Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

To co się odwala ze służbą zdrowia to jakaś masakra. Dziecko chore, więc dzwonię o wizytę. Wszystko zajęte, ale można przyjść w kolejkę, jak lekarz się zgodzi. Lekarz się zgadza, ale... nie daje rady zbadać dziecka, bo brakło czasu. I 2,5 h w kolejce z wieloma innymi chorymi poszło na marne. Dramat. Prędzej da się takie rzeczy załatwić tak - https://informatorgdanski.pl/

Edytowane przez todo

1 minutę temu, todo napisał(a):

To co się odwala ze służbą zdrowia to jakaś masakra. Dziecko chore, więc dzwonię o wizytę. Wszystko zajęte, ale można przyjść w kolejkę, jak lekarz się zgodzi. Lekarz się zgadza, ale... nie daje rady zbadać dziecka, bo brakło czasu. I 2,5 h w kolejce z wieloma innymi chorymi poszło na marne. Dramat.

W tym upadłym UK jak dzwonie że jest chore dziecko to wciskają w ten sam dzień + dostajesz slot żeby nie czekać za długo.

Najbardziej mnie wkurwiają zapisy na termin na pobór krwi. Cała procedura poboru trwa dosłownie chwilę i do tej pory odbywało się to zawsze i wszędzie tak, że wpadało się do przychodni z rana. Stawało ewentualnie w krótkiej kolejce, która rozładowywała się w kilkanaście minut i miało się z głowy. Teraz zapisy i łapanie terminów na kilka dni do przodu. 

Ale najlepsze, że rocznie na umówione terminy nie stawia się w Polsce 1.300.000 pacjentów. To jest jakiś dramat organizacyjny. Terminy na niektóre badania sią tak odległe, że ludzie potrafią umrzeć, zanim ich kolej nadejdzie a co tu mówić o zwykłym przegapieniu. A wystarczyło by wysłać sms z informacją albo zadzwonić. Fryzjer potrafi a służba zdrowia nie potrafi. 

6 godzin temu, jack napisał(a):

Najbardziej mnie wkurwiają zapisy na termin na pobór krwi. Cała procedura poboru trwa dosłownie chwilę i do tej pory odbywało się to zawsze i wszędzie tak, że wpadało się do przychodni z rana. Stawało ewentualnie w krótkiej kolejce, która rozładowywała się w kilkanaście minut i miało się z głowy. Teraz zapisy i łapanie terminów na kilka dni do przodu. 

Ale najlepsze, że rocznie na umówione terminy nie stawia się w Polsce 1.300.000 pacjentów. To jest jakiś dramat organizacyjny. Terminy na niektóre badania sią tak odległe, że ludzie potrafią umrzeć, zanim ich kolej nadejdzie a co tu mówić o zwykłym przegapieniu. A wystarczyło by wysłać sms z informacją albo zadzwonić. Fryzjer potrafi a służba zdrowia nie potrafi. 

Gdzie tak jest? 

Ja chodzę w Warszawie w centrum lub na Pragę i nie ma żadnych terminów 

Na lekarzy też nie narzekam bo jeśli w naszej przychodni brakuje miejsc dzwonię na enelmed 

Choć ostatnio jest tyle przypadków grupy i pochodnych że nawet tam ciężko było trafić tego samego dnia wizytę 

To samo z lekiem na grypę. Tamiflu to się chyba nazywa i dawki 30mg nie było nigdzie w Warszawie 

Dobrze że żona siedź w farmacji to jej koleżanka z Suwałk znalazła i wysłała transportem leków do Warszawy :)

Też bez problemu korzystamy z córką ze służby zdrowia.  W tym przypadku na pewno mogę w Toruniu pochwalić jeżeli chodzi o lekkie lub średnie przypadki chorobowe.  Rozumiem że są też miejsca curiozum ale warto czasem pomyśleć gdzie się zapisać i o której godzinie wbijać.  Ale w tym dobra jest żona.  Ja tylko jadę gdzie rozkazuje ;) 

17 minut temu, todo napisał(a):

Od ręki wizyty? W taki poniedziałek to u nas trzeba podejść rano pod przychodnię, przed otwarciem i stanąć w kolejce 😉

Zmień przychodnię. Jak kiedyś pracowałem w POZ, praktycznie zawsze można było mieć wizytę w tym samym dniu. 

