Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.12.2024 o 12:57, RappaR napisał(a):
Rozwiń  

Jak to leciało? 

2 miliardy na dziecięcą onkologię? 

Czy prezydent ma jakiekolwiek umocowanie prawne, żeby to zablokować?

W dniu 24.12.2024 o 13:23, fluber napisał(a):

Natomiast to co się stało z PKW to sprawka platformy i Tuska. To oni przegłosowali wbrew zasadom większość dla swoich ludzi i przegłosują wszystko.

Rozwiń  

Tylko że twoje 5 : 2 to manipulacja. Po pierwsze upolitycznienie dokonało się w momencie zmiany z 3 do 7 wybieranych. I nie zależnie ile by miejsc dostało jakiekolwiek ugrupowanie nie zmieniło by mojego zdania. Dwa w ustawie PIS wyraźnie jest mowa o partiach politycznych gdzie do PKW poszło 2 z PIS, 2 z KO,1 z PSL , 1 od Hołowni i 1 od lewicy . Wiec proporcja została zachowana(po wykluczeniu Konfederacji) choć nie podoba mi się że zamiast konfederacji PSL zostało wydzielone od Hołowni.  Przy czym rozumiem dlaczego tak się stało mimo że tego jednego nie popieram. 

W dniu 27.12.2024 o 10:40, Gregorius napisał(a):

Tylko że twoje 5 : 2 to manipulacja. Po pierwsze upolitycznienie dokonało się w momencie zmiany z 3 do 7 wybieranych. I nie zależnie ile by miejsc dostało jakiekolwiek ugrupowanie nie zmieniło by mojego zdania. Dwa w ustawie PIS wyraźnie jest mowa o partiach politycznych gdzie do PKW poszło 2 z PIS, 2 z KO,1 z PSL , 1 od Hołowni i 1 od lewicy . Wiec proporcja została zachowana(po wykluczeniu Konfederacji) choć nie podoba mi się że zamiast konfederacji PSL zostało wydzielone od Hołowni.  Przy czym rozumiem dlaczego tak się stało mimo że tego jednego nie popieram. 

Rozwiń  

Proporcja nie jest zachowana i nawet wrzuciłem artykuł z okopress na ten temat. PiS mając 35 procent dostał 2 miejsca, trzecia droga, która startowała jaki jeden komitet z 14 procent też 2 a konfederacja za 7 procent dostała 0. 

W dniu 27.12.2024 o 10:53, fluber napisał(a):

Proporcja nie jest zachowana i nawet wrzuciłem artykuł z okopress na ten temat. PiS mając 35 procent dostał 2 miejsca, trzecia droga, która startowała jaki jeden komitet z 14 procent też 2 a konfederacja za 7 procent dostała 0. 

Rozwiń  

35% z 7 to 2.45 zaokrąglając do 2 to PIS dostał tyle ile powinien. Problemem jedynie jest trzecia droga i konfederacja bo powinny obie dostać po 1 co napisałem. 

W dniu 27.12.2024 o 13:42, josephnba napisał(a):

Nawet jeśli to absolutnie nic by to nie zmieniło przy obecnym układzie sił 

PiS wymyślił babola żeby zabetonować KW i teraz płacze 

Rozwiń  

PiS zabetonowalby PKW gdyby nie zrobił nic i 6 członków wybierałyby Manowska z przylebska.

I gdyby koalicja miała jednego członka mniej to nic by nie przegłosowali przecież w 4 osoby.

