżej robotnikom albo studentowi z podlasia Przecież w umowie najmu jest, że musi być oddane w stanie w jakim zostało wynajęte. Dostałem odświeżone po 3 latach. W De jak zmieniałem to sam odświeżałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 2 minuty temu, Pablo81 napisał(a): Przecież w umowie najmu jest, że musi być oddane w stanie w jakim zostało wynajęte. Dostałem odświeżone po 3 latach. W De jak zmieniałem to sam odświeżałem. Chodzi o to że po 10 latach trzeba zrobić remont by mieszkanie było atrakcyjne wizualnie dla najemcy i to jest wysoki koszt ktory musisz sfinansować z najmu więc to nie jest tak że jak dostajesz 4K miesięcznie za mieszkanie to jest twój dochód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 30 minut temu, Pablo81 napisał(a): Potrafię się dzielić, ty na 200 metrach upychasz własne ego i nie pozwalasz młodym mieć dzieci Nie każdy jest tak wielkoduszny, żeby na 200 metrach wcisnąć 40 osób i każdego skasować. Ja nie jestem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 12 minut temu, Pablo81 napisał(a): Przecież w umowie najmu jest, że musi być oddane w stanie w jakim zostało wynajęte. Dostałem odświeżone po 3 latach. W De jak zmieniałem to sam odświeżałem. W Polsce to rzadkość. jak jest posprzątane to sukces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi