Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, josephnba napisał(a):

Tu się nie zgodzę 

Owsiak mógł i powinien wyjść lata temu, kiedy zaczęto znajdować kolejne przykłady jego nadużyć 

WOŚP jest potrzebny, choćby z socjologicznego punktu widzenia. Ludzie tego po prostu potrzebują 

Owsiak nie jest potrzebny bo stał się szkodnikiem, twarzą nepotyzmu i nadużyć 

Trochę w tym nasza wina bo pozwoliliśmy mu uwierzyć ze jest lepszy i bardziej potrzebny niż jest w rzeczywistości 

Był potrzebny 30 lat temu bo co by nie mówić o nim teraz, wtedy rozkręcił jeden z największych ruchów społecznych w biednym, skorumpowanym, cierpiącym kraju 

Mógł i powinien odejść w cień, oddać to młodym dynamicznym ludziom. Ale władza uzależnia, jupitery uzależniają, korumpują 

Ja wcześniej jako wolontariusz czy teraz kiedy w niedzielę idę z dziećmi szukać puszki nie daję na Owsiaka, daję na łóżko mojej babci, w którym przeżyła ostatnie dni życia, daję na inkubator w którym mój syn leżał z żółtaczką poporodową, daję na karetkę, która po zerwaniu Achillesa wiozła mnie z boiska do szpitala 

To są wspomnienia i emocje, które WOŚP dał mi i milionom ludzi 

I choć zdaję sobie sprawę jak teraz działa WOŚP pod Owsiakiem to nie potrafię zapomnieć lat 90tych, gdzie w szpitalach nie było nic, jeździły Nysy albo fiaty combi i przyszedł ten pan w okularach i ludzie oddawali swoje resztki gotówki, bo czuli taką potrzebę 

Tym jest dla mnie WOŚP 

I ja się z Tobą zgadzam! Owsiak powinien dać sobie spokój odcinając polityków od Orkiestry. Orkiestra powinna sobie działać, kto chce mógłby pieniądze wpłacać.

Pewnie wyniki były by coraz gorsze bo i ludzi z sentymentem do lat 90 byłoby coraz mniej a i państwo powinno brać/bierze coraz bardziej na siebie obciążenia, które brała na siebie Orkiestra. Ale atmosfera by się pewnie poprawiła. 

22 minuty temu, jack napisał(a):

Owsiak powinien dać sobie spokój odcinając polityków od Orkiestry. Orkiestra powinna sobie działać, kto chce mógłby pieniądze wpłacać.

nie znam się na wośp i mam trochę wyjebane.

pamiętam tylko jak jeszcze w 90' znałem osobę która działała w tym pokojowym patrolu, przy woodstockach itp i już wtedy zaczęła rezygnować z tej działalności ponieważ właśnie z ruchu oddolnego zaczęło to się przekształcać w organizację. oprócz słusznej idei po prostu stało się to narzędzie też do utrzymania i zarobku jak zwykła praca/fundacja.

pamiętam tylko ich wojnę o dusze z kościołem i tv trwam którzy od początku w nich napierdalali

problem w Polsce jest taki, że jesteśmy bantustanem i każda firma/organizacja jeśli chce utrzymać się na powierzchni to musi wejść w układ polityczny, inaczej zostanie zajebana przez urząd skarbowy albo jakiś sąd

Polska to raj dla korporacji, spółek skarbu państwa i firm które trzymają z władzą

2 godziny temu, josephnba napisał(a):

Owsiak mógł i powinien wyjść lata temu, kiedy zaczęto znajdować kolejne przykłady jego nadużyć 

WOŚP jest potrzebny, choćby z socjologicznego punktu widzenia. Ludzie tego po prostu potrzebują 

Owsiak nie jest potrzebny bo stał się szkodnikiem, twarzą nepotyzmu i nadużyć 

A mógłbyś przybliżyć z jakiś wiarygodnych źródeł/artykułów te nadużycia? Pytam nawet nie żeby negować że są ale w obecnej fali hejtu ciężko odfiltrować oszczerstwa od faktycznych nadużyć. Wiem o spółce złoty melon gdzie Owsiak jest zatrudniony i zarabia na ręke 14 tys (wg niego 10) i wiem że poza nim zatrudniona jest żona. btw jeżeli te kwoty są prawdziwe (albo nawet 2x wieksze ) to przy skali całej akcji nie uważam tego nawet w najmniejszym stopniu za coś złego.

P.S co bardziej dziwi Ci co tak krzyczą milczą o Caritasie mimo wyroków sądowych za oszustwa na miliony. 

20 godzin temu, fluber napisał(a):

Staram się jednak nie oglądać 45-minutowych materiałów Republiki, szkoda mi czasu, ale good for you:)

Kogo chcesz oszukać? Chyba siebie... 