W dniu 27.12.2024 o 13:48, josephnba napisał(a):

PiS ma tylu sponsorów, pewnie tych lewych również, że kampanię i tak zrobią. Zresztą ich ostatni zlot tylko utwierdził mnie w przekonaniu że prądu i wody im nie odetną 

Rozwiń  

Ci prywatni sponsorzy to obajtek i jemu podobni 

https://wydarzenia.interia.pl/malopolskie/news-polityk-po-przegral-konkurs-ale-i-tak-obejmie-wazne-stanowis,nId,7882335

W dniu 27.12.2024 o 15:22, fluber napisał(a):
Rozwiń  

- Są ludzie, którzy całe życie pracowali w instytucjach państwowych. W związku ze zmianą opcji politycznych są wyrzucani. Gdzie oni mają iść? Część przyjąłem, część szuka pracy na rynku. Nie widzę nic złego - odpowiedział na antenie Radia Kraków były już prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, zapytany o zatrudnienie Hawranka.

ja jestem ciekawy, gdzie by byl ten kraj, gdyby nie rewolucja cyfrowa i mozliwosc oddupiania jako zdalny IT-niewolnik niskiego/sredniego szczebla w zagranicznej korpo? 

Edytowane przez memento1984

W dniu 27.12.2024 o 15:22, fluber napisał(a):
Rozwiń  

Obajtek dostał tyle mieszkań od znajomych że może sobie pozwolić 

W dniu 27.12.2024 o 15:51, memento1984 napisał(a):

- Są ludzie, którzy całe życie pracowali w instytucjach państwowych. W związku ze zmianą opcji politycznych są wyrzucani. Gdzie oni mają iść? Część przyjąłem, część szuka pracy na rynku. Nie widzę nic złego - odpowiedział na antenie Radia Kraków były już prezydent Krakowa Jacek Majchrowski, zapytany o zatrudnienie Hawranka.

Rozwiń  

Ten to ciepłe posadki rozdawał latami różnym koleżkom na prawo i lewo. Kraków nawet miejską telewizję stworzył, żeby można było biednych państwowców gdzieś utrzymać 😆 A na odchodnym podpisał 7-letni (!) kontrakt z dyrektorką muzeum sztuki współczesnej, co prawda skazaną prawomocnie za mobbing, ale ważniejsze że była z kliki. No i Kraków ma teraz zadłużenie na poziomie 7,5 miliarda, największe w Polsce w przeliczeniu na mieszkańca      

W dniu 27.12.2024 o 18:08, Grzechu napisał(a):

Ten to ciepłe posadki rozdawał latami różnym koleżkom na prawo i lewo. Kraków nawet miejską telewizję stworzył, żeby można było biednych państwowców gdzieś utrzymać 😆 A na odchodnym podpisał 7-letni (!) kontrakt z dyrektorką muzeum sztuki współczesnej, co prawda skazaną prawomocnie za mobbing, ale ważniejsze że była z kliki. No i Kraków ma teraz zadłużenie na poziomie 7,5 miliarda, największe w Polsce w przeliczeniu na mieszkańca      

Rozwiń  

Miałem to samo zacytować - gdzie oni mają się podziać? Może k**** do pracy pójdą. Ogólnie większość tych urzędów do wyjebania więcej problemów tworzą niż rozwiązują, ludzie bez wykształcenia tym zarządzają, raz jest w urzędzie takim potem innym tylko funkcja się nie zmienia. Mój mąż jest z zawodu dyrektorem. 

Kumpel ma agencję ochrony, szuka pracowników na magazyny i osiedla chronione. W Krakowie również. 

Na priv podam namiar jak coś.

Zlecenie, najniższą krajową wezmą. 240 h miesięcznie to 5k przytulą za uczciwą pracę.

Edytowane przez josephnba

W dniu 28.12.2024 o 00:08, josephnba napisał(a):

Kumpel ma agencję ochrony, szuka pracowników na magazyny i osiedla chronione. W Krakowie również. 

Na priv podam namiar jak coś.

Zlecenie, najniższą krajową wezmą. 240 h miesięcznie to 5k przytulą za uczciwą pracę.

Rozwiń  

https://wiadomosci.wp.pl/media-obajtek-mial-specjalna-ochrone-za-pieniadze-orlenu-7107705942461152a Obajtek może też szukać