8 godzin temu, todo napisał(a):

Od ręki wizyty? W taki poniedziałek to u nas trzeba podejść rano pod przychodnię, przed otwarciem i stanąć w kolejce 😉

Kiedy mieszkałem na Bródnie mieliśmy tak samo 

Na szczęście był Luxmed bo nie uśmiechało mi się wstawać o 5tej żeby zająć kolejkę 

Godzinę temu, Vice-rezerwa-rezerwy2 napisał(a):

"Bracia" 

Jak Ci sie skleja że jak jakiś członek/sympatyk Konfy piszę coś antyPolskiego to nie można tego używać jako poglądy Konfederacji  tylko indywidualna opinie. Za to w przypadku Ukraińców już każdy indywidualny  przypadek jest głosem całego Państwa? 

P.S problem jest większy i Konfe/Ukraine można wstawić dowolne grupy które wspieramy/walczymy z nimi. 

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

Jak Ci sie skleja że jak jakiś członek/sympatyk Konfy piszę coś antyPolskiego to nie można tego używać jako poglądy Konfederacji  tylko indywidualna opinie. Za to w przypadku Ukraińców już każdy indywidualny  przypadek jest głosem całego Państwa? 

P.S problem jest większy i Konfe/Ukraine można wstawić dowolne grupy które wspieramy/walczymy z nimi. 

Problem jest gdzie indziej - brak reakcji.

Jeśli jakiś Francuz coś gada na Polskę, to jest to dla mnie głos jakiegoś Francuza. Jeśli gada jakiś minister i pozostaje to bez reakcji, to o ile to dalej głos jakiegoś Francuza, postawa państwa pokazuje na przyzwolenie na rasizm wobec Słowian. 

Tu to samo - nie problem wypowiedź Kipianiego, a reakcja strony ukraińskiej na takie zachowanie. 

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Problem jest gdzie indziej - brak reakcji.

Jeśli jakiś Francuz coś gada na Polskę, to jest to dla mnie głos jakiegoś Francuza. Jeśli gada jakiś minister i pozostaje to bez reakcji, to o ile to dalej głos jakiegoś Francuza, postawa państwa pokazuje na przyzwolenie na rasizm wobec Słowian. 

Tu to samo - nie problem wypowiedź Kipianiego, a reakcja strony ukraińskiej na takie zachowanie. 

Jakiej reakcji oczekujesz? 

Jakikolwiek rząd ma reagować na negatywne opinie ludzi? 

Nasz rząd nie zajmowałby się niczym innym jak prostowaniem słów wszelkich celebrytów i ekspertów 

1 minutę temu, josephnba napisał(a):

Jakiej reakcji oczekujesz? 

Jakikolwiek rząd ma reagować na negatywne opinie ludzi? 

Nasz rząd nie zajmowałby się niczym innym jak prostowaniem słów wszelkich celebrytów i ekspertów 

Kipiani jest żołnierzem - zawieszenie w prawach, kara/karcerz etc

Nie wyobrażam sobie, że jakiś polski żołnierz grozi publicznie zabójstwem Kamali Harris i nie spotyka się to z reakcją.

Jeśli się mylę - popraw mnie. 

44 minuty temu, RappaR napisał(a):

Nie wyobrażam sobie, że jakiś polski żołnierz grozi publicznie zabójstwem Kamali Harris i nie spotyka się to z reakcją.

44 minuty temu, RappaR napisał(a):

Prawdopodobnie by tak było 

Wciąż jednak uważam że mentzen celowo uogólnia wypowiedź jednej osoby zrównując to z opinią całego narodu 

Nie twierdzę że nasze stosunki są jakieś zajebiste, ale wojna udowodniła wielu Ukraińcom że mieli mylne wrażenie o Polsce 

Cwaniaczek buduje elektorat na skrajnie populistycznej narracji