BTW. Skróconych materiałów było pełno, ale wolałem wkleić pełny filmik, żebyś mógł się delektować z @RappaR ;D

37 minut temu, Gregorius napisał(a):

A mógłbyś przybliżyć z jakiś wiarygodnych źródeł/artykułów te nadużycia?

https://www.patrzymy.pl/ponad-40-000-zl-pensji-i-100-000-000-zl-do-pelnej-dyspozycji-rodziny-owsiakow/

29 minut temu, dannygd napisał(a):

Kogo chcesz oszukać? Chyba siebie... 

BTW. Skróconych materiałów było pełno, ale wolałem wkleić pełny filmik, żebyś mógł się delektować z @RappaR ;D

Może obejrzę póki jeszcze wolno

https://polskieradio24.pl/artykul/3469076,tv-republika-straci-koncesje-gawkowski-domaga-sie-kary-za-szczucie-ws-owsiaka

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Ani Ty ani jakieś randomowe strony (a własciwie hejtera od dawna) nie są w tym temacie wiarygodne. Dlatego zapytałem się @josephnba a nie Ciebie. Sorry ale dla mnie masz sprecyzowane poglądy i tendencje do manipulacji (moim zdaniem) żeby jak chce się czegoś dowiedzieć traktować jako zródło informacji. 

btw : 40000 na dwie osoby to nie tak dużo i pisałem już o pensjach:

Wizyta Benjamina Netanjahu w Polsce: W czwartek Andrzej Duda poprosił rząd o zapewnienie Benjaminowi Netanjahu możliwości udziału w obchodach 80. rocznicy wyzwolenia obozu Auschwitz. Niedługo później rząd przyjął uchwałę, która stwierdza, że rząd "zagwarantuje wszystkim gościom, którzy będą zainteresowani uczestnictwem w uroczystościach rocznicowych w Auschwitz, bezpieczny pobyt z oczywistych względów. - Czy to będzie premier, czy minister, ktokolwiek przybędzie na uroczystość, będzie miał zapewnione bezpieczeństwo i nie zostanie zatrzymany - zapowiadał Donald Tusk.

Prezydent i premier Polski.

Ofiary cywilne:

Strefa Gazy - 40 005 zbitych,  92 401 rannych

Ukraina - 12 340 zabitych, 27 836 rannych

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

A mógłbyś przybliżyć z jakiś wiarygodnych źródeł/artykułów te nadużycia? Pytam nawet nie żeby negować że są ale w obecnej fali hejtu ciężko odfiltrować oszczerstwa od faktycznych nadużyć. Wiem o spółce złoty melon gdzie Owsiak jest zatrudniony i zarabia na ręke 14 tys (wg niego 10) i wiem że poza nim zatrudniona jest żona. btw jeżeli te kwoty są prawdziwe (albo nawet 2x wieksze ) to przy skali całej akcji nie uważam tego nawet w najmniejszym stopniu za coś złego.

P.S co bardziej dziwi Ci co tak krzyczą milczą o Caritasie mimo wyroków sądowych za oszustwa na miliony. 

Chodzi mi przede wszystkim o te ukryte dochodu o które się toczyły batalię sądowe i Owsiak zasłaniał się "nagonką" zamiast pokazać co i jak 

Nie mam oczywiście dowodów bo WOŚP nie pokazał rozliczeń ale podejrzewam że tamte kwoty są ogromne 

Jurek zrobił z siebie jedynego sprawiedliwego i pokochał szum wokół siebie.

Czy słusznie? Kiedyś tak. Zmobilizował dziesiątki milionów ludzi, żeby wyjrzeli poza swoje mieszkania i wzięli los upadającej służby zdrowia we własne ręce 

Zorganizowanie wsparcia tyłu prywatnych firm, państwowych również to było mistrzostwo  

PiS z całą konserwą zakazując chociażby strażakom czy policji uczestnictwa wkurwili te miliony ludzi i się dziwią że ludzie ich nienawidzą, a to tylko jeden z powodów  

kreuje się na ofiarę pracowitej nagonki, zamiast olać ich i robić swoje. On jednak wolał przytulić się do centrolewicy i choćby tym udziałem w akcji po powodzi daje prawej stronie pożywkę 

Tym robi masę zła 

Natomiast porównywanie wosph do imperium Rydzyka jest mega przekłamane 

W skali całego kraju WOŚP wydatnie pomógł sprzętem do szpitali milionom ludzi 

Rydzyk to lokalny watażka przy WOŚP 

45 minut temu, Gregorius napisał(a):

Ani Ty ani jakieś randomowe strony (a własciwie hejtera od dawna) nie są w tym temacie wiarygodne. Dlatego zapytałem się @josephnba a nie Ciebie. Sorry ale dla mnie masz sprecyzowane poglądy i tendencje do manipulacji (moim zdaniem) żeby jak chce się czegoś dowiedzieć traktować jako zródło informacji. 

btw : 40000 na dwie osoby to nie tak dużo i pisałem już o pensjach:

Tam są screeny dokumentów i treści wyroków sądów. Możesz się do nich odnieść a nie do linkujacego, będzie bardziej merytorycznie 

Ja się nie wypowiadam o WOŚP, bo jej zwolennicy to sekta, jedynie chciałbym nadmienić jedną rzecz.

WOSP nic nie dała, WOŚP jedynie zabrała. Dali Polacy. Ona nie daje pieniędzy, ona zbiera pieniądze, daje swoje pieniądze, które ktoś zarobił, ktoś inny.

13 minut temu, josephnba napisał(a):

Chodzi mi przede wszystkim o te ukryte dochodu o które się toczyły batalię sądowe i Owsiak zasłaniał się "nagonką" zamiast pokazać co i jak 

Nie mam oczywiście dowodów bo WOŚP nie pokazał rozliczeń ale podejrzewam że tamte kwoty są ogromne 

A nie bierzesz pod uwagę że Twoje przekonanie może być spowodowane taktyka prawicy "Obrzucaj gównem tak długo aż coś się przyklei"?

O swoich zarobkach wiem że Owsiak mowił (żony też). Czy powiedział zanim nie dało się zaprzeczać tego nie wiem. 

Wiem że walkę z Owsiakiem i WOSP prowadziła na długo wcześniej prawica i kościół (Cartitas) niż mogło stać sie to sprawą polityczna PIS vs PO. Od 30 słysze te same oskarżenia i fajki i nikt wiarygodny nie pokazał/udowodnił przekrętów. Osoba która tworzy stronę którą Fluber zalinkował od samego poczatku Owsiaka atakuje i była (tak mi pamięć mój) skazana za pomówienia. Gdyby te oszustwa były prawdziwe to przy skali niechęci jakie miał PIS do Owsiaka nie wierzę że przed te 8 lat by go nie skazali. A zamiast skazać skupiali się na jakiś małostkowych zakazach udziału np. przez Straż Pożarną czy Wojsko. 

Oczywiście ja nie wiem czy on jest uczciwy. Sam od samego początku jestem na tyle sceptyczny do wszystkich dużych zbiórek że pomagam tylko bezpośrednio (wyjątkiem są świąteczne paczki) ale zanim przesądzę czy wypowiem się o winie wolałbym mieć cos naprawdę namacalnego a nie insynuacje.

Teraz, RappaR napisał(a):

WOSP nic nie dała, WOŚP jedynie zabrała. Dali Polacy. Ona nie daje pieniędzy, ona zbiera pieniądze, daje swoje pieniądze, które ktoś zarobił, ktoś inny.

Dali Polacy którzy nie dali by gdyby WOSP'u by nie było. Stad pewien fenomen całego WOSP i robienie z tego zarzuty jest śmieszne. Państwo/Rząd też nie ma pieniedzy i daje to co zarobił ktoś inny.

2 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Gdyby te oszustwa były prawdziwe to przy skali niechęci jakie miał PIS do Owsiaka nie wierzę że przed te 8 lat by go nie skazali. A zamiast skazać skupiali się na jakiś małostkowych zakazach udziału np. przez Straż Pożarną czy Wojsko. 

Możesz mi powiedzieć za jakie przekręty został skazany Rydzyk przez 9 lat PO.

Przykład jednej, chociaż jednej malwersacji finansowej i kradzieży 

58 minut temu, Koelner napisał(a):

Wizyta Benjamina Netanjahu w Polsce: W czwartek Andrzej Duda poprosił rząd o zapewnienie Benjaminowi Netanjahu możliwości udziału w obchodach 80.

Po co nabierać się na chamska zagrywkę Dudy która ma na celu tylko postawienie Polski (i rządu) w złym świetle albo skonfliktować z USA. Miałbym inne zdanie gdyby Netanjahu miał przyjechać ale z tego co czytałem to już w Grudniu było wiadomo że morderca nie będzie brał udział w obchodach.

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Dali Polacy którzy nie dali by gdyby WOSP'u by nie było. Stad pewien fenomen całego WOSP i robienie z tego zarzuty jest śmieszne. Państwo/Rząd też nie ma pieniedzy i daje to co zarobił ktoś inny.

Rząd/państwo ma pieniądze, nie powtarzaj po Korwinie bzdur.